PDA

Zobacz pełną wersję : wyłączenie ETTL w 30D

kusy
13-09-2006, 09:40
mam PILNE pytanko : czy można sprawić by z poziomu aparatu (30 D) wyłączyć ETTL w wbudowanej lampie błyskowej??????
zależy mi na odpaleniu lamp z fotocelą w studio a jak wiadomo przedbłyski są szybsze ....jest to rozwiązanie tymczasowe,nie chce na kilka dni kupować kabla synchro, czy innych wynalazków, a niedługo będę miał 580ex więc problem się sam rozwiąże
pozdro:D

VANT
13-09-2006, 13:30
przedbłysku nie wyeliminujesz.....

Vitez
13-09-2006, 16:41
mam PILNE pytanko : czy można sprawić by z poziomu aparatu (30 D) wyłączyć ETTL w wbudowanej lampie błyskowej??????
zależy mi na odpaleniu lamp z fotocelą w studio a jak wiadomo przedbłyski są szybsze

Nie da sie. Jako tymczasowe rozwiazanie proponuje przywalenie * przed wlasciwym zdjeciem, wtedy nastepne zdjecie z lampa bedzie bez przedblysku.

kusy
14-09-2006, 11:04
wielkie dzięki proste pomysły są najlepsze zaraz wypróbuję!!!!!

Vitez
14-09-2006, 15:21
Rozwiazania przyszlosciowe to pewnie znasz:

- lampa z trybem M
- lepsza fotocela (z synchro na drugi blysk by omijac przedblysk pomiarowy)
- kabel

kusy
16-09-2006, 13:08
sprawdziłem z * jest upierdliwie ale działa, klienci wychodzą trochę bardziej naświetleni ale ja jestem zadowolony:p ,w poniedziałek (?) będzie ex580 to będzie manual na 1/128 + reflektor do góry (główne oświetlenie to 2x mobylight 250 z boxami, ex tylko wyzwala) + trochę prób i będzie ok ...jeszcze raz bardzo dziękuję za podpowiedź !!!!
niestety sprzet przyjeżdza w partiach i z tąd całe zamieszanie ( 3 dni temu body, obiektyw (?) w poniedziałek lampa (?) w poniedziałek .... naprawdę ciężko jest zostać kanonierem....;) :p ;-) :lol:
pozdrawiam