PDA

Zobacz pełną wersję : LCD w Canon EOS 30D

czerela
13-09-2006, 07:23
witam,
zakupilam aparat canon eos 30d i wyswietlacz LCD nie pokazuje robionego zdjecia, dopiero pokazuje je po zrobieniu, osobiscie brakuje mi tego wyswietlacza podczas robienia zdjec, czy jest jakis aparat o podobnych walorach, ale z wyswietlaniem LCD podczas pstrykania zdjec? bede wdzieczna za podpowiedzi:)

Marcoone
13-09-2006, 07:36
Znaczy chcesz aby był podgląd podczas robienia zdjęcia ? W 30D nie da się tak. Proponuję sięgnąć do instrukcji obsługi, tam jest to wytłumaczone albo skorzystać z wyszukiwarki tego forum (temat poruszany kilkakrotnie i zawsze wzbudzający wesołość). :roll:
Z innych aparatów - lustrzanek to zdaję się tylko Olympus E-330 i lustrzanka Panasonika, której chyba jeszcze w sprzedaży nie ma.

Drozdi
13-09-2006, 07:48
witam,
zakupilam aparat canon eos 30d i wyswietlacz LCD nie pokazuje robionego zdjecia, dopiero pokazuje je po zrobieniu, osobiscie brakuje mi tego wyswietlacza podczas robienia zdjec, czy jest jakis aparat o podobnych walorach, ale z wyswietlaniem LCD podczas pstrykania zdjec? bede wdzieczna za podpowiedzi:)
To zart, prawda? A jak nie, to oddaj ten aparat ...

czerela
13-09-2006, 08:42
Znaczy chcesz aby był podgląd podczas robienia zdjęcia ? W 30D nie da się tak. Proponuję sięgnąć do instrukcji obsługi, tam jest to wytłumaczone albo skorzystać z wyszukiwarki tego forum (temat poruszany kilkakrotnie i zawsze wzbudzający wesołość). :roll:
Z innych aparatów - lustrzanek to zdaję się tylko Olympus E-330 i lustrzanka Panasonika, której chyba jeszcze w sprzedaży nie ma.
znam instrukcje i wiem, ze tak jest, niestety po zakupie dowiedzialam sie o tym, a dlaczego wzbudza wesolosc? ale jezeli prawie we wszystkich aparatach tak jest to bede musiala sie do tego przyzwyczaic, choc funkcja ta byla przydatna i to bardzo, w szczegolnosci kiedy robi sie szybko zdjecia i wizjer nie ogranicza pola widzenia

pst
13-09-2006, 08:43
eee no zobacz ze ona ma 4 posty na koncie wiec jest swieza
pewnie tak samo świeżą urobił jakiś sprzedawca w markecie że ten 30d to robi świetne zdjecia i w ogole jest super :mrgreen:

pamiętaj ze są ludzie którzy mają pieniądze i chętnie je wydadzą

z drugiej strony jak jest świeża i nieskażona to jest szansa że sie wyrobi jak lepsi jej pomogą i podpowiedzą 8)

czerela
13-09-2006, 08:45
To zart, prawda? A jak nie, to oddaj ten aparat ...

niestety to prawda, choc nie mam pojecia dlaczego nie uwzgledniono tej mozliwosci, cena nie jest niska tego aparatu tak mysle...

eee no zobacz ze ona ma 4 posty na koncie wiec jest swieza
pewnie tak samo świeżą urobił jakiś sprzedawca w markecie że ten 30d to robi świetne zdjecia i w ogole jest super :mrgreen:

pamiętaj ze są ludzie którzy mają pieniądze i chętnie je wydadzą

z drugiej strony jak jest świeża i nieskażona to jest szansa że sie wyrobi jak lepsi jej pomogą i podpowiedzą 8)

nie, nie urobil mnie zaden sprzedawca, aparat wybralam sama jak i wszystkie obiektywy do niego, jedynie poprosilam znajomego fotografika o konsultacje w wyborze, znam mozliwosci tego aparatu i nie zaluje, poza tym, ze brakuje mi tej jednej funkcji, o ktorej mozna bylo sie dowiedziec dopiero z instrukcji, a ze mam tylko 4 posty nie wynika z tego, ze mam zielono w glowie, a z tego, ze wczesniej nie czulam potrzeby aby tu byc majac do czynienia z aparatami analogowymi, albo innej firmy niz canon :)

Riccardo
13-09-2006, 08:57
ze brakuje mi tej jednej funkcji, o ktorej mozna bylo sie dowiedziec dopiero z instrukcji,

ale ogladalas aparat przed zakupem?

mmsza
13-09-2006, 09:04
witam,
Jak sama nazwa wskazuje jest to LUSTRZANKA!

Raaa
13-09-2006, 09:22
Światło z obiektywu odbijane jest od lustra (LUSTRZANKA!) i kierowane do wizjera. Matryca jest cały czas zasłonięta i światło w ogóle do niej nie dociera. W momencie robienia zdjęcia na krótką chwilę zostaje podniesione lustro i odsłonięta matryca (zupełnie jak w aparatach analogowych), która rejestruje obraz, po czym lustro opada.

Jedyną lustrzanką z podglądem na LCD jest na razie lustranka OLIMPUSa, o której było wyżej. Pewnie część nowych modeli też to będzie miała.

Można też dokupić specjalne urządzenie łapiące obraz z wizjera i wyświetlające go na własnym LCD, ale to chyba sporo kosztuje.

Się śmiejecie, a mi też czasem brakuje wyświetlacza, gdy robie zdjęcia z nietypowej perspektywy, np. z ziemi albo nad głowami ludzi. Nie ma aparatów idealnych.

mmsza
13-09-2006, 09:24
Się śmiejecie, a mi też czasem brakuje wyświetlacza, gdy robie zdjęcia z nietypowej perspektywy, np. z ziemi albo nad głowami ludzi. Nie ma aparatów idealnych.
Nikt się nie śmieje. Do tego służy wizjer kontowy.

p_lar
13-09-2006, 09:29
Nikt się nie śmieje. Do tego służy wizjer kontowy.

Abo takie cuś:
http://www.intro2020.co.uk/pages/zigview3.htm

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.intro2020.co.uk/newphotos/zig3.jpg)

Czerela, moze skoro znajomy fotograf namówił Cię na 30D, to my wciśniemy ci taki dodatek :-D

M@riusz
13-09-2006, 09:42
zakupilam aparat canon eos 30d i wyswietlacz LCD nie pokazuje robionego zdjecia, dopiero pokazuje je po zrobieniu
Jak już dośc dokładnie (żeby nie powiedzieć "dobitnie" :razz: ) wyjaśniono, funkcja której Ci brakuje jest charakterystyczna dla aparatów typu "głuptak". W lustrzankach jest trochę inaczej.
Ale aż mi się nie chce wierzyć, że nawet nie sprawdziłaś, czy aparat który kupujesz (w sumie za nie małe pieniążki) w ogóle działa i czy działa przynajmniej z grubsza poprawnie :roll: ...

M@riusz

Marcoone
13-09-2006, 11:55
znam instrukcje i wiem, ze tak jest, niestety po zakupie dowiedzialam sie o tym, a dlaczego wzbudza wesolosc?

Głównie dlatego, że zakup lustrzanki cyfrowej jest świadomym zakupem (przynajmniej dla mnie). Wiąże się to z poszukiwaniem informacji przed zakupem (czy to w necie czy pośród znajomych) i trudno jest mi sobie wyobrazić, że tak istotna dla Ciebie informacja mogła gdzieś umknąć.

A tak btw. kadrowanie za pomocą wizjera, a nie "na zombi" jest w większości przypadków znacznie wygodniejsze. Zgadzam się natomiast, że czasami taka funkcja może się przydać.

Andee
13-09-2006, 12:50
Canon 20Da ma podglad na LCD, cena cos kolo 8500zl...

ErnestPierwszy
13-09-2006, 12:53
Albo jeszcze bardziej wypasiony model:

źródło (http://www.intro2020.co.uk/newphotos/s2moving.jpg)

źródło (http://www.intro2020.co.uk/newphotos/s2cable.jpg)

mxw
13-09-2006, 13:17
niestety to prawda, choc nie mam pojecia dlaczego nie uwzgledniono tej mozliwosci, cena nie jest niska tego aparatu tak mysle...
chmm, nie wiem, czy wiesz, ale 30d filmów też nie kręci... :-|
serio. serio.

po prostu 30d to jest inna technologia.

A tak btw. kadrowanie za pomocą wizjera, a nie "na zombi" jest...
he, he, dobre, dobre! :lol:
celowanie "na zombi" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

czerela
13-09-2006, 13:28
Abo takie cuś:
http://www.intro2020.co.uk/pages/zigview3.htm
http://www.intro2020.co.uk/newphotos/zig3.jpg

Czerela, moze skoro znajomy fotograf namówił Cię na 30D, to my wciśniemy ci taki dodatek :-D

o, i dobrze, takie cos mi wystarczy

nie rozumiem zachowania co niektorych, czlowiek podobno ciagle sie uczy i to wcale nie musi byc zle czy smieszne, reszcie dziekuje za dokladne wyjasnienie:)

aparatu nie sprawdzalam przed zakupem, jak i reszty rzeczy (np. 3 obiektywy), poniewaz zyje w kraju w ktorym nie ma zadnych problemow ze zwrotem i moge na spokojnie przez 30 dni testowac zakup, jezeli cos mi sie nie spodoba, nie mam problemu z oddaniem go, ale nie o to chodzi, aparat robi piekne zdjecia, jest szybki itd itp, po prostu zdziwilam sie, ze skoro to jest cyfra, powinien ta funkcje posiadac, jezeli wlasnie jak taka nakladka pokazana powyzej moze byc, to dlaczego nie wlasny LCD? tylko tyle

p_lar
13-09-2006, 13:45
nie rozumiem zachowania co niektorych, czlowiek podobno ciagle sie uczy i to wcale nie musi byc zle czy smieszne, reszcie dziekuje za dokladne wyjasnienie:)

aparatu nie sprawdzalam przed zakupem, jak i reszty rzeczy (np. 3 obiektywy), poniewaz zyje w kraju w ktorym nie ma zadnych problemow ze zwrotem i moge na spokojnie przez 30 dni testowac zakup, jezeli cos mi sie nie spodoba, nie mam problemu z oddaniem go, ale nie o to chodzi, aparat robi piekne zdjecia, jest szybki itd itp, po prostu zdziwilam sie, ze skoro to jest cyfra, powinien ta funkcje posiadac, jezeli wlasnie jak taka nakladka pokazana powyzej moze byc, to dlaczego nie wlasny LCD? tylko tyle

Bo to zbędne podrażanie kosztów puszki.
A resztą się nie przejmuj. W końcu to dział dla początkujących, tylko po prostu nie każdy kuma że ten kogo stać na 30d czy 5d na początek nie musi być od razu semipro. Kupiłaś taki a nie inny - Twój kaprys. To raczej zaawansowana lustrzanaka i nieznajomość zasad jej działania mogła wydać się zabawna :wink: Nie zrażaj się, czytając to forum i korzystając z jego przepastnych zasobów (wyszukiwarka) wiele się nauczysz. Powodzenia.

czerela
13-09-2006, 13:46
Albo jeszcze bardziej wypasiony model:

http://www.intro2020.co.uk/newphotos/s2moving.jpg
http://www.intro2020.co.uk/newphotos/s2cable.jpg

moglbys podac jakis link do tego, albo pelna nazwe, firme itp, co pozwoliloby mi to odszukac?

ErnestPierwszy
13-09-2006, 13:52
moglbys podac jakis link do tego, albo pelna nazwe, firme itp, co pozwoliloby mi to odszukac?

Taki sam jak wyżej:)
http://www.intro2020.co.uk/pages/zigview.htm

Opis:
http://www.climaxdigital.com/zigview/zigview_s2.html

Przy cenie ok500USD - JAK BARDZO BYM PRAGNĄŁ live view - to kupiłbym Olympusa E330...

czerela
13-09-2006, 14:17
Taki sam jak wyżej:)
http://www.intro2020.co.uk/pages/zigview.htm

Opis:
http://www.climaxdigital.com/zigview/zigview_s2.html

Przy cenie ok500USD - JAK BARDZO BYM PRAGNĄŁ live view - to kupiłbym Olympusa E330...

dziekuje :)

Kolekcjoner
13-09-2006, 18:50
No niestety lustrzanki tak mają. Jedyny wyjątek to ten olympus ale kosztem dosyć ciemnego obrazu w wizjerze. Po za tym obraz na LCD jest daleki od doskonałości, może jak wprowadzą masowo OLED-y to się coś zmieni. Pytanie czy wtedy w ogóle lustrzanki się ostaną.

mmsza
13-09-2006, 18:53
Podłącze się do tematu.

Co tam brak możliwości kadrowania "na zombi", ja nawet lampy nie mam :evil:

:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

slawi_3000
13-09-2006, 19:08
ja nawet lampy nie mam

Eee tam, a ta 580-ka to co? No więcej lampy C to już się nie da :-) .

Czerela, nie przejmuj sie, 30d to dobry aparat, lepszy od tych wszystkich z podglądem, więc czasem nie myśl o zmianie, chyba, że na lepszy (czytaj full frame), ciesz się i rób dobre zdjęcia. Powodzenia i zaglądaj tutaj często.

czerela
14-09-2006, 00:24
Eee tam, a ta 580-ka to co? No więcej lampy C to już się nie da :-) .

Czerela, nie przejmuj sie, 30d to dobry aparat, lepszy od tych wszystkich z podglądem, więc czasem nie myśl o zmianie, chyba, że na lepszy (czytaj full frame), ciesz się i rób dobre zdjęcia. Powodzenia i zaglądaj tutaj często.

bardzo dziekuje :-) aparat zostaje, obiektywy tez, jezeli zajdzie taka koniecznosc ( po powrocie z wyprawy) dokupie to co tu podpowiadali mi inni, czasem brakuje tego obrazu jezeli obserwujesz cos katem oka, co przy uzywaniu samego wizjera jest raczej niemozliwe
jeszcze raz dziekuje

a, jeszcze mi sie przypomnialo, ktos wyzej mowil, ze mam tylko 4 posty i jestem swieza, bylam na innym forum,ale dobrzy ludzie przekierowali mnie tu skoro prawie wszystko mam canona, nie musze przesiewac za duzo informacji :-)

Bananas
14-09-2006, 02:28
bardzo dziekuje :-) aparat zostaje, obiektywy tez, jezeli zajdzie taka konicznosc ( po powrocie z wyprawy) dokupie to co tu podpowiadali mi inni, czasem brakuje tego obrazu jezeli obserwujesz cos katem oka, co przy uzywaniu samego wizjera jest raczej niemozliwe
jeszcze raz dziekuje

a, jeszcze mi sie przypomnialo, ktos wyzej mowil, ze mam tylko 4 posty i jestem swieza, bylam na innym forum,ale dobrzy ludzie przekierowali mnie tu skoro prawie wszystko mam canona, nie musze przesiewac za duzo informacji :-)

Czerela, życzę Ci aby twoje zaangażowanie i entuzjazm w fotografi cyfrowej, było takie duże jak zasób twojego portfela...
Niektórymi wątkami krytyki, nie ma się co martwić ( zapomniały woły, jak cielęciami
były ) :mrgreen:
I jeszcze jedno w krajach bogatych, gdzie cena 30D to dla średniaka ok. tygodnia pracy, to rzaden problem aby kupić taki sprzęt i być dopiero początkującym amatorem.
Sam mam wielu zaprzyjaźnionych kolegów, którzy fotografują średnio amatorsko i mają takie puchy, że w Polsce jakby ktoś zobaczył jednego z nich na ulicy to by pomyślał, że gość z gazety ( to nie aparat robi dobre zdjęcia tylko TY ).
Pozdrwiam i życzę Ci powodzenia. ;-)

czerela
15-09-2006, 01:20
Czerela, życzę Ci aby twoje zaangażowanie i entuzjazm w fotografi cyfrowej, było takie duże jak zasób twojego portfela...
Niektórymi wątkami krytyki, nie ma się co martwić ( zapomniały woły, jak cielęciami
były ) :mrgreen:
I jeszcze jedno w krajach bogatych, gdzie cena 30D to dla średniaka ok. tygodnia pracy, to rzaden problem aby kupić taki sprzęt i być dopiero początkującym amatorem.
Sam mam wielu zaprzyjaźnionych kolegów, którzy fotografują średnio amatorsko i mają takie puchy, że w Polsce jakby ktoś zobaczył jednego z nich na ulicy to by pomyślał, że gość z gazety ( to nie aparat robi dobre zdjęcia tylko TY ).
Pozdrwiam i życzę Ci powodzenia. ;-)

no kurcze,tu nie chodzi o zadna kase i w moim przypadku to wcale nie jedna tygodniowka na taki sprzet, ale to o co pytalam troche mnie zdziwilo, dla mnie cyfra to cyfra, lustrzanka czy nie, podglad powinien byc, jezeli sa dodatkowe urzadzenia i wtedy to jest, to dlaczego nie na wlasnym LCD? tylko tyle,
co do wydawania na sprzet to nie chodzi oto by duzo wydac i byle jak robic, od wielu wielu lat robie zdjecia, co prawda robie je tylko amatorsko, ale to slowo wcale nie musi oznaczac ZLE, czy tylko ktos komu sie placi za zrobienie zdjecia zrobi je lepiej niz ten, ktory cieszy sie samym robieniem zdjec, ewentualnie robi je znajomym kompletnie za free bo wlasnie tak lubi?

przekopalam tysiace watkow na forach i wiem, ze w kazdym temacie jakis uszczypliwiec sie znajdzie, wiec staram sie juz tak nie przejmowac:)
dziekuje za otuche i uwierz mi, cokolwiek tu o mnie ktos nie pomysli, lubie ten dzwiek pstryk pstryk :-)

mattnick
15-09-2006, 01:51
lubie ten dzwiek pstryk pstryk :-)

Wyłącz zdjęcia seryjne...

Marcoone
15-09-2006, 07:17
(...) ale to o co pytalam troche mnie zdziwilo, dla mnie cyfra to cyfra, lustrzanka czy nie, podglad powinien byc, jezeli sa dodatkowe urzadzenia i wtedy to jest, to dlaczego nie na wlasnym LCD? tylko tyle (...)

Pod względem zasady działania "klasyczna" cyfrowa lustrzanka to bardziej lustrzanka niż cyfrówka.
Ale jak widać powoli wchodzą inne rozwiązania, które w lustrzankach cyfrowych umożliwiają "live view". Przy czym są one bardziej skomplikowane niż w małpkach.

Jacek S.
15-09-2006, 09:36
Czerela, gdyby w Twoim 30D był podgląd na LCD, matryca musiałaby cały czas pracować, co za tym idzie nagrzewała by się mocno, a wtedy przy większych ISO miałabyś zdjęcia zaszumione nie do przyjęcia. A chyba po to kupiłaś aparat, by robił dobre zdjęcia, prawda..??

snow
15-09-2006, 09:37
a wtedy przy większych ISO miałabyś zdjęcia zaszumione nie do przyjęcia

Eee do tego to starczy Nikona kupić :wink: No chyba że to jest wytłumaczenie czemu tam tyle szumów :-D

Ramirez
15-09-2006, 09:39
Eee do tego to starczy Nikona kupić :wink: No chyba że to jest wytłumaczenie czemu tam tyle szumów :-D

A może EOS 20Da ?

Bagnet007
15-09-2006, 09:43
Czerela, gdyby w Twoim 30D był podgląd na LCD, matryca musiałaby cały czas pracować, co za tym idzie nagrzewała by się mocno, a wtedy przy większych ISO miałabyś zdjęcia zaszumione nie do przyjęcia. A chyba po to kupiłaś aparat, by robił dobre zdjęcia, prawda..??

Niewspominając o kurzu który cały czas dostawał by się do komory CMOS'a.

Jacek S.
15-09-2006, 09:44
Albo chociażby 350-tke?? Podobno jest najlepsza.. :]

Ramirez
15-09-2006, 09:46
Był już wątek na ten temat:
http://canon-board.info/showthread.php?t=11412

czerela
15-09-2006, 13:56

TAK JEST :-)

Kolekcjoner
15-09-2006, 14:15
No widzisz jakie to proste:wink: :D.