Zobacz pełną wersję : UCIEKAJĄCA OSTROŚĆ w 350D!!!! HELP!!!
Witam!
Mam Canona 350d i obiektyw Sigma 70-300. Problem z którym nie mogę sobie poradzić to jest taki, że podczas robienia zdjęć podczas meczu piłkarskiego w TRYBIE sportowym ostrość często ucieka mi na dalszy plan np. na bandery reklamowe… I nie bardzo wiem jak sobie z rym poradzić… Proszę o podpowiedź. Dziękuję i pozdrawiam.
liquidsound
12-09-2006, 16:29
Wklej zdjecia przykladowe a koledzy CI pomoga
mattnick
12-09-2006, 16:31
może aparat ceował innym punktem niż Ty chciałeś ??
Pewnie AI SERVO włączone. Bez paniki - to się da wyłączyć :D
Aha, RTFM !
liquidsound
12-09-2006, 16:37
O prosze, bez zdjec nawet postawili diagnoze:wink: swoja droga nie kumam pewnych rzeczy, masz 350D + 70-300 ,pewnie jeszcze APO DG i robisz na pogramie??
ErnestPierwszy
12-09-2006, 16:38
Witam!
Mam Canona 350d i obiektyw Sigma 70-300. Problem z którym nie mogę sobie poradzić to jest taki, że podczas robienia zdjęć podczas meczu piłkarskiego w TRYBIE sportowym ostrość często ucieka mi na dalszy plan np. na bandery reklamowe… I nie bardzo wiem jak sobie z rym poradzić… Proszę o podpowiedź. Dziękuję i pozdrawiam.
Ustaw AF na centralny punkt i tylko tym punktem ustawiaj ostrość. Czyli nie rób zdjęć na sportowm, bo tam działają wszystkie punkty.
Np.: pokrętło na TV, czas np. 1/400-1/1000 (iso 400) przysłona sama się ustawi, aktywny środkowy punkt AF i zrób próbę.
Tryb automatyczny, takim jest SPORT, automatycznie aktywuje wszystkie punkty AF i jak piłkarz ucieknie z kadru to ostrość pada na np. lewy punkt, czyli np. na baner.
Wygląda, że u ciebie wszystko jest OK.
Ustaw AF na centralny punkt i tylko tym punktem ustawiaj ostrość. Czyli nie rób zdjęć na sportowm, bo tam działają wszystkie punkty.
Np.: pokrętło na TV, czas np. 1/400-1/1000 (iso 400) przysłona sama się ustawi, aktywny środkowy punkt AF i zrób próbę.
Tryb automatyczny, takim jest SPORT, automatycznie aktywuje wszystkie punkty AF i jak piłkarz ucieknie z kadru to ostrość pada na np. lewy punkt, czyli np. na baner.
Wygląda, że u ciebie wszystko jest OK.
Dziękuję za rade. Zdjęcia niestety nie mam jak wystawić teraz...
A co do ustawienia AI FOCUS, ONE SHOT, AI Ser... to które powinienem wybrać???
Do zdjęć poruszających sie obiektów AI Servo i za Zielonym RTFM
Do zdjęć poruszających sie obiektów AI Servo i za Zielonym RTFM
Za Zielonym RTFM czyli? Bo niestety nie wiem o co biega:(
RTFM = Read That F****d Manual
mattnick
12-09-2006, 22:07
chyba F****g
chyba F****g
Po prostu Friendly :roll: .