Zobacz pełną wersję : Sprzedaż zdjęć + cena
Tomasz Urbanowicz
12-09-2006, 16:07
Witam
Pewna osoba chce ode mnie kupić od 30-50 zdjęć z pełną wyłącznością. Niestety nie mam zielonego pojęcia ile powiedzieć za zdjęcie? Załóżmy dwie wersje:
1. Zdjęcia będą wykorzystywane do galerii - format np. 800x600
2. Zdjęcia będą wykorzystywane do jakiegoś albumu "papierowego" - format duży zdjęcia.
Czy macie doświadczenie w przedaży zdjęć? Ile wołać za zdjęcie?
Liczę na Wasze sugestie.
kierunek ZPAF, tam jest cennik i detale.
A tak od siebie to wszystklo zalezy od miliona spraw. To duza ilosc wiec niekt nie zaplaci 200zl od zdjecia.Musisz sie umowic na calosc. Skoro to wylacznosc to na jaki okres? Itp, itd.... bez tych detali to nic Ci nikt nie napisze, a poza tym rynek jest tak szeroki, ze jeden wezmie 1000zl, a drugi odda za 500zl :) Znam takich co wzieliby 10.000 ale to zawodowcy :)
ErnestPierwszy
12-09-2006, 16:45
A co to znaczy z pełną wyłącznością?
Znam przypadek sprzedaży zdjęcia z panną w mini sukience ze zgodą na publikację wizerunku... Słaba umowa, bez zastrzeżeń...
i panienka trafiła na ogłoszenia 0700... i zaskocznie, kłótnie, sądy:(
Zadbaj więc o dobrą umowę gdzie można zdjęcia publikować a gdzie nie. A cena? Za duperele do katalogu 3-7 zł od sztuki (ale zazwyczaj masz 300-500 sztuk), do magazynu kolorowego 150 zł na okładkę 600 zł. Duże wydawnictwa płacą 50-200 za sztukę. Więc jakoś pokombinuj:)
Myślę, że ok. 1000-1500 zł jest OK, bo chcą drukować. A jak już chcą to znaczy, że widzieli i warto drukować... Pamiętaj, że agencja reklamowa weźmie za same zdjęcia 100% więcej:)
Tomasz Urbanowicz
12-09-2006, 16:54
Dziękuję za sugestię - wysłałem maila o wyjaśnienie tych szczegółów.
jak juz skonczysz to powiedz co i jak
dowiedz sie dokladnie co i jak i gdzie i jak dlugo bedzie wykorzystywane, tak jak pisze Iczek, jak dlugo ma potrwac ta wylacznosc, dla kogo sa te zdjecia, w jakiej formie beda prezentowane itd... no a pozniej sie targuj bo mozna na zdjeciach dobrze zarobic ;-)