PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka jakość i powtarzalność ef-s 10-22?

ktoto37
12-09-2006, 13:12
Witam
O jakości ef 17-40 f4 L można się dowiedzieć i to trochę mnie do tego obiektywu zniechęciło, chociaż to eLka.
A pytanie mam takie:
Czy z ef-s 10-22 też się tak ma z rozrzutem parametrów? Proszę o opinie obecnych i byłych właściecieli tego obiektywu.
Za jakiś czas mam zamiar kupić właśnie 17-40 albo 10-22. Niby one nie są podobne ale ja wybieram między nimi, może dlatego że cena podobna. Pasuje mi bardziej, ze względu na szeroku kąt, 10-22 no tylko oczywiście do ff się nie zapnie ale to nie wadai tak go szybko (a może wogóle) nie kupię. Proszę również o uwagi na temat wykonania 10-22 szczelności i solidności. Cenę ma eLkową ale wykonanie ciekawe jakie.
Pozdrawiam i czekam na opinię.

Zodiakalny Rak
12-09-2006, 15:00
Zanim, ktorys z moderatorow pogrozi Ci palcem poczytaj:
http://canon-board.info/showthread.php?t=4609&page=1
http://canon-board.info/showthread.php?t=4591&page=1
Sporo tego bylo, to tylko dwa watki z wielu (wpisz w szukaj "10-22" i wyjdzie Ci kapke wiecej).

Pozdrawiam,

gietrzy
12-09-2006, 15:15
Pozdrawiam i czekam na opinię.
W skrócie:
miałem super egzemplarz tego szkła. Potem ktoś zapytał mnie dlaczego jego 10-22 na lewej stronie ma mydło a na prawej jest git; wymieniliśmy się rawami, ja byłem w szoku jak zobaczyłem sample z jego szkła a on był w szoku jak zobaczył moje... w kwietniu testowałem jeszcze jeden egzemplarz tego szkła... trszeczkę mniejszy syf ale do tego pierwszego, mojego daleeeko mu było.
Wniosek: kontrola jakości u Canona suXx.

Między innymi dlatego preferuje eL stałki. Mniej rzeczy do sp-lenia niż w zoomie.

ktoto37
12-09-2006, 17:11
Zanim, ktorys z moderatorow pogrozi Ci palcem poczytaj

Może i pogrozi może nie. I czytać, i szukać wydaje mi się że umiem. Ale ja o to co pytałem w wątkach nie znalazłem. To co jest na CB i nie tylko przeczytałem na ten temat chyba wszystko. Nieraz się zastanawiam jak mądre i wydumane pytanie trzeba zadać by nie zostać od razu zbanowanym. Może rzeczywiście grupy dyskusyjne są dla wybranych grup wzajemnej adoracji.

Wniosek: kontrola jakości u Canona suXx.

Między innymi dlatego preferuje eL stałki. Mniej rzeczy do sp-lenia niż w zoomie.

Dzięki o takie coś mi chodziło. Niestety pocieszające to nie jest. W eLkach przecież też takie kwiatki wychodzą może rzadziej. Nie zawsze jest możliwość potestowania i oddania. A może się za bardzo czepiamy rozmycia gdzieś w rogu. Może kupić i nie wnikać tylko zdjęcia robić.

BolekZ
12-09-2006, 21:49
Rób zdjęcia i jak będziesz zawolony to to jest TO: Ty masz być zadowolony, a nie zdołowany testami....

Vitez
13-09-2006, 01:23
Nieraz się zastanawiam jak mądre i wydumane pytanie trzeba zadać by nie zostać od razu zbanowanym.

Bany dajemy praktycznie tylko za spam, chamstwo i bluzgi.
Za nie uzywanie wyszukiwarki "najgrozniejsze" kary to zamkniecie watku z podaniem linkow i/lub przeniesienie do "dla poczatkujacych" .

lukep
13-09-2006, 08:24
W!

To zes bardzo slabo czytal i szukal. Nawet testy tych szkiel sa na forum lub linki do nich, a co do jakosci wyknnania 10-22 -> jak dla mnie to tylko Canon nie dal L ze wzgledu na cropa. Optycznie to szklo jest swietne przy tych katach!
A co do poszczegolnych obiektywow, to niestety nie da sie przewidziec czy ktorys nie bedzie mial jakis felerow, ale z tego co ja widze (mialem 350D, teraz 30D), to szklo to (10-22), lepiej sie spisuje na 30D.
Ogolnie jak czytam forum to widze ze wiekszosc sie podnieca wyszukiwaniem wad w sprzecie. Mialem w zyciu kilkadziesiat szkiel i nigdy nie mialem zadnych z nimi problemow, wiec abo mam szczescie albo po prostu nie przeszkadza mi to w robieniu zdjec (??).

Zdrowko

ktoto37
13-09-2006, 12:25
To zes bardzo slabo czytal i szukal.

Nie pisałem że nie znalazłem, dużo jest o tym szkle tylko nie za bardzo to o co pytałem.

Czekam na dalsze uwagi.
Dzięki!

maxbmx
13-09-2006, 21:15
Ma ktoś może dostęp do 10-22 w dobrych cenach "amerykańskich";)? Tez za niedługo zamierzam nabyć powyższe.

scooter
14-09-2006, 07:14
Ja również :)