Zobacz pełną wersję : Karta Pamieci CompactFlash ???
Witam,
moze niektorzy pomysla ze marudze :) ale czy moge prosic o rade przy zakupie karty pamieci, kompletnie sie na tym nie znam :) jaka firma ? na co musze zwrocic uwage ? a moze wiecie cos o tym ?
http://www.allegro.pl/item126502472__nowa_sandisk_cf_ultra_ii_512mb_wys_ 4_5_f_vat_.html#photo
pozdrawiam i dzieki
kauki
Kolego to bardzo dobra karta, co prawda druga generacja a teraz SanDisk puścił już czwarta na nadal Ultra jest dobra. Inne firmy warte polecenia to Kingston, Pertec i Lexar.
Tomasz Golinski
10-09-2006, 23:36
tylko warto sprawdzić czy to nie podróbka. podobno się trafiają
Nie ma co wydziwiać. Bierz PRETEC albo jak masz więcej kaski to SANDISK.
Ino od sprawdzonego sprzedawcy!
Nie ma co wydziwiać. Bierz PRETEC albo jak masz więcej kaski to SANDISK.
Ino od sprawdzonego sprzedawcy!
Ostatnio kupiłem PRETEC 4 GB / metalową / , rewelacja, na prawdę warto, najlepszy stosunek jakości do ceny.
...najlepszy stosunek jakości do ceny.
Otóż to! Być może puryści (czy jak im tam ;) ) pozostaną przy SanDiskach, ale reszta skorzysta zapewne z PRETEC'a. Tymbardziej, że ceny ciągle idą na dół.
hmm.
Z moich obserwacji:
Sandisk ultra szybciej zapisuje na karte (z aparatu) niz pretec 80x. (obie w wersji 1gb)
niemniej: teraz kupie extreme (jak tylko przyjda z promocja do polski ;) ), a potem jesli bede jeszcze potrzebowal - to jak nic kolejnego preteca.
a jak bede bardzo w potrzebie to sprobuje tego polskiego goodrama ;) bop ceny sa smiesznie niskie. :D
a jak bede bardzo w potrzebie to sprobuje tego polskiego goodrama ;) bop ceny sa smiesznie niskie. :D
Bo cena pomniejszona zostala o ubezpieczenie za utrate zdjec (znaczy nie masz tego ubezpieczenia w kartach tej firmy) stad taka niska.
Bo cena pomniejszona zostala o ubezpieczenie za utrate zdjec ....
Tylko niby jak to ma dzialac? Jesli karta padnie na koncercie Jacksona, to Goodram zorganizuje jeszcze jeden konzert specjalnie dla Ciebie? Czy moze zaplaca Ci za kazde padniete zdjecie? Tylko wg. jakiego cennika?
IIRC "ubezpieczenie" jakie daja laby wywolujace negatywy pokrywa tylko koszty materialu - jesli oni go spartacza (co tez ty musisz udowodnic).
electron
11-09-2006, 08:38
Ja mam sandiska 2 gb extreme III, preteca chetach 80x(2gb,1gb,512gb) i kingstona niebieskiego 512. Z racji ze sandisk to najlepsza firma-ufam mu najbardziej ale nie moge narzekac tez na preteci-spisuja sie swietnie,zero problemow. A kingstona nie bierz-szczerze odradzam z racji tego ze stracilem kiedys zdjhecia
senturion
11-09-2006, 10:14
ja kupowałem u tego sprzedawcy i taką karte i karta naprawde działa OK http://www.allegro.pl/item126438238_agito_pl_sandisk_cf_1gb_oem_fak_vat_ gwar_5_lat.html
mam tez http://www.allegro.pl/item126666205_karta_kingston_compact_flash_512_mb_ fv_gw_nowa_.html i też działa bezawaryjnie.
w przypadku 300d nie warto kupowac UltraII czy Extreme III bo to niewiele da.
Tylko niby jak to ma dzialac? Jesli karta padnie na koncercie Jacksona, to Goodram zorganizuje jeszcze jeden konzert specjalnie dla Ciebie? Czy moze zaplaca Ci za kazde padniete zdjecie? Tylko wg. jakiego cennika?
Nie zrozumiales. "Ubezpieczenie" to jakosc sprzetu. A nie zwrot kasy za zmarnowane zdjecia. Wejdz na nieco bardziej abstrakcyjne poziomy a nie materialne znaczenie slowa "ubezpieczenie" :roll: .
A czym objawia sie jakosc sprzetu w przypadku kart CF?
Zodiakalny Rak
11-09-2006, 16:54
A czym objawia sie jakosc sprzetu w przypadku kart CF?Pretec ma metalowa obudowe!!!
Hellfire
11-09-2006, 17:13
Ja mam sandiska 2 gb extreme III, preteca chetach 80x(2gb,1gb,512gb) i kingstona niebieskiego 512. Z racji ze sandisk to najlepsza firma-ufam mu najbardziej ale nie moge narzekac tez na preteci-spisuja sie swietnie,zero problemow. A kingstona nie bierz-szczerze odradzam z racji tego ze stracilem kiedys zdjhecia
Nieźle! Nim ją zapełnisz to zdąży paść Ci migawka ;)
A czym objawia sie jakosc sprzetu w przypadku kart CF?
Ryzykiem utraty danych.
Pretec ma metalowa obudowe!!!
Chcesz powiedziec: Mam dwie karty, plastikowa i preteca. Obie spadaja mi z wysokosci 1.5m (n.p. przy wyciaganiu z aparatu) na beton. W plastikowej odlamuje sie rog i rozsypuje obudowa - zgrywam fotki i wyp.. do kosza. Pretec wyglada nieuszkodzony - zgrywam fotki i uzywam dalej?
Ryzykiem utraty danych.
Producentow pamieci flash jest niewiele. Wszyscy produkuja pamieci w piningu i funkcji kompatybilne z konkurencja - producenci elektroniki lubia miec w rekawie cos co sie nazywa "second source". W "firmowych" kartach w zaleznosci od serii sa IC roznych producentow. PCB sa proste (4 layer), profile lutowania podane przez producentow - w takiej karcie nie ma nic co by mozna bylo zrobic "polowicznie". Tak jak nie ma mozliwosci byc troche w ciazy - albo karta dziala, albo nie. Jezeli psuje sie po tygodniu, miesiacu, roku, jest to w 99.999999% wina uzytkownika.
... Jezeli psuje sie po tygodniu, miesiacu, roku, jest to w 99.999999% wina uzytkownika.
Miałem kartę (firma krzak) 512Mb zakupioną na targu w Iraku. Pewnie pochodziła z USA jak wszystko co można tam kupić. Nawaliła po około roku nieintensywnego użytkowania. Podczas robienia zdjęć odmówiła posłuszeństwa i nie można było odzyskać zapisanych fotek. Pomożesz mi znaleźć gdzie jest to moja wina, no chyba, że jestem w tym 0.0000001%.
Ciekawe dlaczego takie rzeczy nie dzieją się np. z Sandiskami?
Miałem kartę (firma krzak) 512Mb zakupioną na targu w Iraku. ....
Mozesz w 100% wykluczyc, ze Ci (lub komus na targu) nigdy nie spadla, nie byla narazana na lezenie w sloncu lub mrozie, nie rozladowales sie w nia (ESD)?
Ciekawe dlaczego takie rzeczy nie dzieją się np. z Sandiskami?
Tez sie dzieja.
Procent uszkodzeń niefirmowych kart pamięci jest dużo większy i to niepodlega dyskusji. Więc chyba niechcesz powiedziec, że tylko te karty upadają :-)
Witam,
widze ze dyskusja wrze :)
zakupilem ta karte :
http://www.allegro.pl/item126502472_...at_.html#photo
napisze pozniej jak mi sie sprawuje
pozdrawiam
kauki
Procent uszkodzeń niefirmowych kart pamięci jest dużo większy i to niepodlega dyskusji.
Nie bedzie podlegal dyskusji, jesli pokazesz wiarygodne statystyki, uwzgledniajace przyczyne uszkodzenia.
wiem ze nalezy kupic karte szybka ,ale dlaczego , czy chodzi tylko o zapis zdjec przy strzalach seryjnych czy jeszcze o cos innego :?:
Tomasz1972
12-09-2006, 23:31
wiem ze nalezy kupic karte szybka ,ale dlaczego , czy chodzi tylko o zapis zdjec przy strzalach seryjnych czy jeszcze o cos innego :?:
chodzi jeszcze o zrzucanie zawartości karty do kompa ;)
senturion
12-09-2006, 23:33
ogólnie zapis i odczyt z kart szybkich bedzie szybszy szczególnie z nowymi aparatami. w przypadku starszych np 300d to nie działa bo procesopr nie pozwala na to. np w 350d różnica zapisu między karta zwykła a szybka np extreme III sięga 20%.
Nie bedzie podlegal dyskusji, jesli pokazesz wiarygodne statystyki, uwzgledniajace przyczyne uszkodzenia.
Nie ma czegoś takiego jak wiarygodne statystyki.
Ja opieram się na:
1. Własnym doświadczeniu
2. Doświadczeniu moich znajomych
3. Lekturze tego forum
Nie ma czegoś takiego jak wiarygodne statystyki.
Sa. Kazdy szanujacy sie producent elektroniki analizuje przyczyne uszkodzenia urzadzen ktore do niego wracaja.
1. Własnym doświadczeniu
2. Doświadczeniu moich znajomych
3. Lekturze tego forum
Czy sugerujesz, ze przez twoje i twoich znajomych rece przeszla wystarczajaca ilosc kart, zeby moc cokolwiek na ten temat powiedziec?
Skoro padly Ci karty, to napewno dokonales szczegolowej analizy i mozesz udowodnic ze padla z powodow bledow produkcyjnych, a nie n.p. dlatego ze chlopy sprzedajacy ta karte mieli fantazje zagrac nia w pilke nozna?
Juz wyzej pisalem, ze karta moze byc potraktowana w taki sposob, ze dziala, ale wczesniej czy pozniej padnie. Upadek z wysokosci 1.5m jest najlepszym przykladem: Na karte dzialaja przeciarzenia rzedu 100g. Jesli padnie natychmiast - wina tego kto ja upuscil. Jesli padnie po trzech miesiacach (n.p. w skutek naprezen termicznych pusci jakis uszkodzony wczesniej lut) - to jest wina producenta i kiepska jakosc produktu.
I jeszcze anegdota z mojego podworka - w urzadzeniach ktore projektuje zdarzalo sie, ze cos wracaly - po dwoch...trzech miesiacach od zamontowania. Analiza wykazala, ze przyczyna awarii byla zazwyczaj ta sama - pekniete i popalone kondensatory ceramiczne. Zrobilismy serie doswiadczen, z ktorych winikalo, ze powodem pekniecia jest dosc specyficzne uderzenie - blad handlingu. Po drobnej zmianie w obudowie - ten typ uderzenia jest doskonale rozpoznawalny, poniewaz zmienia sie geometria i obudowa nie pasuje do miejsca montazowego - ilosc reklamacji spadla do 0.
Do momentu zmiany obudowy mielismy problemy z "kiepska jakoscia" - po zmianie klient rozpoznal wlasne problemy z handlingiem.
a ja chce kupic sandiska 2GB i pytanie: czy i jaka różnica w szybkości zapisu i odczytania miedzy II gener i III ??
Sa. Kazdy szanujacy sie producent elektroniki analizuje przyczyne uszkodzenia urzadzen ktore do niego wracaja.
Właśnie dlatego namawiam aby kupować karty szanujących się producentów.
Czy sugerujesz, ze przez twoje i twoich znajomych rece przeszla wystarczajaca ilosc kart, zeby moc cokolwiek na ten temat powiedziec?
Dla mnie tak!
Skoro padly Ci karty, to napewno dokonales szczegolowej analizy i mozesz udowodnic ze padla z powodow bledow produkcyjnych, a nie n.p. dlatego ze chlopy sprzedajacy ta karte mieli fantazje zagrac nia w pilke nozna?
Mi nie spadła a jeżeli spadła sprzedawcy będąc w pudełku to napewno nie osiągnęła 100G. Równie dobrze można założyć, że producent gra w piłkę kartami.
Juz wyzej pisalem, ze karta moze byc potraktowana w taki sposob, ze dziala, ale wczesniej czy pozniej padnie. Upadek z wysokosci 1.5m jest najlepszym przykladem: Na karte dzialaja przeciarzenia rzedu 100g. Jesli padnie natychmiast - wina tego kto ja upuscil. Jesli padnie po trzech miesiacach (n.p. w skutek naprezen termicznych pusci jakis uszkodzony wczesniej lut) - to jest wina producenta i kiepska jakosc produktu.
Zdecyduj się bo wcześniej pisałeś, że w karcie nic nie może być zrobione połowicznie a tu pitolisz o kiepskiej jakości produktu :razz:
I jeszcze anegdota z mojego podworka - w urzadzeniach ktore projektuje zdarzalo sie, ze cos wracaly - po dwoch...trzech miesiacach od zamontowania. Analiza wykazala, ze przyczyna awarii byla zazwyczaj ta sama - pekniete i popalone kondensatory ceramiczne. Zrobilismy serie doswiadczen, z ktorych winikalo, ze powodem pekniecia jest dosc specyficzne uderzenie - blad handlingu. Po drobnej zmianie w obudowie - ten typ uderzenia jest doskonale rozpoznawalny, poniewaz zmienia sie geometria i obudowa nie pasuje do miejsca montazowego - ilosc reklamacji spadla do 0.
Do momentu zmiany obudowy mielismy problemy z "kiepska jakoscia" - po zmianie klient rozpoznal wlasne problemy z handlingiem.
Nie wiem co palisz ale dobre musi być. Napiszesz coś więcej o tych urządzeniach, czy to są karty pamięci?
Jeżeli coś tam projektujesz to wiesz, że na ogólność jakość (trwałość) elektroniki wpływ ma wiele czynników jakość użytego topnika (jego skład), jego temperatura podczas lutowania, tolerancja użytych elementów, jakość elementów użytych do obudowy. Zapewne wiesz również, że nawet źle zaprojektowany obwód elektroniczny może być przyczyną kłopotów szczegulnie w urządzeniach cyfrowych.
Więc nie pitol, że w karcie nic nie można zrobić połowicznie bo można ją spieprzyć na każdym kroku projektowania i produkcji.
A twoja teoria, że karty psują się tylko od upadku jest śmieszna.
A ja mam większe zaufanie do markowych producentów niż firm krzak które składają coś na podwórku a potem testują z kolegami.
Mi nie spadla a jezeli spadla sprzedawcy bedac w pudelku to napewno nie osiagnela 100G. Równie dobrze mozna zalozyc, ze producent gra w pilke kartami.
Moze nie producent, ale firmy transportowe. Proponuje zrobic nastepujacy test: kup pare rejestratorow przeciazen, spakuj do paczki z napisem: "ostroznie" i przeslij dowolna firma spedycyjna przez cala polske.
Zdecyduj sie bo wczesniej pisales, ze w karcie nic nie moze byc zrobione polowicznie a tu pitolisz o kiepskiej jakosci produktu
Nie zrozumiales przykladu - amy karte ktora uzytkownikowi spadla. Padla natychmiast, uzytkownik mysli: "Upuscilem, zepsula sie, moja wina". Jesli ta karta padnie po trzech miesiach, to nikt nie powiaze jej padniecia z upadkiem (o ktorym w miedzyczasie napewno zapomnial), tylko bedzie wina "kiepskiej jakosci produktu".
Napiszesz cos wiecej o tych urzadzeniach, czy to sa karty pamieci?
Nie, elektronika samochodowa (OEM). To o czym pisze jest standartem, zreszta w specyfikacjach tesstow mechanicznych symulujacych handling w trakcie transportu i montazu czesto spotyka, ze test musi przejsc bez uszklodzen lub z widocznymi uszkodzeniami.
Jezeli cos tam projektujesz to wiesz, ze na ogólnosc jakosc (trwalosc) elektroniki wplyw ma wiele czynników jakosc uzytego topnika (jego sklad), jego temperatura podczas lutowania, tolerancja uzytych elementów, jakosc elementów uzytych do obudowy.
Mowisz o procesach produkcyjnych. Te ustawia sie w trakcie designu, waliduje i potem pozostaja bez zmian. Kazda, nawet najdrobniejsza zmiana (PCB, pasta, coating elementow ....) wymaga ponownego przejscia walidacji.
Wiec nie pitol, ze w karcie nic nie mozna zrobic polowicznie bo mozna ja spieprzyc na kazdym kroku projektowania i produkcji.
Wlasnie dlatego istnieja dzialy walidacji i testowania.
A twoja teoria, ze karty psuja sie tylko od upadku jest smieszna.
Czy ja pisalem ze tylko po upadku? Masz parenascie innych paramatrow, ktore uzytkownik moze przekroczyc, nie spostrzegajac tego (n.p. temperatura, wilgotnosc...).
tylko warto sprawdzić czy to nie podróbka. podobno się trafiają a jak poznam czy nie podróbka?? sandisk III na allegro 2GB trza dac niecałe 200- 380zeta :confused: czyli wnioskować iz te po 200 są podróbki??:roll:
Ja nie uwierzę, że winą uszkodzeń w 99% jest użytkownik.
Twoje wyjaśnienia są typowe z punktu widzenia producenta które w dobie taniego chłamu spływającego z Chin w walce o jak najniższą cenę detaliczną prubują usprawiedliwiać tani szajs. Nie każda firma może sobie pozwolić na działy testowania o walidacji nie wspomnę.
Kazda, nawet najdrobniejsza zmiana (PCB, pasta, coating elementow ....) wymaga ponownego przejscia walidacji.
teoria teoria i jeszcze raz teoria w przypadku mniejszych producentów
Iśc do sklepu, który bierze z oficjalnej dystrybucji sandiska. :)
Polecam www.cyfrowe.pl ,kupiłem tam niedawno Sandisk Ultra 2-2gb za 249zł
Tomasz Golinski
20-09-2006, 00:06
A na forum zrobiliśmy statystyki Sandisk vs Kingston i wyniki wskazywały na olbrzymią różnicę awaryjności. Nie uwierzę, że wynika to wyłącznie z zachowań uzykowników (kingstony częściej spadają lub bardziej się grzeją na słońcu? są przecież białe :D ). Do tego statystyki sandisków są pogarszane podróbkami.
Piszesz, że w karcie może być zły lut, który po 3 miesiącach spowoduje awarie. A czy producent nie może wypuszczać do sprzedaży kart z takim typem wady?
Gdyby tak było, jak piszesz, to elektronika w ogóle by się nie psuła, matryce by nie szumiały ;) i windows by się nie wieszał ;)
Zacznijmy od pytania: Czy produkt uzywany poza specyfikacja jest bardziej podatny na uszkodzenia?
Odpowiedz: tak
Nie uwierzę, że wynika to wyłącznie z zachowań uzykowników (kingstony częściej spadają lub bardziej się grzeją na słońcu? są przecież białe :D ).
Tu przez przypadek trafiles w sedno sprawy:
http://www.kingston.com/products/pdf_files/dmtechguide.pdf -> koncowka strony 4.
http://www.sandisk.de/Products/Catalog(1024)-SanDisk_Extreme_III_CompactFlash.aspx -> trzeci punkt pod obrazkami.
Do tego statystyki sandisków są pogarszane podróbkami.
Mozesz wykluczyc, ze innych firm sie nie podrabia? Szczegolnie ze sandiski sa stosunkowo dobrze zabezpieczane - w porownaniu z innymi firmami.
Zacznijmy od pytania: Czy produkt uzywany poza specyfikacja jest bardziej podatny na uszkodzenia?
Odpowiedz: tak
Pytanie brzmiało:
...jaka firma ? na co musze zwrocic uwage ?...
Tu przez przypadek trafiles w sedno sprawy:
http://www.kingston.com/products/pdf_files/dmtechguide.pdf -> koncowka strony 4.
http://www.sandisk.de/Products/Catalog(1024)-SanDisk_Extreme_III_CompactFlash.aspx -> trzeci punkt pod obrazkami.
Czy twoim zdaniem zakres temperatury pracy to najważniejszy parametr na który należy zwaracać uwagę?
Mozesz wykluczyc, ze innych firm sie nie podrabia? Szczegolnie ze sandiski sa stosunkowo dobrze zabezpieczane - w porownaniu z innymi firmami.
Podrabia się tylko dobre znane firmy, bo tylko wtedy jest to opłacalne.
No niestety podrabianie marek jest plagą, z którą walczy się na całym świecie. Dlatego jesli mam kupić kartę to wybieram sprawdzone źródło jak choćby cytowane powyżej www.cyfrowe.pl, mają certyfikat SanDiska i są autoryzowanym sprzedawcą. Mam od nich też Kingstony i wszystkie działają o.k.
borkomar
23-09-2006, 11:03
Hmm No tak - ale czy jest sens placic 250zl za sandiska Ultra II 250zl gdzie u forumowego Kolegi mozemy nabyc Preteca 80x-133x ktore ciesza sie bdb opinia i oba sa szybsze od wymienionego Sandiska i sa znacznie tansze.
Czy roznica w jakosci Pretec VS Sandisk jest az tak duza, zeby placic 70zl 30% wartosci wiecej za karte o tej samej pojemnosci:?:
Ja się przesiadłem na Pretecki (x80) jak mi Kingstony po roku (wiem ze byly oryginalne) zaczely pliki pier......ić.
Sandisków nie miałem ale czym mogą być lepsze? że zdjęcia ostrzejsze? :mrgreen:
Ja się przesiadłem na Pretecki (x80) jak mi Kingstony po roku (wiem ze byly oryginalne) zaczely pliki pier......ić.
Sandisków nie miałem ale czym mogą być lepsze? że zdjęcia ostrzejsze? :mrgreen:
No nie wiesz jaka jest różnica? Sandisk'ów nie musisz trzymać w lodówce a Kingstony i Perteci tak ;)
Czy twoim zdaniem zakres temperatury pracy to najważniejszy parametr na który należy zwaracać uwagę?
Nie jest najwazniejszym, ale moze trzeba by na niego zwrocic uwage, zamiast uzywac kart poza specyfikacja i potem narzekac ze sie psuje.....
Zwroc uwage, ze "czesto psujace sie" Kingstony maja zakres temperatur ktory w naszych stronach bardzo latwo przekroczyc (w obie strony).
Kolekcjoner
23-09-2006, 20:02
Hmm No tak - ale czy jest sens placic 250zl za sandiska Ultra II 250zl gdzie u forumowego Kolegi mozemy nabyc Preteca 80x-133x ktore ciesza sie bdb opinia i oba sa szybsze od wymienionego Sandiska i sa znacznie tansze.
Czy roznica w jakosci Pretec VS Sandisk jest az tak duza, zeby placic 70zl 30% wartosci wiecej za karte o tej samej pojemnosci:?:
Tzn. pretec'i 80x są zauważalnie wolniejsze (w działaniu) niż Ultra nie mówiąc już o EIII. 133 nie miałem więc nie wiem. Zresztą warto poszperać tutaj (http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-8478) :).
potwierdzam słowa kolekcjonera.
Acz to zauważalnie to jest tylko zdziebko. Daje się to we znaki tylko w momencie, gdy chcesz szybko przeglądać fotki które właśnie strzeliłeś (W sensie całą serią).
aczkolwiek uważam te preteci za wystarczające. :)
borkomar
25-09-2006, 12:28
Panowie wiem co mowie Ultra II jest wolniejsza od Preteca 80x wiec tym bardziej bedzie wolniejsza od 133x - potwierdzone testem:
http://canon-board.info/showthread.php?t=6344&page=7&highlight=pd70x
i tutaj post 67
http://canon-board.info/showthread.php?t=6344&page=8&highlight=pd70x
Witam,
moze niektorzy pomysla ze marudze :) ale czy moge prosic o rade przy zakupie karty pamieci, kompletnie sie na tym nie znam :) jaka firma ? na co musze zwrocic uwage ? a moze wiecie cos o tym ?
http://www.allegro.pl/item126502472__nowa_sandisk_cf_ultra_ii_512mb_wys_ 4_5_f_vat_.html#photo
pozdrawiam i dzieki
kauki
uzywam tej karty i jest bardzoz dobra, jezeli nie bedziesz robil zjec seryjnych w raw'ie to w ogole nie pogladaj sie na szybsze karty niz ultra II, bo to tylko niepotrzebna nadplata. wrecz wystarczy CF I.
a czy takie pytajniki i inne nieokreślone znaki w EXIFie w nawiasie zamiast oznaczenia szkła to wina karty moze być?? np:(n..?.!) i dzieje mi sie to ostatnio tylko na kingstonie w co trzecim zdjeciu:confused:
Chyba masz problem z kartą, tochę martwi mnie, że to Kingston, bo mam trzy ale moje pracują bardzo dobrze. Jaki dokładnie typ Kingstona posiadasz???
Chyba masz problem z kartą, tochę martwi mnie, że to Kingston, bo mam trzy ale moje pracują bardzo dobrze. Jaki dokładnie typ Kingstona posiadasz??? niebieski 1GB 50x w sandisku mi sie tak nie dzieje
Ja też mam Kingstona 1G, .Mac ty tak powarznie z tą lodówka?kiedy i gdzie?
Ja też mam Kingstona 1G, .Mac ty tak powarznie z tą lodówka?kiedy i gdzie?
:mrgreen:
MateuszZ.
27-09-2006, 15:54
Ja mam 4 kingstony pomarańczowe : 216, 2 x 512 i 1024. Raz mi poszła 512 , wymieniałem całą u sprzedawcy, 1024 co jakiś czas mi gubi pliki.... Ostatnio przesiadłem się na 20D i rozglądam się za czymś szybszym i... pewniejszym.
ja mam i niebieskiego kingstona(1gb) i sandiska II(512mb) i preteca x133(2gb) i z kazda karta mialem juz problem.
kingston - pare razy zle zapisal RAWa - nie do odczytania w jakimkolwiek programie(miniatura o dziwo do odczytania)
sandisk II - chyba ma jakis bad sektor - 1 fota jest niezgrywalna z karty, acz mozna ja spokojnie obejrzec w aparacie ;)
pretec x133 - to samo co kingston, tyle,ze zdarzylo sie to raz.
o ile sandisk ma po prostu jakas wade, to problemy z kingstonem i pretecem wystapily po dlugim okresie uzywania ich non stop (3-4 godziny bez wylaczania aparatu). wnioskuje wiec, ze to wynik jakiegos 'przegrzania' karty.
Chyba masz problem z kartą, tochę martwi mnie, że to Kingston, bo mam trzy ale moje pracują bardzo dobrze. Jaki dokładnie typ Kingstona posiadasz??? mac sorry, juz wiem to był przypadek i nie karta ale zmiana szkła na tami 28-75 dała takie znaczki w nawiasach z info o szkiełku
GoodRam to świetne pamięci - przynajmniej w segmencie kości RAM. Nie sądzę, by karty CF/SD odbiegały jakościowo od RAMów. Znajomy handluje pamięciami tej marki i uważa je za rewelacyjne, zarówno pod względem niskiej awaryjności jak i dobrej wydajności. Przy tym są tańsze od Kingstona i KingMaxa - a tych też sprzedaje niemało.
O ile pamiętam, to dawniej Pretec też był postrzegany jako niepewna i nieznana marka. Ale ludzie zaczeli go kupować i okazało się, ze to bardzo dobry sprzęt. IMHO podobnie jest w GoodRamem. Czasem niższa cena wcale nie wynika z gorszej jakości/wyższej awaryjności. Na cenę produktu składa się wiele elementów, m.in. reklama, promocja, ładne opakowanie itp. bajery. GoodRamy mają badziewne etykietki (w porównaniu z Kingstonem i Sandiskiem) i pakowane są w byle jakie blisterki. Nawet nie dodaja etui na kartę. Stąd cena ok. 80 zł za CF 1GB. Za to jest wieczysta gwarancja :)
Od miesiąca mam GoodRam CF 1GB 80x i póki co nie mogę narzekać - sprawuje się świetnie. Pewnie w życiu nie kupiłbym GoodRama gdyby nie wcześniejsza znajomość tej marki z rynku pamięci RAM.
A co do awaryjności - psuje się wszystko (niestety). Jedne marki bardziej, inne mniej. Najgorzej jest gdy produkt pozycjonuje się jako bezawaryjny, najszybszy i w ogóle najlepszy, a w rzeczywistości okazuje się przereklamowany. Tworzy to złudne wyobrażenie bezpieczeństwa.
kaen
kingston - pare razy zle zapisal RAWa - nie do odczytania w jakimkolwiek programie(miniatura o dziwo do odczytania)
dokładnie to samo miałem w dwóch róźnych kingstonach
ja miałem tylko raz przygode z sandiskiem gdzie po zrzuceniu na fotobanka usunąłem fotki z pozycji aparatu i po nastepnym zapełnieniu karty fotami i ponownym zrzucie poprzednie foty też były a na 100-we oprózniłem karte!!:confused:
Mam kilka kart pamięci CF. Przez ostatnich parę lat wymieniłem ich trochę. Żadna z kart do tej pory nie odmówiła mi posłuszeństwa, nie straciłem też żadnego zdjęcia z karty.
Z moich obserwacji karty IMRO schodzą z tej samej linii produkcyjnej co Kingston.
Mam kilka kart pamięci CF. Przez ostatnich parę lat wymieniłem ich trochę. Żadna z kart do tej pory nie odmówiła mi posłuszeństwa, nie straciłem też żadnego zdjęcia z karty.
Z moich obserwacji karty IMRO schodzą z tej samej linii produkcyjnej co Kingston.
Większość sprzętu elektronicznego "tłucze" się w tych samych fabrykach - tylko inne nalepki dają w zależności od jakości i parametrów tego co zejdzie z linii produkcyjnej. Nic nie może się zmarnować, więc wypycha się nawet szmelc pod kosmicznymi markami, których nikt nie zna - klient zawsze się znajdzie ze względu na cenę.
kaen
GoodRam to świetne pamięci - przynajmniej w segmencie kości RAM. Nie sądzę, by karty CF/SD odbiegały jakościowo od RAMów.
Mustek to swietna firma! Przynajmniej w segmencie modemow. Nie sadze by aparaty cyfrowe odbiegaly jakosciowo od modemow. Przeciez i to i to to elektronika.
Hint: ;)
Mustek to swietna firma! Przynajmniej w segmencie modemow. Nie sadze by aparaty cyfrowe odbiegaly jakosciowo od modemow. Przeciez i to i to to elektronika.
Hint: ;)
E tam? ;) Idąc tym tokiem rozumowania, postawimy znak technologicznej równości między wytwórcą paciorków ze szkła a wytwórcą kineskopów ;) Przeciez obie te rzeczy są ze szkła :mrgreen:
Wilk Elektronik długo pracował na renomę swoich pamięci i pozycję marki GoodRam, więc szczerzę wątpię, by wypuścili jakiś shitex pod tą marką.
kaen
Wilk Elektronik długo pracował na renomę swoich pamięci i pozycję marki GoodRam, więc szczerzę wątpię, by wypuścili jakiś shitex pod tą marką.
No przeciez o tym pisze. Mustek ma dobra renome jako modemy a w aparatach cyfrowych wypuszczaja shit.
Podobnie Kingston w ramach - sam mam ramy Kingstona a CF bym Kingstona nie kupil... za czesto padaja, choc serwis Kingstona twierdzi ze to "problem statystyczny" :roll: (im wiecej sprzedanych tym wiecej wykrytych wadliwych).
Goodram < Kingston wiec tym bardziej bym nie kupil CF GoodRama.
Dobra doradźcie, jaka kartę potrzebuję aby w pełni wykorzytać prędkość 30D? czy sandisk ultra II wystarczy? :) czy żeby nadążyć za aparatem potrzebuje III?
a po co za sandiska przeplacac? ja uzywam pretec'a x133 i smiga az milo ;)
powinienies byc w pelni zadowolony.
Każdy prezentuje zalety znanych sobie kart! A kto się naciął na kartę i na jaką?
senturion
11-01-2007, 18:43
ultra II wystarczy, chyba ze masz ambicje to wtedy III
ja na sandiska :) dlatego nigdy wiecej nie kupie :P
chodzi o to zebym mogl robic te zdjecia seryjne 5kl/s m.in dlatego kupuje 30D. Czy na SanDisk ultra II, da rade? czy przez wolna karte bedzie to mniej jak 5kl/s, wtedy doplace do III.
Gregklukowski
11-01-2007, 20:26
ja mam sandiska II i śmiga 5kl/s aż miło :)
i nie zwalnia po zapełnieniu bufora i zapisywaniu na karte, wyrabia się ultra II? Bo widze ze niektorzy uzywają extreme III i zastanawiam się w takim razie, dlaczego?
Bo mając odpowiedni czytnik szybciej zrzucisz pliki z karty do kompa.
Kolekcjoner
12-01-2007, 04:42
i nie zwalnia po zapełnieniu bufora i zapisywaniu na karte, wyrabia się ultra II? Bo widze ze niektorzy uzywają extreme III i zastanawiam się w takim razie, dlaczego?
UII wyrabia bez problemu. Natomiast używają EIII, bo jest przy niektórych pojemnościach minimalnie szybsza.
Warto zobaczyć to: http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-8478
donald7000
22-01-2007, 23:30
Ponawiam pytanie czy 30D poradzi sobie w trybie zdjec seryjnych z karta Pretec 133x ? ( czy w trybie seryjnym mozna robic RAW+JPG)
Czy moze wystarczy Pretec 80x ?
Kolekcjoner
23-01-2007, 00:58
Ponawiam pytanie czy 30D poradzi sobie w trybie zdjec seryjnych z karta Pretec 133x ? ( czy w trybie seryjnym mozna robic RAW+JPG)
Czy moze wystarczy Pretec 80x ?
Poradzi sobie, bo czemu nie? Tylko pretec 80x będzie znacząco spowalniał opróżnianie bufora. Przy zdjęciach seryjnych jest to wyraźnie wolniejsza karta od SanDisk-a EIII - mam obie :). W trybie seryjnym jak najbardziej można robić RAW+JPG (seria do 10). Pretec 133 radzi sobie świetnie z 30-tką. Zaznaczam że moje doświadczenia dotyczą tylko serii w Raw-ach lub Raw+JPG z tymi kartami.
donald7000
23-01-2007, 16:21
Jesli bede uzywal to jedynie RAW+JPG a te 10kadrow mi wystarczy w zupelnosci. Planuje kupic karte pretec bo jest poprostu tansza od SanDisk i dobrze sie o niej wypowiadaja czytelnicy tego forum.
...kurde a jak w równej cenie PRETEC i sandisk?
nawet teraz sandisk na allegro tanszy
SanDisk CF 4GB Extreme III - 237zł
PRETEC CF 4GB Cheetah III METALOWY x133 - 245zł
...???
Używam kingstona od 3 lat - odpukać - nigdy nie miałem z żadną kartą problemu. Analogicznie z flashpenem tej firmy. Natomiast miałem problem z flashpenem sandiska. Ale to nie znaczy, że sandisk to kiepska firma - po prostu miałem pecha. I Ty też miałeś pecha, ale akurat do kingstona - nie należy na tej podstawie skreślać firmy.
senturion
12-03-2007, 20:06
no ja juz reklamowałem Kingstona, ale za to Sandiska jeszcze nigdy :)
Fakungio
16-03-2007, 02:06
no ja juz reklamowałem Kingstona, ale za to Sandiska jeszcze nigdy :)
No i fajno jest...
to sobie pogadaliście..kurna :mrgreen:
Viracocha
16-03-2007, 03:26
Moja znajoma miała ostatnio problem właśnie z Kingstonem, ja natomiast mam 2 SanDiski i nigdy nie miałem żadnych problemów z nimi.
No i fajno jest...
to sobie pogadaliście..kurna :mrgreen:
nie bądź chopie zgryźliwy jak sfrustrowana seksualnie stara panna...
Mnie w sandisk 2GB ultra II jak lekko trzepie to cosik w srodku goni se...?? czy to normal...??
gargamelos
16-03-2007, 11:30
Mnie w sandisk 2GB ultra II jak lekko trzepie to cosik w srodku goni se...?? czy to normal...??
U mnie też jak potrząsne to cos goni...ale czy to normal?? Nie pamietam jak było na początku...;)
Witam. A słyszeliście lub uzywaliscie kart Toshiby?
Kolekcjoner
16-03-2007, 14:57
Witam. A słyszeliście lub uzywaliscie kart Toshiby?
Tak. :)
petryczk
16-03-2007, 20:22
Witam,
pozdrawiam i dzieki
kauki
Uwazaj na podrobki... ja sie naciolem na eBayu jakis czas temu:(
Kupowałe jakieś dwa miesiące temu od Tomasz1972 Pretec-a 2Gbx 80. Smiga jak złoto :-) Gorąco polecam !
arci1981
16-03-2007, 22:03
ja od lat jestem wierny KINGSTON'owi. Zaczynałem od 512MB ELITE PRO, później miałem 1GB EP, a teraz mam 2GB EP. Jak do tej pory nie mogę narzekać ... :)
Zastanawiam sie nad karta do przyszłego canona 400d i tak nie moge sie zdecydować Sandisk Ultra II 2GB czy Sandisk Extreme III 1GB. Niestety mam ważniejsze wydatki i ogranioczony mam budżet na kartę
Viracocha
11-05-2007, 15:48
Zastanawiam sie nad karta do przyszłego canona 400d i tak nie moge sie zdecydować Sandisk Ultra II 2GB czy Sandisk Extreme III 1GB. Niestety mam ważniejsze wydatki i ogranioczony mam budżet na kartę
To nie masz się nad czym zastanawiać, jeśli tylko te dwie możliwości bierzesz pod uwagę - bierz większą. 1 GB na 10MPx to IMHO sporo za mało.
mor_feusz
11-05-2007, 15:53
To ja powiem tak (kilka razy juz to pisalem) ale (moim ale to tylko moim zdaniem) jesli chcesz miec 2GB to zdecydowanie polecam 2x1GB - jesli cchesz miec 4GB ot 2x2GB - dlaczego?. Dlatego ze karta czasami sie psuje (przeszukaj forum) zazwyczaj jest to niespotykane ale....... zlosliwosc rzeczy martwych. Jesli beedziesz mial tylko 1 to nie dobrze, zawsze dobrze miec zapas. Jesli masz juz karte to polecam 2GB.
-=Festyk=-
11-05-2007, 15:57
To ja się podczepię pod temat.Co powiecie o tym kingstonie?Jedzie już do mnie w paczuszce i chciałbym wiedzieć czy to jakiś bubel czy jednak okazja?
http://www.allegro.pl/item193192590_cf_2gb_karta_pamieci_krk_strowislna_ 70_odb_0_zl.html
To ja powiem tak (kilka razy juz to pisalem) ale (moim ale to tylko moim zdaniem) jesli chcesz miec 2GB to zdecydowanie polecam 2x1GB - jesli cchesz miec 4GB ot 2x2GB - dlaczego?. Dlatego ze karta czasami sie psuje (przeszukaj forum) zazwyczaj jest to niespotykane ale....... zlosliwosc rzeczy martwych. Jesli beedziesz mial tylko 1 to nie dobrze, zawsze dobrze miec zapas. Jesli masz juz karte to polecam 2GB.
I owszem!
Viracocha
11-05-2007, 16:00
To ja się podczepię pod temat.Co powiecie o tym kingstonie?Jedzie już do mnie w paczuszce i chciałbym wiedzieć czy to jakiś bubel czy jednak okazja?
http://www.allegro.pl/item193192590_cf_2gb_karta_pamieci_krk_strowislna_ 70_odb_0_zl.html
To wcześnie pytasz ;) Przyjdzie to rób foty, a po jakimś czasie Ty napisz czy to był bubel czy okazja ;)
Zastanawiam sie nad karta do przyszłego canona 400d i tak nie moge sie zdecydować Sandisk Ultra II 2GB czy Sandisk Extreme III 1GB. Niestety mam ważniejsze wydatki i ograniczony mam budżet na kartę
Tez miałem podobny dylemat, ale 1Gb to rzeczywiscie jest mało, Ja wahałem sie pomiędzy ULtra II a Extreme III, ostatecznie dołożyłem kasy i kupiłem III 2GB. Ale w twojej sytuacji pewnie kupiłbym 2Gb Ultra II, jak nie będziesz "szalał" z szybkostrzelnością :wink: to powinna spokojnie dać sobie rade
Mam odpowiedniki 256 Mb ten sam typ. Nie mam żadnych zastrzeżeń do karty, używam od 2,5 roku i wszytko w normie. Ta karta z moim A60 przemarzła, upadła, robiła i robi za dysk wymienny z czytnikiem i pewnie jeszcze nie jedno podziała :)
Dziex za odpowiedzi w takim razie teraz kupie Ultra 2GB a w najbliższym czasie drugą
Premislaus
16-05-2007, 20:02
Gdzie można kupić karty PRETEC, najlepiej 4 GB. Przeszukałem kilka sklepów, także allegro i nie znalazłem o takiej pojemności.
Tomasz1972
16-05-2007, 20:20
Gdzie można kupić karty PRETEC, najlepiej 4 GB. Przeszukałem kilka sklepów, także allegro i nie znalazłem o takiej pojemności.
Ceny większości kart spadły, a pretec trzyma wysokie ceny . Obecnie taniej wychodzi kupić sandiska .
http://www.lorien.waw.pl/opis.aspx?kat=34&id=PAp0141
Tomasz1972
16-05-2007, 20:25
http://www.lorien.waw.pl/opis.aspx?kat=34&id=PAp0141
Dokładnie. Sandiska extreme III można kupić za 210 zł , do tego w zestawie jest soft do odzyskiwania danych.
MrDeadhead
16-05-2007, 20:27
Mam takiego tylko 1GB i poki co nie narzekam. Uzywam tylko z czytnikiem i nie wale seriami wiec ciezko powiedziec jak z zapelnianiem bufora. Ale tak to jest ok, jeszcze mnie nie zawiodl :)
Premislaus
17-05-2007, 14:17
Ceny większości kart spadły, a pretec trzyma wysokie ceny . Obecnie taniej wychodzi kupić sandiska .
Ale taniej nie znaczy zawsze lepiej :( .
Tomasz1972
17-05-2007, 14:33
Ale taniej nie znaczy zawsze lepiej :( .
Zawsze uwazano że pretec to kompromis jakosć/cena , a sandisk jest super extra . Obecnie sam przymierzam się do dużego sandiska i nie widzę powodów by przepłacać , kupując preteca .
1czarek1
12-06-2007, 10:21
a co sadzicie o takiej karcie http://www.allegro.pl/item204142008_salon_transcend_cf_8gb_x120_20mb_s_s zybki_wawa.html
Ja mam mieszane uczucia w stosunku do pretec'a....mam wersję 80x i 133x (1GB) i obie pracują identycznie w aparacie, tzn kwestia szybkostrzelności się nie zmieniła na obu jest to samo.......
Nie zmienia to faktu że z kartami nigdy nie miałem problemu i nigdy nie straciłem zdjęć z ich powodu....Po prostu pracują pewnie, co jest najważniejsze, ale z szybkością to bez szaleństw nawet na 133x nie widać różnicy w stosunku do wersji wolniejszej.
-=Festyk=- Zobacz post
http://www.allegro.pl/item193192590_..._odb_0_zl.html
Ja też mam taką (Kingston Ellite Pro 1gb) ale nie jestem zadowolony. Co jakiś czas na wyświetlaczu 400d pojawia się napis BUSY. Kilka tygodni temu fotografowałem chrzest i myślałem że się potnę co chwila to samo. Następnego dnia kupiłem Sandisca EXIII. Teraz kingston tylko jako rezerwa.
1czarek1, a nie wziąłeś pod uwagę, że to może Twoja puszka nie wyrabia za tą kartą? Przecież puszka tez ma swoja maksymalna prędkość...
Ja, choć na razie mam 2GB Sandisc EXIII to pewnie w niedalekiej przyszłości też pokuszę się o coś większego, ale nie wiem czy koledzy się ze mną zgodzą, bo uważam, że 4GB na jednej karcie to max. Ryzyko utraty danych istnieje i gdy robimy zdjęcia bardzo istotne dla nas na kilku kartach to zawsze coś mamy a jeśli będziemy jechać na np. 16GB to jednak ktoś może sobie pluć w brodę, choć bardziej ekonomiczne jest wybranie dużej karty niż kilku mniejszych. A co do firm to jak większość forumowiczów zawsze preferuje Sandisca
też to mam, ale jeszcze nie było z problemem "busy" teraz będe coś robił na RAW + JPEG i się boję, że będę miał objawy się pociecia się jak yaro dlatego kupie jeszcze SAndisca a kingston bedzie na rezerwie:)
ja mam sandisca 4gb czerwonego bez żadnych rewelacji tylku extreme etc dorzuconego 'gratis' z 400d - działa bez zarzutu, na JPG mogę nawalić serię nawet 46 sztuk (więcej nie próbowałem) ale trzeba trochę poczekać aż się zapisze.. jak pisałem - to nie extreme.
pytanie:
pracował ktoś kiedyś z microdrive? na allegro pojawiają się czasem - kuszą ceną (~100) i pojemnoością (5GB) ale obawiam się co do czau dostępu i zapisu..
a ma ktoś coś takiego?
http://allegro.pl/item205319386.html
:D
1czarek1
14-06-2007, 10:28
1czarek1, a nie wziąłeś pod uwagę, że to może Twoja puszka nie wyrabia za tą kartą? Przecież puszka tez ma swoja maksymalna prędkość...
Bardziej zależy mi na pojemności i pytam czy ktoś używał tych kart i czy były jakieś problemy ?
Używam karty GoodRam 1GB od ponad roku, nie miałem z nią żadnych problemów, a cena jest dużo niższa niż u innych "markowych" producentów.
Co więcej, GoodRamy mam również w kompie i też nie miałem z nimi najmniejszych problemów. Myślę, że akurat takie rzeczy nie mają w sobie za dużego pola na kreatywność ze strony producenta, więc nie warto przepłacać. Swoją drogą GoodRamy produkowane są na podzespołach z Kingstone'a :)
Jak dla mnie jest to świetna opcja dla oszczędnych. Objęte są jak wszystkie pamięci dożywotnią gwarancją, więc myślę, że producent jest pewien swojego produktu.
Ja wlasnie mysle nad sandiskiem 4gb extreme III - mozna kupic za 240 zł - myślicie ze to dobre cena ? Boje sie tylko jednego - najwięcej jest podróbek własnie sandiska, może ktoś kupował karte przez internet i poleci dobrego sprzedawce ? Czy w 350D poczuje róznice miedzy extreme III a ultra II ? Jeśli tak to jaką ?
rysiaczek
29-07-2007, 17:49
Ja wlasnie mysle nad sandiskiem 4gb extreme III - mozna kupic za 240 zł - myślicie ze to dobre cena ? Boje sie tylko jednego - najwięcej jest podróbek własnie sandiska, może ktoś kupował karte przez internet i poleci dobrego sprzedawce ? Czy w 350D poczuje róznice miedzy extreme III a ultra II ? Jeśli tak to jaką ?
Nie poczujesz. podobnie jak nie poczujesz roznicy pomiedzy ultra II a zwyklym sandiskiem.
Roznice poczujesz dopiero przy zrzucaniu zdjec na kompa i to tylko przy dobrym czytniku.
Mam 1 GB Kingstona i 2 GB SanDisk Ex, 4.
Nie ma różnicy przy zapisie zdjęć (C 350). Przy zdjeciach seryjnych roznica nie jest mierzalna.
Nie warto kupowac, chyba ze z czytnikiem za 300 zl , do extreme IV
Marek
+++++++++++++++
W wypadku kart, jeśli się nie jest zawodowcem, warto poeksperymentować, nawet jeśli wiąże się to z pewnym ryzykiem. Mam kartę Scandisk 4.0 extreme III i Adata 2.0. Z obu jestem zadowolony, obu używam dość intensywnie (często transferuję dane i formatuję). Teraz, jeśli uznam, że potrzebna kolejna, kupię GoodRam'a. Dzięki za sugestie!
na 350D nie poczujesz, ale na 400D już mocno czuć różnicę...
@fyrste
nie opowiadaj bajek...oba aparaty obsługują karty CF z taką samą szybkością i żadnej różnicy nie ma.....
W zakładzie naprawy sprzętu foto FOTOMAR w Bydgoszczy przy okazji naprawy karty CF San Disk Extreme 4GB[oryginał]dowiedziałem sie że:niektóre karty maja rozszerzone otworki na koncach a niektóre nie.[San Diski mają]uszkodzenia powstają głównie w kartach bez rozszerzenia.W tym zakladzie wymieniono mi pojedynczy zgięty pin w slocie CF canona 5d.Pin robił zwarcie i aparat był martwy.Wlasciciel zakładu [naprawiałem tam dawno temu uszkodzona Praktikę]
powiedzial ze ma dostep do cześci canona więc może prowadzic naprawy.A wiec moze monopol Żytniej bedzie powolutku przechodzil do przeszłosci?Oby.:smile: :D
Mam 1 GB Kingstona i 2 GB SanDisk Ex, 4.
Nie ma różnicy przy zapisie zdjęć (C 350). Przy zdjeciach seryjnych roznica nie jest mierzalna.
jag-nie? :shock:
zrób coś takiego: wyczyść obie karty, przełącz wszystko w aparacie w tryb ręczny (M, AF-M), włącz zapis RAW, ISO 100 itp.
wduś spust i zrób serią 10 zdjęć (RAW)
zmierz stoperem (choćby takim z komórki) po ilu sekundach przestanie migać w aparacie lampka zapisu na kartę.
powtórz to samo z drugą kartą i porównaj wyniki. i najlepiej napisz tu, jakie miałeś czasy 8-)
@mxw
w 350D chcesz robić 10rawów w seri?? to nie 400D...max 5 wejdzie do bufora
Ja mam jedną 1gb Kingstona elite ( czy jakos tak :)) i 1gb SanDisk Ultra II i ta druga jest znacznie szybsza w 350D.
adalbert
02-08-2007, 13:49
Ciekawy test kart i czytników - FOTOGRAFUJ.pl (http://www.fotografuj.pl/Article/Test_Sandisk_Extreme_IV_dla_kogo_szybkie_karty_CF/id/96/page/1#content)
Dla mnie jako spottera robiącego zdjęcia seriami w RAW-ie prędkość kart jest bardzo istotna. I różnice są, czasami spore. Czasami czas zczytywania zdjęć z bufora może się różnić DWUKROTNIE. Choć do aparatów typu Canon 20/30D czy 5D kupno czegoś szybszego niż SanDisk Extreme III mija się z celem. Ten ostatni wybór jest raczej optymalny.
Jak ktoś cyka zdjęcia krajobrazu w tempie 1 fotka na minutę to rodzaj i szybkość karty są tak naprawdę obojętne.
Kolekcjoner
03-08-2007, 00:49
Dla 350-tki ma znaczenie jak szybką kartę mu się zapodaje :). Na EIII jest wyraźnie szybszy i bufor w Raw-ach mu się zauważalnie szybciej opróżnia. I to różnicę widać nawet w przypadku nie takich znów wolnych kart jak np. Pretec 80x. Po zmianie na EIII aparat jakby na nowo ożywa :D.
Dla 350-tki ma znaczenie jak szybką kartę mu się zapodaje :). Na EIII jest wyraźnie szybszy i bufor w Raw-ach mu się zauważalnie szybciej opróżnia. I to różnicę widać nawet w przypadku nie takich znów wolnych kart jak np. Pretec 80x. Po zmianie na EIII aparat jakby na nowo ożywa :D.
co świadczyć może że Pretec to wolne karty.....Mam wersję 80x i 133x i różnicy nie widzę....
Kolekcjoner
04-08-2007, 02:19
co świadczyć może że Pretec to wolne karty.....Mam wersję 80x i 133x i różnicy nie widzę....
No niestety te 80-tki demonami prędkości nie są. Widać to tak na prawdę jak się je włoży do 30-tki. Jak pójdzie seria raw-ów to zwalanianie bufora trwa wieki :(.
yakuza144
20-05-2011, 15:57
Podepnę się pod ten temat.
Potrzebuje kupić kilka kart pamięci, z tym że prędkość zapisu musi wynosić co najmniej 25mb/s
Przeglądałem ostatnio allegro i ceneo i znalazłem karty firmy Lexar, PQI i Pretec. Co sądzicie o tych kartach? Jak się mają do Sandisków? Jeżeli wymienione przeze mnie karty to jakieś badziwie to dołoże te 5zł na sztuce do Sandisków, ale jeżeli znacznych różnic nie ma to nie będę przepłacał:twisted:
Podepnę się pod ten temat.
Potrzebuje kupić kilka kart pamięci, z tym że prędkość zapisu musi wynosić co najmniej 25mb/s
Przeglądałem ostatnio allegro i ceneo i znalazłem karty firmy Lexar, PQI i Pretec. Co sądzicie o tych kartach?
Lexar - nietanie, dosc szybkie (choc niekoniecznie w Canonach)
PQI - zdarzaja sie problemy, ale jak dziala, to jak zloto. i bardzo tanio a wcale nie tak wolno
Pretec - uwagi podobnie jak PQI, tyle ze szybsze karty
Jak się mają do Sandisków?
a SanDisk to jakis wypas jest?
bo z moich kart to wlasnie SanDisk (Ultra II) jest najgorsza kaszana a kosztowal wiecej niz Pretec czy PQI.
ja za SanDiskiem nie przepadam. dla mnie to jest taka "marka" jak Apple czy Manfrotto - albo to przecietne funkcjonalnie albo drogie, tyle, ze wszedzie tego pelno i mnostwo bicia piany, wiec jakakolwiek krytyka to od razu zamach na status quo i fanboye sie zlatuja, zeby za* polemizujacego ;)
Jeżeli wymienione przeze mnie karty to jakieś badziwie to dołoże te 5zł na sztuce do Sandisków, ale jeżeli znacznych różnic nie ma to nie będę przepłacał:twisted:
ja bym z tej trojki celowal w Preteka, bo to jest fajne cenowo i ma dobre osiagi. tylko doczytaj opinie nt. wspolpracy konkretnej karty z twoim korpusem i zanim wejdziesz z ta karta do "produkcji", to pomecz ja dobrze betatestami ;) jest fajny program CardTest, mozna troche danych pokopiowac na i z karty, a potem wyjsc w plener i porobic na karcie troche fot... standard w tym temacie, no ....
ja za SanDiskiem nie przepadam. dla mnie to jest taka "marka" jak Apple czy Manfrotto - albo to przecietne funkcjonalnie albo drogie, tyle, ze wszedzie tego pelno i mnostwo bicia piany, wiec jakakolwiek krytyka to od razu zamach na status quo i fanboye sie zlatuja, zeby za* polemizujacego ;)Nie jestem fanbojem SanDiska więc nie będę próbowął Cię za*, ale w świetle tego:
ja bym z tej trojki celowal w Preteka, bo to jest fajne cenowo i ma dobre osiagi. tylko doczytaj opinie nt. wspolpracy konkretnej karty z twoim korpusem i zanim wejdziesz z ta karta do "produkcji", to pomecz ja dobrze betatestami ;) jest fajny program CardTest, mozna troche danych pokopiowac na i z karty, a potem wyjsc w plener i porobic na karcie troche fot... standard w tym temacie, no ....to SanDiska się kupuje, wkłada do aparatu i działa. Nie trzeba robic betatestów, biegać w plener, pomęczyć, ani żadne takie. Się idzie i się robi zdjęcia. Ja ktoś jest landszafciarz i ma czas na testy, to okej. Tyle w temacie.
to SanDiska się kupuje, wkłada do aparatu i działa. Nie trzeba robic betatestów, biegać w plener, pomęczyć, ani żadne takie. Się idzie i się robi zdjęcia.
zapomniales o ostatnim punkcie: potem panicznym tonem wrzuca sie na forum internetowe pytania, jakim programem odzyskac stracone zdjecia...
zadnego nosnika, ktory bedzie pracowal jako jedyna, macierzysta kopia danych, nie uzywa sie bez uprzednich odpowiednich testow. zadnego! czy to jest twardy dysk, czy karta pamieci, to trzeba miec mocno nierowno pod sufitem, zeby bez uprzedniego gruntownego sprawdzenia zapisac na czyms takim jedyna kopie waznych danych.
a juz na pewno zrobilbym to z SanDiskiem, gdzie jesli dobrze pamietam 20~25% kart z ta naklejka to podrobki ;) no ale - twoja karta pamieci, twoje zdjecia, co mi do tego...
Ja komus zalezy na zdjeciach, to znajdzie czas na testy, to okej. Tyle w temacie.
poprawilem...
zadnego nosnika, ktory bedzie pracowal jako jedyna, macierzysta kopia danych, nie uzywa sie bez uprzednich odpowiednich testow. zadnego! Ten argument do mnie przemawia, ale nie w przypadku, kiedy kupuję kartę i się zastanawiam, czy wogóle będzie działało z moim aparatem, "bo niektóre PQI..."
poprawilem...Ale w gramatyce się szmejgnąłeś :) Peace!
Ten argument do mnie przemawia, ale nie w przypadku, kiedy kupuję kartę i się zastanawiam, czy wogóle będzie działało z moim aparatem, "bo niektóre PQI..."
no z PQI to sie bardzo rozne opinie slyszy. na obecna chwile bym tego raczej nie dotykal, chociaz prawda jest tez, ze moja 8GB nadal bez zajakniecia dziala...
dziobolek
13-06-2011, 02:52
...zapomniales o ostatnim punkcie: potem panicznym tonem wrzuca sie na forum internetowe pytania, jakim programem odzyskac stracone zdjecia...
...gdzie jesli dobrze pamietam 20~25% kart z ta naklejka to podrobki ;)...
No właśnie... i tu się zastanawiam :roll: czy tak czasem te "problematyczne" egzemplarze,
to nie podróbki, a właściciele tego niezby świadomi są.
Ja mam Sandiska lat pięć, i żadnego mi numeru nie wywinął (odpukać).
Pozdrówka!
No właśnie... i tu się zastanawiam :roll: czy tak czasem te "problematyczne" egzemplarze, to nie podróbki, a właściciele tego niezby świadomi są.
nie sadze. podrobka oznacza generalnie karte o gorszych parametrach, ale niekoniecznie jakiejs wybitniej wyzszej awaryjnosci. z tym, ze... patrz dalej :)
Ja mam Sandiska lat pięć, i żadnego mi numeru nie wywinął (odpukać).
ja mam Ultre II od jakichs 2 lat i tez co do awaryjnosci nie ma zastrzezen.
z tym ze, zeby dokonczyc mysl powyzej - jej wydajnosc jest tak kiepska, ze juz wole zamiast niej wlozyc do czytnika PQI 120x, ktore kosztuje 1/3 ceny ww. Ultry II i jest tak nominalnie, jak i zwlaszcza realnie, wyraznie od tego SanDiska szybsza. wiec zwyczajnie nie dociera do mnie potrzeba placenia takiej ceny za mocno przecietna karte :)
jej wydajnosc jest tak kiepska, ze juz wole zamiast niej wlozyc do czytnika PQI 120x, ktore kosztuje 1/3 ceny ww. Ultry II i jest tak nominalnie, jak i zwlaszcza realnie, wyraznie od tego SanDiska szybsza.
Wykonałem kiedyś testy swoich kart i czytników, które można przeczytać tu: http://fofot.pl/viewtopic.php?p=5107#5107
W kwestii współpracy z czytnikami, rzeczywiście zmierzone prędkości bywają niekiedy zaskoczeniem :) Inaczej miewa się przy współpracy z aparatem. W moim przypadku, niby szybsze SanDiski działały wolniej w czytniku, ale ich prędkość objawiała siew aparacie.
W kwestii współpracy z czytnikami, rzeczywiście zmierzone prędkości bywają niekiedy zaskoczeniem :) Inaczej miewa się przy współpracy z aparatem. W moim przypadku, niby szybsze SanDiski działały wolniej w czytniku, ale ich prędkość objawiała siew aparacie.
to mozliwe. ja mam 5D wiec tu predkosc zapisu karty nie ma najmniejszego znaczenia ;)
iktorn92
21-07-2011, 21:02
Panowie, witam przymierzam sie do zakupu 2-3 16gb Cfów, mieliście z tym doczynienia? bo cena atrakcyjna, marka znana lecz nie wiem nie mialem doswiadczenia.. co myslicie?
http://www.e-cyfrowe.pl/kingston-cf-16gb-ultimate-600x-p-20328.html
Pzdr!
jacek_73
21-07-2011, 21:12
Panowie, witam przymierzam sie do zakupu 2-3 16gb Cfów, mieliście z tym doczynienia? bo cena atrakcyjna, marka znana lecz nie wiem nie mialem doswiadczenia.. co myslicie?
http://www.e-cyfrowe.pl/kingston-cf-16gb-ultimate-600x-p-20328.html
Pzdr!
Użytkuje kingstony (te wolniejsze 266X - ultimate, i te najwolniejsze 50X elite pro) i póki co - odpukać - nic się nie dzieje. Uważam produkty Kingstona za bardzo pewne.
Pozdrawiam.
iktorn92
21-07-2011, 21:45
A czy miał ktoś doczynienia konkretnie z tym modelem kart i czy ten 90mb/s jest prawdą?
kasiulap
21-07-2011, 22:28
Również posiadam Kingstony, chyba z 4, czy 5sztuk, największa 8gb. Sprawują się bardzo dobrze;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
PS. 8gb ma 60mb/s - "daje rade" :-D
OrzelPiotr
21-07-2011, 23:33
Również rozważam zakup tego Kingstona... z tym, że chodzi mi po głowie jeszcze Lexar CompactFlash 16GB 400x Professional i nie wiem co wybrać??
Posiadam tego Kingstona w wersji 16GB i sprawuje sie jak dotąd nienagannie. Jeśli chodzi o SanDisk-i to jednak chyba trafia się najwiekszy odsetek podróbek. Uzywam w sumie 3 szt. ( EXtreme i Ultra ) kupione w Sklepie i działają wzorowo :)
Jeszcze raz napiszę.
Kingstony padają nagminnie.
Pisał też o tym podajże Czacha, który pracował w FJ i miał pełno reklamacji.
Jak chcesz mieć pewność danych to SanDisk albo Lexar.
90 mb/s jak będziesz miał czytnik co tyle uciągnie (SanDiska np.) albo coś już na USB 3.0
gadget_zary
22-07-2011, 20:39
Mam 2 kingstony 4gb x233, wcześniej miałem 2x2gb x133 i odpukać działają. Z tym że teraz kupuję 2x16 gb i biorę Sandiska Ultra 30mb
iktorn92
22-07-2011, 22:21
No zmartwiliscie mnie, transferowo to chodzi mi głowie o zapis na puszke zrzucac bede i tak adapterem sata>CF wiec transfery powinny działać, to chyba trzeba bedzie kupic sandiska 60mb/s ehh
@Bolek02 od jak dawna masz tego kingstona i jak trzyma transfer?
No zmartwiliscie mnie, transferowo to chodzi mi głowie o zapis na puszke zrzucac bede i tak adapterem sata>CF wiec transfery powinny działać, to chyba trzeba bedzie kupic sandiska 60mb/s ehh
A co masz 1D i walisz przez 5s serią, że potrzebujesz tak szybko bufor zwalniać, że aż 90mb/s potrzebne?
iktorn92
22-07-2011, 23:09
@ Goomis, Czesto pracuje na 1ds zamiennie z 5d2 i dosc czesto seria, potrzebuje szybkiej karty, testowałem 60mb/s jest ok ale moze byc, chodzi po prostu o to, ze za cene 60m/s moge miec 90mb/s tylko wychodzi na troche mało pewne..
5D2 ma tak wolna serię, że jeszcze nie udało mi się w nim zapchać buforu na 30mb/s :-D
No ale ja robię maks 5-7zdjęc w serii.
Wolałbym mieć pewność danych niż szybką kartę... Albo dołożyć i mieć i to i to w Sandisku Extreme Pro
iktorn92
23-07-2011, 09:10
No widzisz, a mi sie udaje..
Tak, rozumiem,tylko przy zakupie 3 kart za 250 a za 350 jest lekka roznica w postaci kwoty na jedna karte gratis :P No nic pozostaje mi tylko przemyslec temat...
michael_key
23-07-2011, 11:44
Polecam Pretec'a (http://allegro.pl/listing.php/search?string=pretec&category=8904&sg=0&order=p&change_view=1). Mam konkretnie tą (http://allegro.pl/8gb-compactflash-cf-pretec-x233-gw-dozy-35mbs-w-wa-i1715762900.html).
Używałem ją wcześniej z 40D i 50D, teraz 5D2 i jestem zadowolony. Solidnie wykonany.
Merauder
23-07-2011, 12:20
No widzisz, a mi sie udaje..
Tak, rozumiem,tylko przy zakupie 3 kart za 250 a za 350 jest lekka roznica w postaci kwoty na jedna karte gratis :P No nic pozostaje mi tylko przemyslec temat...
Jak stracisz kasę za zlecenie przez padniętą kartę lub też nie przywieziesz fotek z wakacji, na których ci mocno zależało przestaniesz oszczędzać na kartach.
oasisman
23-07-2011, 12:38
Również rozważam zakup tego Kingstona... z tym, że chodzi mi po głowie jeszcze Lexar CompactFlash 16GB 400x Professional i nie wiem co wybrać??
Mam Lexar'a 16GB Professional, ale w wersji 300x.....bufor w 5d2 zapycha się po more less 18 fotach w serii, potem jeszcze jedzie dalej ale już "pojedyńcze" :-) Jak miałbym wybierać Kingston vs. Lexar to zdecydowanie ten drugi.
btw. Wystarczy chwilę poczytać opinie w necie żeby się wyleczyć z kart mniej znanych firm, które za tą samą cenę dają 2 razy więcej gb :-)
iktorn92
23-07-2011, 13:25
No dobra przekonaliscie mnie kupuje albo Sandiska albo lexara..:P
No dobra przekonaliscie mnie kupuje albo Sandiska albo lexara..:P
lexary tez padaja ;) znajomy kupil lexara 16GB 600x (cena montrualna), padl po paru miesiacach, dostal nowego, teraz czasami zdjecie sie zle zapisuje na karcie - znowu reklamacja ;)
ja kupilem karte silicon power o takich samych parametrach za 3x mniej - problemow nie mam
wczesniej (i w sumie dalej) uzywalem pqi 16GB 233x - przez 1,5roku zero problemow
karty w sumie u mnie jakos bardzo ciezko nie maja.... robie jakies 60k zdjec rocznie
to tak, zeby cos bylo z innej beczki ;)
Kingstona mam już 8 m-cy i działa bezproblemowo :-D transfer niezmiennie w okolicach deklarowanych przez producenta wartości. Nie zauważylem żadnych odchyleń.
lexary tez padaja ;) znajomy kupil lexara 16GB 600x (cena montrualna), padl po paru miesiacach, dostal nowego, teraz czasami zdjecie sie zle zapisuje na karcie - znowu reklamacja ;)
ja kupilem karte silicon power o takich samych parametrach za 3x mniej - problemow nie mam
wczesniej (i w sumie dalej) uzywalem pqi 16GB 233x - przez 1,5roku zero problemow
karty w sumie u mnie jakos bardzo ciezko nie maja.... robie jakies 60k zdjec rocznie
to tak, zeby cos bylo z innej beczki ;)
Każda karta może paść, rzecz się rozbija oto, jak bardzo jest to prawdopodobne?
Skoro kingstony padają nagminnie a SanDiski bardzo rzadko to która jest pewniejsza to chyba oczywiste? 100% pewności nigdy nie dostaniesz, ale wolę (zupełnie przykładowe wartości, wzięte znikąd - np. 95% dla Sandiska niż 50% dla Kingstona) a często na tej karcie mam materiał wart dziesiątki razy więcej niż różnica 50-100zł między tymi 2firmami.
Też jestem z tych "rozważnych i skąpiących" :-P ale są rzeczy na których oszczędności są niewskazane...
Pewnie jak bym robił tylko zdjęcia mojej rodziny to bym wziął kingstona czy pqi. Ew. straty materialne są raczej żadne a za zaoszczędzoną kasę mógłbym kupić dzieciakowi jakąś zabawkę.
Ale w przypadku zleceń za pieniądze...
SanDisk zawsze miał lepszą opinię od Kingstona, ale jest sporo droższy. Nie trzeba jednak od razu kupować kart z serii EXtreme. Można nabyć sporo tańsze karty Ultra i wtedy różnica w cenie nie jest az tak wielka :) Wszystko zależy od tego do czego karta jest potrzebna.
Każda karta może paść, rzecz się rozbija oto, jak bardzo jest to prawdopodobne?
Skoro kingstony padają nagminnie a SanDiski bardzo rzadko to która jest pewniejsza to chyba oczywiste? 100% pewności nigdy nie dostaniesz, ale wolę (zupełnie przykładowe wartości, wzięte znikąd - np. 95% dla Sandiska niż 50% dla Kingstona) a często na tej karcie mam materiał wart dziesiątki razy więcej niż różnica 50-100zł między tymi 2firmami.
Też jestem z tych "rozważnych i skąpiących" :-P ale są rzeczy na których oszczędności są niewskazane...
Pewnie jak bym robił tylko zdjęcia mojej rodziny to bym wziął kingstona czy pqi. Ew. straty materialne są raczej żadne a za zaoszczędzoną kasę mógłbym kupić dzieciakowi jakąś zabawkę.
Ale w przypadku zleceń za pieniądze...
problem taki, ze nie ma testow tego typu, wiec ciezko ocenic co jest pewniejsze
i roznica to nie jest zawsze 50-100zl.... lexar, a silicon power (16GB 600x) jak kupowalem kosztowaly odpowiednio 600 i 250zl ;)
najpewniejszy i tak bedzie aparat z dwoma gniazdami i autobackupem na druga karte (czy jak to tam nazwali) jesli komus mocno zalezy na bezpieczenstwie, nawet jak to bylby 2x kingston
Kingstony wadliwe ? Proszę sprawdzić procentowy udział w rynku i dopiero wypowiadać się na temat ich awaryjności. Transfer rzeczywisty jak za te pieniądze jest rewelacyjny.
tormentor
25-07-2011, 04:11
Moim najnowszym nabytkiem jest ADATA 32 GB 533x i od marca bez problemów, szybkość również bardzo fajna - na 5Dmk2 spokojnie styka.
BTW propos znanych firm - patrząc po pamięciach to bym patrzył, które z tych firm jeszcze robią dobre RAMy. Np. taka ADATA na rynku kart pamięci nie jest może znana, ale ich pamięci RAM są znane już od dawna.
Merauder
25-07-2011, 08:17
Tzn. ja bym rozdzielił tutaj zastosowanie zarobkowe i hobbystyczne z oczywistym wyborem.
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk
lexary tez padaja...
A są karty które "nie padają"?
A są karty które "nie padają"?
nie ma :)
OrzelPiotr
25-07-2011, 17:20
nie ma :)
Mam w posiadaniu Sandisk-a 1-GB (extreme III) służy mi bezawaryjnie od 2005 r.
Mój Sandisk 4gb Extreme III równiez od 3 lat nei zawiódł ani raz.:roll: