Zobacz pełną wersję : chowanie obiektywu
baczek79
10-09-2006, 15:21
Witam wszystkich forumowiczów.
Chciałbym się przywitać- od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem 20D na razie z kitem.
I moje pytanie związane z kitem.Widziałem że np. Sony alfach.Po wyłączeniu aparatu obiektyw, minimalnie chowa się(cofa) chroniąc go przed uszkodzeniem.
Przestawiam obiektyw w pkt. spoczynkowy za (pkt zaogniskową 24mm) ale i tak troszkę wystaje.
Czy jest jakaś opcja która powoduje jego cofnięcie.
Wybaczcie jeśli ten post jest prozaiczny i głupi ale to jest moja pierwsza lustrzanka. :razz:
Pozdrawiam
Jacek S.
10-09-2006, 15:31
Możesz dokładnie przybliżyć, co Ci wystaje??
-Może to być Pierścień ostrości. W tym przypadku, po wyłączeniu aparatu, przełącz w obiektywie pracę na MF, przekręć pierścień tak, by się "schował", a następnie prtzełącz znowu na AF.
A jeśli mówisz o KICIE, to nie ma takiej możliwości, jedyne co możesz zrobić, to ustawić taką ogniskową, na której jest on najkrótszy, czyli coś ok. 30mm. Pozdrawiam.
Czy jest jakaś opcja która powoduje jego cofnięcie.
Hmm... opcja ta nazywa sie "zaloz dekielek" :) .
On sluzy do ochrony.
Wybaczcie jeśli ten post jest prozaiczny i głupi ale to jest moja pierwsza lustrzanka. :razz:
To moze przyda ci sie ostrzezenie ze lustrzanka filmow nie nagrywa i nie da sie kadrowac na LCD.
Vitez, zawsze byłeś taki oblatany w sprzęcie foto? Facet zaczyna dopiero. Honor nakazuje nie kopać leżącego :twisted:
On sluzy do ochrony.
(...)
To moze przyda ci sie ostrzezenie ze lustrzanka filmow nie nagrywa i nie da sie kadrowac na LCD.
Soniak ma kolejny ficzer, którego nie ma Canon i niektórych to DRAŻNI ;) :D
Quadrifoglio
10-09-2006, 16:24
troll ?
On sluzy do ochrony.
To moze przyda ci sie ostrzezenie ze lustrzanka filmow nie nagrywa i nie da sie kadrowac na LCD. no i canon dalej sie klientem nie przejmuje i powinien sie RAW- canon nazywać bo taki surowy i goły:mad:
powinien sie RAW- canon nazywać bo taki surowy i goły:mad:
I jeszcze taki gladki... na iso800 czy 1600 8)
To byłoby fajne, gdyby po wyłączeniu prądu obiektyw chował się do body. Np taka 300 bardzo wystaje podczas transportu.
Powinni to zrobić w nowszych modelach ;)
swiderski
12-09-2006, 12:01
Widok 600mm/4 chowającego się do 350D byłby niezwykle ineresujący :mrgreen:
Widok 600mm/4 chowającego się do 350D byłby niezwykle ineresujący :mrgreen:
Chyba by go wzdęło:lol:
obiektyw zostanie wysuniety w takiej pozycji w jakiej go zostawisz. nie chowa sie automatycznie - pozdrawiam