Zobacz pełną wersję : Canon 100/2,8 macro USM ?
Witam
Posiadam Sigmę 75-300 APO macro , nie jestem z niej zadowolony ,zdjęcia nie wychodzą z niej zbytnio ostre tak jak bym sobie tego życzyl a macro też nie zachwyca i powala na nogi.
Jestem zainteresowany sprzedażą Sigmy i zakupem Canona 100/2,8 macro USM.
Wyczytalem że jest on praktycznie przeznaczony do macro czy tak jest?
Wyczytalem również że jest za ostry jak na portret , ale to nie jest chyba wada obiektywu jak to jest w Waszych portretach ?
Czy fotografujecie nim również sport , koncerty czy światlo 2,8 nie jest problemem na koncertach?
Jak jest skorygowany bokech Canona w stosunku do wyżej opisanej Sigmy ( to przy portrecie) ?
Zauważylem że wielu ma ten obiektyw i bardzo bym prosil Was o opisanie po krótce jak go eksploatujecie.
Co jeszcze nim fotografujecie i w jakich warunkach go wykorzystujecie.
Dziękuję i pozdrawiam.
towersivy
10-09-2006, 10:54
Mam i stosuje tylko do Macro chyba ze akurat jestem z rodzinka w plenerku wiec robie nim rowniez portrety. Do sportu zupełnie sie nie nadaje chyba ze szachy.....na koncerty tez nie. Bokeh jest znacznie lepszy.....
Robert31-R1
10-09-2006, 13:33
stosuję go do portretów (5D) do szybkich rzeczy to sie raczej nie nadaje. Sigmę mialem i po paru zdjęciach sprzedalem ja czym prędzej. Zależy jaką masz puszkę bo pamiętaj że przy kropie bedziesz miał nie 100 a 160 a to już długo. Generalnie obiektyw jest po prostu rewelacyjny. oto przykladowy portret: http://www.photoforum.ru/photo/309398
Posiadam analoga EOS 300.
Wiem że gdy obiektyw jest do wszystkiego to jest do .....i dlatego przeszedlem na obiektywy stalo ogniskowe.Jak narazie posiadam 50/1,8 oraz 28/2,8 z których jestem zadowolony a z jakości zdjęć zachwycony w stosunku do KITA 28-80 F3,5-4,5 którym robilem zdjęcia przez ostatnie cztery lata i myślalem że zlapalem Pana Boga za nogi i że są super.
Fotografię traktuję czysto amatorsko!!! i dlatego bym potrzebowal czegoś dobrego do macro jak też i do portretu ale w rozumieniu amatorskim,zależy mi również na jakości ikontraście i ostrości zdjęcia .Czy wykonujecie portrety tym obiektywem?( może macie do pokazania jak wychodzi portret i bokech)
Również chcialbym żeby mi slużyl jako obiektyw do ciekawych zbliżeń sytuacji , reporterki.
Wszyscy tak zachwalają siostrę tego Canona z światlem /2 , ale wiem że pozbędę się makro ( a tak szczerze to zależy mi na tym) .Poprostu nie chcialbym się rozczarować jak w przypadku Sigmy , dlatego Was pytam o zdanie.Towersivy napisal że na koncert i do sportu to się nie nada, Tak się zastanawiam dlaczego .Różnica pomiędzy siostrą wynosi tylko 1EV ,zdaję sobie sprawę że gdy jest ciemno to bardzo dużo ale czy aż tyle że się nie nada??
Chciabym żeby sprostal moim amatorskim oczekiwaniom i byl użetyczny nie tylko do makro ale również do tych wszyskich żeczy które wymienilem powyżej.Robert a czy zauważyleś różnicę pomiędzy Canonem a Sigmą w bokech?? na czyją korzyść?
Czy posiadasz więcej zdjęć portretu z tego obiektywu ?
Pozdrawiam
Robert31-R1
11-09-2006, 07:54
posiadam w sekcji "śluby" i "portrety" na www.robertmaj.pl Bokeh oczywiście na korzyść Canona
Dzięki Robert, a może jeszcze ktoś z drogich kolegów podzieli się cennymi uwagami .
Pozdrawiam
widziałem sporo portretów robionych tym Canonem i sam też kilka zrobiłem - jak dla mnie to do portretów i makro to jest super obiektyw. Ostry od 2,8, ze świetnymi kontrastami...
Do reporterki czy czegoś podobnego to już nie będzie tak różowo - taka ogniskowa średnio się do tego nadaje...
Witam.
Czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie:
jaka jest np. szerokość kadru w mm przy maksymalnym przybliżeniu dla pełnej klatki?
Ewentualnie proszę o podobne informacje dla Tamrona SP AF 90.
Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi.
Szerokość kadru zależy od wielkości matrycy, a matryca pełnoklatkowa ma takie same wymiary jak klatka filmu małoobrazkowego czyli 24 na 36 mm. Niezależnie jaką skalę odwzorowania masz ustawioną na obiektywie i niezależnie jakiej marki masz obiektyw. Jedynie jak założysz obiektyw "niepełnoklatkowy" do korpusu pełnoklatkowego to możesz zobaczyć winietę.
Chyba, że chodzi ci o szerokość kadru widzianego w wizjerze. W tym przypadku tylko aparaty PRO mają 100% kadru widzianego w wizjerze. A inne mają różnie. Szczegóły w danych technicznych konkretnego modelu.
jaka jest np. szerokość kadru w mm przy maksymalnym przybliżeniu dla pełnej klatki?
Chodzi Ci o to, jak duży obiekt możesz objąć? Przy maksymalnym zbliżeniu masz skalę 1:1, więc zmieścisz w kadrze obiekt o rozmiarach matrycy w swoim aparacie. Dla FF będzie to 24x36 mm.
Chodzi Ci o to, jak duży obiekt możesz objąć? Przy maksymalnym zbliżeniu masz skalę 1:1, więc zmieścisz w kadrze obiekt o rozmiarach matrycy w swoim aparacie. Dla FF będzie to 24x36 mm.
Czegoś jednak nie kumam. Wg danych z optyczne.pl:
pole widzenia 24.4 stopnia
ostrość od 0.31m
Zakładając, że ostrość mierzymy od płaszczyzny filmu oraz że pole widzenia ograniczymy tylko do jednej płaszczyzny to szerokość kadru w odległości 0.31m wynosi około 134mm. Jak to się ma do 1:1?
Z moich obliczeń wynika, że przy odległości 0.31m pole widzenia powinno być na poziomie 7 stopni.
Na pewno się mylę tylko nie wiem w którym miejscu...
Z moich obliczeń wynika, że przy odległości 0.31m pole widzenia powinno być na poziomie 7 stopni.
W pionie, poziomie, czy po przekątnej? :)
Na pewno się mylę tylko nie wiem w którym miejscu...
Ze zmianą ostrości zmienia się ogniskowa (ostrzenie wewnętrzne), a co za tym idzie - również kąt widzenia.
Na skali ostrości masz również podaną skalę odwzorowania i tego należy się trzymać. Znając skalę łatwo obliczyć, jaki obiekt zmieści się w kadrze.
postanowiłem napisać w tym temacie, mam nadzieję że nie przeoczyłem takiego już z tym problemem. Mianowicie czy w posiadanych przez Was 100/2.8 USM rusza się "tulejka" ta z welurem i z soczewką - patrzcie od strony tylnego mocowania. Będę wdzięczny za odpowiedzi.
Ja mam luzy, niektórzy mają większe inni mniejsze. Ja swój egzemplarz musiałem rozkręcić i naprawić:
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=839392&postcount=12
Dzięki bardzo, w między czasie podpytałem tez znajomego i też ma "luzik" nie wpływający na jakość zdjęć. U mnie na szczęście też nie daje się jakakolwiek utrata jakości zauważyć - póki co.
U mnie w egzemplarzu wykorzystywanym przez 2-3 lata dość często, choć ostatnio jakby mniej, ten pierścień ma naprawdę minimalny luz, nie wiem jak było gdy był nowy bo nigdy nie sprawdzałem... Żadnego spadku jakości obrazka nie zauważyłem.
PS. kurcze, pierwszy raz od 5 lat upaćkałem sobie tylną soczewkę bo żeby sprawdzić włożyłem tam paluchy :D
Mam i stosuje tylko do Macro chyba ze akurat jestem z rodzinka w plenerku wiec robie nim rowniez portrety. Do sportu zupełnie sie nie nadaje chyba ze szachy.....na koncerty tez nie. Bokeh jest znacznie lepszy.....
Ja tam sport (piłka nożna) nim robię i nie narzekam (amatorsko zaznaczam), http://www.lksvictoria.strefa.pl tu można przejrzejć efekty, czy się nadaje do sportu czy nie można ocenić, dla mnie może być.:D
(najlepiej pobrać fotki na dysk - są w dużo lepszej rozdzielczości).
setka jest bardzo funkcjonalnym obiektywem, nie raz fotografowałem nią inne rzeczy niż tylko makro... A masz te luzy "od tyłu"?