Zobacz pełną wersję : 580EX - pika i wspomaganie AF
Hallgerd
10-09-2006, 09:28
Od kilku dni posiadam nową lampę, wczesniej miałam tylko wbudowaną, no i mam pewien problem. Kiedy jest włączona to pika (tyka - cicho ja zegarek, ale słyszalnie) - czy to normalne, czy cos źle włączyłam - nigdzie w instrukcji nie ma
Mam jeszcze pytanie - czy można używać wspomagania AF w bardzo kiepskim oświetleniu, a później zrobić zdjęcie w świetle zastanym, żeby lampa nie błyskała. Przeszukałam instrukcję, ale znalazłam tylko tryb flash off , ale w tym przypadku aparat decyduje o niektórych nastawach (pomiar światła, tryb wyzwalania migawki) - no i nie wiem , czy wspomaganie zadziała.
1) normalne
2) zależy w jakim aparacie.
Hallgerd
10-09-2006, 13:15
ops, zapomniałam dodać 350d
Mam jeszcze pytanie - czy można używać wspomagania AF w bardzo kiepskim oświetleniu, a później zrobić zdjęcie w świetle zastanym, żeby lampa nie błyskała. Przeszukałam instrukcję, ale znalazłam tylko tryb flash off , ale w tym przypadku aparat decyduje o niektórych nastawach (pomiar światła, tryb wyzwalania migawki) - no i nie wiem , czy wspomaganie zadziała.
Dołączam się do pytania.
OT: Czy istnieje jakieś urządzenie do wspomagania AF, ale bez lampy błyskowej?
ops, zapomniałam dodać 350d
To się nie da. Dwu (i pewnie jedno) cyfrowe body mają taką opcję do ustawienia w CF.
Dołączam się do pytania.
OT: Czy istnieje jakieś urządzenie do wspomagania AF, ale bez lampy błyskowej?
AFAIK ST-E2 ma lampkę do wspomagania AF.
AFAIK ST-E2 ma lampkę do wspomagania AF.
Dzięki. Kosztuje ok. 800 zł. Jest może coś tańszego?
W Adoramie znalazłem coś takiego, ale po pierwsze aktualnie jest nieosiągalne, a po drugie nie wiadomo, czy będzie to działać samoddzielnie, bez flesza.
http://www.adorama.com/SUMCAAF.html#Sunpak-CA-1AF-TTL-Interface-Module-with-Auto-Focus-Assist-for-Canon-EOS-Auto-Focus-Cameras.
Hallgerd
10-09-2006, 16:23
Dzięki, ST-E2 jest na liście zakupów, chciałam lampę stawiać sobie w dowolnym miejscu, zastanawiałam się tylko czy nie lepiej 430 no i mam kolejny argument za pierwszym rozwiązaniem. Druga lampa przesunęła się na koniec listy zakupów (po paru obiektywach)
Dzięki. Kosztuje ok. 800 zł. Jest może coś tańszego?
Wiesz, pełni on też inne funkcje., choć cena, owszem, wysoka.
KuchateK
11-09-2006, 00:13
To się nie da. Dwu (i pewnie jedno) cyfrowe body mają taką opcję do ustawienia w CF.
Czemu ma sie nie dac? ;)
Lampe nalezy przestawic w ttl. Custom function numer 3 przestawic na 1. Nie bedzie blyskac, bedzie wspomaganie.
Mozna tez lampe odizolowac "sprzetowo" za pomoca kawalka tasmy klejacej. Bedzie dzialac z reszta ex'ow Canona, ktore nie maja custom function numer 3 :D
1724
borkomar
17-09-2006, 20:25
Khm niby jak - chyba za ciemny jestem - probuje ustawic emits only ex flash i lampa blyska niestety.Mam 350D i sam ostatnio zaczalem sie wkurzac ze nie mozna tego zrobic - czytaj nie potrafie tego ustawic:oops:
Custo F nr 3 tyczy sie Flash sync in AV mode - wiec chyba o zupelnie inna rzecz chodzi8)
OKi chodzilo o CF w Lampie - ktorego nigdy nie uzywalem tym razem juz jest oki - wielkie dzieki.Napewno sie przyda.