Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Exposure vs Brightness w PS

Kubaman
08-09-2006, 22:12
witam,

stosuję PS do wywoływania RAWów i od dawna zauważyłem, że CR robi często taki dziwny zabieg: daje na minus ekspozycję, a przebija na plus jasnością. Wydaje mi się, ze to po to aby lepiej rozłożyć histogram :roll:

Pytanie jakie sobie jednak ciągle zadaję jest takie: a czym właściwie różni się Exposure od Brightness ??? Chodzi mi oczywiście o efekt.

akustyk
08-09-2006, 22:26
i madrze to robi PS, bo w ten sposob rekonstruuje tonalnosc w jasnych partiach.

przy wywolywaniu RAW-a do sRGB szopka musi upchac jasne partie do obcietej przestrzeni barw. ale nie moze tak po prostu przyciemnic ekspozycji, bo wtedy cienie wyladuja za glebokie i wydobywanie z nich detali bedzie klopotliwe. stad suwak jasnosci w gore

czym to sie rozni teoretycznie to nie wiem. praktycznie to to jest tak: Exposure ukladasz krance histogramu w granicach rozpietosci, Brightness balansujesz jasnoscia obrazu w jedna albo w druga (bez ruszania krancami histogramu).

mirhon
15-09-2006, 12:39
Exposure and Shadows ustawiasz "white and black endpoints", a Brightness ustawiasz "midpoint". Ekspozycja i cienia działają liniowo na krańcach histogramu zatem ich wpływ na środek jest niewielki. Brightness działa na środek zmieniając w niewielkim stopniu krańce.
Tak BTW lepszym sposobem na wydobycie detali z cieni (od manipulowania Brightnes/Exposure) jest zmniejszenie i to znaczne kontrastu (suwak Contrast).