PDA

Zobacz pełną wersję : totalny off-top, problem z siecia domowa

iczek
08-09-2006, 21:42
Panowie. Sprawa pewnie banalna, ale ja jestem humanista.
Mam dwa kompy w domu.
Na obu XP (jeden Pro, drugi Home)
Mam jedna drukarke podlaczona do kompa A.
Mam Neo dzielona na oba kompy przez router.
Oba kompy są podłączone do routera i dziala Internet.

Rozumiem wiec, ze aby komp. B mogl korzystac z drukarki podlaczonej do komp.A to musze ustawic parametry sieci i udostepnic drukarke w sieci dla komp. B.
To niby podstawowka...:)

Ale kurde jak robie to za pomoca tych automatycznych konfiguratorow to wychodzi kupa....

Na A mam widoczna MSHome siec i widze komp B, ale z kompa B nie moge nijak wbic sie w siec Home i nie widze zadnych innych komputerow.
Pomocy... please...

Bo mnie zona zabije ze nie moze drukowac :)

Oczywiscie mam DHCP.
Wszystkie inne parametry TCP/IP mam na automat.

akustyk
08-09-2006, 21:52
router masz taki maly, czy w postaci kompa z Linuksem?

powiem glupio, ale z mojego doswiadczenia wychodzi:
Windowsy + mostkowanie + udostepnianie po MS Networking = siec bezprzewodowa. tzn. zapi... z dyskietkami w reku :(

Tomasz Golinski
08-09-2006, 21:55
Ja mam taką metode na windows networking: nie wyszukiwać kompów tylko wpisywać w "uruchom" adres po ip typu \\192.168.xx.xx\drukarka (z dokładnością do kierunku slaszy)

Jac
08-09-2006, 22:04
iczek a TU (http://www.microsoft.com/technet/prodtechnol/windowsserver2003/pl/library/ServerHelp/7420ee52-11b5-44ba-bbea-337d582e5d63.mspx?mfr=true) probowales?

iczek
08-09-2006, 22:11
Dzieki panowie. Problemem okazal sie Firewall na obu kompach. I to nie systemowy ale Nortonowy, McAfee i jeszcze kurde Arcabit :)
Teraz wylaczylem je w cholere i dziala siec i drukuje i super, tylko.... czy nie powinienem jednak miec wlaczonego jakiegos firewall'a?:)....
Jak włacze to znowu bedzie kicha, czy mozna jakos wyodrębnic polaczenie lokalne z ochrony Firewall...?

akustyk
08-09-2006, 22:15
zaloz na obu kompach jakies Kerio, zeby chronilo siec zewnetrzna przed zalewem gratisowych pakietow od/do Microsoftu.

a na routerze, jesli jest, odpal jego firewall i poblokuj co zbedne porty

a tak swoja droga, to przy calej sympatii dla sprzetowych routerow, wole w tej roli obsadzic jakiegos malego kompa (na Allegro pelno jest Delli czy Compaqow za 50zl, ktore w zupelnosci do tego starcza). instalujesz debiana, konfigurujesz iptables, cups, ssh, sambe, przekladasz duzy dysk ze stacjonarnego kompa i po sieci domowej masz wygodny dostep do plikow, a zdalnie mozesz sobie scp-em pociagnac co brakuje...

troche wiecej pradu zre, ale wieksza wygoda, wygodniejszy backup (mozna na serwerze "u znajomkow" sobie zrzucac na biezaco archiw dokumentow). i na noc mozna jakiegos osiolka zostawic... :)

iczek
08-09-2006, 22:18
akustyk - z konia spadles ?! Pisz po polsku :)
Ja mam ArcaBit i tam moge zdefiniowac siec lokalna, ale rozumiem, ze skoro mam na kompie B DHCP to ten adres sie bedzie zmienial? Czy DHCP tyczy sie tylko adresu IP w Internecie?
Czy ja cos pierdziele...?
A co to Kerio... kurde , chlopaki.
Ja konczylem socjologie.
Dla mnie slowo siec to tylko taka wędkarska. :)

Tomasz Golinski
08-09-2006, 22:19
Wywal dhcp i ustaw numerki ręcznie.

iczek
08-09-2006, 22:20
Tomek, ale przeca z Neo nie moge tego zrobic. ...?

akustyk
08-09-2006, 22:22
Tomek, ale przeca z Neo nie moge tego zrobic. ...?
DHCP masz na siec lokalna. na siec zewnetrzna (France Telekom, czy jak to sie zwie) swoja droga tez masz, ale to inna pula adresowa i zupelnie inna rzecz

Zigi
08-09-2006, 23:33
A kerio to softwerowy firewall który można dowolnie skonfigurować dzięki czemu wpusci usługi z określonej sieci np. Można blokować całe podsieci, konkretne programy itp. Dodatkowo działa on na zasadzie pytania jeśli coś sie wydarzy czyli np informuje o tym iz program x nawiązuje połączenie i przy tym pyta czy przepuścić czy nie. Innymi słowy konfiguracja jest dość prosta.

akustyk
08-09-2006, 23:37
w ktorym Kerio masz mozliwosc wybierania podsieci? w 2.1.5 takiej mozliwosci nie widze, i poki co stanowi najwiekszy moj zarzut do tego, skadinad swietnego, programu

Silent Planet
09-09-2006, 02:08
Masz zewnętrzny router do neo - czy on nie ma opcji firewalla?
Jeśli ma - skonfiguruj jego.
Jeśli nie ma - wymień na taki, który ma.

Firewallowanie kompów przed nimi samymi w sieci wewnętrznej to zakrawa troszkę na paranoję.

KuchateK
09-09-2006, 02:29
Mow mi paranoik :D

Niby nie ma powodu... Fakt jednak, ze firewall zabezpiecza tez w wielu przypadkach wyjscie z komputera wielu niepowolanym programom, ktore pies wie co i po co sla tylko ciagle w rozne miejsca... Oczywiscie bez wiedzy i zgody.

Polecam kerio. Inne zasady dla miejsc zaufanych i internetu. Z udostepnianiem czegokolwiek nie ma problemu...

przekladasz duzy dysk ze stacjonarnego kompa i po sieci domowej masz wygodny dostep do plikow, a zdalnie mozesz sobie scp-em pociagnac co brakuje...
Popieram. Nie ma to jak serwer domowy. Swietne juz na dwa komputery. O wiekszej liczbie nie mowiac :D

Tyle, ze mimo wszystko ja wszystko wpialem w routerowifiswitch :)

Bardziej niezawodne. Prostrze do ustawienia jak dlubanie po linuxach dla niedoswiadczonych uzytkownikow. Serwer mozna wtedy postawic nawet na windowsie i w kazdej chwili popsuc :D

Zigi
09-09-2006, 11:24
w ktorym Kerio masz mozliwosc wybierania podsieci? w 2.1.5 takiej mozliwosci nie widze, i poki co stanowi najwiekszy moj zarzut do tego, skadinad swietnego, programu

W KerioPersonal Firewall 4.2.2 można zdefiniować podsieć jako zaufaną lub nie i odnośnie tego blokować po portach lub usługach.

Co wy z tymi kompami w domu czynicie, iż jest wam aż serwer potrzebny? :) U mnie stoją 2+laptop (z roboty) i kompletnie nie odczuwam potrzeby stawiania serwera. W razie czego osiołek szaleje z lapcia bo ten mniej niz stacjonarny energii podjada.
Net z radiówki przez APka wpiętego w switcha.

iczek
09-09-2006, 13:49
Oj widze, ze dalem pozywke specjalistom :) Ale dzieki za uwagi. Po prostu musze sie podszkolic.
Na razie zdefiniowalem w ArcaBit siec lokalna i Firewall puszcza ruch. Jest wiec bez problemow. A co do routera, to chyba ma firewall, ale koledzy, ja tam nie mam pojecia jak to poustawiac. Wiem, ze musze sie do niego jakos dobic przez adres IP, ale nie pamietam jak. A mam Allied Telesyn AT-AR250E.

akustyk
09-09-2006, 23:11
Co wy z tymi kompami w domu czynicie, iż jest wam aż serwer potrzebny? :)

no przeca napisalem :)
dokumenty przez sambe do windowsow na stacjonarce i notebooku. ssh do wejscia z zewnatrz na pliki (i chocby w celu zrestartowania, bo komp stoi bez klawiatury wlasnej), php na skrypty backupu dokumentow i przesylanie ich raz na dobe na zaprzyjazniony serwer. poza tym 3 sieciowki w srodku (2 ethernety 10/100 jedno wifi) rozdzielajace net, w drodze cups, zeby zona drukowac ze swojego notebooka mogla.

a co jest w tym fajnego? zona mi nie przysiada sie do mojego kompa, tylko sobie filmy na swoim oglada... :) jak mi corka dorosnie to tez bedzie Teletubisie czy inne paskudztwo na wlasnym kompie ogladac, nie na moim :D (i w Diablo z ojcem pogra :twisted: )

generalnie, najwieksza zaleta to mozliwosc wystawienia dokumentow na zewnatrz. nad wyraz czesto potrzebuje

KuchateK
10-09-2006, 01:47
Wlasne www mozna postawic... Teraz prosciej, bo sa rozne imageshack'i czy inne rapidshare, ale kiedys bylo to nieocenione.