PDA

Zobacz pełną wersję : 300d+sigma 28-135 bateria na dwie godziny !



Dany
26-11-2004, 22:16
Witam
Moze ktos z grupowiczow mi odpowie dlaczego 300d z w/w Sigma pracowal tylko dwie godziny ?
Bylem dzisiaj w przedszkolu,aby zrobic troche zdjec z okazji zabawy andrzejkowej swoim pociechom i tu zaskoczenie bateria padla po dwoch godzinach pracy !
Zdjecia w formacie jpg,flesz i podglad zdjec na lcd,bateria naladowana dzien wczesniej.
18-55 w porownaniu z Sigma pracowal cale wieki na jednej baterii.
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Dany

Tomasz Golinski
26-11-2004, 22:31
ile zdjęć zrobił?

Dany
26-11-2004, 22:36
okolo 100 zdjec !

McKane
26-11-2004, 22:42
A jestes na 100% pewien ze bateria padla ? Mialem taki przypadek w ktorym po zrobieniu kolo 80 zdjec z flashem aparat pokazal pusta baterie i sie wylaczyl. Wyjalem ja i wlozylem i okazalo sie ze tylko wskazania byly bledne bo udalo mi sie jeszcze jakies 40 dorobic. Wiecej nie potrzebowalem wiec nie wiem na ile by starczyla

Tomasz Golinski
26-11-2004, 22:45
to rzeczywiście bardzo mało. podgląd lcd i flash potrafią dużo prądu zassac, ale chyba nie aż tyle. Mi też się kiedyś zdażyło, że bateria udawała, że już nie działa.

eternus
26-11-2004, 23:07
A jestes na 100% pewien ze bateria padla ? Mialem taki przypadek w ktorym po zrobieniu kolo 80 zdjec z flashem aparat pokazal pusta baterie i sie wylaczyl. Wyjalem ja i wlozylem i okazalo sie ze tylko wskazania byly bledne bo udalo mi sie jeszcze jakies 40 dorobic. Wiecej nie potrzebowalem wiec nie wiem na ile by starczyla

Ja w swoim 300 D mialem taki problem, ze czaem po nawet kilkudziesieciu zdjeciach padala bateria. Ale po wyciagnieciu i ponownym jej wlozeniu znow byl pelny stan naladowania. Troszke to irytujace. I nie bardzo wiem dlaczego tak sie dzieje. Ale to tak jak z Windowsem - gdyby sie jeszcze tak samochody dalo naprawiac (czyli wysiasc i wsiasc ponownie) :D

Dany
26-11-2004, 23:15
u mnie niestety nie pomoglo wciagniecie i ponowne wlozenie baterii :cry:

eternus
26-11-2004, 23:23
u mnie niestety nie pomoglo wciagniecie i ponowne wlozenie baterii :cry:

To w takim wypadku ja raczej zwrocilbym uwage, czy cos sie z akumulatorem nie pochrzanilo, bo nie sadze, zeby taki obiektyw byl az tak energozerny.

Tomasz Golinski
26-11-2004, 23:26
chyba, że jakieś zwarcie robi

Jurek Plieth
27-11-2004, 09:21
chyba, że jakieś zwarcie robi
Dokładnie!
Powtórz test wydajności akumulatora z innym obiektywem.

Tomasz Golinski
27-11-2004, 14:12
nawet można powtórzyć z tym samym,żeby sprawdzić czy to reguła

Mori
01-12-2004, 22:43
Zresetuj baterię - naładuj na maks'a przez ok. 2-3 godziny, potem rozładuj pozostawiając aparat w trybie "slideshow" czy jak to tam sie zwie, potem wyjmij i włóż i rozładuj do końca na ile się da, na koniec naładuj na maksa znowu. Powinna chodzić znowu na full obrotach - ludzie na dpreview polecają tą metodę. Bateria jakby się "zawiesza" - może Microsoft przy niej grzebał?

Pamiętaj, że IS, flash i podgląd dużo zabierają. Ja mam podgląd ustawiony na 4sek. zamiast 2-ch i czuć różnicę.