PDA

Zobacz pełną wersję : Pierwsza lustrzanka Panasonica

darcik
07-09-2006, 00:00
http://www.fotal.pl/artykul/Panasonic_Lumix_DMC_L1__pierwsza_lustrzanka_Panaso nic__oficjalna_prezentacja_doc12659.html
Cena ma być niezła :lol:

MaWa
07-09-2006, 00:31
http://www.fotal.pl/artykul/Panasonic_Lumix_DMC_L1__pierwsza_lustrzanka_Panaso nic__oficjalna_prezentacja_doc12659.html
Cena ma być niezła :lol:

Cena już jest ;-)
:arrow: http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?A=RetrieveSku&IC=PADMCL1&Q=&O=

darcik
07-09-2006, 00:53
Cena już jest ;-)
:arrow: http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?A=RetrieveSku&IC=PADMCL1&Q=&O=

"Na razie L1 robi dobre wrażenie i warto się nim zainteresować. Gdyby tylko nie ta cena, szacowana na około 7999 PLN, na którą składa się nie tylko świetny aparat, ale też doskonały obiektyw Leica D, którego wartość, prosto szacując, stanowi połowę tej kwoty."
Tam też to było :smile:

Kolekcjoner
07-09-2006, 07:06
(...)Cena ma być niezła :lol:(...)

(...)Cena już jest ;-):arrow:(...)

(...)około 7999 PLN,(...)

Cena jak widać jest niezła:mrgreen:. To raczej propozycja dla zamożnych :mrgreen: fanów.

Tomasz Golinski
07-09-2006, 12:17
Popatrzyłem na te sample. Porażka. Lens ledwo wyrabia chyba. A i szumy niczym z Nikona ;)

Kolekcjoner
07-09-2006, 12:33
No jakość zwłaszcza tych wyższych iso dość słaba - tyle, że te zdjęcia w ogóle jakieś strasznie ciemne są. Z tym że z tak małej matrycy to i tak nieźle wyciągnęli. Na iso 100 mydełko dość zauważalne. Co zwraca moją uwagę to kolorki - bardzo mi się podobają, drugie to plastyka tego zdjęcia, trzecie to paproch (chyba) i to dość wyraźny:mrgreen:.

Bagnet007
07-09-2006, 12:56
"Dzięki funkcji podglądu obrazu na żywo (Live View) oraz dużemu ekranowi LCD, w jaki wyposażony jest aparat DMC-L1, użytkownicy mogą komponować ujęcia w nowy sposób, łatwiej niż dotychczas oraz z większą precyzją."

Niewiem jak wy, ale ja za nic nie przesiadł bym się na LCD. Takie jest moje zdanie po pierwszym spotkaniu z wizjerem pół roku temu :wink:

Pikczer
07-09-2006, 14:44
Paranoja :shock:
Firmy produkujace do tej pory telewizory i walkmany zabieraja sie za dSLR'y :confused:
Ciekaw jestem co bedzie za 10 lat i czy im sie uda wywalczyc dobra pozycje :confused:

mort_subite
07-09-2006, 15:23
Firmy produkujace do tej pory telewizory i walkmany zabieraja sie za dSLR'y :confused:
Ciekaw jestem co bedzie za 10 lat i czy im sie uda wywalczyc dobra pozycje :confused:
Za 10 lat będziesz miał wypasionego dSLRa Funai albo Otake i będziesz cały szczęśliwy ;-)

Niewiem jak wy, ale ja za nic nie przesiadł bym się na LCD. Takie jest moje zdanie po pierwszym spotkaniu z wizjerem pół roku temu :wink:

Jeśli chodzi o możliwość wykorzystania wyświetlacza LCD do kadrowania, to wcale nie jest taka głupia koncepcja. Zdarzają się przecież sytuacje, kiedy zrobienie potencjalnie ciekawego zdjęcia wymaga ujęcia z wysokości (np. nad głowami innych ludzi), czy z innych, niewygodnych pozycji, co przy klasycznym wizjerze optycznym często-gęsto jest awykonalne, lub wiąże się z jakimiś perturbacjami.
Inną kwestią jest realizacja takiej koncepcji - wydaje mi się, że Olympus lepiej przemyślał sprawę, dając w E-330 mozliwość kadrowania z LCD bodajże w dwóch różnych trybach i montując odchylany wyświetlacz.

Kolekcjoner
07-09-2006, 16:25

To nie paranoja rynek dslr-ów jest marketingowo dużo bardziej podobny do rynku komputerów i elektroniki konsumenckiej niż rynek slr. Mali gracze nie mają wyjścia tylko muszą się podeprzeć kapitałem tych dużych. Takie firmy jak Panasonic mają tak uznaną markę i silną pozycję rynkową, że to tylko kwestia czy się bardziej czy mniej w ten temat zaangażują.

Pikczer
07-09-2006, 16:33
To nie paranoja rynek dslr-ów jest marketingowo dużo bardziej podobny do rynku komputerów i elektroniki konsumenckiej niż rynek slr. Mali gracze nie mają wyjścia tylko muszą się podeprzeć kapitałem tych dużych. Takie firmy jak Panasonic mają tak uznaną markę i silną pozycję rynkową, że to tylko kwestia czy się bardziej czy mniej w ten temat zaangażują.
No, moze i prawda. Ale robi mi sie jakos niesmacznie z aparatem... np. SONY.
Chodzi o to, ze firma UNILEVER wypuszcza margaryne i proszek do prania pod inna nazwa i to IMHO jest zdrowe podejscie. A niech sobie firma SONY czy PANASONIC wypuszczaja dSLR'y, tylko niech zniknie stamtad ich logo - bo to sie gryzie :twisted:

obey
07-09-2006, 17:35
Nokia zaczynała w przemyśle drzewnym. Ma to jakieś znaczenie obecnie?

Kolekcjoner
07-09-2006, 17:52
No, moze i prawda. Ale robi mi sie jakos niesmacznie z aparatem... np. SONY.

Niestety co do smaku to obawiam się, że te firmy mają to głęboko w d...:mrgreen: . Im chodzi tylko i wyłącznie o "szmalec" i nic innego niestety:-?. Jeszcze w latach 70-tych było inaczej. Wygrywały firmy które robiły rzeczy najsolidniejsze, a teraz byle było tanio i dużo bajerów.

Bagnet007
07-09-2006, 18:31
Może się mylę bo nie jestem w tym tak rozeznany, ale wydaje mi się że kiedyś producenci bardziej szanowali siebie i swoją markę. Dziś technologię można poprostu kupić i mieć od razu te dziesiątki lat doświadczeń.

obey
07-09-2006, 19:44
Może się mylę bo nie jestem w tym tak rozeznany, ale wydaje mi się że kiedyś producenci bardziej szanowali siebie i swoją markę.

Kiedyś to z wróbla było wiadro mięsa i pierzyna...

a.z
07-09-2006, 20:23
Zupełnie nie rozumiem dlaczego wszyscy "profesjonaliści" :confused: tak czepiaja się tuch LCD z podglądem na żywo i kadrowaniem przez LCD a nie przez wizjerek . To jakaś paranoja :roll: . Sory ale kompakty z LCD swją pracą bardziej przypominają pracę średnim i dużym formatem :mrgreen: niż lustrzanki i wyśmiewanie się z tego jest podyktowane chyba nieznajomością takiej techniki pracy . Latami robiłem zdjęcia aparatami z matówkami 6x6 i 6x9 gdzie kontrola kadru jako całosci jest o wiele lepsza niż w zwykłej lustrzance :cry: , dla kontroli szczegółów trzeba się wspomóc lupką ;) ale cały kadr ogladamy na matówce w 1do1 jak polaroida , tak samo jak na LCD w debilku . Ta sprawa jest szczególnie istotna w studiu gdzie przy ustawianiu wielogodzinnym tematu i lukaniu w ten cholerny wizjerek :x można ześwirać tak jest do du....y. Czekam aż wszystkie lustrzanki będą miały podglad na żywo :rolleyes: , a jak to komuś przeszkadza zawsze możnaq wyłączyć.

Bagnet007
07-09-2006, 20:38
Ja nie jestem profesjonalistą, ale widzę różnicę między patrzeniem na LCD a na obraz powstający bezpośrednio z obiektywu.

EDIT: Szczególnie jeśli mam tylko manualne obiektywy. Ale każdy ma swoje zdanie na ten temat.

CzłowiekZ
07-09-2006, 21:46
Ja nie jestem profesjonalistą, ale widzę różnicę między patrzeniem na LCD a na obraz powstający bezpośrednio z obiektywu.

EDIT: Szczególnie jeśli mam tylko manualne obiektywy. Ale każdy ma swoje zdanie na ten temat.

Nie wiem czy jesteś takim ignorantem z powodu młodego wieku czy tylko nie masz pojęcia o możliwości jakie daje kadrowanie na LCD :roll:

Jak masz manualne obiektywy to na LCD będzie Ci dużo lepiej i łatwiej łapać ostrość :p Bo OVF nie ma 2,5 cala, ani powiększenia x10 :lol:

Co do ceny w Polsce to ma oscylować ca 6000 zł za kit więc nie wiem czy dużo z takim obiektywem 8-)

BTW Witam forumowiczów

PS
Masz cyfre?

Tomasz Golinski
07-09-2006, 21:50
Jak masz manualne obiektywy to na LCD będzie Ci dużo lepiej i łatwiej łapać ostrość :p Bo OVF nie ma 2,5 cala, ani powiększenia x10 :lol:

A ile ma pikseli i jak często jest odświeżany? I z jakim opóźnieniem?

mkd
07-09-2006, 21:54
... jakoś nie wyobrażam sobie kadrowania w słoneczny dzień na LCD :/

Bagnet007
07-09-2006, 21:57
Nie wiem czy jesteś takim ignorantem z powodu młodego wieku czy tylko nie masz pojęcia o możliwości jakie daje kadrowanie na LCD :roll:
Oczywiście, zalety się znajdą.

Na co mi 2,5 cala i pow. 10x skoro na OczoViewFinder widzę tak dokładnie na ile pozwala moje oko. Nie wspomnę o ostrzeniu gdy jest stosunkowo ciemno.

BTW Witam forumowiczów
Ja również witam :mrgreen:

PS
Masz cyfre?
Miałem, niedawno sprzedałem :)
Od siebie mogę dodać że rzeczywiście w tym temacie nie siedzę bardzo długo, odrobinę ponad dwa lata, ale za ten czas zdążyłęm przyswoić sporo wiedzy i mimo że nie powalam zdjęciami to za każdą rolką czuje że poprawiam stare błędy. I wyrobienie sobie zdania na jakiś temat nie ma to nic wspólnego z tym że mam 18 lat.

Vitez
07-09-2006, 22:10
Hmmm... to kiedy ma wyjsc pierwszy dSLR HP ? :twisted:

CzłowiekZ
07-09-2006, 22:15
E-330

2.5" TFT LCD monitor (wide viewing angle) 215,250 pixels

L1

2.5" TFT LCD monitor 207,000 pixels

Nie znam info o odświeżaniu, ale HyperCrystal LCD ma kąt widzenia 160 stopni w ostrym słońcu.

Jak HP kupi Canona :lol: ;)

Bagnet007
07-09-2006, 22:28
Jak HP kupi Canona :lol: ;)

Wtedy to aparat będzie od razu drukował zdjęcia :lol:

CzłowiekZ
07-09-2006, 22:36
Przycisk do drukowania Canony już mają, pewnie pracują nad resztą, drukarka dołączana jako grip - to jest myśl.

obey
08-09-2006, 00:14
Będzie zupełnie inaczej. Drukarka będzie mieć tak bardzo rozbudowaną bazę danych, tak że wystarczy wybrać odpowiednie zdjęcie i go sobie wydrukować bez niepotrzebnego tracenia czasu na jakieś tam fotografowanie. Świat do przodu idzie...

Kolekcjoner
08-09-2006, 09:16
Co do ceny w Polsce to ma oscylować ca 6000 zł za kit więc nie wiem czy dużo z takim obiektywem 8-)

BTW Witam forumowiczów

PS
Masz cyfre?
Witam. Cena z taaaaaaaaaakim obiektywem może i nie duża tyle, że za tak przeciętną jakość zdjęć to bardzo dużo. Wystarczy popatrzeć co w tym temacie potrafi sporo tańszy 350D. Co do podglądu na LCD to ma wady i zalety jak każde rozwiązanie. Canon i Sony (o ile mi wiadomo ale tego nie jestem na 100% pewien) ma niedługo wprowadzić OLED-y i wtedy to będzie miało wiekszy sens. Póki co przy LCD i jego jakości obrazu to nadal proteza.

Czacha
08-09-2006, 11:27
Pewnie na Photokinie cos pokaza... z optyka Lensa* :roll:

* od Optical Lens w aparatach HP :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Hellfire
15-09-2006, 15:46
A tak poza tym to strasznie brzydki ten aparat (oczywiście jak dla mnie)!

AdrianP
15-09-2006, 17:19
A tak poza tym to strasznie brzydki ten aparat (oczywiście jak dla mnie)!

A jak dla mnie piękny :twisted: kocham taki styl, tylko dać FF to biore :mrgreen: