Zobacz pełną wersję : Głośność IS
świstasiek
06-09-2006, 18:51
Cześć
dopiero od kilku dni mam ten obiektyw i niepokoi mnie odgłos pracy IS. Jest on wyraźnie słyszalny i przypomina trochę pojedyńcze tyknięcie budzika (takiego ze sprężyną). Podpiąłem dziś w sklepie 100-400 który też ma IS i wydaje mi się, że ten jest cichszy. Czy jest czym się martwić? Jak to jest w przypadku waszych egzemplarzy.
u mnie aby usłyszeć ISa musi być cisza - delikatne i ciche tyknięcie tak jak w 100-400.
Podpiąłem dziś w sklepie 100-400 który też ma IS i wydaje mi się, że ten jest cichszy.
Odrobinke cichszy. Wlaczanie IS w 24-105 jest troszke glosniejsze niz w 70-200 czy 100-400 ale naprawde musi byc cicho by uslyszec to wlaczanie (najpier pyk a potem leciutki szum) a jeszcze ciszej by uslyszec roznice.
Masz do wyboru albo olac albo postawic obiektyw w gablotce za szyba bo jeszcze mu sie cos stanie w trakcie uzywania ;) .
towersivy
06-09-2006, 20:14
Norma, moja is-ka tez sbie szumi :smile: wazne ze spełnia swoje zadanie, przesiadałem sie z 24-70F/2.8L wiec miałem spore obawy ale sie nie zawiodłem. Wygoda ponad wszystko :smile:
Bez przesady, mój jest cichy i raczej trudno się dosłuchać jego pracy przy poziomie tła jaki nas otacza.
Jak przyłożę ucho to coś tam tyka... ale jak napisał Vitez:
Masz do wyboru albo olac albo postawic obiektyw w gablotce za szyba bo jeszcze mu sie cos stanie w trakcie uzywania ;) .
Ja bym raczej olał temat, chyba że to taki odgłos jak wydaje AF w niektórych Sigmach - wtedy bym się martwił :razz:
Pozdr
Artur
astrorek
08-09-2006, 20:52
Spróbuj podłączyc ten obiektyw w sklepie [z wystawy].
Od niedawna posiadam obiektyw EF-S 17-85; zaniepokoiły mnie głośne dźwięki wydawane podczas startu/stopu działania IS'a. Sam IS pracuje cicho (słychać tylko w cichym otoczeniu) i do tego zastrzeżeń nie mam, co mnie jednak dziwi to fakt, że obiektyw wydaje głośny 'klik' gdy włącza lub wyłącza IS.
Żeby nie być gołosłownym nagrałem opisane dźwięki; dla porównania jest też kłapnięcie lustra (350D). Poniższy plik zawiera sekwencję dźwięków:
- wciśnięcie spustu do połowy (włącza się IS)
- zrobienie zdjęcia
- wyłączenie IS
Nagranie MP3 (https://smp.if.uj.edu.pl/~oles/cb/efs.MP3)
(nagranie wykonane odtwarzaczem mp3 trzymanym w odległości kilku cm od korpusu w cichym pomieszczeniu - na szum proszę nie zwracać uwagi)
Proszę o opinię osoby korzystające z tego i innych obiektywów, czy słyszane dźwięki to normalna cecha szkieł z systemem IS?
yogi-bear
27-02-2007, 18:17
Normalka. W 70-200 2.8 mam takie same odgłosy. Mnie bardziej dziwił dźwięk wydobywający się ze szkła przy zmianie ogniskowej "w dół" w chwili przejścia przez 100mm ;) Takie jakieś "odrywanie" czegoś. Ale.. zdjęcia robi dobrze więc już mnie to nie interesuje ;).
Normalka. W 70-200 2.8 mam takie same odgłosy. Mnie bardziej dziwił dźwięk wydobywający się ze szkła przy zmianie ogniskowej "w dół" w chwili przejścia przez 100mm ;) Takie jakieś "odrywanie" czegoś. Ale.. zdjęcia robi dobrze więc już mnie to nie interesuje ;).
dzieki za info - a tak wlasciwie to co tam sie tak glosno wlacza/wylacza? :)
świstasiek
27-02-2007, 19:24
Mój obiektyw z IS-em wydaje takie same dźwięki. Najprawdopodobniej jest to odgłos pracy żyroskopu
Mam dwa wyjaśnienia wyraźnego szczęknięcia na początku i końcu pracy IS:
1 - najbardziej oczywiste: rozkręcenie i zatrzymanie kół zamachowych żyroskopu
2 - uwolnienie zacisków z zestawu soczewka+żyroskop, aby mógł się swobodnie poruszać i ponowne jego unieruchomienie
Pierwsze powinno mieć większe znaczenie w uzyskaniu ostatecznego efektu dźwiękowego.
u mnie aby usłyszeć ISa musi być cisza - delikatne i ciche tyknięcie tak jak w 100-400.
Wlaczanie IS w 24-105 jest troszke glosniejsze niz w 70-200 czy 100-400 ale naprawde musi byc cicho by uslyszec to wlaczanie (najpier pyk a potem leciutki szum)
Normalka. W 70-200 2.8 mam takie same odgłosy.
Heh - sprzeczne informacje :)
Na pewno nie nazwalbym dzwiekow wydawanych przez moj obiektyw cichymi, no chyba zeby przyjac, ze 350 jest cicha puszka :) Fotografujac na ulicy bez cienia watpliwosci wiem czy robie z aktywnym IS czy nie - slychac zaskakiwanie 'machinerii' wewnatrz szkla. Caly czas mam na mysli sam moment jego wlaczenia i wylaczenia - podczas pracy prawie go nie slychac.
W ubiegłym tygodniu kupiłem 24-105. Miałem do wyboru dwa szkła o SN: UU1209 (dość świeże) oba pracowały równie głośno. Poziom hałasu IS był nieco mniejszy od USM. Poza tym wszystko ok. Wydaje mi się, że to norma. Trzeba zapomnieć i pstrykać :)
Heh - sprzeczne informacje :)
A gdzie widzisz sprzecznosc? Bo ja nie widze zadnej :roll: .
A gdzie widzisz sprzecznosc? Bo ja nie widze zadnej :roll: .
Z przytoczonych wypowiedzi wywnioskowalem, ze wedlug yogi-bear glosne zaskakiwanie IS'a, ktore obserwuje u siebie, to normalne zachowanie sie tego mechanizmu; z wczesniejszych wypowiedzi natomiast (m.in Twojej) wynikaloby, ze slychac tylko w cichym otoczeniu. Otoz wlasnie u mnie slychac 'zawsze i wszedzie' wiec nie okreslilbym tego dzwieku jako cichy... :???: czy ktos tak wogole odsluchiwal zamieszczona MP3'ke..? :-|
świstasiek
28-02-2007, 13:15
Ja odsłuchałem i u mnie odgłosy są takie same.
Paweł Grabowski
28-02-2007, 15:14
U mnie także odgłosy są takie same :-).
Pozdrawiam
Paweł
Z przytoczonych wypowiedzi wywnioskowalem, ze wedlug yogi-bear glosne zaskakiwanie IS'a, ktore obserwuje u siebie, to normalne zachowanie sie tego mechanizmu; z wczesniejszych wypowiedzi natomiast (m.in Twojej) wynikaloby, ze slychac tylko w cichym otoczeniu. Otoz wlasnie u mnie slychac 'zawsze i wszedzie' wiec nie okreslilbym tego dzwieku jako cichy... :???: czy ktos tak wogole odsluchiwal zamieszczona MP3'ke..? :-|
Odsluchalem.U mnie takie same. Najwyrazniej jestes nadwrazliwy i/lub masz za blisko ucha sprzet albo za bardzo drżysz nad sprzetem wyszukujac w nim wszelkich mozliwych sladow awarii bo tak duzo za niego zaplaciles.
Normalne objawy onanistyczne. Kiedys ci minie jak zaczniesz robic zdjecia zamiast drżec o sprzet ;) .
Jakbym słyszał swój 17-85. Wszystko w porządku
Ja odsłuchałem i u mnie odgłosy są takie same.
U mnie także odgłosy są takie same :-).
Odsluchalem.U mnie takie same.
Jakbym słyszał swój 17-85. Wszystko w porządku
Dzieki Wam wszystkim za odpowiedz - widac"ten typ tak ma" ;)
Normalne objawy onanistyczne. Kiedys ci minie jak zaczniesz robic zdjecia zamiast drżec o sprzet ;) .
Hehe - owszem, pewnie szukam dziury w calym ;) Obiektyw kupilem uzywany, a ze gwarancja konczy sie na dniach chcialem miec pewnosc, ze jest w pelni sprawny :) A zdjecia robie nie od wczoraj (choc lustrem dopiero od wakacji), ale musze przyznac, ze szkielka z IS'em wczesniej w lapkach nie mialem, stad moje watpliowsci ;)
Jacek Deka
28-02-2007, 20:06
Zazdroszczę wam takiej ciszy w waszym otoczeniu, ja w 17-85 nawet AF nie słyszę. Porównajcie sobie autofokus obiektywu 50mm/1.8 mkI.
Nie ma co się rozczulać nad głośnym ISem.
Obiektyw jest po to, żeby robił zdjęcia i pierwsze słyszę, żeby ktoś chciał słuchać muzyki z lensów czy z luster dSLRów.
:)
Paweł Grabowski
28-02-2007, 20:17
Muzyka IS-a , brzmi jak reklama Lexusa :-)
Porównajcie sobie autofokus obiektywu 50mm/1.8 mkI.:)
Wiem cos o tym... :wink:
a moj warczy jak traktor i w pozostałych w sklepie było to samo... warcza po prostu i tyle, tak samo słychac lekki stukot słychac jak sie uruchamia i zatrzymuje... to chyba tak po prostu ma byc i tyle
Może i trochę warczy, ale głownym pytaniem jest: czy stabilizacja działa? Jak działa to problem nie istnieje ;-)
Hehe - owszem, pewnie szukam dziury w calym ;) Obiektyw kupilem uzywany, a ze gwarancja konczy sie na dniach chcialem miec pewnosc, ze jest w pelni sprawny :) A zdjecia robie nie od wczoraj (choc lustrem dopiero od wakacji), ale musze przyznac, ze szkielka z IS'em wczesniej w lapkach nie mialem, stad moje watpliowsci ;)
Mam nadzieje ze jak wyczujesz pod opuszkami palcow ze szklo leciutko drzy gdy stabilizacja dziala to nie bedziesz panikowal? ;)
Mam nadzieje ze jak wyczujesz pod opuszkami palcow ze szklo leciutko drzy gdy stabilizacja dziala to nie bedziesz panikowal? ;)
Niestety musze Cie rozczarowac - specjalnie sprawdzilem, ale takie atrakcje u mnie nie wystepuja - efakty akustyczne i 'lepki' obraz w wizjerze to jedyne poszlaki wskazuajce na dzialanie ISa 8)
O glosnej pracy IS w 17-55 juz bylo, moze warto by to skleic.
Niestety musze Cie rozczarowac - specjalnie sprawdzilem, ale takie atrakcje u mnie nie wystepuja - efakty akustyczne i 'lepki' obraz w wizjerze to jedyne poszlaki wskazuajce na dzialanie ISa 8)
Zapewne zalezy od szkla. U mnie najwyrazniej to w tele czuc... a moze od wrazliwosci opuszek palcow ;)
Proszę o informację od użytkowników obiektywu 24-105 L czy IS w tym
obiektywie powinien pracować niezauważalnie "płynnie" czy "skokowo".
W moim przypadku obraz stabilizuje się z widocznym w wizjerze "skokiem".
Proszę o opinię.
działą tak iż obraz wpada przodem a wychodzi tyłem a w po dordze trafia na wirujący szklany dysk :p
a na powaznie to z IS normą jest iż warczy, tłucze, skrzypi, czy skacze... nie ma sie co przejmowac byle obraz sie w efekcie końcowym sie nie ruszał wiec sie nie przejmuj jest ok :)
on dosc brutalnie startuje i w tym momencie widac cos jakby przeskok
Mariusz_C
03-05-2007, 12:17
Ja tez zamierzam niedlugo miec to szkielko i bardzo jestem ciekawy jak dziala ten
IS, tzn czy rzeczywiscie mozna zejsc z czasem i o ile. Ktos nawet sie chwalil ze robil z reki przy czasie 1s. Czy tak sie da??
tez nie wiedziałem że is potrafi wydawać takie dźwięki ... mam co prawda 70-200 IS ... ale zasada ta sama ... szumi lekko wibruje i daje sie naprawdę sporo zejść z czasem ... ostatecznie akceptowalny wynik uzyskałem przy 1/8s jednak dużo bardziej ważne jest to ze ogólnie lepiej robi się zdjęcia ... czasem można poruszyć przy 1/350 jak się zdarzy ... a IS wyraźnie pomaga
Janusz Body
03-05-2007, 12:42
W 24-105 nic nie powinno warczeć ani zgrzypić. W moim IS-a zupełnie nie słychać. Warczenie to było w IS-ach starszego typu np. 28-135 jazgotał mocno.
Nie wiem o jakim skoku mówisz bo IS w 24-105 jest b.szybki i stabilizuje obraz w czasie, który jest potrzebny do AFa a rozpędzone gyro działa jeszcze przez ok 2 sek po puszczeniu spustu. Nie należy w tym czasie wypinać obiektywu bo grozi to uszkodzeniem ISa.
Ja nie widzę u siebie żadnych "skoków". Na stabilnym podłożu (podpórka na łokciu lub statyw) wyraźnie widać "zataczający" się lekko obraz.
Na 1s z reki to raczej nie licz. Ale ten IS jest wg. instrukcji skuteczny również z monopodem. Z monopodem masz jakieś szanse na tą 1sek ale to czas tak długi że może 1 na 10 będzie mało poruszone. Na nieporuszone wogóle bym nie liczył :)
EDIT: Dokładniej to słychać lekki króciutki warkot w momencie jak się zatrzymuje - te 2 sek po.... ale to się trzeba dobrze wsłuchiwać :)
Hellfire
03-05-2007, 13:28
Na krótkim końcu myślę, że 1 sekunda to nie jest aż tak dużo. To zdjęcie zrobiłem na 1 sekundzie, z ręki, bez żadnego podparcia i bez IS! Jest poruszone, ale nie jakoś strasznie, więc wydaje mi się, że IS całkowicie jest w stanie to wyeliminować. Gdyby jeszcze je dodatkowo wyostrzyć to było by zupełnie "normalne".
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img112.imageshack.us/img112/582/radzionkoweg9.jpg)
Dzięki za informacje.
Wygląda na to że moja L-ka jest jednak uszkodzona.
Przy ogniskowej 105mm IS działa poprawnie. Natomiast przy
innych ogniskowych zdjęcia z IS są bardziej poruszone niż bez IS a w wizjerze dokładnie widać skakanie obrazu (najgorzej przy 24mm). Przy 105mm natomiast obraz w wizjerze ładnie "pływa" i zdjęcia są nieporuszone. Zauważyłem również, że AF działa bardzo ociężale oraz skokami przy 24mm, natomiast szybko i płynnie przy 105mm.
Pozdrawiam. RM
W 24-105 nic nie powinno warczeć ani zgrzypić. W moim IS-a zupełnie nie słychać. Warczenie to było w IS-ach starszego typu np. 28-135 jazgotał mocno.
ja mam chyba najnowsze wydanie IS u siebie i tez trzeszczy jak równiez cicho wprawdzie ale warczy, sprawdziłem chyba z 4 lub5 juz nie pamietam dokladnie obiektywów u sprzedawcy i było to samo :)
Janusz Body
03-05-2007, 17:19
ja mam chyba najnowsze wydanie IS u siebie i tez trzeszczy jak równiez cicho wprawdzie ale warczy, sprawdziłem chyba z 4 lub5 juz nie pamietam dokladnie obiektywów u sprzedawcy i było to samo :)
Piszesz o tym co masz w stopce? :mrgreen: w 70-200/4 IS jest chyba ciut inny. W 24-105 jest praktycznie bezgłośny, szybki i słychać go tylko te 2 sek po puszczeniu spustu. Takie krótkie warknięcie.
U mnie w 24-105 też nic nie warczy i nie skacze.. dopiero jak przystawi się ucho to coś tam słychać.. Tak jak pisze Janusz
Pozdr
Artur
Tomasz1972
03-05-2007, 20:44
Dzięki za informacje.
innych ogniskowych zdjęcia z IS są bardziej poruszone niż bez IS a w wizjerze dokładnie widać skakanie obrazu (najgorzej przy 24mm). Przy 105mm natomiast obraz w wizjerze ładnie "pływa" i zdjęcia są nieporuszone. Zauważyłem również, że AF działa bardzo ociężale oraz skokami przy 24mm, natomiast szybko i płynnie przy 105mm.
Pozdrawiam. RM
Aparat masz w dłoni czy na statywie ?
IS załącza się około sekundy po wciśnięciu spustu i tyle samo działa po puszczeniu spustu. W wizjerze widać to jako delikatne "drgnięcie". Jak ma się jeszcze dobry słuch to IS jak najbardziej słychać. W 24-105L jest dość cichy. W 70-200/4 IS zaskakująco głośny, ale tam działa bardzo skutecznie. Przy 24-105 IS powinien działać równie skutecznie przy każdej ogniskowej. Jeżeli jest inaczej to coś musi być uszkodzone. Pamiętać należy też, że IS wyłącza się przy zdjęciach na statywie.
Dzięki za informacje.
Sprawdz jak sie sprawuje IS przy AF wlaczonym na Servo. Jesli bardzo kiepsko to masz uszkodzony IS.
Ja mam w 24-105 teraz uszkodzony IS i zanim sie uszkodzil to dzialal cicho, sprawnie, bez skokow, bezproblemowo. Teraz czasem dziala dobrze a czasem wlasnie 'podskakuje' i raczej psuje niz poprawia, rowniez trzeszczy, tak wiec objawy widze mamy takie same. Pociesze cie ze naprawa to ok 1200-1500 zl chyba ze na gwarancji (choc i tu moga probowac dopatrzec sie uszkodzenia z winy uzytkownika :? ).
Czyli zdążyłem sprzedać swoje 24-105L w dobrym momencie, bo IS działał tam idealnie. 1,5 kzł mam w kieszeni :P
Czyli zdążyłem sprzedać swoje 24-105L w dobrym momencie, bo IS działał tam idealnie.
Dopoki nie łupnie ci o ziemie to powinien i z kilkanascie lat dzialac idealnie :p .
W moim 24 -105 IS pracę stabilizatora słychac tylko w ciszy.
Mariusz_C
22-09-2007, 14:09
Dopoki nie łupnie ci o ziemie to powinien i z kilkanascie lat dzialac idealnie :p .
Czy Tobie 24-105 łupnął o ziemie?? Tak sie zastanawiam czy np można sobie uszkodzić ISa jeżdżąc na rowerze po dołach z obiektywem założonym na body w plecaku... Czasem mi sie tak przytrafia.
Czy Tobie 24-105 łupnął o ziemie?? Tak sie zastanawiam czy np można sobie uszkodzić ISa jeżdżąc na rowerze po dołach z obiektywem założonym na body w plecaku... Czasem mi sie tak przytrafia.
Tak, lupnal i dokladnie w ten sposob mozna sobie uszkodzic ISa. Na uszkodzenia mechaniczne najbardziej podatne sa wlasnie silniczki IS i AF.
Stałem się posiadaczem szkła canona 17-55IS i mam wrażenie że stabilizacja jest dość głosna (mam porównanie bo wcześniej miałem 17-85 IS i wcale jej nie słyszałem, może nie działała:lol: ) czy to przypadłość mojego egzemplaza, czy ten typ tak ma?
Nie mogę uogólniać na podstawie 2 egz. ale w moim przypadku było tak: w 17-85 stabilizacja była słyszalna, delikatnie, ale była, natomiast w 17-55 trzeba się wsłuchiwać, przystawiać bliżej ucho, żeby usłyszeć, że działa. Wyraźniej słychać moment włączania i wyłączania (2 sek. po zwolnieniu przycisku migawki), ale w czasie pracy jest prawie niesłyszalna. Mam obecnie drugi egz. 17-55 i jest tak samo cicha.
Nie wiem czy takie subiektywne oceny "cicha - głośna" coś Ci pomogą, lepiej porównać z innymi egz.
PS: dźwięk migawki (wraz z lustrem) w 30D zagłusza wszystko :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Byly na ten temat dwa watki, wszystko jest dobrze, ta stabilizacja pracuje inaczej niz w C 17-85 IS, z tad troche inaczej ja slychac.
Dzięki:) to kamień z serca
satriani
06-10-2007, 20:16
Mam jeszcze pytanie do użytkowników tego obiektywu, czy filtr uv + cpl nakręcone razem na to szkiełko powodują winietowanie przy 17mm (ale chodzi mi o normalne oprawki -nie slim-)?
Nie sprawdzałem (nie mam jeszcze tak dużych i drogich filtrów :-( 17-55/2,8 ma rozmiar filtra 77 mm!) ale:
1. po co nakręcać i UV i polara razem ? naprawdę, po co ?
2. w instrukcji producent dopuszcza stosowanie JEDNEGO, pewnie chodzi o standardową oprawkę, więc przy dwóch zapewne będzie winietował.
a tak właściwie skąd taki pomysł ? :eek:
1. po co nakręcać i UV i polara razem ? naprawdę, po co ?
Dla oszczednosci zdrowia i czasu.
Np polowanie na swiatlo przeswiecajace przez chmury albo tecze - kazda sekunda sie czase liczy.
Albo jak jest zimno i lapki/palce z zimna dretwieja wtedy im mniej sie kombinuje z filtrami tym lepiej.
Albo jak sie komus UV tak mocno przykrecil ze nie da rady odkrecic. Itd.
Lekka winieta niestety sie pojawia po dokreceniu polara.
dranczar
07-12-2007, 13:03
Czy w tym modelu obiektywu gdy się włączy stabilizacje,to ona triszke hałasuje,gdy się naciśnie migawke?Proszę o pomoc:-?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dodam tylko że obiektyw jest Canona
Nie wiem jak jest w 28-135, ale w moim 70-300 też buczy. To normalne. Więc jeśli się obawiasz czy wszystko z Twoim obiektywem OK, to raczej tak :)
Robson01
07-12-2007, 14:15
Tak, w 28-135 słychać "pracującą" stabilizację. Nie ma się czym przejmować.
Hej, w moim obektywie EFS 17-85 przy włączonej stabilizacji i przyciśnieęciu do połowy spustu migawki słychać lekkie szumienie(nie są to szumy ani łapanie ostrości;)). Czy tak objawia się praca stabilizacji?
Czy tak objawia się praca stabilizacji?
A czy przy wyłączonej stabilizacji nie słychać tego szumienia? Jeśli tak, to właśnie jest to pracująca stabilizacja.
Ma prawo trochę szumieć.
mate00sh
09-05-2008, 16:29
W 17-55 słychać (po przyłożeniu obiektywu do ucha), że coś tam w środku szumi, więc to chyba normalne.
Pozdr
szumi tylko przy właczonej, czyli tak ma być.
trochę się wystraszyłem bo gdzieś przeczytałem że nie jest obojętne włączanie i wyłącznie stabilizacji i AF przy włączonym aparacie ale to chyba przesada. Dzięki
Misiaque
09-05-2008, 17:11
A nie chodziło raczej o niezdejmowanie obiektywu w trakcie pracy stabilizacji? bo jeśli chodzi o włączania/wyłączanie, to chyba każdy tak robi i wątpię, by były przeciwskazania...
Dzięki za informacje.
Pozdrawiam. RM
u mnie w 28-135 też obraz szaleje i psuje zdjęcia, ale tylko, gdy kończy się zasilanie w aparacie - może warto to u Ciebie sprawdzić?
Lulu1988
27-05-2008, 23:00
Mam pytanko odnośnie pracy ISa w Canonie 100-400. Otóż kiedy się on załącza oraz wyłącza słychać wyraźne 'stuk' (wyraźnie słyszalne nawet, gdy wokół nie panuje cisza). W 24-105 trzeba się nieźle wsłuchać, żeby cokolwiek usłyszeć, a tu jakby jakiś nie najlżejszy mechanizm zaskakiwał. Czy 100-400 już tak ma, czy to może być przypadłość obiektywu z 1999 roku?
lokowaty
27-05-2008, 23:57
Mam pytanko odnośnie pracy ISa w Canonie 100-400. Otóż kiedy się on załącza oraz wyłącza słychać wyraźne 'stuk' (wyraźnie słyszalne nawet, gdy wokół nie panuje cisza). W 24-105 trzeba się nieźle wsłuchać, żeby cokolwiek usłyszeć, a tu jakby jakiś nie najlżejszy mechanizm zaskakiwał. Czy 100-400 już tak ma, czy to może być przypadłość obiektywu z 1999 roku?
No właśnie mnie tez to zastanawia...już nie pamiętam jak było w 20D ale z 40D słyszę ten stuk a nawet w wizjerze obraz podskoczy...hm...normalne to?
witajcie ! Mam moze trochę głupie pytanie ale nie daje mi spokoju więc może jednak zapytam : wrócilem właśnie z wakacji z nowym nabytkiem jakim jest Canon 40d + EF28-135 IS USM. I tak naprawdę teraz zaczynam poznawać ten aparat. I jedna rzecz nie daje mi spokoju . podczas wcisnięcia przycisku migawki do połowy i trzymania go (normalnie jak do ustawiania ostrości słychać lekki szum (jakby pracujacy silniczek czy cos takiego). Gdy na obiektywie wyłacze stabilizację to już nie szumi .
Czy tak ma byc i czy to jest normalne ?
tak, to jest normalne - tego szkła nie mam więc nie wiem jak tam jest głośno ale np. w 24-105 jest praktycznie niesłyszalna (delikatnie słychać jak sie człowiek wsłucha) a w 70-200f4 is wręcz "chrobocze" - i to normalne.. więc nie ma się czym przejmować..
Vitez zamknął mój wątek i kazał dopisać się tu, zatem to robię.
Uprzejmie proszę o dokładne przeczytanie objawów opisanych poniżej; wiem jak głośno działa IS w różnych obiektywach, tu chodzi o INNY przypadek.
Właściwa treść:
W aparacie ustawiony jest "auto power off". W momencie gdy aparat się wyłącza (UWAGA - nie chodzi mi o puszczenie spustu migawki!!), obiektyw wydaje z siebie coś a'la zgrzyt. Najpewniej pochodzi z modułu stabilizacji. Podobny do tego, który się pojawia w momencie naciśnięcia spustu migawki do połowy, tylko chyba głośniejszy (ten jest mi znany i normalny, nie przejmuję się jego głośnością)
Sprawdzałem, ten sam dźwięk pojawia się także po założeniu tego obiektywu na 20D, gdy on się wyłącza; nie ma natomiast żadnych dźwięków przy EF 70-200 f4 IS - niezależnie od body.
A gdy aparat jest "uśpiony" (tzn włącznik przestawiony na ON, ale po okresie samowyłączenia) a w obiektywie przełączę tryb AF na MF, obiektyw wydaje ten sam zgrzyt. Tylko jeden, tylko w tym momencie. Wydaje mi się, że nie powinno ich być.
Sam obiektyw zdaje się funkcjonować bez zarzutu - ostrzy, ustawia przysłonę, stabilizuje (sprawdziłem ). Niby nic a wkurza
https://canon-board.info/imgimported/2008/12/icon_confused-1.gif
źródło (http://canon-board.info/images/smilies/icon_confused.gif)
Czy ktoś z was, kto ma 24-105 mógłby sprawdzić na swoim body czy słychać jakiekolwiek dźwięki z obiektywu w momencie przechodzenia aparatu w "standby"?
Mariusz_C
14-12-2008, 15:29
Mojego nie słychać wcale jak przechodzi w stendbaja. Może masz coś uszkodzone w tym szkle. Zdjęcia wychodzą normalnie z włączonym isem?? Działa przy dłuższych czasach??
Mojego nie słychać wcale jak przechodzi w stendbaja. Może masz coś uszkodzone w tym szkle. Zdjęcia wychodzą normalnie z włączonym isem?? Działa przy dłuższych czasach??
IS działa, jak napisałem powyżej. Właściwie wszystko działa, oprócz tego jednego nadmiarowego zgrzytu w momencie przejścia w standby...
Mariusz_C
14-12-2008, 15:44
No to rób zdjęcia i się nie przejmuj, a jak padnie całkiem to będziesz miał wydatek.
PoulNoise
15-12-2008, 15:30
Cześć
dopiero od kilku dni mam ten obiektyw i niepokoi mnie odgłos pracy IS. Jest on wyraźnie słyszalny i przypomina trochę pojedyńcze tyknięcie budzika (takiego ze sprężyną). Podpiąłem dziś w sklepie 100-400 który też ma IS i wydaje mi się, że ten jest cichszy. Czy jest czym się martwić? Jak to jest w przypadku waszych egzemplarzy.
:-oTykanie takie jak "Tykanie budzika" jest na tyle głośne, że przeszkadza:?::?:
No to rób zdjęcia i się nie przejmuj, a jak padnie całkiem to będziesz miał wydatek.
Sprzedawca wymienił obiektyw na inny, sprawny :-)
Od kilku dni z wnętrza mojego obiektywu daje się słyszeć szum i delikatne trzaski - ma to miejsce kiedy spust aparatu wcisnę do połowy i jest włączona stabilizacja obrazu. Wydaje mi się że normalnie mechanizm stabilizacji działa tylko w momencie wciśnięcia spustu i potem się wyłącza - dźwięk wydobywający się z mojego obiektywu sugeruje że mechanizm ten działa cały czas kiedy spust migawki wciśnięty jest do połowy.
Mam też zwykłego kita 18-55 IS w którym w/w dźwięki nie występują.
Proszę użytkowników 55-250 IS o sprawdzenie czy Wasze obiektywy też się tak zachowują?
GhostRider
29-04-2009, 22:32
dźwięk wydobywający się z mojego obiektywu sugeruje że mechanizm ten działa cały czas kiedy spust migawki wciśnięty jest do połowy
U mnie też tak jest
tak jest i tak ma być, to zupełnie normalne
tak jest i tak ma być, to zupełnie normalne
Dlaczego nie ma tego w 18-55 IS??
tego sam nie wiem, mam też te 2 obiektywe i w 55-250 jest tak jak piszecie. inni tez tak mają. są z tym tematy
:-D
Dlaczego nie ma tego w 18-55 IS??
Wiesz jest spora roznica miedzy 18-55mm a 55-250mm :) W wide nie potrzeba tak mocnego systemu IS, wiec stawiam, ze jest on tutaj bardziej uprszczony i mniejszy (mniejszy zyroskop, mniejsze szkla is = mniej glosne)
Tam samo USM tez masz w sumie dwa rodzaje - micro i full ring. Pewnie ten IS w 18-55 to cos w stylu "micro IS" :-D
Co ciekawe w 18-55 IS'a nie slychac, a np. w moim starym Canon S2 IS slychac wyraznie.
Ja to chyba gluchy jestem, bo tego po prostu nie slysze. :mrgreen: Ale z drugiej strony nigdy nie robie zdjec w absolutniej ciszy.
Jedyne, co mi w tym obiektywie przeszkadza, to ta jego "platikowosc". Poza tym, dla mnie - amatora - jest super :)
Pozdrawiam
Kopalniany wątek, ale się podłączę... ;)
Czyli przeczytawszy go całego mogę założyć, że; drżenie, klik przy wł. (jak ktoś napisał przypominający głośne tyknięcie zegara;), klik przy wył. oraz ciche brzęczenie w sumie o natężeniu nie większym niż praca AF`u to rzecz normalna podczas pracy IS`a w 70-200 f2.8 IS (I)?
ps. nie ten temat, ale co mnie jeszcze zaciekawiło to praca pierścienia zoom`a - w wersji f4 bez IS, pracował "metalicznie" lekko, bardzo lekko, w 2.8 chodzi dość ciężko, z jakby uczuciem jakiejś... przekładni trybowej (wyczuwalne mikro nazwijmy to przeskoki)... norma?
Skąd takie wywody? - poprzez obcowanie z zakupionym właśnie używanym choć w idealnym stanie wizualnym w/w szkła, i brak doświadczenia ogólnie z IS w L`kach.
Glosnosc pracy czy wlaczania zwalniaka IS przy duzych obiektywach jest przewaznie wieksza niz w malych, bo do ruszenia i stabilizowania jest wieksza soczewka (lub grupa soczewek). Nie ma jednej, ustalonej wartosci glosnosci, bo roznie sie te zespoly mechaniczno-optyczne zuzywaja a i zaleznosci w nich jest wzajemnych tyle, ze roznie sie poszczegolne elementy do siebie dopasowuja. Glosniejsza praca nie oznacza, ze obiektyw jest uszkodzony, bo stabilizacja ma pewna prace do wykonania i jesli ja wypelnia to w zasadzie jest sprawna. Jesli obiektyw ma byc uzywany do fotografowania, to pol biedy, bo jedynym ograniczeniem jest prog odpornosci operatora na spojrzenia przewrazliwionych purystow , ale przy filmowaniu juz bywa gorzej, bo dzwieki stabilizacji slychac na nagraniach - ale do filmowania mamy wlasciwie inne sprzety, wiec to nie klopot ogolnospoleczny. Inna sprawa, gdy z okolic stabilizacji dobiega stale rzezenie lub slychac nakladajace sie glosne dzwieki z AF-u - to moze byc objaw uszkodzenia i im szybciej to sie usunie, tym lepiej dla sprzetu. Jesli chodzi o AF w 70-200 2,8 , to jego konstrukcja jest calkowicie inna od zwyklakow - mechanizm zawieszony jest na przekladni planetarnej 3-osiowej przy czym kola zebate satelitow sa lekko skosne. Zuzywanie sie powoduje powstawanie dodatkowych mikroluzow, ktore powoduja zwiekszenie glosnosci ale nie powoduja niekorzystnych zmian w ustawianiu grup soczewek sluzacych do zmiany ogniskowej. Niektore chodza gladko, niektore powarkuja, grzechocza albo nawet zgrzytaja. Niemniej nadal wszystko dziala. Bywa, ze uszkodzeniu ulega samo osadzenie osi w ktoryms satelicie i to wlasciwie predystynuje ten element do wymiany, ale , jak sie zawziac, to tez mozna to jeszcze naprawic. Regulacje i wyciszanie takiego obiektywu jest dosc klopotliwe i wymaga anielskiej cierpliwosci.
Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź.
Czyli podsumowując jeśli sobie lekko brzęczy (dla purystów i przyszłych pokoleń;) określę ten dźwięk jak zaczynająca się ledwo co gotować woda w garnku/ czajniku ;)), lekko drży i "klika" przy rozruchu/ zatrzymaniu to rzeczy normalne dla tego typu...
Od kilku lat użytkuję ten obiektyw od nowości i wszystko co piszesz tak powinno być. Pierścień tak jak u ciebie u mnie chodzi tak od nowości. Is tak samo klika i go słychać jak u ciebie. Nie martw się to normalne. Ciesz się zdjęciami bo to super szkło.
Taki mam zamiar ;) jeszcze przy okazji,...
Masz może jakieś doświadczenie z TC 2x?
Różnie ludzie piszą, choć przeważnie że lepiej crop + interpolacja, sampli w natywnej rozdzielczości ze świecą szukać..., tablic testowych nie oglądam...