PDA

Zobacz pełną wersję : Obróbka zdjęć

jinks
05-09-2006, 23:02
Witam,

na forum nie jestem nowy, ale to mój pierwszy post więc przepraszam jeśli dałem w nieodpowiedniej kategorii, ale do rzeczy...

pytanie jak w temacie. jestem ciekaw co robicie ze zdjęciami ściągniętymi prosto z aparatu. Chodzi mi o taką podstawową obróbkę (dla ogółu zdjęć). Kiedyś była nawet taka ankieta na CB o tym ile osób zmienia takie zdjęcia oprogramowaniem np. PS-em i wykazała że jednak większość (niestety nie mogę tego znaleźć :sad: ). Jak wiadomo soft w lustrzankach (mam350d) nie robi nic ze zdjęciem przeciwnie niż w przypadku np. zaawansowanych kompaktów,które to min. podbijają kontrast, nasycenie, wyostrzają czy wyciągają szczególy z cienia. Stąd moja ciekawość co inni forumowicze robią ze swymi zdjęciami:-) Nie chodzi mi o obróbkę konkretnego zdjęcia, ale tak jak napisałem ogółu. Więc co robicie ze zdjęciami, które zostawiacie na komuterze do oglądania, tymi do druku, i tymi które archiwizujecie?
Co robicie z takimi parametrami jak kontrast, nasycenie wyostrzenie czy z samym rozmiarem zdjęcia? Jak można to zrobić w jakimś programie funkcją przetwarzania wsadowego, i najlepiej jakim (PS?)?
Strasznie mnie to ciekawi ponieważ do tej pory nic nie robiłem ze swoimi a czasami oglądająć zdjęcia z canona i sony f717 brata mam wrażenie, że jego zdjęcia wyglądaj lepiej (oczywiście na monitorze;)odbitki lepiej wychodzą z mojego)
Może ktoś z was miałby ochotę podzielić się swoim doświadczeniem.

Z góry bardzo dziękuję!!!

Driver
05-09-2006, 23:56
Jak można to zrobić w jakimś programie funkcją przetwarzania wsadowego, i najlepiej jakim (

Można. Tylko po co ? Mnie się np praktycznie nie zdarza zrobić 2 zdjęc do których pasowały by idealnie te same wartości zmian ( ze tak się wyraże )

Ale to pewnie dlatego że ja nie umiem robić zdjęć :lol:

schabu
06-09-2006, 00:18
Jak wiadomo soft w lustrzankach (mam350d) nie robi nic ze zdjęciem przeciwnie niż w przypadku np. zaawansowanych kompaktów,które to min. podbijają kontrast, nasycenie, wyostrzają czy wyciągają szczególy z cienia...

jestes pewien ze lustrzanki nie moga podbijac nasycenia, kontrastu i ostrosci...?? bo ja bym nie byl tego taki pewien...8)

Vitez
06-09-2006, 01:19
Jak wiadomo soft w lustrzankach (mam350d) nie robi nic ze zdjęciem przeciwnie niż w przypadku np. zaawansowanych kompaktów,które to min. podbijają kontrast, nasycenie, wyostrzają

O... to tobie wiadomo cos innego niz np mi?
Pobaw sie record menu 2 -> Parameters i ustaw np Set 1 wszystko na plus, potem wszystko na minus. Porob pare jpgow, pobaw sie, porownaj a zobaczysz co moze soft w lustrzance.
Smialo - najpierw pobaw sie swoim aparatem, porob setki zdjec testowych, to nic nie kosztuje. Dopiero potem dywaguj czego ci brak w dSLR.

Stąd moja ciekawość co inni forumowicze robią ze swymi zdjęciami:-) Nie chodzi mi o obróbkę konkretnego zdjęcia, ale tak jak napisałem ogółu. Więc co robicie ze zdjęciami, które zostawiacie na komuterze do oglądania, tymi do druku, i tymi które archiwizujecie?

RAW->Adobe Bridge-> Photoshop CS2 a w nim Adobe Camera RAW -> crop, dobor balansu bieli, korekty ekspozycji, kontrastu, cieni i jasnosci tylko troszeczke -> Photoshop wlasciwy tu levels, kontrast, z rzadka shadow/highlight czy color balance, czasem konwersja do sepii czy BW, rzadko odszumianie pluginem NeatImage, rowniez rzadko jakies dodatkowe akcje (retuszujace, wygladzanie itp zabawy - troszke umiem ale nie korzystam raczej), wyostrzenie SmartSharpenem, zapis w 16bit TIFF z kompresja bezstratna LZW. Z takiego TIFFa pozniej robie co chce - przygotowanie do wydruku (bardzo rzadko) albo zmniejszenie do internetu (tu mam akcje zapisane).

Jesli chcesz wiecej szczegolow - poprzegladaj watki, szczegolnie w dziale Software choc moze i w Tecnice robienia zdjec cos sie placze odnosnie obrobki w PS.

schabu
06-09-2006, 01:36
ja podobnie jak Vitez. czasami jeszcze cos zamaluje albo sklonuje. czesto tez pomagam siebie warstwami, np. wtedy gdy nie mam(a nie mam)polara i na jednej focie naswietlam niebo a na drugiej reszte i lacze to.wiadomo.a aha - ostatnio chcialem robic obrobke RAW w RawShooter essentials ale wole ten fotoszopowy;)

jinks
06-09-2006, 18:31
Wielkie dzięki za podpowiedzi i ogólne nakierowanie na temat. Przeszukałem forum i faktycznie sporo tego - mimo kilku niejasności min. co do ostrzenia znalazłem to czego szukałem :) do tej pory obrabiałem tylko nieliczne zdjęcia a widzę, że warto.
A co do lustrzanki to absolutnie mi nic w niej nie brakuje, jestem bardzo zadowolony :)

pozdrawiam

schabu
06-09-2006, 19:43
zainstaluj sobie polska wersje i sie baw;)