PDA

Zobacz pełną wersję : Transcend 2GB 120x

wilkolaski
05-09-2006, 08:14
Witam podziele sie wrazeniami z uzytkowania karty jak w temacie. Nie bedzie to porownanie z inna karta bo mam tylko Transcenda ale kilka informacji. Kara siedzi w Canonie 20D. Po wlozeniu aparat nie mial zadnych problemow z odczytaniem karty i rozpoznaniem pelnych 2GB. Jezeli chodzi o szybkosc to jak dla mnie dziala naprawde szybko. Nie ma zadnych opoznien przy zapisie zdjec na karte jak i przy przegladaniu na aparacie. Co do transferu miedzy aparatem a kompem to zgrywa szybko. Nie wiem jaki jest tranasfer, poniewaz zdjecia zgrywam przez aparat, moze jak kiedys dorobie sie czytnika to uaktualnie te dane. Nie mialem z nia do tej pory zadnych problemow i mam nadzieje ze nie bede mial :) Pozatym karta ma dozywotnia gwarancje ktora dziala na zasadzie odsylam do sklepu a oni juz martwia sie co dalej z nia zrobic. Ostatnim plusem jest cena. Karte kupilem z przesylka za 176zl. Minusow na razie nie dostrzeglem :) Przed zakupem rozwazalem zakup karty: Pretec, PQI i wybrany Transcend. Do wyboru przekonaly mnie informacje o budowie karty tzn. nowoczesne rozwiazania technologiczne i porownanie predkosci zapisu z strony http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-7303
Tyle z pierwszych wrazen uzytkowania karty.
Pozdrawiam i jakby co polecam.

Bartosz
05-09-2006, 10:35
Witaj,
właśnie rozważam zakup tej karty - jeżeli można wiedzieć to gdzie dokonałeś zakupu? I jaką masz gwarancję?
Ja znalazłem taką aukcję
http://www.allegro.pl/item125511211_transcend_cf_2gb_ultra_speed_x120_w_ wa_f_vat.html
Może ktoś zna i może rekomendować sprzedawcę?

pzdr
Bartek

Wiesiek_TGT
05-09-2006, 15:48
Witaj,
właśnie rozważam zakup tej karty - jeżeli można wiedzieć to gdzie dokonałeś zakupu? I jaką masz gwarancję?
Ja znalazłem taką aukcję
http://www.allegro.pl/item125511211_transcend_cf_2gb_ultra_speed_x120_w_ wa_f_vat.html
Może ktoś zna i może rekomendować sprzedawcę?

pzdr
Bartek

Kupiłem od tego gościa 8GB
http://www.allegro.pl/item124100348_transcend_compact_flash_cf_8_gb_120x _slc_hit.html

Polecam
Karty te są od dwóch tygodni w polskiej dystrybucji (ABC Data)
każdy sklep komputerowy moze ją dla Ciebie zamówić

Pozdrawiam

Wiesiek

Bartosz
05-09-2006, 15:54
ok, dzięki.
A gwarancja jest wieczysta, pisemna? Dystrybutora czy producenta?

pzdr
Bartek

Zodiakalny Rak
05-09-2006, 15:56
Kupiłem od tego gościa 8GB
http://www.allegro.pl/item124100348_transcend_compact_flash_cf_8_gb_120x _slc_hit.html

Polecam
Karty te są od dwóch tygodni w polskiej dystrybucji (ABC Data)
każdy sklep komputerowy moze ją dla Ciebie zamówić

Pozdrawiam

WiesiekTo jedyna Twoja karta CF? Nie boisz sie, ze jak siadzie to zostaniesz bez niczego - nie lepiej bylo kupic te 8Gb w rozbiciu na 4 CFy? Sorry za OT i EOT.

pozdrawiam,

wilkolaski
06-09-2006, 09:04
Sorki ze sie nie odzywalem ale mam niezly mlyn.
Bartosz karte kupilem u tego samego sprzedawcy do ktorego podales linki czyli Ultra Media. Jezeli bedziesz placil przelewem, przypilnuj tzn zadzwon do nich zeby wyslali przesylke bo u mnie troche sie machneli i mogl byc dzien opoznienia, nie odznaczyli mojego przelewu. Poza tym wszystko idealnie. Gwarancja dozywotnia. Realizacja gwarancji tak jak opisalem w poscie odsyalsz do nich a oni juz wiedza co z tym zrobic, zreszta z tego co mowili to chca wziasc dodatkowo serwisowanie produktow Transcenda, teraz maja serwis Kingstona.
A jeszcze jedno nie wyrzucaj opakowania po karcie bo jest potrzebne do realizacji gwarancji.

Zodiakalny Rak wiesz gdybym mial pieniadz to jak najbardziej a na razie fundusze sa skromne dlatego mam tylko jedna 2GB. Przed zakupem myslalem o tym co napisales tylko troche inaczej czy by nie kupic dwoch kart po 1GB i np fotobanku, lub 1GB i fotobank ale nie wystarczylo pieniedzy i zostalem przy 2GB.

Pozdrawiam wszystkich.

PS. Planuje zakup statywu jezeli ktos ma jakies info to prosze o mail na wilkolaski@wp.pl

Zodiakalny Rak sorki, nie doczytalem ze to co napisales o 8GB bylo do Wiesiek_TGT a nie do mnie. Jeszcze raz przepraszam.

wilkolaski: dzięki
Chyba zdecyduję się na tę kartę.

Czacha
07-09-2006, 10:04
prosba, abys edytowal swoj ostatni post jesli chcesz cos jeszcze dopisac - nie jest mile widziane pisanie 3 postow po sobie

Wiesiek_TGT
07-09-2006, 11:45
To jedyna Twoja karta CF? Nie boisz sie, ze jak siadzie to zostaniesz bez niczego - nie lepiej bylo kupic te 8Gb w rozbiciu na 4 CFy? Sorry za OT i EOT.

pozdrawiam,

Witam
Miałem 3 x 2 GB, robię zdjecia w RAWach (na taka kartę wchodziło ok 110 zdjęć).
Fotografowałeś kiedyś taniec, spektal , koncert ?
Trzeba zrobić sporo zdjęć.
Zawsze musiałem zmienić kartę w najciekawszym momencie, który traciłem.
Mam jeszcze jedną 2 GB ale jak tylko uzbieram kasę kupię druga 8 GB.

Pozdrawiam
Wiesiek

panek
07-09-2006, 15:36
a ja jak narazie mysle o jakiejs karcie gigowej.na początek starczy, tym bardziej że używam do celów amatorskich. do tego mam jeszcze 512 ze swojego kompakta...

schabu
14-12-2006, 01:01
...na taka kartę wchodziło ok 110 zdjęć...
Wiesiek
czym Ty robisz foty??:)

orte
14-12-2006, 02:02
czym Ty robisz foty??:)
Stawiam na 5d ;)
A co do tematu, to też mam taka samą kartę kupioną na Alledrogo od _UltraMedia_
W czytniku firmy HAMA pokazywał mi benchmark 7.5MB/s ale karta była nie "posprzątana"
no i ten czytnik nie wiem czy wyciagnie więcej :)
Jak narazie żadnych problemów i śmiga IMO dość szybko w aparacie :)

rafaelb
20-12-2006, 10:23
Nabylem właśnie taka pamięć CF Transcend 2GB 120x i posiliłem sie o testy (może komuś się przydadzą). Testy przeprowadziłem w czytniku DIGITUS przy pomocy dwóch programów. A o to wyniki:
<b>HD Tune v. 2.52 - www.hdtune.com</b>
Transfer Rate Minimum : 5.3 MB/sec
Transfer Rate Maximum : 6.1 MB/sec
Transfer Rate Average : 5.9 MB/sec
Access Time : 2.0 ms
Burst Rate : 5.8 MB/sec

<b>HD Tach 3.0.1.0 - www.simplisoftware.com</b>
Random access: 2.0ms
Average read: 7.1 MB/s
Average write: 6.8 MB/s

furzyk
10-05-2007, 16:00
tez bym obstawial na piatke. Moj 5d co prawda robi na sandisku 2 GB 117 rawow ale to podobnie

Łukasz Unterschuetz
10-05-2007, 18:45
Wiesiek/to ile Ty za przeproszeniem wynosisz zdjęć z koncertu? 400? Chyba lepiej przy tym trochę pomyśleć, zdjąć palec ze spustu i spokojnie można się zmieścić w 100 ;)