Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : "Dopalanie" sportu - czyli co nieco o fleshach w akcji ;)

romanchch
05-09-2006, 00:07
w fotografii sportowej obiektywy to jedna sprawa, ale gdybys chcial robic takie foty jakie maja w zachodnich agnecjach fotograficznych, to procz szkiel (i puszek) musisz jeszcze wziac pod uwage lampy, malo kto wie, ale zwykla praktyka, jest umieszczanie w roznych miejscach stadionu czy chali) lamp studyjnych zasilanych z akumulatorow (np hensel porty) i wyzwalanch radiowo, dopiero wowczas otrzymasz odpwiednia jakosc fot... ci goscie z bialymi lufami ktorych widzisz przy bandzie to dopiero wiezcholek gory lodowej :-)

sorry, "hali"

zanussi
05-09-2006, 00:11
no co ty? lampy studyjne w fotografii sportowej? a jaką to ma miec moc aby oświetlić wielką halę? 5000 W? jakoś sobie tego nie wyobrażam....

adamek
05-09-2006, 00:22
romanchch: hmm.
Fotografowałem w naprawdę wielu miejsach sport.
i nigdzie nie było lampy studyjnej. No kurcze nigdzie.
Ci goście z białymi lufami korzystają z oświetlenia telewizyjnego, bądź specjalnie włączanego dla telewizji.

A w wyzwalanie lamp studyjnych to nikt się nie będzie bawił.. bo w zasadzie to całe boisko powinno być obłożone takimi lampami. :) Bo co będzie jak ktoś nie trafi błyskiem? Albo jak zawodnik pobiegnie poza obręb flesza? No i co z błyskaniem innym fotografom w czasie kiedy oni fotografują? I ostatnie - jaki flesz studyjny wyrabia 8fps? ;)

A pracowałem zarówno na mityngach złotej ligi, turniejach tenisowych, zawodach biatlonowych i jeszcze paru takich. :)

Jedynym światłem błyskowym są flesze aparatowe - naprawdę. :)

romanchch
05-09-2006, 00:54
w jakich miejscach fotografowales sport? w Polsce? gdzie przeglad sportowy placi za fote 50 PLN? smiech...
ja mowie o zachodzie Europy, a tam sa zupelnie inne warunki, a co do tamtejszych warunkow :-) to doswiadczenie podopowiada fotorepom sportowym gdzie i jak ustawic lampy, np w poblizu bramki itp; a jak wytlumaczysz, ze czasem 40 fotorepow blyska fleszami (widziales pewno w tv?) i nikt sobie "nie przeszkadza", a co do do 5000 W to wyjasnie ci, ze lampy zarowe, o mocy 5000 W przy iso 100 i np przy f 3.5 sa sensowne na odleglosc paru metrow :-) inna sprawa przy lampach blyskowch, tu byloby 5000 Ws, czyli watosekund a to juz jest moc niebagatelna, zreszta w hali nie trzeba az tyle, pzdr

zanussi
05-09-2006, 01:01
... no ale co? jak? stosują parasole? softboxy? nie widziałem nigdy takich lamp na stadionach... jak je wyzwalać? radiowo? podczerwienią kablem?
no na prawdę nie wtobrażam sobie tego... i co? walą zawodnikom po ryjach tą mocą? i oni na to nic?
kurcze.... nie bardzo

adamek
05-09-2006, 01:09
Niemcy, Czechy, Słowacja...
(tak, mityngi lekkoatletyczne Złotej Ligi w Niemczech - Glden League). ostatnio - przedwczoraj. :)
I uwierz mi --> nikt tam nie nosi ze sobą fleszy studyjnych.
Z tymi fleszami to się neiprecyzjnie wyraziłem - moja culpa.
Czy wg Ciebie duże agencje (weźmyparę z brzegu... EPA, AP, AFP, Reuters) jak jadą na zawody (minimum 2 fotografów...) to każy ustawia sobie po własnym 5000ws fleszu studyjnym? licząc minimum po jednym, to by wyszło conajmniej 8 wielkich fleszy z jakimś mega wielkim softboxem by to miało sens....
To każdy z nich miałby przede wszystkim w tle inne softboxy a nie widownię. :)

A muszę Cię zmartwić - ani sam nie widziałem takich historii, ani w telewizorze nigdy nie widziałem (nawet za bramką na ME) wielkich 5000ws fleszy studyjnych oświetlających całą bramkę. ;)

Chyba, że Ty coś takiego na żywo widziałeś... ale bez zdjęcia nie ma bata - nie uwierzę. :)

ps. fotoreporterzy sportowi fleszami błyskają tylo jak podchodzą na 1 - 3 metrówod obiektu fotografowanego, aby równomiernie oświetlić przy portrecie twarz. Dlatego nigdy to nie jest 40 gości stojących za bramką.
MIeliby wtedy najbrzydsze cienie w historii fotografii na twarzach zawodników - od innych zawodników.

romanchch
05-09-2006, 01:13
napisalem, to nie musi byc 5000 Ws, no i nie troluj, ze jak 40 fotorepow na
raz blyska fleszami na aparatach to sobie przeszkadzaja :-) no i kurde za jaka bramka, to moze byc hollywood, a tam bramek nie ma :-))

stary, no i po kiego ci softoboxy? sa inne urzadzenia modyfikujace swiatlo, wszystko ci sie miesza :-)

zanussi
05-09-2006, 01:17
wiesz... albo.... ok. walą światłami po boisku... super. wierzę Ci. co mam nie wierzyć.

adamek
05-09-2006, 01:18
czekaj, ustalmy fakty.
Ja wiem żę tak nie jest. :)
Ty wiesz coś innego.
Możesz pokazać fotkę, info na ten temat, czy cokolwiek?

I jakie hollywood? Mówisz o meczach NBA?
(ja ciągle pragnę przypomnieć, że lampy studyjne nie wyrabiają 8fps.... no i ciągle nie potrafię sobie wyobrazić takieg modyfikatora światła który byłby sensowny na boisko. :) )

miszaqq
05-09-2006, 02:04
ja proponuje wydzielic te spory o lampy studyjne stojace niby za bramkami do osobnego watku, tutaj mialo byc o serii L i jej zaletach tudziez wadach,

a tak odnosnie OT dotyczacego lamp to bylem na kilku meczach SPL - szkocka pierwsza liga, nigdy tez nie widzialem takich lamp ani swiatel, bede byc moze w najblizsza sobote to przyjrze sie jeszcze raz

schabu
05-09-2006, 03:08
sorki romanchch ale ja nie wierze a jak pokazesz foty...to chyba dalej nie bede wierzyl.po pierwsze- to wbrew logice.po drugie-za cholere nie widzialem w TV ani na zywo na zadnym cholernym meczu lamp.czy to 500 czy 5000 watosekundowych.
a jezeli chodzi o watek to mam 70-200 i powiem Ci ze jak dla mnie to super ostrzy.szybko i pewnie. podobno 2.8 jeszcze lepiej, ale poczekam az kupie i sam sie przekonam;)

Kolekcjoner
05-09-2006, 03:30
W sprawie L-ek to tam nie tylko chodzi o ostrośc ale przede wszystkim o kontrast, wierność barw, plastykę itd. niektóre jak np. ten 70-200/4 na prawdę pod tym względem robią wrażenie.

Co do lamp błyskowych na stadionach to nie ten dział. Jest zdajsie nawet wydzielony wątek o dowcipach w fotografii:mrgreen::mrgreen: :lol:.
Ale fakt dobre to było:lol:!

schabu
05-09-2006, 03:38
nie-ten bardziej pasuej do watku "kawaly nie o fotografii" ;) a co do tej eLki to fakt- swietny konterst, kolory,rozdzielczosc...mniam.niedlugo kilka rolek filmu na nim zrobie bo eosa 33 zakupilem i wiem ze nie bede musial w szopie nic ciagnac pewnie;)

tomisiek
05-09-2006, 07:31
romanchch chyba pisze o fotografach pracujących dla ligi koszykówki NBA. oni rzeczywiśćie mają podpinane pod swoej aparaty wielkie flesze studyjne umieszczone przeważnie nad boiskiem. swego czasu pisał o tym (chyba) najlepszy fotograf sportowy pracujący bodajże w Wybiorczej (ale nazwiska nie pamiętam).

zanussi, a co Ty taki nie wierzący. chłop Ci pisze to uwierz :smile:

paput
tomisiek

adamek
05-09-2006, 08:15
ale halo.
Co to za różnica czy wielki flesz studyjny (i jak wielki???? i z jakim modyfikatorem by to miało sens i nie robiło cieni? No i przecież jeden nei starczy....) czy oświetlenie telewizyjne?

tomisiek: piszesz o Atysie?

Tomasz1972
05-09-2006, 08:19
do sportu to chyba duży parasol ;) http://www.elfo.com.pl/pl/para220.php :):):)

tomisiek
05-09-2006, 08:35
tomisiek: piszesz o Atysie?

o właśnie :grin: chodziło mi to po głowie. a teraz nie jestem pewien czy on w GW robi czy gdzie indziej :razz:

dzięki :mrgreen:

adamek
05-09-2006, 09:15
tak w wyborczej.
Jednak ciągle nei widze sensu tych fleszy...
oże kiedyś w zamierzchłych czasach przed cyfrą (balans bieli...) ale w to też ciężko mi uwierzyć.
czekam na fotkę,link do nformacji, artykuł.
Jeślisięmylę - stawiam piwo. :D

enter
05-09-2006, 18:33
może koledze chodziło o soczewkę fresnela skupiającą blysk zakładaną na lampę błyskową przy długich ogniskowych
Jeśli się mylę to również chętnie zobaczę link do producenta, dostawcy, lub fotkę w trakcie użycia

tomisiek
05-09-2006, 18:52
tak w wyborczej.
Jednak ciągle nei widze sensu tych fleszy...
oże kiedyś w zamierzchłych czasach przed cyfrą (balans bieli...) ale w to też ciężko mi uwierzyć.

no to link:
http://photostore.nba.com/perl/gal?gallery_id=6092&sequencenum=0&provider_id=202&process=gallery&page=

spojrzcie na fotki z meczy (meczów???) - i to nie w "zamierzchłych czasach".

żeby zrobić takie foty w trakcie gry musisz mieć swoje światło. inaczej **** jasia - nic nie da nawet 10 x 580x :)

to jest właśnie komercyjne zastosowanie duuuużych powierzchni świecących :)

enter
05-09-2006, 18:58
jak widzisz w tle sami goście mający podpięte wielkie powierzchnie błyskowe świecąće nam prost ow oczy

http://photostore.nba.com/perl/get_image?size=480_art&provider_id=202&ptp_photo_id=437031
http://photostore.nba.com/perl/get_image?size=480_art&provider_id=202&ptp_photo_id=386584

"chodzenie po bagnach wciąga" - podaj namiar na te lampy bo na tych fotach ich nie widzę

tomisiek
05-09-2006, 19:16
enter - postaraj się oczyścić swój umysł i przyjąć argumenty innych :) :) :)

spójrz na fotkę 2 na swoim linku i przeczytaj uważnie:
1. ci goście w tle to jakieś cieniasy a nie fotografowie NBA.
2. spójrz na odbicie flasha na piłce i ręce zawodnika.
3. jeśli myślisz, że ktoś siedzi z aparacikiem i ma przyczepioną do siebioe płaszczyznę 5x5 metra to chyba w życiu nei robiłeś fotki w studio.

Płaszczyzny świecące są umieszczone NAD boiskiem. gość który obsługuje ligę (szybciej - goście) są podłączenie do tych lamp przez wyzwalanie radiowe (może kabel synchro - cholera wie).

ja nie robię fot na NBA i piszę Ci tylko o tym co czytałem i co mogę sam ustyalić na podstawie analizy obrazu.

Twoja wola czy uwierzysz czy nie.

miłego dnia
tomisiek :)

miszaqq
05-09-2006, 19:26
na kolana niedowiarki !! kilku chyba wisi co najmniej po browarze dla calego forum ....

ja tez nie do konca chcialem w to uwierzyc tym bardziej ze na meczach NBA pare lat temu bylem, ale wtedy chyba nie to przykuwalo moja uwage

zapraszam do lektury:

http://www.daveblackphotography.com/workshop/arena-lighting.htm

tomisiek
05-09-2006, 19:45
na kolana niedowiarki !! kilku chyba wisi co najmniej po browarze dla calego forum .... [/url]

hi hi hi znów picie będzie :twisted:

enter
05-09-2006, 19:57
na kolana niedowiarki !! kilku chyba wisi co najmniej po browarze dla calego forum ....

ja tez nie do konca chcialem w to uwierzyc tym bardziej ze na meczach NBA pare lat temu bylem, ale wtedy chyba nie to przykuwalo moja uwage

zapraszam do lektury:

http://www.daveblackphotography.com/workshop/arena-lighting.htm

niestety takie argumeny przemawiają

miszaqq
05-09-2006, 20:01
tutaj czesc kolejna WORKSHOP'u dotyczacego dopalania sportu:

http://www.daveblackphotography.com/workshop/0402.htm

muflon
05-09-2006, 20:11
1. ci goście w tle to jakieś cieniasy a nie fotografowie NBA.
Takie cieniasy, że siedzą przy samej linii końcowej... pewnie zabrakło dla nich miejsca na trybunie :lol:

Pewnie, jeśli się jest "jedynym głównym oficjalnym" fotografem (lub ich grupą) na imprezie, to wiele można... ale to co opisujesz, to już chyba bardziej studio, a nie to, co popularnie rozumie się pod pojęciem "zdjęcia sportowe" ;-)

miszaqq
05-09-2006, 20:19
Pewnie, jeśli się jest "jedynym głównym oficjalnym" fotografem (lub ich grupą) na imprezie, to wiele można... ale to co opisujesz, to już chyba bardziej studio, a nie to, co popularnie rozumie się pod pojęciem "zdjęcia sportowe" ;-)

dokladnie tak jak piszesz, cieniasy moga sobie pykac flashami na aparacie, natomiast znalazlem ciekawe STROBE RULES wydane przez NCAA, poczytac mozna pod tym linkiem:

http://www.siphoto.com/?FinalFourRules.inc

ciekawsze kawalki:

"The Division I Men's Basketball Committee has determined that a maximum of three sets of strobe lights may be installed at an arena for media agencies requiring immediate news coverage"

"For strobe use, the following priorities have been adopted by the committee:

1. Sports Illustrated
2. The Associated Press, Reuters and USA TODAY. These agencies shall pool one set of strobe lights unless priority "a" or "c" is not enacted.
3. A single pool unit for all other media agencies may be installed upon approval of the NCAA."

miszaqq
05-09-2006, 20:26
no i na koniec cos co najwyrazniej przegapilem, bo bywalem w UNITED CENTER na meczach chicago bulls, na przelomie wiekow, lista sprzetu iscie imponujaca:

http://www.unitedcenter.com/pagetemp.php?copy=serclighting

Sports Photography Strobe System

* The system consists of 24 Speedotron 2400WS power packs and light heads.
* Extensive research and testing has gone into the system's design to assure that this is the best system in the country.
* There are four sets of six lights each, giving end-to-end coverage for all events.

* The strobe lights are hard wired to the arena floor and have been fitted with low voltage " sync" triggers to protect the cameras.

TUTAJ natomiast maja fajne zabawki:

http://speedotron.com/BlkLt.htm

Black Line 105 4-cable has the ability to handle 9600Ws! Flash Durations from 1/400 to 1/2000.

The 105 2-cable is constructed of aluminum, has forced-air cooling and two standard power cables, which allow up to 4800Ws of power to be used with its four 2400Ws plug-in vented flash tubes. Flash Durations from 1/600 to 1/5000 !!!

PRICE LIST (http://speedotron.com/BlkPrice.htm)

NA DESER:

http://www.sportsshooter.com/news/81

" As a former lighting technician for Sports Illustrated, I have had more than my share of lighting basketball and hockey arenas across the country......"

sa zdjecia jak to wszystko wyglada itd. polecam !

miszaqq
05-09-2006, 20:35

czekam na to piwko ;)
chetnie jakis dobry schlodzony polski browarek, zwlaszcza w edim :)
pzdr

PS. no i chyba dyskusje mozemy uznac za zamknieta !!!

muflon
05-09-2006, 22:50
"For strobe use, the following priorities have been adopted by the committee:
1. Sports Illustrated
2. The Associated Press, Reuters and USA TODAY. These agencies shall pool one set of strobe lights unless priority "a" or "c" is not enacted.
3. A single pool unit for all other media agencies may be installed upon approval of the NCAA."
Errm... czyli krótko mówiąc: albo jesteś z jednej z tych czterech agencji albo jesteś cieniasem i spadaj robić z 580EX :-D Life is brutal :mrgreen:

Swoją drogą, ciekawe jak na taki sprzęt patrzą zawodnicy... nie w sensie oficjalnym, bo podejrzewam, że specjalnie machinie propagandowej nie podskoczą, ale bardziej komentarzy w szatni, po meczu ;-)

adamek
06-09-2006, 12:20
Czekam Na Adresy Na Priv. :)

trucker
06-09-2006, 20:38
Witam!
Pozwolcie ze i ja wtrace swoje trzy grosze do tematu. Otoz, nie wiem jak w Polsce ale mialem okazje byc na roznej masci imprezach sportowych w Chicago, poczawszy od NBA (jeszcze za dobrych czasow "Bykow" czyli Jordana, Pipena, Rodmana i spolki) a skonczywszy na stanowych mistrzostwach High School w baskecie.Nigdzie nie widzialem aby fotoreporterzy uzywali flesza. Na kilku imprezach mniejszej rangi sam focilem i zaweze sluzba porzadkowa kategorycznie przypominala o zakazie uzywania flesza - po to aby nie przeszkadzac zawodnikowi i nie rozpraszac jego uwagi.A tak zupelnie na marginesie gdyby ktos kiedys bedac w Stanach chcial sie wybrac na jkas wieksza impreze sportowa(jako kibic oczywiscie) ze swoja "biala dluga rura" to pragne ostudzic zapedy, najpierw trzeba poprosic organizatora o akredytacje, w przeciwnym razie zostaniecie poproszeni o pozostawienie sprzetu w aucie na parkingu. Aparat kompaktowy to co innego - prosze bardzo, ale taka biala rura (czy czarna - wszystko jedno) jest traktowana jako przedmiot niebezpieczny. Wiem to z autopsji bo spotkala mnie taka niespodzianka na meczu siatkowki pan Polska - USA kilkanascie tygodni temu. W konsekwencji 10D z 70-200f2.8 IS powedrowalo do auta(zdjecia dziewczynom zrobilem ale w innych okolicznosciach).
Pozdrawiam!

maxbmx
07-09-2006, 01:14
1. az dziw ze kuchatek nie zabrał tutaj głosu :)
2. dopalanie lampami na zawodach deskorolkowych, bmxowych, rolkowych to standard - kilka b mocnych lamp rozmieszczonych w roznych miejscach tak aby oswietlały w miare całą powierzchnie.
3. Nie wyobrazam sobie fotografowania sportu bez lamp.

ps tutaj przykład - fota nie bardzo ciekawa, ale widać lampe ;) http://www.freeride.cz/bikes/clanek/images/rebeljam06/003.jpg

trucker
07-09-2006, 05:39
2. dopalanie lampami na zawodach deskorolkowych, bmxowych, rolkowych to standard - kilka b mocnych lamp rozmieszczonych w roznych miejscach tak aby oswietlały w miare całą powierzchnie.
3. Nie wyobrazam sobie fotografowania sportu bez lamp.

ps tutaj przykład - fota nie bardzo ciekawa, ale widać lampe ;) http://www.freeride.cz/bikes/clanek/images/rebeljam06/003.jpg

Wszystko sie zgadza ,dopalanie jest tylko nie z poziomu puszek fotoreporterow.
Gdybys Rodmanowi strzelil flesza w oczy to moglby zjesc Twoj flesz, puszke i to co masz na niej razem z Toba( no moze nieco przesadzilem ale test sprzetu o parkiet mialbys jak w banku)

KuchateK
07-09-2006, 06:23
W sumie do sportu to lamp za czesto sie nie uzywa. Sa niektore gatunki, gdzie lampa to czesty gosc (choc by bmx'y czy snowboard), ale wiekszosc sie foci na duzym iso i w swietle zastanym, ktorego dla TV jest zwykle dosyc sporo.

maxbmx
07-09-2006, 07:43
zle sie wyraziłem :)
"Nie wyobrazam sobie fotografowania takich sportów bez lamp."

adamek
07-09-2006, 09:07
maxbmx: w waszymprzypadku to oczywiste - bo latają Ci goście Wam nad głowami. :)

miszaqq
17-02-2008, 18:06
przy okazji tegorocznego All-Star znalazlem ciekawy przyklad na dopalanie w NBA, prosze zwrocic uwage na 30/31s tego filmiku

http://uk.youtube.com/watch?v=EO3c8EaxsxQ

chyba mi nikt nie powie ze to jest 580mkII ani nawet 5 zsynchronizowanych 580'tek

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

i efekt tego blysku

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://i.a.cnn.net/si/2008/basketball/nba/specials/all_star/2008/02/16/allstar.events.ap/T1_0216_superhoward.jpg)
Ronaldo Martinez/Getty Images - fotka opublikowana tylko i wylacznie w celu przedstawienia efektu dopalania flashem w NBA

maxbmx
17-02-2008, 18:36
lampy od góry i prawdopodobnie z przodu, chciałbym wiedziec jakie to lampy, czy zwykle mocne studyjne czy jakies specjalne

corass
17-02-2008, 21:36
Wszystko sie zgadza ,dopalanie jest tylko nie z poziomu puszek fotoreporterow.
Gdybys Rodmanowi strzelil flesza w oczy to moglby zjesc Twoj flesz, puszke i to co masz na niej razem z Toba( no moze nieco przesadzilem ale test sprzetu o parkiet mialbys jak w banku)

a grałeś kiedyś w kosza? :) jak jesteś w ferworze gry to i mogą strzelać z kałacha i tak nie usłyszysz. Jak jesteś skupiony na grze to ani chearliderki Cie nie rozproszą ani żadne tablice z napisami w rękach widzów. Ktoś kiedyś gdzieś powiedział, że dobra obróbka to taka której nie widać, tak samo jest z flashami, trzeba ich używać tak aby nie było wiadomo skąd pochodzą ani że w ogule je zastosowano :)

szymerski
17-02-2008, 22:24
Kilka lat temu w Foto albo w Foto Kurierze czytałem artykuł-wywiad z fotografem, który robił zdjęcia na meczach NBA. Mówił on, że hala, na której odbywają się mecze to jedno wielkie studio fleszowe, gdzie w wielu miejscach rozmieszczona jest duża ilość lamp błyskowych, które po prostu doświetlają boisko w momencie fotografowania.

robgr85
17-02-2008, 23:34
ja od jakiegoś czasu bywam na forum photoghrapy-on-the.net, i powiem że już w dziale ludzi fotografujących sport widziałem kilka fotek w którym autorzy pokazywali 'backstage', czyli np zewnętrzny flash zamontowany na samym dole monopodu podczas meczy futbolu, a to znowu fotki downhillu w którym doświetlano rowerzystów zestawem 3ch flashy odpalanych radiowo... i fotki były naprawdę dobre.

maxbmx
17-02-2008, 23:39
Niech ktos da jakieś linki do backstag'u strony fotograficznej meczy NBA.. bardzo mnie to ciekawi... zwłaszcza to czy mają jakiś specjalny system (hss) czy pracują standardowo na 1/250 i pocket wizardach

nagor
18-02-2008, 00:12
co do błyskania na koszu u nas to mogę powiedziec jak to jest w Słupsku na PKL
otórz są fotografowie którzy mają lampkę n puszce i tak pstrykają (nikomu nic to nie przeszkadza - bo jak by przeszkadzało to co mieli by wszystkich pstrykaczy kompaktami mieli wywalić??)
a jest tez dwóch którzy mają bewzprzewodowe lampy (takie które ścieca cały czas a dodatkowo byłskają podczas robiewnia zdjącia) skierowane w sufit - dosć wysoki - każdy z tych gości ma po jednej lampce jeden w rogu hali na wysokim balkonie skąd blizej do sufitu kąt ok60-70 st a drugi na trybunie wipowskiej ale ma skierowaną tak ok 45-60 st w góre.
i sobie błyskają...
oto link do fotek tego co ma lampe na balkonie http://www.studio17.pl/energa-czarni.php

temol
18-02-2008, 00:32
Niech ktos da jakieś linki do backstag'u strony fotograficznej meczy NBA.. bardzo mnie to ciekawi... zwłaszcza to czy mają jakiś specjalny system (hss) czy pracują standardowo na 1/250 i pocket wizardach

http://daveblackphotography.com/workshop/arena-lighting.htm

i kolejne
http://daveblackphotography.com/workshop/0504.htm
http://daveblackphotography.com/workshop/0402.htm
http://daveblackphotography.com/workshop/0505.htm

Tomek.

robgr85
18-02-2008, 01:49

i kolejne

Tomek.

koleś ma świetne lekcje, nie tylko z zakresu 'flash w sporcie'. Dodałem sobie jego workshop jako startową... dużo fajnej lektury przedemną :)

merger
18-02-2008, 02:11

i kolejne

Tomek.

ok. w szoku

robgr85
18-02-2008, 05:07
przepraszam za offtopic. zrobiłem mały research, trochę o flashu w sporcie, ale nie tylko ;)

http://www.sportsshooter.com/special_feature/index.html

Kokoon
21-02-2008, 18:19
[url]http://daveblackphotography.com/workshop/0504.htm

To juz nie zabawa, bardzo ciekawy efekt ostatni link ostatnia fota.

merger
21-02-2008, 20:07
ogolnie zasada jest taka sama jak przy zdjeciach skate/snow tylko na wieksza skale, a co za tym idzie, wieksze lampki w uzyciu. aczkolwiek, jesli doswietlamy tylko jedna postac, to normalne lampy stykna. oczywiscie podkrecajac iso ;)

Kokoon
25-02-2008, 11:28
Padl temat przewodów spiralnych do przerobienia przewodu ttl delty http://www.mojecyfrowe.pl/images/17641.jpg (to w tym poscie? :roll:).

Gadalem z gosciem, z lapp polska http://www.lapppolska.pl/index.php i jest mozliwosc zalatwienia przewodow spiralnych 5x0.14(5 zyl po 0.14mm2) dl. po rozciagnieciu 4m.

Pytanie czy ktos sie pisze na zakup (narazie zapytalem o 10 szt.)? Gosc jeszcze ma dac info jaka bedzie cena i czy beda ekranowane. Jezeli to istotne kolor czerwony lub zolty (jak kto woli moze byc czarny).

Kokoon
26-02-2008, 11:18
Juz wszystko wiem,
cena troche jak z kosmosu 185,- za spirale:

1m nierozciagniety
4m rozciagniety
200mm koncowki(odcinek nieskrecony)
ekran

Cena mi nie pasuje, jak ktos jest chetny moge dac namiary.

tom170
26-02-2008, 12:33
co do błyskania na koszu u nas to mogę powiedziec jak to jest w Słupsku na PKL
otórz są fotografowie którzy mają lampkę n puszce i tak pstrykają (nikomu nic to nie przeszkadza - bo jak by przeszkadzało to co mieli by wszystkich pstrykaczy kompaktami mieli wywalić??)
a jest tez dwóch którzy mają bewzprzewodowe lampy (takie które ścieca cały czas a dodatkowo byłskają podczas robiewnia zdjącia) skierowane w sufit - dosć wysoki - każdy z tych gości ma po jednej lampce jeden w rogu hali na wysokim balkonie skąd blizej do sufitu kąt ok60-70 st a drugi na trybunie wipowskiej ale ma skierowaną tak ok 45-60 st w góre.
i sobie błyskają...
oto link do fotek tego co ma lampe na balkonie http://www.studio17.pl/energa-czarni.php

Nie mogę z typa wg mnie jeśli koleś ma studio i stronke itd to powinien coś ładniejszego zaprezentować w zakładce modele/modelki czy co tam jest :)
Na zdjęciach widać całkiem przypadkowe cięcia np stóp :D Widać całe nogi a stopy upierdzieli a góry z 1m zostawionej ;)
Czy tylko ja odnosze wrażenie, że sporo jest fotografów niby zawodowych bo mających firme, często studio, dobry sprzęt itd. a nie potrafiących zrobić ladnego zdjęcia...

piotrusb
26-02-2008, 16:49
Czy tylko ja odnosze wrażenie, że sporo jest fotografów niby zawodowych bo mających firme, często studio, dobry sprzęt itd. a nie potrafiących zrobić ladnego zdjęcia...

Bo to nie sprzęt robi zdjęcia, tylko fotograf...

Ja znam jeden taki przypadek - ale opisywać go tu nie chcę ;)

piotrusb
04-03-2008, 16:41
http://www.microsoft.com/prophoto/articles/finalfour.aspx

oraz

http://www.microsoft.com/prophoto/articles/finalfour2.aspx

kieplinek
04-03-2008, 17:13
witam ja tu nowy ale myślę że mogę niedowiarków troszkę zasmucić...
tu jest dokładny opis tego co i jak robią w stanach (SI)
http://www.microsoft.com/prophoto/articles/finalfour.aspx
o część 2
http://www.microsoft.com/prophoto/ar...inalfour2.aspx
- tylko stany to inna bajka... na naszym krajowym terenie kosza doświetla tak pan w Słupsku ale efekt jest fatalny...

ps. ok nie zauważyłem że Piotr już to właśnie wkleił. :)