Zobacz pełną wersję : Ratunku! (-; jestem zdecydowanie poczatki
rekanoga
04-09-2006, 20:51
Witam!
Jestem szczesliwym (?) posiadaczem EOS 30D + standardowy obiektyw EFS 18-55 + CF Extreme III 2GB... i jestem poczatkujacy (kurde).
Poce sie dnie i noce :roll: , ucze sie aparatu. Juz sam nie wiem czy sie do tego nadaje, ale jestem uparty! Najgorsze jest, ze na wszystko brakuje czasu - chyba zwolnie sie z pracy ;-)! Wiem, ze potrzebuje nowego obiektywu (Tamron SP F28-75mm F/2.8 XR Di ??). Czekam na ksiege "National Geographic Szkola Fotografowania", ktora mnie powinna troche 'naprostowac' :-).
Od czytania postow na forum w glowie sie kreci.
Tomasz Golinski
04-09-2006, 20:52
To chyba Ty powinieneś wiedzieć, czego potrzebujesz. Skąd my to mamy wiedzieć?
Cieszymy się razem z tobą :wink:
rekanoga
04-09-2006, 20:55
To chyba Ty powinieneś wiedzieć, czego potrzebujesz. Skąd my to mamy wiedzieć?
no fakt.... JA! :oops:
Tamron SP F28-75mm F/2.8 XR Di - szybka opinie poporsze na temat tego obiektywu... szybka ;-)
Poszukaj na forum - taka moja szybka opinia
rekanoga
04-09-2006, 21:00
Cieszymy się razem z tobą :wink:
Zobaczymy czy bedziecie sie tak cieszyc (bo ja napewno) jak juz cos "wycisne" ze sprzetu (np. zdjecie)... ;-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=12049 (ogolna odpowiedz na pytanie)
http://canon-board.info/showthread.php?t=7741 (Tamron 28-75 2.8 )
http://canon-board.info/showthread.php?t=11626 (Tamron 17-50 2.8, ale jest jeszcze kilka fajnych watkow na jego temat).
rekanoga
04-09-2006, 21:09
szybko szukam i szybko widze - brak!
Naczytalem sie o nim sporo i mysle ze bedzie O.K.
Moze sie trafi mi szczesliwy wlasciciel "Tamron SP F28-75mm F/2.8 XR Di"...
http://canon-board.info/showthread.php?t=12049 (ogolna odpowiedz na pytanie)
http://canon-board.info/showthread.php?t=7741 (Tamron 28-75 2.8 )
http://canon-board.info/showthread.php?t=11626 (Tamron 17-50 2.8, ale jest jeszcze kilka fajnych watkow na jego temat).
OOO wielkie dzieki... juz zabieram sie do lektoory :-)
szacunek dla Pana Vitez'a :-)!
Tamron SP F28-75mm F/2.8 XR Di - bedzie prezentem na moje urodziny - od siebie dla siebie ;-)
bartosz108
04-09-2006, 21:16
Co prawda w innym wątku zjechałem ten obiektyw to jednak dla kogoś kto się zastanawia: co i jak i za ile - 50 mm 1.8 POLECAM !
rekanoga
04-09-2006, 21:19
Co prawda w innym wątku zjechałem ten obiektyw to jednak dla kogoś kto się zastanawia: co i jak i za ile - 50 mm 1.8 POLECAM !
hmm... O.K rozwaze ta propozycje
Bagnet007
04-09-2006, 21:41
To pomyśl o tym, wg mnie warto. Najlepiej by było gdyby kitem był 50mm, ale kto by to kupował . Nawet zooma nie ma :lol:
A co chcesz focić tym "nowym" obiektywem i ile kasy możesz wydać?
rekanoga
05-09-2006, 21:07
A co chcesz focić tym "nowym" obiektywem i ile kasy możesz wydać?
wszystko "focic" :-P... szukam czegos do "codziennych" zajec :-) z aparatem.
Na obiektyw makro i MEGA zoom przyjdzie pozniej pora.
kasa - powiedzmy ze ok 2000 zl
wciaz moim faworytem jest: Tamron SP AF28-75mm F/2.8 XR Di LD
Co to jest "wszystko"? Chyba wiesz czy częściej będziesz się uganiał za ptakami a może robaczkami? Może będziesz cześciej krajobrazy fotografoał albo modelki? Do wszystkiego to jest praktycznie KIT - tylko że jak jest do wszystkiego to jest do niczego.
Może najpierw zrób po prostu jakieś fotki, wystaw je na stronie, poczekaj na opinie. Obiektyw nieważne jaki, za Ciebie zdjęć nie zrobi. Ty musisz wiedzieć co chcesz uzyskać:grin:
rekanoga
05-09-2006, 21:24
dlatego powtazam: "Na obiektyw makro i MEGA zoom przyjdzie pozniej pora"
raczej krajobrazy sa na czele...
poszukuje alternatywy dla Tamron SP AF28-75mm F/2.8.
IMHO 50mm 1.8 na poczatek bedzie idealny... ja mam zamiar tak zrobic. potem bedziesz wiedzial czego chcesz, i za takie 2tys zlotych juz bedziesz sobie mógł kupic cos konkretnego...
raczej krajobrazy sa na czele...
No to coś szerokiego - 10-20 sigma DC - 2000zl starczy
Wiem po sobie ze Tamron przy 28 jest czasami (bo nie mówię, że zawsze) wąski na plenery.
moze jednak 17-50 tamron? zakres raczej bardziej uniwersalny niz 10-22.. a tak szerokiego szkla chyba nie trzeba na poczatek...
ups... nie doczytalem ze kit jest w zestawie :) to moze jednak 28-75 :)
Wiem po sobie ze Tamron przy 28 jest czasami (bo nie mówię, że zawsze) wąski na plenery.
Czasami? jak dla mnie to bardzo często ;)
moze jednak 17-50 tamron? zakres raczej bardziej uniwersalny niz 10-22.. a tak szerokiego szkla chyba nie trzeba na poczatek...
Moim zdaniem to lepiej tego 10-22 a jak nie to T28-75. Kit jest na tyle dobry do krajobrazu w zakresie 18-30 i f/8 że IMHO szkoda pokrywać sobie zakres czymś droższym.
Ale nie wiem czy kolega będzie miał tego KIT'a z aparatem. Jak tak to albo brać 10-22 albo 28-75.
A jak zupełnie nie wiadomo czego się chce to dokupić do KIT'a S75-300 i jak już się dowie czego się chce to sprzedać i kupić konkretnie pod potrzeby.
dokaldnie :) tamron 17-50 2,8 a jak troche dolozysz do 2000 to mozna 17-40 F4 L
rekanoga
05-09-2006, 23:01
dokaldnie :) tamron 17-50 2,8 a jak troche dolozysz do 2000 to mozna 17-40 F4 L
mam KIT'a...
a ktory to 17-40 F4L???
a czemu nie 28-75? :-P
Mowa jest o:
Tamron SP AF28-75mm F/2.8 XR Di LD (IF)
Tamron SP AF17-50mm F/2.8 XR Di II LD (IF) - czemu ten? (wiem, ze jest to nastepca 28-75, lepszy?)
Canon EF 17-40 mm F4.0 L - mysle, ze odpada
Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM - musze poczytac o nim!
troche sie zakrecilem..
mam KIT Canon EFS 18-55 (na dobre poczatki :-) )
Tamron SP AF28-75mm F/2.8 XR Di LD (IF) + dobry obiektyw, +jasny, +ostry +dziala z pelna klatka - z cropem troche waski jest na szeroki koncu
Tamron SP AF17-50mm F/2.8 XR Di II LD (IF) - czemu ten? (wiem, ze jest to nastepca 28-75, lepszy?) + jasny, +ostry, +dobry zakres z cropem (szeroki kat) - nie nadaje sie do pelnej klatki
Canon EF 17-40 mm F4.0 L - mysle, ze odpada +dobry obiektyw, +jakosc L, +ostry, +szeroki na cropie, +dziala z pelna klatka - troche ciemny -slabszy na brzegach z pelna klatka
Sigma 10-20mm f/4-5.6 EX DC HSM - musze poczytac o nim! +szerooko -nie dziala z pelna klatka -maly zakres (raczej specjalistyczne szkielko)
i teraz zalezy od tego np czy zamierzasz przechodzic na FF czy raczej zostajesz na cropie
ja na Twoim miejscu (skoro masz kita to bralbym 28-70 2,8 tamrona i robil zdjecia) i odkladal na jakies tele (70-200 F4 L...
Tyle ode mnie :)
przecież widać że chłopina chce kupić Tamrona 28-70 i szuka jedynie potwierdzenia......
rekanoga
06-09-2006, 18:11
(...)
ja na Twoim miejscu (skoro masz kita to bralbym 28-70 2,8 tamrona i robil zdjecia) i odkladal na jakies tele (70-200 F4 L...
Tyle ode mnie :)
no i pewnie tak zrobie! dzieki!
hmm
pozwole sobie zadac (pewnie lamerskie) pytania:
1. Co to znaczy, "pelna klatka"?
2. Co to crop i FF??
przecież widać że chłopina chce kupić Tamrona 28-70 i szuka jedynie potwierdzenia......
chociaz jedna osoba wie o co chodzi! ;-)
pozwole sobie zadac (pewnie lamerskie) pytania:
1. Co to znaczy, "pelna klatka"?
2. Co to crop i FF??
1.= 2.(FF)
rekanoga
06-09-2006, 18:34
1.= 2.(FF)
rozumiem, ze FF to pelna klatka...
jakie sa roznice miedzy crop a FF?
rysiaczek
06-09-2006, 18:40
a crop to wycinek obrazu (w odniesieniu do matryc - mniejsze matryce wycinaja - obrazuja czesc obrazu matrycy FF).
1.= 2.(FF)
a crop to też FF tyle że niecały :)
FF= pełna klatka - matryca wielkości klatki filmu dla małego obrazka
crop - tu sprawa nieco bardziej skomlikowana.
Aparaty z cropem to aparaty które mają mniejszą matrycę niż pełna klatka. Jeśli przyjmiemy obraz widziany aparatem ff z danego punktu jako całość to przy tym samym szkle ale aparacie z cropem otrzymamy juz tylko wycinek tego obrazu.
Ten wycinek bedzie obejmował dokładnie taki obszar jak obszar widziany przy pomocy aparatu ff ale z obiektywem o ogniskowej = wcześniejszej ogniskowej x crop.
Kolekcjoner
07-09-2006, 07:28
no i pewnie tak zrobie! dzieki![...] chociaz jedna osoba wie o co chodzi! ;-)
No i nie zawiedziesz się. I tak na początek warto mieć coś lepszego, a co do zakresu ogniskowych to z czasem praktyka Ci sama podpowie:D.
rozumiem, ze FF to pelna klatka...
jakie sa roznice miedzy crop a FF?
Czasami jeden obrazek powie więcej niz tysiac słów...
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page12.asp
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS5D/Images/fullframe.jpg)
snow ma racje... ale nie kazdy ma taki pieniadz zeby kupic 10-22 - np ja :P
rekanoga
07-09-2006, 17:50
Dzieki Wszystkim Za Posty! Dobre Czlowieki ;-)
Czasami jeden obrazek powie więcej niz tysiac słów...
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS5D/Images/fullframe.jpg)
Ten obrazek to TOTALNA MANIPULACJA uknuta przez niewiem kogo do pokazywania niewiem czego !!!!
Ten wewnętrzny kadr (domniemany crop x1,6) mieści się aż 2,5X w tak zwanym FF, na tym przykładzie ...... ktoś mi to wytłumaczy ???:-?
Ten obrazek to TOTALNA MANIPULACJA uknuta przez niewiem kogo do pokazywania niewiem czego !!!!
Ten wewnętrzny kadr (domniemany crop x1,6) mieści się aż 2,5X w tak zwanym FF, na tym przykładzie ...... ktoś mi to wytłumaczy ???:-?
Wymiary matryc:
W canonie 350D: 22,2mm x 14.8mm
Canon 5D: 35.8 x 23.9 mm
Zmierz stosunek długości odpowiednich boków. Powinno być ok.
no fakt jestem kiepski z matmy ale jakoś tego nie kumam ... powierzchnia zmienuia się na 2,5 x większą
no fakt jestem kiepski z matmy ale jakoś tego nie kumam ... powierzchnia zmienuia się na 2,5 x większą
Wyobraź sobie, że masz kwadrat o bokach 3x3 cm, to jego powierzchnia ma 9cm2 . Jeśli zwiększysz długość jego boków 2x, to otrzymasz kwadrat o bokach 6x6 cm i pow. 36 cm2.
Simple ;)
ok ok thx przepraszam za matolstwo matematyczne ..... :lol:
Ja powiem tak...
Przez ponad rok chcialem kupic Tamrona 28-75 f2.8, ale jakos nie moglem sie przelamac majac staloogniskowa 28 f2.8. Nie z powodu posiadania tej stalki, lecz z powodu zbyt waskiego kata tego obiektywu. 28mm naprawde srednio nadaje sie do plenerow, jest sporo za waskie.
Po roku wiec zdecydowalem sie na zakup Tamrona 17-50 f2.8, nie zaluje i wiem ze zalowac nie bede. Sporo osob zreszta po premierze 17-50, kupilo ten obiektyw i sprzedalo 28-75... Jakosc optyczna 17-50 moim skromnym zdaniem jest taka sama jezeli nie lepsza od 28-75, a o moim egzemplarzu z reka na sercu moge powiedziec ze jest lepszy od kazdego z 4 egzemplarzy 28-75 jakie mialem w rekach.
rekanoga
07-09-2006, 20:04
Ja powiem tak...
Przez ponad rok chcialem kupic Tamrona 28-75 f2.8, ale jakos nie moglem sie przelamac majac staloogniskowa 28 f2.8. Nie z powodu posiadania tej stalki, lecz z powodu zbyt waskiego kata tego obiektywu. 28mm naprawde srednio nadaje sie do plenerow, jest sporo za waskie.
Po roku wiec zdecydowalem sie na zakup Tamrona 17-50 f2.8, nie zaluje i wiem ze zalowac nie bede. Sporo osob zreszta po premierze 17-50, kupilo ten obiektyw i sprzedalo 28-75... Jakosc optyczna 17-50 moim skromnym zdaniem jest taka sama jezeli nie lepsza od 28-75, a o moim egzemplarzu z reka na sercu moge powiedziec ze jest lepszy od kazdego z 4 egzemplarzy 28-75 jakie mialem w rekach.
tez sie caly czas zastanawiam...
moze jednak SP AF17-50mm F/2.8 XR Di II LD.
Sporo sie o nim naczytalem dobrego.