Zobacz pełną wersję : Laickie pytanie
liquidsound
04-09-2006, 02:46
Ok przyznaje sie bez bicia - nie mam pojecia i nie zgrywam ze jest inaczej;-) co to jest DPI?? Ilosc pixeli na danej powierzchni?? Tak wnioskuje. Czy mam rozumiec ze np dpi 200 oznacza 200 pixeli na cal kwadratowy?? Powiedzcie mi zatem jak przycinac zdjecia do ogladania przez monitor - jakie DPI ma monitor??Jakie ma lab?? Nie umiem sobie sam odpowiedziec na pytanie:cry: ksiazka do PS'a dopier dzis w poludnie zostanie nabyta;-)
rysiaczek
04-09-2006, 03:23
1) DPI - Dots Per Inch - ilość punktów na cal kwadr.
2) Monitor nie posiada DPI (a wlasciwie posiada - rozdzielczosc), wiec olewasz ten parametr - do ogladania na monitorze bawisz sie wielkoscia w pixelach.
3) Laby maja roznie, zaleznie od laba - szukaj konkretnie w danym miejscu.
Ok przyznaje sie bez bicia - nie mam pojecia i nie zgrywam ze jest inaczej;-) co to jest DPI?? Ilosc pixeli na danej powierzchni?? Tak wnioskuje. Czy mam rozumiec ze np dpi 200 oznacza 200 pixeli na cal kwadratowy?? Powiedzcie mi zatem jak przycinac zdjecia do ogladania przez monitor - jakie DPI ma monitor??Jakie ma lab?? Nie umiem sobie sam odpowiedziec na pytanie:cry: ksiazka do PS'a dopier dzis w poludnie zostanie nabyta;-)
Sam nie musisz ;-) ale odpowiedzi masz pod nosem ;-)
Jednostka dpi opisuje stopień oddawania szczegółów kształtu obrazu w sterowanych komputerowo urządzeniach drukujących, naświetlających, a także wycinających, grawerujących itp. Określa gęstość możliwych do uchwycenia szczegółów obrazu, który jest rozumiany jako układ plamek
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Dpi
Im większa wartość DPI, tym większa rozdzielczość danego urządzenia. Większość używanych obecnie drukarek i skanerów posiada rozdzielczość 300 lub 600 dpi; wysokiej jakości urządzenia osiągają rozdzielczości 1200 i więcej dpi. Standardowa rozdzielczość monitorów równa jest 72 dpi.
Źródło: http://www.webstyle.pl/cms.php/en/netopedia/multimedia/dpi_dots_per_inch
Więcej informacji na www.google.com
Lenistwo wychodzi. :wink:
edit: Co do labów to nie liczy się chyba (jak się mylę to mnie poprawcie) ich rozdzielczość tylko format zdjęcia. Im większe ma być zdjęcie, tym więcej powinno być DPI bo jak będzie za mało to wystąpi pixeloza.
1) DPI - Dots Per Inch - ilość punktów na cal kwadr.
2) Monitor nie posiada DPI (a wlasciwie posiada - rozdzielczosc), wiec olewasz ten parametr - do ogladania na monitorze bawisz sie wielkoscia w pixelach.
3) Laby maja roznie, zaleznie od laba - szukaj konkretnie w danym miejscu.
Ajajaj.
1. Nieprawda (DPI - Dot Per Inch. Za wikipedją: dpi (ang. dots per inch) – liczba plamek przypadająca na cal długości. I wielkość liter nie ma znaczenia)
2. Nieprawda. ( Monitor zawsze posiada DPI - w większości 96 choć oczywiście zależy to od stosunku wielkości i rozdzielczości - mój ma 88 :) Oczywiście nie jest to miara wielkości obrazu tylko technologiczna wartość gęstości upakowania elementów wyświetlających, zależna od rodzaju i jakości wyświetlacza)
3. Prawie nieprawda. ( Obecnie większość labów, niezależnie od wielkości zdjęcia to 300 DPI)
polecam lekture:
http://www.fotosite.pl/index.php?title=DPI
i wszystko jasne :):):)
liquidsound
04-09-2006, 09:09
No widizcie panowie, sami nie wiecie do konca:lol: czyli DPI to gestosc upakowania pixeli na powierchni. Ok doczytam wiecej, thx za linki;-)
Bagnet007
04-09-2006, 09:22
No widizcie panowie, sami nie wiecie do konca:lol: czyli DPI to gestosc upakowania pixeli na powierchni. Ok doczytam wiecej, thx za linki;-)
Nie na powierzchni tylko na odcinku :mrgreen:
Tak jak byś przystawił linijkę do monitora/wydruku/czegokolwiek i policzył ilość plamek/pikseli/czegokolwiek :) na długości jednego cala.
fotoglaf
04-09-2006, 09:30
dokładnie - np.: 300dpi to 90000 punktów na calu kwadratowym
co do monitora - r65 ma rację - najczęściej to 96dpi
zdjęcia w necie to zwykle 72 dpi
a laby z reguły akceptują już od 190 dpi - gwarantując dobre odbitki - choć przyjęło się że 300 dpi to jakość fotograficzna
liquidsound
04-09-2006, 09:40
Jak moze byc ilosc pixeli na jednym wymiarze?? Pixel nie jest punkt'em.
Nie na powierzchni tylko na odcinku Pozatym lekcje juz odrobione ,ze tak sie madrzysz :lol: pozdrawiam i do zobaczenia na zlocie;)
Dpi bardziej ma znaczenie nie tyle w jakości co w "żeczywistym" oddaniu wymiarów na princie z labu. Tak żeby u Ciebie 1 cm na monitorze w projekcie żeczywiście był 1 cm na papierze.
liquidsound
04-09-2006, 09:41
"żeczywistym" Jezu juz nic nie kumam:confused:
rysiaczek
04-09-2006, 09:51
Ajajaj.
1. Nieprawda (DPI - Dot Per Inch. Za wikipedją: dpi (ang. dots per inch) – liczba plamek przypadająca na cal długości. I wielkość liter nie ma znaczenia)
2. Nieprawda. ( Monitor zawsze posiada DPI - w większości 96 choć oczywiście zależy to od stosunku wielkości i rozdzielczości - mój ma 88 :) Oczywiście nie jest to miara wielkości obrazu tylko technologiczna wartość gęstości upakowania elementów wyświetlających, zależna od rodzaju i jakości wyświetlacza)
3. Prawie nieprawda. ( Obecnie większość labów, niezależnie od wielkości zdjęcia to 300 DPI)
Ajajaj - prawie sie zgadzam;)
ad.1) Oczywiscie, mea culpa, pozna godzina, co tam jeszcze - oczywiscie ilosc punktow/plamek na cal linii o szerokosci tychze punktow/plamek
ad.2 ) Niejasno sie wyrazilem byc moze - chodzilo o to, ze ustawienie dpi w pliku nie ma wplywu na wyswietlanie przez monitor, a co do tego ze monitor ma pewne dpi, to napisalem - wynika to z rozdzielczosci (+rozmiar, ale to oczywiste).
ad. 3) To ze drukuje w 300dpi, nie znaczy ze nie ma innych mozliwosci (a o to pytal autor):)
ekhm :) rzeczywistym tzn lab ma rodzielczość powiedzmy 300 dpi (taki frontier popularny) to jak ustawisz w ps że druk bedzie na papierze powiedzmy 15x21 cm i dpi 300 to jeżeli sprawdzisz na "miarkach" w ps odległość od punktu A do B ma powiedzmy 5 cm.
To na princie o rozmiarach 15x21 ta odległość A B bedzie 5 cm. (w praktyce dokładność labu powiedzmy + - milimetr) Warto zanaczyć w zamówieniu że zdjęcia zostały przygotowane.
Natomiast jeżeli ustawisz tylko rodzielczość lub wielkość w cm np. 15x21 (w praktyce to jest cuś koło 147mm na 207 mm ) i zostawisz dpi "jakieś tam inne"
obraz zostanie przeskalowany do tego aby wypełnić lub zmieścić się na kartce i zachowane zostaną prawidłowe proporcje rozmiarów ale nie ich żeczywista wielkość.
Yyyy siakoś tak :)
liquidsound
04-09-2006, 10:09
proporcje rozmiarów ale nie ich żeczywista wielkość.rzrzrzrzrzrzrzrzrzrzrzrzrzrzrzrzrzrzecz ywista;-) ok thx, juz wsio kumam. Jak to jest w praktyce?? Na jakie dpi ustawiacie zdjecia do przegladania w domu?? Czyli do lapa 300dpi ustawiac si??
eh stare żrzeczywiście przyzwyczajenia przeważaja :)
Powiem nie wiem, ja oglądam w xnview i nie zmieniam żadnych ustawień jak nie są do druku. Nie raz zastanawiałem się z kumplem jak to jest że na monitorze są nie ostre blade (monitor regulowany w te i nazad :) ) i ni jak nie są ładniusie. A po wydruku na labie są cymes. owszem zdażają sie rużnice w samej jakości miedzy rużnymi labami (i tu mówię o tej samej technice naświetlania laserem = myślę że wszystkie urządzenia są do zajechania, taki przerób laba z MM w Krakowie to około 400% normy :) ) ale wracając bo off top.
do samego przegladania i archiwizacji bym nie ruszał orygianłów, ewentualnie sprawdzić jak niektóre przeglądarki wyświetlają (one też muszą wdusić te megapiksele na mały monitorek).
rzrzrzrzrzrzrzrzrzrzrzrzrzrzrzrzrzrzeczywista;-) ok thx, juz wsio kumam. Jak to jest w praktyce?? Na jakie dpi ustawiacie zdjecia do przegladania w domu?? Czyli do lapa 300dpi ustawiac si??
Niestety Twoje pytanie świadczy o tym że nadal nie wiesz o co chodzi z tym dpi :). Mając na komputerze zdjęcie, mozesz zmienic tylko jego rozdzielczość. To, jakie Ci wyjdzie DPI zależy od tego jak bardzo go powiększysz. Np, plik w rozdzielczości 1280x1024 będzie miał na ekranie o rozmiarze 25,6cmx20,5cm około 125 dpi, na ekranie o rozmiarze 51x41cm - już tylko ok 60 dpi.
Zatem jesli przygotowujesz prezentacje zdjęc, najlepiej dowiedz sie jaką rozdzielczość bedzie miał monitor, na którym ma byc wyświetlana, i przeskaluj zdjęcia do takiej rozdzielczości.
Wartością dpi w ogóle nie zawracaj sobie głowy.
Bagnet007
04-09-2006, 17:05
No dobra, żeby ułatwić :
Ilość dpi na monitorze = rozdzielczość w poziomie / (długość obrazu [mm] / 25,4)
przykład : Mamy monitor 17" (czyli ok. 325mm długości obrazu) i rozdzielczość obrazu 1152x864.
czyli... 1152[pix] / ( 325[mm] / 25,4 ) = 90,03323076923... dpi:mrgreen:
Rozdzielczość obrazka na wydruku = rozdz. obrazka w poziomie / (dł. papieru [mm] / 25,4)
przykład : Mamy obrazek z 1Ds 16,7MPix 4992x3328 pikseli :rolleyes: i papier 10x15cm.
czyli... 4992[pix] / ( 150[mm] / 25,4 ) = 845,312 dpi :-D
EDIT: Upss, ale wpadka. Chodziło mi oczywiście o 1Ds Mark II.
fajny artykulik o rozdzielczosci ostatnio popelnili tutaj:
I Resolve to be More Resolute: Understanding Resolution (http://www.istockphoto.com/article_view.php?ID=199)
polecam, mi sie tam wiele rozjasnilo
I Resolve to be More Resolute: Understanding Resolution (http://www.istockphoto.com/article_view.php?ID=199)
Dobre, zwłaszcza ta rozmowa z lewej strony :mrgreen: Bardzo przypomina wiele wątków z CB czy choćby prfc ;-)
Our system will change the dpi to 300 when it's possible without re-saving the JPEG (since re-saving JPEGs degrades image quality).
Mogę im podesłać stosowny kawałek perla, do wydłubania w 5 minut :-P :-P :-P
liquidsound
04-09-2006, 21:00
rużnicejezuuuu ;-) EOT ok wiec sie pochwale, nabylem ksiazke David Blatner, Bruce Fraser - sekrety obrobki obrazów i przygotowania ich do druku. 1000 stron fotoszopowej wiedzy8-) cos czuje ze jak przez nia przebrnie to sporo czasu minie;)
Bagnet007
04-09-2006, 21:43
Jak przeczytasz to będziesz wymiatał na forum :lol:
No widizcie panowie,
Jestem urażona, że mnie nikt nie zauważa...
Jak moze byc ilosc pixeli na jednym wymiarze?? Pixel nie jest punkt'em.
O to chodzi, że pixel jest punktem!!!
Obraz w grafice komputerowej jest zawsze złożony z elementarnych punktów - pikseli,
Źródło: http://www.i-slownik.pl/1,1109,piksel,lub,pixel.html
Luuuudzieeee... Nie mieszajcie mu więcej w głowie... Proszę.
Wejdź na stronę http://pl.wikipedia.org/wiki/Dpi i zwróć uwagę na wikipixel czyli na te kilka ikonek wikipedii w coraz mniejszej rozdzielczośći czyli mniejszej wartośco DPI. Tak jak mówiłam wcześnej im więcej DPI tym obraz jest dokładniejszy, więcej szczegułów możesz zobaczyć. A co za tym idzie im mniej tym bardziej obraz jest niewidoczny... Powstają kwadraciki...
rysiaczek
05-09-2006, 09:58
Luuuudzieeee... Nie mieszajcie mu więcej w głowie... Proszę.
Wejdź na stronę http://pl.wikipedia.org/wiki/Dpi i zwróć uwagę na wikipixel czyli na te kilka ikonek wikipedii w coraz mniejszej rozdzielczośći czyli mniejszej wartośco DPI. Tak jak mówiłam wcześnej im więcej DPI tym obraz jest dokładniejszy, więcej szczegułów możesz zobaczyć. A co za tym idzie im mniej tym bardziej obraz jest niewidoczny... Powstają kwadraciki...
Nuna z calym szacunkiem dla Ciebie - ty mieszasz czlowiekowi w glowie, podsylajac mu material, ktorego nie rozumiesz (albo zle sie wyrazilas;)). DPI jest wielkoscia wtorna zalezna od matrycy/skanera czyli ilosci px w pliku zrodlowym. I to od ich ilosci _moze_zalezec_ ilosc szczegolow (o ile zostaly one wogole zarejestrowane).
I tak, majac dany plik o danej rozdzielczosci, mozemy z niego uzyskac powiekszenia, ktorych rozmiar bedzie odwrotnie proporcjonalny do dpi, w jakim bedzie drukowany (czyli czym wieksze powiekszenie chcemy uzyskac, tym z mniejsza ilosc dpi bedziemy drukowac). I to wszystko dziala przy stalej wielkosci zdjecia (wyrazonej w pixelach).
DPI jest wielkoscia wtorna wynikajaca z rozmiaru zdjecia w px, a zalezna od docelowego formatu na papierze (lub odwracajac kota - wielkosc na papierze jest zalezna od z gory zalozonego dpi).
liquidsound
05-09-2006, 11:33
O to chodzi, że pixel jest punktem!!!No nie jest ,ma wymiary (jakas powierchnie). Radze poszukac definicje punkt'u. Na prostej o skonczonej dlugosci miesci sie nieskonczenie wiele punktow,a pixeli juz nie - to jest wg was definicja DPI8)
estem urażona, że mnie nikt nie zauważa...Pani wybaczy - raczki caluje:!: