PDA

Zobacz pełną wersję : Polar przyda się...??

sali128
03-09-2006, 17:55
Witam!!

Niedługo wybieram się to słonecznego Egiptu.Będę fotografował dużo przy dość mocnym słońcu i morzu.I tutaj mam pytanie,przyda mi się filtr polaryzacyjny??Uv już posiadam-hama podstawowa.

Tomasz Golinski
03-09-2006, 17:56
Przyda się.

sali128
03-09-2006, 18:05
Chcę zaznaczyć,że mam dylemat (finansowy).Albo przed wyjazdem kupie polara albo statyw-co mam teraz wybrać,co będzie bardziej przydatne??:(

Tomasz Golinski
03-09-2006, 18:18
To zależy, czy wolisz robic zdjęcia w nocy czy w dzień :D

nebhepetre
03-09-2006, 18:20
To zależy, czy wolisz robic zdjęcia w nocy czy w dzień :D

jak w nocy... to polar mu sie przyda, ponoc noce tam są bardzo chłodne ;)

Janusz Body
03-09-2006, 18:21
Chcę zaznaczyć,że mam dylemat (finansowy).Albo przed wyjazdem kupie polara albo statyw-co mam teraz wybrać,co będzie bardziej przydatne??:(

Najbardziej przydatne byłoby pomyśleć :mrgreen:

Nikt Ci na to pytanie nie odpowie sensownie. Jak twierdzisz (w innym wątku), że w Egipcie jest dużo światła to statyw Ci niepotrzebny - tylko to nie jest prawda z tym światłem. Pisałem Ci juz o tym.

Dobry statyw + głowica to ok 1000 PLN. Dobry polar - hmmmm... zależy od średnicy obiektywu ale z 300 PLN trzeba wydać. Wybierz sam.

Fan nr 1
03-09-2006, 18:28
Sali możesz tesz kupić tanie statyw za 100 pln i polar za 80 pln, na jakiś czas ci wystarczą.

Ps
Przy statywie za 100 pln (przynajmniej na moim) zdjęcia trzeba pstrykać używając samowyzwalacza, bo przy przyciskaniu spustu aparat nieco się porusza)

Tomasz Golinski
03-09-2006, 18:29
Moim zdaniem przesada. Do 350d z kitem polar za 100zł starczy i statyw za 200-300zł.

sali128
03-09-2006, 18:43
Ja pierdziele ;( mam wielki dylemat,muszę kupić zestaw do czyszenia,ultra 2-2gb(nie mam gdzie zgrywać fotek w Egipcie)....i statyw(bez niego w nocy nie uda się) lub polar(ah,te odblaski od wody)...??
Jakbym karty nie kupował to bym kuipł polara i statyw...hm..ale może ktoś wie,czy gdzieś można zgrać zdjęcia z karty w Sharm el Sheik??

Janusz Body
03-09-2006, 18:54
Ja pierdziele ;( mam wielki dylemat,muszę kupić zestaw do czyszenia,ultra 2-2gb(nie mam gdzie zgrywać fotek w Egipcie)....i statyw(bez niego w nocy nie uda się) lub polar(ah,te odblaski od wody)...??
Jakbym karty nie kupował to bym kuipł polara i statyw...hm..ale może ktoś wie,czy gdzieś można zgrać zdjęcia z karty w Sharm el Sheik??

Ja bym się nie martwił o zgrywanie zdjęć a o eee... hmmmm... "prezydencką chorobę" ;) - duży zapas Imodium, Laramid albo coś w tym guście przyda Ci się bardziej niż polar i statyw.

Chłopie, weź pomyśl wreszcie sam! Niekoniecznie musisz dzielić się swoimi wątpliwościami z całym światem. Jakbym, gdybym, mam dylemat, muszę kupić... wrrrrrrrr....

Twoja kasa i Twoje potrzeby :)

sali128
03-09-2006, 18:54
Pomijając...http://www.allegro.pl/item125100732_karta_cf_sandisk_ultra_ii_2gb.html

warto to kupić,jest oryginalna,bo jeśli ją kupie to styknie z polarem:-D ??

joshua
03-09-2006, 18:57
ktoś wie,czy gdzieś można zgrać zdjęcia z karty w Sharm el Sheik??Ja wiem, w pokoju. Kup najprostszą obudowę OTG albo fotobank i do tego HDD za 100,oo zł. W tej cenie na Allegro dostaniesz 10 giga bez problemów. Ostatnio Digimate III i IBM 9,4 GB kosztowały mnie razem 260,oo zł

iDD
03-09-2006, 19:24
> sali128
> nie mam gdzie zgrywać fotek w Egipcie

Tia. Taki maly hint: namaa bay i sharm to miejscowosci czysto turystyczne, a co za tym idzie wpadli na pomysl posiadania "zakladow fotograficznych". Wiec cytujac klasykow "nie pierdziel", bo karte mozna zgrac bez zadnych problemow, co najwyzej zabierz ze soba czyste cdrki zeby sie egipskimi nie stresowac.

> bez niego w nocy nie uda się
Na terenie hotelu, czy na drodze lub morzem? Hotele oswietlone jak w dzien, a na drodze to bez lampy statywem mozesz sobie co najwyzej droge wyszukiwac. Poza hotelami i paroma ulicami na krzyz w namaa bay to na okolo jest pustynia - calkowita - i place budow.

> ah,te odblaski od wody
Na czym?

krysek
03-09-2006, 22:36
Witam
Nie wiem w jakiej części Egiptu będziesz ale według mnie
zarówno polar jak i statyw Ci sie przyda. Polar ze względu na morze i niebo (które cząsto nie jest za ciekawe) a statyw choćby na pokazie światło i dźwięk np. w Karnaku czy w Gizie.

krysek
03-09-2006, 22:43
>nie mam gdzie zgrywać fotek w Egipcie
W każdym większym mieście są kafejki internetowe,zresztą w hotelach też więc nie bedzie problemu ze zgraniem zdjęć na płytkę

iDD
03-09-2006, 23:12
> krysek
> W każdym większym mieście są kafejki internetowe,zresztą w hotelach też
> więc nie bedzie problemu ze zgraniem zdjęć na płytkę

Przez ciekawosc sie spytam. Widziales w Egipcie (hurgada, sharm, luxor, namaa) komputer z nagrywarka w kafejce internetowej? Osobiscie nie znalazlem ani jednego kompa powyzej win98. CDka to jeszcze niektore mialy, ale poza "labami" nagrywarki nie widzialem.

sali128
04-09-2006, 11:16
Odpowiedni jest (dla początkującego) filtr Hoya fioletowy??

Zodiakalny Rak
04-09-2006, 11:21
Czlowieku, nie kupuj czegos dlatego tylko, ze ktos sprzedaje a Ty akurat masz tyle pieniedzy!!! Na cholere Ci filtry kolorowe skoro nawet nie masz polara i nie wiesz jaki efekt daje sam polar. Kupowanie na sucho (to znaczy - bez wyraznej potrzeby filtra kolorowego) uwazam za bez sensu!!!

Wydaj pieniadze na karty CF, nawet do 8Gb - na pewno sie przyda!!!

Krzychu
04-09-2006, 11:24
Czlowieku, nie kupuj czegos dlatego tylko, ze ktos sprzedaje a Ty akurat masz tyle pieniedzy!!! Na cholere Ci filtry kolorowe skoro nawet nie masz polara i nie wiesz jaki efekt daje sam polar.

LOL :) Fioletowa Hoya to kolor opakowania :) Różne pod względem "klasy" filtry Hoyi mają pudełka w różnych kolorach :)

Zodiakalny Rak
04-09-2006, 11:32
LOL :) Fioletowa Hoya to kolor opakowania :) Różne pod względem "klasy" filtry Hoyi mają pudełka w różnych kolorach :)

:roll: No to przegiecie! To tak jak z opisem zdjec, ze pelna klatka - co oznacza, ze zdjecie np. z 350D ale nie cropowane. :wink:

wlasnie wymieklem

ale pozdrawiam,

Driver
04-09-2006, 12:54

Do KITa - jak najbardziej