Zobacz pełną wersję : do labu
czy ma znaczenie zmiana wielkosci obrazka gdy oddajemy fotki do labu. nie przez net, ale idę fizycznie i oddaje na nosniku materiał i zamawiam format 15x21 i czy oni zmniejszają obrazek czy to nie ma znaczenia (do galrerii zmniejszam i wyostrzam a jak lepiej do labu)??:confused:
Sorcerer
03-09-2006, 14:12
Podłączę się pod ten wątek "do labu": Jak wyostrzacie fotkę przed oddaniem do labu?
Podłączę się pod ten wątek "do labu": Jak wyostrzacie fotkę przed oddaniem do labu?
Przyciecie, obrobka, zadnego resample/resize, smart sharpen 60/0.6
a w PS resize tylko piexeli ile x ile by bezpiecznie było np do 15x21 ile do 13x18 ????
i potem unscharp mask??
a w PS resize tylko piexeli ile x ile by bezpiecznie było np do 15x21 ile do 13x18 ????
Nie mniej niż każdy bok X 80
Nie mniej niż każdy bok X 80
czyli jesli dobrze rozumie to 15*80 x 21*80??
czyli jesli dobrze rozumie to 15*80 x 21*80??
W istocie
ale czy ta zmiana ma wpływ na jakość zdjęć??
Khm, khm. Podałem ci wartości minimalne. A nie takie do których powinieneś dążyć
Czym większy plik tym lepiej. ( tak mysle )
Khm, khm. Podałem ci wartości minimalne. A nie takie do których powinieneś dążyć
Czym większy plik tym lepiej. ( tak mysle )
oki, czy zatem nie lepiej nie zmniejszać (nie mowie o labach internetowych)??
Diabel03
03-09-2006, 15:47
Najlepiej nie zmniejszac tylko przyciąć do odpowiedniego formatu aby zachowalo proporcje boków.
Najlepiej nie zmniejszac tylko przyciąć do odpowiedniego formatu aby zachowalo proporcje boków.
Też tak robie
Też tak robie czyli skadrować??
Zdjęcie cyfrowe przecież nie ma formatu, ma rozmiar w piskselach...
A jak naświetlarka naświetla np. 300 dpi, to albo to tych 300 dpi (oczywiście dla konkretnego formatu odbitki) zmiejszysz to sam albo zmniejszy to lab...
Niektóre laby podają wymiary w pikselach dla formatów odbitek (jest to cecha konkretnej maszyny). Jeśli przytniesz do takich rozmiarów zdjęcie, unikniesz przeskalowania robionego przez lab.
tu masz przykład:
http://www.vertis.pl/page.php?page=help#order_format
(żeby nie było, jest to także fizyczny lab, gdzie oddawałem zdjęcia na CD )
zgadzam się z jacam, ja zawsze robie resize (dla jednego boku) do wymiarów podanych przez lab w pikselach. Problemem jest tylko późniejsze znalezienie odpowiedniej antyramy, albo chęci/czasu na przycięcie gotowej.
zgadzam się z jacam, ja zawsze robie resize (dla jednego boku) do wymiarów podanych przez lab w pikselach.
A ja nigdy, zawsze w pelnym rozmiarze. Bo jakos trudno mi uwierzyc by cala rolka papieru w maszynie przesuwala sie bezproblemowo z dokladnoscia co do pojedynczego piksela :roll: .
A ja nigdy, zawsze w pelnym rozmiarze. Bo jakos trudno mi uwierzyc by cala rolka papieru w maszynie przesuwala sie bezproblemowo z dokladnoscia co do pojedynczego piksela :roll: .
Masz margines 2mm.
Fotka 10x15cm to 1205x1795px, lab naświetla z 300dpi, więc z takiego rozmiaru dostajesz dokładnie 10,2x15,2mm, te dwa milimetry to margines na niedokładność prowadzenia paieru.
Masz margines 2mm.
Fotka 10x15cm to 1205x1795px, lab naświetla z 300dpi, więc z takiego rozmiaru dostajesz dokładnie 10,2x15,2mm, te dwa milimetry to margines na niedokładność prowadzenia paieru.
Zalezy jeszcze w jakim trybie lab ci naswietli i czy masz mozliwosc wyboru. Tryby to: wypelnienie, dopasowanie i 'jak leci' (no resize).
Diabel03
04-09-2006, 14:02
Zdjęcie cyfrowe przecież nie ma formatu, ma rozmiar w piskselach...
A jak naświetlarka naświetla np. 300 dpi, to albo to tych 300 dpi (oczywiście dla konkretnego formatu odbitki) zmiejszysz to sam albo zmniejszy to lab...
A jak robisz na pełnej klatce i chcesz odbitke 15x10 to ci kawałek obetnie. Lepiej żebyś sam obciął to co jest mniej potrzebne niż ma przyciąć lab.
:oops: a różnica między PPI a DPI ?? czy to to samo?? w labie zalecają 400 DPI a w RSE jest tylko PPI, czyżbym mylił pojęcia
IMHO to samo, PPI (Pixels Per Inch), DPI (Dots Per Inch)
może się wygłupię ale jaka jest zależność między rozmiarem w cm a PPI: gdy ustawiam 300 PPI to wychodzi mi w RSE 29,79x 19,85cm a jesli 400 PPI to już 22,35x 14,89cm:confused: ??
może się wygłupię ale jaka jest zależność między rozmiarem w cm a PPI: gdy ustawiam 300 PPI to wychodzi mi w RSE 29,79x 19,85cm a jesli 400 PPI to już 22,35x 14,89cm:confused: ??
http://www.fotosite.pl/index.php?title=DPI