Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Autofocus w 30D + Tamron 17-50mm

Wile
03-09-2006, 11:29
Witam wszystkich, to moj pierwszy post na tym forum choc czytam go juz od pewnego czasu.

Niedawno przesiadajac sie z kompaktu kupilem 30D i Tamrona 17-50mm. Na wiekszosc pytan ktore zaraz sie pojawily znalazlem odpowiedzi w archiwum, poza, poki co, jednym:
Zauwazylem ze przy ostrzeniu na jakis kontrastowy przedmiot, przy nieruchomym aparacie i nieruchomym przedmiocie aparat czasem ustawia rozna ostrosc. Pierscien ostrosci na obiektywie porusza sie w zakresie od 1 do 2-3mm tam i z powrotem. Dzieje sie tak zarowno przy one shot gdy ostrze ponownie jak i przy servo. Czy jest to normalne zachowanie czy nie? Jesli nie, jak sobie z tym poradzic?

Pikczer
03-09-2006, 11:49
W 350D + 24-70L tez tak mialem. W tej chwili (20D) praktycznie nie zauwazylem.

Czacha
03-09-2006, 12:18
Mialem tak w 10D.. mam tak samo w 20D, chociaz nie z kazdym obiektywem. Pierwsze wylapanie AF jest poprawne, ale jezeli bez przekadrowywania ponownie dociskam spust migawki do polowy, to na 10 razy aparat potrafi 3 razy ustawic ostrosc troche inaczej.

Sprawa nie dotyczyla np. EOS'a 3 i 33 - tylko 10D i 20D tak mialy.

MMM
03-09-2006, 12:36
Pierscien ostrosci na obiektywie porusza sie w zakresie od 1 do 2-3mm tam i z powrotem. Dzieje sie tak zarowno przy one shot gdy ostrze ponownie jak i przy servo. Czy jest to normalne zachowanie czy nie? Jesli nie, jak sobie z tym poradzic?
Ja mam taki AF w 50/1.4 i wymieniam po raz czwarty bo mnie to wkurza. Jak się w czasie ostrzenia patrzy na matówkę to obraz się na zmianę przybliża i oddala kilka razy aż sobie daje spokój i się zatrzymuje. W obiektywach z "prawdziwym" USM niczego takiego nie zauważyłem. Stawiam wiec na wadę obiektywu, ale pytanie tylko czy wymiana Tamrona na inny coś da?

MARANTZ
03-09-2006, 12:37
Z moich szkieł wszystkie ostrzą prawie zawsze dokładnie za pierwszym razem oprócz cholernej Sigmy. Ta sobie zawsze musi na 20D "potańczyć". O dziwo z analogowym EOS-em 300 wszystko jest ok. To "chodzenie" AF u mnie sprawia wrażenie jakby szkło nie było całkiem spasowane z nowszym body bo oryginalne szkła Canona nie wykazują tej dolegliwości (czasem nie trafiają od razu, ale naprawdę bardzo sporadycznie).

liquidsound
03-09-2006, 14:35
Inne pytanie - dlaczego robiac kolejne strzaly AF na punkt za kazdym razem inaczej ustawia??