Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problemy z 5Dead

Mariusz Szacho
03-09-2006, 09:58
od 15 lat pracuje na nikonie za wyjatkiem krotkiego epizodu z T90 ktory wysiadl po 3 miesiacach
teraz pracuej na d2x ale postanowilem kupic sobie 5d zachecony pozytywnymi opiniami i niektórymi samplami w sieci

Pierwsze wrazenia byly niezle: fotki sa ostre, z ladna plastyka i malo szumia
ale...

po podlaczeniu lampy 580EX ten sprzet nie daje sobie rady kiepsko naswietla, bardzo nierowno, balans bieli jest przypadkowy, probowalem korekt i roznych opcji ale jedyne co pozostaje to praca na rawach

monitorek jest mistrzem w oszukiwaniu nigdy nie pokazauje poprawnie, zwykle zawyza jasnosc i podbija ostrosc, natomiast za dnia jest po prostu za ciemny

matowka jest zolta i niezawyrazna, glebia ostrosci na matowce jest inna niz po zrobieniu zdjecia

pomiar latwo oszukac ale da sie z nim zyc

kurz coz to jakis magnes na kurz wlasciwie codziennie go czyszcze

baterie wylaczaja sie przypadkowo, czasem aparat mowi ze ma full czasem ze sa puste

a teraz aparat umarl po porstu nie daje znakow zycia po 3 tygodniach i okolo 13 000 klatek

moje wnioski nikonem d2x zrobilem 320 000 bez usterek (za wyjatkiem odklejajacych sie gumek) d70 zrobilem ok 120 000 i nic dziala jak nowy
5d to fajny aparat do zabawy, fajnie kupic sobie zala klatke, popstrykac pobawic sie ale jako sprzet do zarabiania kasy i pracy na codzien jest zbyt zawodny

popmart
03-09-2006, 10:07
pewnie miałeś pecha ..... ale 13000 klatek w trzy tygodnie ??? to jest zdięcie co 2-3 minuty na okrągło bez snu i czegokolwiek innego ?? nie przesadza kolega niby ??

Mariusz Szacho
03-09-2006, 10:13
bez przesady zrobilem fotki na 4 imprezach po ok 2500 fotek w wieczor + 3 sesje modowe na zlecenie po ok 500-700 strzalow + troche na wczucie w miedzy czasie spalem pilem ogladalem TV spcerowalem z psem itp

popmart
03-09-2006, 10:18
inna sprawa że 5D to tak naprawdę puszka semi-profi tylko z FF i z tąd wielu profesjonalistów uzywa jej jako profi do czego nie jest przygotowana....

dla profi potrzeba kupić "jedynkę"

Pikczer
03-09-2006, 10:20
Szczerze piszac, to nie wiem jaki jest sens o tym skrobac biedaku. Trafiles na walniety egzemplarz i tego nie przeskoczysz. Wspolczuje i radze skontaktowac sie z serwisem Nic tu porownywac do Nikona czy innych marek.
Moj starszy latami jezdzil Fiatem od malucha po punto. I co? Nigdy nie wyladowal w serwisie. NIGDY ! A ja zakupilem nowego VW Golfa i pare napraw na gwarancji mialem. Wniosek - pech i tyle.
Zycze powodzenia z 5D :)

Cichy
03-09-2006, 10:21
Po prostu nie dane Ci mieć Canona i już. Ja miałem Nikona i mi wychodziły zdjęcia niedoświetlone, z żółtym lub zielonym zafarbem przy foceniu z lampą, również złym doświetleniem lampy... Same thing, z tą różnicą że ja nie psuję swoich zabawek :)

Kubaman
03-09-2006, 10:21
no cóż, wszystko by się zgadzało, gdyby takie głosy były powszechne. Jak do tej pory nie słyszałem, żeby komuś sie popsuł 5D w taki sposób jak opisujesz. Jeśli miałeś pecha i jest to jeden egzemplaż na choćby i 1000 wyprodukowanych, to twoje wnioski, pardon, są niemądre i raczej wskazują na duży poziom frustracji niż poważną analizę.

Na tym forum jest tylu ludzi z 10D, 20D i 5D o ogromnym przebiegu, że gdybyś miał rację, na pewno byśmy już to wiedzieli.

Niemniej jednak, życzę szybkiego rozwiązania twoich kłopotów.

ukA
03-09-2006, 10:23
Codziennie w TV widzę stada niczego nieświadomych fotoreporterów z canonami, biedni oni se myśle...
Szkoda że post nie ukazał się rok wcześniej to zamiast Canona kupiłbym jakiegoś Samsunga (ktoś słyszał aby samsungi miały FF/BF, albo odpadały w nich lustra) :mrgreen:
Tak serio to przykro mi że Ci padła maszyna ale do generalnych opini na temat 5D to chyba dysponujesz zbyt małą "próbą"

piast9
03-09-2006, 10:25
Moim zdaniem te "problemy" z lampą i naświetlaniem to efekt tego, że te rzeczy działają inaczej niż w Nikonie. Trzeba się nauczyć i pewnie wszystko będzie ok.

A ten kłopot z zasilaniem to z każdym akumulatorkiem masz czy może tylko z jednym? Może być wadliwy akumulator bądź zabrudzone styki.

Mariusz Szacho
03-09-2006, 10:32
akumulatory mam 4 i wkladam po 2 do gripa wszystko jest nowe i czyste wiec to chyba nie to
zdjecia robie swiadomie i nie bezmyslnie mimo ze robie ich duuuzo
co do proby to ile jeszcze musze zrobic aby miec wieksza "probe" ?
Co do dzialania inaczej to zgoda ale co zrobic aby to dzialalo poprawnie rozumeim ze sa nieuanse nad ktorymi bede musial popracowac ale jedyna lampa z ktora dziala dobrze mi 5d to metz 45 gdzie lampa mierzy swiatlo sama

Kubaman
03-09-2006, 10:37
przecież nikt nie twierdzi, że się nie znasz
wymień sprzęt z powrotem na Nikona i bądź zadowolony - ale nie twierdź publicznie, ze 5D to badziewna zabawka tylko dlatego, że jeden - twój - egzemplaż się popsuł.

BTW, jak mówimy o gripie i dodatkowych akumulatorach, to od razu zapala się czerwone światełko.

Mariusz Szacho
03-09-2006, 10:55
licze na jakies kontruktywne rady jasne ze moze byc to wina egzemplaza jednak to jest juz 2-ga moja sztuka poprzedni tez nieradzil sobie lampa ale przede wszystkim nieostrzyl poprawnie wiec wymienilem go na taki co ostrzy

pytanie jak ustawiacie lampe i pomiar ?
ja zwykle daje tryb M od 40-100 przeslone kolo 4 iso 800-1600 pomiar matryce i lampe na +1 wale swiatlem odbitym ale i tak jest zaciemno
jak dam wiecej niz 1 to potwornie przewala i pracuje bardzo nierowno
cos robie zle ?

ukA
03-09-2006, 11:01
Podsumowałeś te dwa systemy jak byś zużył 320 tyś aparatów firmy N i podobną ilość puszek firmy C. Ty tymczasem porównałeś jednego d2x do jednego 5D i wyszły Ci prawdy ostateczne. Za mało aparatów a nie za mało zdjęć - to miałem na myśli pisząc o "próbie"

Mariusz Szacho
03-09-2006, 11:09
coz podsumowalem to co mam akurat pod reka i nie sa to prawdy ostateczne po prostu zaskaczylo mnie to ze pomimo wydania masy kasy na zachwalny sprzet majacy teoretycznie najnowsze rozwiazania systemy pomiaru nie moge wycisnac z niego poprawneg moim zdaniem dzialania poza tym jest cos takiego jak jakies normy produkcyjne tak przynajniej mi sie wydaje ... i o co chodzi z czerwona lampka i gripem ?

Jarek Jaworski
03-09-2006, 11:09
Szacho, teraz wychodze ale napisze Ci wieczorem na GG kilka detali co do lampy

Mariusz Szacho
03-09-2006, 11:11
oka bede po 21

Vitez
03-09-2006, 13:03
pomimo wydania masy kasy na zachwalny sprzet majacy teoretycznie najnowsze rozwiazania systemy pomiaru nie moge wycisnac z niego poprawneg moim zdaniem dzialania poza tym jest cos takiego jak jakies normy produkcyjne tak przynajniej mi sie wydaje

Problem jest w tym ze "twoim zdaniem poprawny pomiar" jest inny niz zdaniem Canona i jego norm.
Masz tak wieloletnie doswiadczenie z innego systemu pomiarowego ze po prostu nie jestes kompatybilny z innym (nie gorszym czy lepszym, po prostu innym) pomiarem niz ten do ktorego byles przyzwyczajony.
I to nie kwestia ilosci pieniedzy przeznaczonych na nowy pomiar, to kwestia filozofii, ktora w obu firmach jest nieco odmienna.
Taki uogolniajace (wybaczcie) porownanie:
Swietny kierowca z USA ktory 15 lat jezdzil na automatycznej skrzyni biegow (bo takie sa w ogromnej wiekszosci w USA) kupi sobie Porsche czy inszy high class z manualna skrzynia biegow i tez bedzie narzekal ile to forsy wydal na lepszy sprzet a tu kichowato mu sie jezdzi z powodu innych przyzwyczajen (musi od nowa przelozenia opanowac i prace sprzeglem itp) ... a niekoniecznie lepszy bo drozszy a po prostu inny.

Co do tego ze padl - to wina egzemplarza. Tu podobny przypadek:
http://forumslubne.pl/forum/viewtopic.php?t=445

Mariusz Szacho
03-09-2006, 13:24
a na czym polega ta roznica filozofii ? bo przeciez nie powiem moim klientom ze maja takie ciemne zdjecia bo to kwestia filozofii i tak ma byc po to sie robi aparaty i lampy aby doswietlaly dobrze czyz nie tak ?

Jac
03-09-2006, 13:25
pewnie miałeś pecha ..... ale 13000 klatek w trzy tygodnie ??? to jest zdięcie co 2-3 minuty na okrągło bez snu i czegokolwiek innego ?? nie przesadza kolega niby ??

pojedz z muflonem na airshow to zrobisz 13k w 5 dni :twisted:, tyle ze 20d wiec szybszy od 5ki ;-)

Vitez
03-09-2006, 13:55
a na czym polega ta roznica filozofii ? bo przeciez nie powiem moim klientom ze maja takie ciemne zdjecia bo to kwestia filozofii i tak ma byc po to sie robi aparaty i lampy aby doswietlaly dobrze czyz nie tak ?

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2421

http://photonotes.org/articles/eos-flash/#ettlII

Klientom mozesz powiedziec "bo jeszcze nie nauczylem sie E-TTLa a niedawno zmienilem system" ;)

Chyba ze wolisz zwalac wine na aparat...ale chyba wiesz ze to fotograf a nie aparat robi zdjecia wiec to co piszesz "po to sie robi aparaty i lampy aby doswietlaly dobrze czyz nie tak" to nie do konca prawda... bo po to aparat ma holder z wbudowanym mozgiem (zwany popularnie "fotografem" ) by naprawde poprawnie naswietlac.

DigiFoto
03-09-2006, 14:04
Witam.

A mnie w tym wątku zastanawiają te ogromne cytowane liczby. Tak na marginesie licząc i biorąc te 13000 klatek w 3 tygodnie otrzymujemy liczbę 36 godzin by wszystkie te zdjęcia obejrzeć poświęcając każdemu 10 sekund, jeszcze więcej czasu bo 108 h gdybyśmy naszym spojrzeniem zaszczycili każdą klatkę przez 30s. A teraz policzmy wersję "hardcorową", czyli załóżmy że wszystkie 13000 klatek to RAW i każdą obrabiamy 5 minut (no powiedzmy, że mamy wprawę i szybko nam idzie ;) ) Wychodzi 45 dni ciągłej obróbki.
Powoli zaczynam rozumieć określenie "pstrykanie" :)

Vitez
03-09-2006, 14:13
A mnie w tym wątku zastanawiają te ogromne cytowane liczby.

A mnie zastanawia czemu ludzie pisza bez czytania?
W trzecim poscie tego watku masz wyjasnione skad ta ilosc i jestem sklonny uwierzyc ze porzadniejsza impreza to moze byc spokojnie 2-3 tys fotek.
Nigdzie nie jest rowniez napisane ze wszystkie poszly do obrobki... to sa tylko uderzenia migawki wyliczone.

DigiFoto
03-09-2006, 14:27
Czytają, czytają - bez obaw :) Ok - może być nawet więcej "uderzeń migawki" i tego nikt nie neguje. Mnie tylko zastanawia całkiem co innego. 2-3 tysiące fotek! Nikogo to w żaden sposób nie dziwi? Zawsze tyle trzeba pstryknąć żeby coś sensownego wywieźć z jakiejs imprezy? Kto to potem ogląda? Taki widać jest ten ciężki kawał chleba profi. Swoją drogą to dobrze, że użytkownicy chcą pstrykać po parę tysięcy fotek dziennie bo przynajmniej inżynierowie od sprzętu mają się nad czym głowić by się migawki nie rozpadały. Pozdrawiam i sorry za odejście od głównego tematu.

Kubaman
03-09-2006, 17:06
Mariusz,
jeśli chodzi o gripy to Canon ma w tej kwestii nieco problemów. Szeroko jest znany temat problemów przy współpracy z niektórymi zamiennikami, oraz spaprane koszyczki na paluszki, które wymieniali na nowe (kolor złoty). Kiedy piszesz, że masz gripa, cztery baterie i aparat raz pokazuje naładowane, raz rozładowane itp, to ja stawiam na gripa, lub od razu akumulatory - nie aparat.

Slavko
03-09-2006, 17:59
Dla mnie to ewidentna podpucha. Trochę kiepsko skrojona, bo chyba za dużo tych strasznych minusów i ogromnych cyuferek na raz :)

Juicy
03-09-2006, 18:22
2-3 tysie fotek z imprezy, chyba bym umarł jakbym miał dla klienta coś wybrać z takiej ilości, u mnie na ogół z 5-6h pracy jest max 600 fotek i potem ponad połowa do kosza

romanchch
03-09-2006, 18:31
mialem d 30 a potem d 60, oba z gripami i mialem czasem podobne klopoty, musialem odkrecic grip, przeczyscic styki i po zapakowaniu spowrotem wszystko gralo... do nastepnego razu :-) klopoty bywaly kiedy duzo focilem np podczas sesji studyjnycch, imprez, reportazy aparaciki sie troche rozgrzewaly i byc moze na powierzchni stykow zachodzily jakies reakcje chemiczne uniemzliwiajace dluzsze i forsowne uzytkowanie. Czasem tez mialem problem z dzialaniem obiektywow, ale po przeczyszczeniu stykow wszystko bylo ok. Uzywam stalek to moze dlatego tak sie dzialo, ze czesto zmienialem szkla i czasem przejechalem spoconymi paluchami po stykach. D 60-sitke mialem w iraku i ani razu mnie nie zawiodla pomimo gorca (47 stopni!!!) staralem sie tylko nie zmieniac obiektywow zbyt czesto. Ta niezawodnosc w tych warunkach to byc moze wplyw bardzo suchego powietrza? Od poltora roku pracuje Ds-m mk II i nigdy cos takie sie nie stalo. Co do ilosci fot w pare tygodni zrobionych przez kolege nie mam zastrzezen. Czasem robie w tygodniu dwie sesje modowe, i to daje jakies 4 tys. zdjec. Ktos tu juz sugerowal koledze sprzet profesjonalny, wydaje mi sie ze to dobre rozwiazanie o ile oczywiscie kolega ma duzo roboty i sprzet sie zwroci i zarobi na siebie, kolege i nastepna puszke za jakies 3 lata :-) pzdr r

bartosz108
03-09-2006, 19:35
Mariusza znam od kilku lat, i jak coś mówi to tak jest na 100%.
Co do Canon EOS-1Ds Mark II to w zeszłym miesiącu znajomej padł po 16 000 klatek i zaraz po skończeniu się gwarancji, więc raczej nie ma sprzętów które nie padają.
Pech dopada ludzi od czasu do czasu.
A co do doświetlania lampą, znajomy który robi od lat tylko na Nikonach narzekał przede wszystkim na ten feler ( że pomiar TTL nie trafia ) i wszystko ma za ciemne albo przepalone.
I dopiero jak się przesiadł na D2X to był w miarę zadowolony, lecz i tak wspomina doskonały pomiar z analogów.

joshua
03-09-2006, 19:43
Pozwolę sobie na małego offtopa żeby nie zakładac nowego wątku.

Jaka jest średnia żywotność body przy takiej ekspolatacji? Nie jakiegoś konkretnego modelu ale ile? - 6 m-cy , rok

romanchch
03-09-2006, 19:53
bartosz,
no wez ty mnie nie strasz :-) toz ta pucha to moj jedyny zywiciel, kupilem go w kraju zeby sobie odliczyc vat, ale dlugo sie zastanawialem, czy nie nabyc w stanach, bo tam za drobna oplata przedluzaja gwarancje na 3 lata,
bartosz, a co tam padlo w puszce u twojej kolezanki?
joshua,
uzywalem d 60 ze 2 lata (nie poszedlem na 10d i 20d) bo szykowalem kase na Ds-a, a robie sporo fot i sprzedalem pudelko w bardzo dobrym jeszcze stanie i co dziwne nie wymienialem w tym czasie migawaki podczas gdy jeden moj kolo w 10d wymienil dwa razy, to chyba zalezy od egzemplarza, to jest chyba jak z telewizorami, u jednego gra 10 lat a u innego po 2 cos padnie na amen, ja mam tylko nadzieje ze na dobra puche trwfilem, tfu, tfu

Mariusz Szacho
03-09-2006, 20:07
coz zakladalem ze pierwsza awarie to bede mial po ok 6 -8 miesiacach tak jak wiekszosc moich kolegow co robia 10 lub 20 to ze padl wczesniej to trudno ale bardziej martwi mnie ETTL
jakie Wy stosujecie ustawienia ?

romanchch
03-09-2006, 20:21
mariusz, ja tam od zawsze stosuje taki myk ze przewalam foty o przeslone a nawet wiecej od wskazan swiatlomierza w aparacie i wtedy nie mam problemow z szumami w cieniach, ale balans bieli staram sie ustwiac dobrze przed robota, czesto stosuje custom, w d 60 gdy np walilem z lampy w sufit to przsterowywalem lampe z obudowy body tez o jaka dzialke, dwie czy ile tam bylo trzeba, tak na wyczucie, z Ds-m nie uzywam lampy na aparcie, bo specjalizuje sie teraz w innego rodzaju fotografii, ale zdarzylo mi sie w reporterce uzywac przenosnej lampy studyjnej hensla (generator na akumulatory) no tez jak zwykle przewalalem od wskazan swiatlomierza jaka dzialke lub dwie, focisz stalkami czy zumami, bo ja uzywam tylko jasnych stalek, stad i klopotow wieszych nie mam

Mariusz Szacho
03-09-2006, 20:32
stala to mam tylko 50 tak to mam 2 zoomy 2.8 generalnie problem tkwi w tym ze jak daje +2 na lampie to wali bardzo nierowno czesto mocno przewala ale wali mniej wiecej co 20 klatke na full jak uzywam Feel to wydaje sie ze przewala nawet jak ustawie wszystko na 0 no i trzeba ciagle tegu feela zapamietywac aby go usunac to musze wylaczac aparat genearalnie ciagle trzeba cos z ta lampa manipulowac do czego przyznaje sie nie jestem przyzwyczajony. Co do balansu to ciezko mi cos ustawic bo monitorek w 5d co prawda jest duzy ale bardzo nieprecyzyjny

bartosz108
03-09-2006, 20:36
bartosz,
no wez ty mnie nie strasz :-) toz ta pucha to moj jedyny zywiciel, kupilem go w kraju zeby sobie odliczyc vat, ale dlugo sie zastanawialem, czy nie nabyc w stanach, bo tam za drobna oplata przedluzaja gwarancje na 3 lata,
bartosz, a co tam padlo w puszce u twojej kolezanki?

W EOS-1Ds Mark II padła migawka.

romanchch
03-09-2006, 20:39
a jesli focisz bez lampy i przewalisz ekspozycje o dzialke albo dwie to tez obraz jest przepalony na maksa, czy tez w miejscach przepalen pozostaje obraz na tyle gesty, ze da sie go jeszcze wyciagnac? bo widzisz ta matryca ma na tyle gesty obraz (duze komorki) ze takie zabiegi nie powinny powodowac zupelnie bialych plam, pytam bo moze to wina wadliwej matrycy, albo moze software aparatu, byles z tym w servisie, zeby go przetestowac?

Mariusz Szacho
03-09-2006, 20:45
bez lampy jesli wszystko ustawiam na 0 to przewaznie jest lekkie niedoswietlenie generalnei zawsze robie tylko na rawach wiec tak naprawde zawsze wszystko koryguje tyle ze jak mam swiatlo zastane i zawsze robie na M to latwo mi seryjnei w C1 szybko ustawic korekcje i wywolac z a lampa jest zgryz bo jest bardzo przypadkowo

romanchch
03-09-2006, 20:52
bartosz,
uff, migawke da sie przezyc finansowo :-)
mariusz,
to w takim razie albo cos sobie w lampie napaprales, albo z ta lampa jest cos nie halo, to moze wez inny egzemplarz i sprobuj z innym, a najlepiej to wez ex 550 jest prostszy i dedykowany do cyfr, tam trudno napaprac :-)

to znaczy chcialem napisac, ze 550 tez jest dedykowany do cyfr

Mariusz Szacho
03-09-2006, 20:56
moj kumpel porzyczyl mi swoja 580EX i swoje 24-70 L i bylo to samo slyszalem gdzi es opinie ze podobno lampy seri 400 sa dokladniejsze

Kubaman
03-09-2006, 21:17
głupie pytanie, ale nie masz czasem w CF ustawionego pomiaru na uśredniony :roll:

Mariusz Szacho
03-09-2006, 21:19
nie juz sprawdzalem

romanchch
03-09-2006, 21:20
to jestesmy w domu, nie chcialem tu tego pisac, bo znowu ktos sie znajdzie, ze mu sie to niespodoba i powie, ze trolujemy :-) ale ja slyszalem niepochlebne opinie o tej ex 580, ze jest tak somplikowna, ze leb urywa i trudno z nia dojsc do ladu, pytalem nawet co to jest ten TTL II i nikt nie potrafil mi odpowiedziec o co biega :-) nie wiem czy seria 400 jest dedykowana do cyfr, radze ci wziac 550 i jesli okaze sie, ze problemu nie ma to pozostanie ci tylko dobrze zapoznac sie z instrukcja 580, a co wiem ze latwe nie bedzie, no ale kto mowil, ze bedzie latwo :-)))))

Jac
03-09-2006, 21:37
pytalem nawet co to jest ten TTL II i nikt nie potrafil mi odpowiedziec o co biega :-)
po co pytac wystarczy poczytac na forum
http://canon-board.info/showthread.php?t=2421

Kubaman
03-09-2006, 21:51
(ciszę przerywa nerwowe, niepewne chrząkanie) ;)

romanchch
03-09-2006, 21:57
kurde, domyslalem sie, ze to jakis programik napisany nie tyle po to zeby byl uzyteczny, co w celach marketingowych, stary dobry canon :-))))

iczek
03-09-2006, 21:59
Mariusz witam :)
Kope lat :)
Co do problemu to nie jes przeca nowina, ze pomiat blysku w nikonie jest po prostu bardziej zaawansowany i lepszy - i mowie tutaj o swoim doswiadczeniu z wieszkoscia puszek nikona i canona.
Wiec nie wiem czemu sie dziwisz. Mam jednak wrazenie, ze troche rpzesadzasz. Juz Ci wspomnieli koledzy ze po prostu musisz "zalapac" innosc Canona.
Ja wprawdzie do dzisiaj nie zalapalem tej innosci, bo w Nikonie po prostu SB800 zalatwia temat za mnie i nie musze sie NICZYM martiwc, ale z 580ex tez da sie osiagnac zupelnie dobre rezultaty. Kwestia poznania!

A co do 5D. Ja mam juz 2 egzemplarz, a moze trzeci...? I jakos nic sie nie dzieje :) Miales pecha. Ja mialem tez trzy D2H, dwa padly w pomiarach, trzeci koledze sciagnalem i tez padl. Nie mialy wiecej niz 20.000. Wiec jak wszystko - jesli mechaniczne cos i elektroniczne tio kwestia czasu i warunków uzytkowych az cos pieprznie :)

A 5D - to zacny aparat. Najlepsza cyfrowka w moich rekach... a troche tego przemielilem.

Mariusz Szacho
03-09-2006, 22:04
elo Piotrze
niby to wiem ale myslalem ze roznica bedzie mniejsza sb800 jest genialne w porownaniu z 580EX ale powalcze jeszcze postanowilem miec 2 systemy i teraz poznaje ten popularniejszy

Kubaman
03-09-2006, 22:31
kurde, Mariusz wpisałbyś sobie dane do profilu to byśmy od razu wiedzieli, coś ty za jeden ;)

Przypuszczam, żeś z północy, ale pamiętaj - za dwa tygodnie zlot w Kraku i będzie okazja wymienić doświadczenia osobiście przy piwku :)

Kolekcjoner
03-09-2006, 23:17
A kiedy ten zlot, bo mi umknęło?

ags
03-09-2006, 23:27
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=13638

Kolekcjoner
03-09-2006, 23:36
Dzięki wielkie. Duża szansa że będę:D. U mnie też trochę potrwało zanim obznajomiłem się z tym E-TTL II ale teraz to doceniam:D. Bo to jest fakt, że w nikonach z tym pomiarem błysku było trochę lepiej i to nawet w stosunkowo prostych amatorskich puszkach:mrgreen: .

AndrzejS
04-09-2006, 12:21
No to trochę ekonomi.
Zdaje mi się, że body 1dsmkII przewidziane jest na około 200.000 tyś zdjęć.
Biorąc pod uwagę, że koszt zakupu to około 25.000 PLN wykonanie jednego zdjęcia pod warunkiem że aparat nie padnie wcześniej to 25000/200000=0,125 PLN. Oznacza to, że wykonanie 13.000 tyś zdjęć to 1625 PLN ładnie plus ewentualne koszty dojazdu koszty odbitek, to ile tysięcy wziołeś za to zlecenie. Wniosek pstrykanie bez sensu kosztuje.

Kubaman
04-09-2006, 12:58
co za fatalna analiza :confused:

Twój aparat po zrobieniu 200k zdjęć będize miał do wymiany migawkę, może jeszcze kilka dupereli. Koszt naprawy nie wyniesie wiecej jak 2000 PLN (a zapewne sqama migawka jest znacznie tańsza).

EDIT: Poza tym ,jeśli jesteś profesjonalista i masz firmę, rozliczasz go w amortyzacji, czyli de facto uznajesz za koszty własne.

AndrzejS
04-09-2006, 13:39
Myślałem, że się wystraszy i przestanie pstrykać przez sen a ty wszystko zepsułeś. Swoją drogą to ciekawe gdzie kupił tak zepsutego 5d, czy był nowy czy używany, bo widać, że od samego początku coś musiał działać nie tak.

Jac
04-09-2006, 13:59
co za bzdury! jak ci sie zniscza opony to samochod jest do wyrzucenia?
policz to dokladnie czyli koszt wymiany migawki (nie wiem ile) powiedzmy 1500zl podzielic przez 200k "machniec" =0,0075 zl czyli niecaly grosz za zdjecie... teraz razy 13k = 97,5 zł a nie 1600 z taka matematyka to lepiej zatrudnij ksiegowa :twisted:

no chyba ze przy wymianie migawki wyrzucisz aparat do kosza :mrgreen:, wtedy twoje obliczenia sa prawdziwe

AndrzejS
04-09-2006, 14:07
Nie czytasz postów przecież napisałem, że chciałem go wystraszyć, żeby przestał pstrykać przez sen.

romanchch
04-09-2006, 14:11
Nie na temat :-) ale szukam na forum info o wymianie matowki w canonie, moze gdzies cos czytaliscie?

adamek
04-09-2006, 14:12
A możę to nie jest pstrykanie bezsensu?
To że fotoreporter robi dużo zdjęć, to wcale nie oznacza, że robi je bezsensu!
Najczęściej to oznacza, że dużo się dzieje. :)

Cichy
04-09-2006, 14:13
No ale co a propos wymiany matówki ? Wymiana matówki jest prosta jak budowa cepa.

romanchch
04-09-2006, 14:24
moze i tak, tylko na jaka wymienic, zeby ostrzyc recznie, bo standard mi nie odpowiada do tego celu

Jac
04-09-2006, 14:36
Nie czytasz postów przecież napisałem, że chciałem go wystraszyć, żeby przestał pstrykać przez sen.

ale 13k przez dwa tygodnie to nie jest jakas ogromna ilosc tak jak mowie ja mam z jednego wyjazdu, 5dni , niecale 13k zdjec... 100GB :mrgreen: (troche kasowalem na bierzaco ale na ilosc machniec lustra to nie wplywa) zreszta calkowity przebieg (juz prawie 2 lata) zbliza sie do 40k

Jarek Jaworski
04-09-2006, 15:05
Myślałem, że się wystraszy i przestanie pstrykać przez sen a ty wszystko zepsułeś. Swoją drogą to ciekawe gdzie kupił tak zepsutego 5d, czy był nowy czy używany, bo widać, że od samego początku coś musiał działać nie tak.

Nie wiem czy czytales dokladnie posty Mariusza, ale on ten aparat uzywa do zarabiania pieniedzy. Nic tylko sie cieszyc, ze ma tyle zlecen

tdfoto
04-09-2006, 15:20
moj kumpel porzyczyl mi swoja 580EX i swoje 24-70 L i bylo to samo slyszalem gdzi es opinie ze podobno lampy seri 400 sa dokladniejsze

sprawdz na CF 580EX czy przypadkiem nie masz ustawionej opciji... "rob zdjecie nawet gdy niejestes naladowana do pelna" :mrgreen: :mrgreen: ...CF no...(nie pamietam)
wtedy zauwazylem ze nie doswietla.....

Vitez
04-09-2006, 20:06
sprawdz na CF 580EX czy przypadkiem nie masz ustawionej opciji... "rob zdjecie nawet gdy niejestes naladowana do pelna" :mrgreen: :mrgreen: ...CF no...(nie pamietam)
wtedy zauwazylem ze nie doswietla.....

To ja bym proponowal od siebie:

CF nr 3 (sposob pomiaru swiatla): 0 (E-TTL II)
CF nr 8 (szybki blysk przy seriach zdjec): 1 (funkcja dziala)
CF nr 11 (autokorekta zoomu lampy do rozmiarow matrycy): 1 (funkcja nie dziala)

Mariusz Szacho
04-09-2006, 20:20
ok dzieki za konstruktywna rade