Zobacz pełną wersję : 70-200/4
01.Jak mamy 70-200/4 i użyjemy konwertera x2 to Powoduje zwiększenie długości ogniskowej o 100% i zwiększenie wartości przysłony o dwie działki. Czyli ile to będzie ???
02. Jak mamy 70-200/4 i użyjemy konwertera x1,4 Powoduje zwiększenie długości ogniskowej o 40% i zwiększenie wartości przysłony o jedną działkę. . Czyli ile to będzie ???
01. f/4 to bedzie po zalozeniu konwertera f/8. f/5.6 to bedzie f/11 itd. itp.
02. f/4 -> f/5.6, f/5.6 -> f/8, itd.
dosc prosto:
TC2 to mnozenie 2x
TC1,4 to mnozenie 1,4x
do czego mozna dojsc z prostej zaleznosci: liczba przeslony = ogniskowa / srednica fizycznej przeslony. czyli jesli ogniskowa rosnie dwa razy, to wartosc liczbowa przeslony dwukrotnie rosnie: f/4 robi sie f/8, itd. itp.
Sorki ale nie rozumie w 70-200/4 maksymalny otwór przysłony to f4 plus konwerter = Powoduje zwiększenie długości ogniskowej o 100% i zwiększenie wartości przysłony o dwie działki = f/6 lub f/8 --- ską te f/11 itd.
i zwiększenie wartości przysłony o dwie działki = f/6 lub f/8 --- ską te f/11 itd.
use your google, Luc!
pytanie pomocnicze: co to jest dzialka przeslony?
tak właśnie co to jest dzialka przeslony?
akustyk ja poprostu tego nie kumam
a więc: jeśli masz obiektyw o świetle 2,8.... dołożenie mu konwertera x1,4 spowoduje zmianę światła na 4 (2,8 i 4 to sąsiednie całe wartości przysłony)
jeśli do szkła o świetle 2,8 dołożymy konwerter x2 da nam to światło 5,6
jeśli masz obiektyw ze światłem 4 to analogocznie 4 (x1,4) da nam 5,6 a 4 (x2) da nam 8
no ale bez przesady... podrecznika do fotografii zadnego nie masz?
nie kumaj... po prostu to przyjmij do wiadomości...
zanussi - dzienki i oto chodziło
liquidsound
03-09-2006, 01:21
Maly tip. Zmiana przeslony o jedna dzialke powoduje wydluzenie (lub skrocenie) czasu naswietlania dwukrotnie (lub o polowe). Pobaw sie na AV to zaraz skumasz
....i spadek jakości obiektywu (ale na odbitkach ciężko zauważalne - na mniejszych - wcale ;))
liquidsound
03-09-2006, 02:37
....i spadek jakości obiektywu (ale na odbitkach ciężko zauważalne - na mniejszych - wcale ;))
Czy ja wiem?? Zmiana z 5,6 na 8 chyba zaowocuje poprawa jakosci nie??;-)
Tomasz Golinski
03-09-2006, 08:22
liczba przeslony = ogniskowa / srednica fizycznej przeslony.
Sprostuję: nie średnica przesłony, ale średnica przesłony widzianej z przodu obiektywu przez soczewki (tzw. źrenica wejściowa)
Sprostuję: nie średnica przesłony, ale średnica przesłony widzianej z przodu obiektywu przez soczewki (tzw. źrenica wejściowa)
byc moze, nie twierdze, ze nie. choc mam obawy na ile tutaj teoria rozmija sie z praktyka i na ile mechanika wymusza przymykanie blizsze zasady srednicy fizycznej. przynajmniej w starych obiektywach z "nabitymi" podzialkami, bo nowe, sterowane elektronicznie, mozna przymknac do dowolnej wartosci, wiec tu mozna w body zrobic co sie zechce
Tomasz1972
03-09-2006, 12:03
Przysłona przyjmuje następujące wartości :1-1,4-2-2,8-4-5,6-8-11-16-22-32
Wielkości podane wyżej są tak uszeregowane , żę zmiana wielkości o jedną działkę dwukrotnie zwiększa lub zmniejsza ilość światła przechodzącego przez otwór .
Pośrednie wartości przysłon pozwalają na dokładniejsze dobranie parametrów ekspozycji .
01.Jak mamy 70-200/4 i użyjemy konwertera x2 to Powoduje zwiększenie długości ogniskowej o 100% i zwiększenie wartości przysłony o dwie działki. Czyli ile to będzie ???
Nie prosciej tak?
TCx2 = ogniskowa x2 ( 200x2=400 ) oraz swiatlo x2 ( 4x2=8 )
TCx1.4 = ogniskowa x1.4 ( 200x1.4=280 ) oraz swiatlo x1.4 ( 4x1.4=5.6 )
Czysta matematyka, bez koniecznosci zastanawiania sie "co, jak i dlaczego?" ;)