PDA

Zobacz pełną wersję : czytnik all in 1 - problem

K.Muszkiet
02-09-2006, 10:37
Witam!

Posiadam zakupiony ww czytnik, ktory jednak sprawia mi male problemy podczas , normalnej eksploatacji. Czytnik ten, to zwykly "chinczyk" z allegro : http://tiny.pl/7d2z (zdjecie pochodzi od k._invictus z watku o czytnikach kart pamieci) . Jako ze, moj komputer nie posiadal usb 2.0, dokupilem karte rozszerzajaca na pci z portami usb 2.0. System operacyjny to XPpro. Doinstalowalem jak mi sie wydaje, wszystkie dodatki do poprawnej pracy tego zestawu. Karta na ktorej dokonuje zapisu i odczytu to CF elite pro 1GB.
Objawy sa takie ze jak zaczynam kopiowac np: w Total commander to transfery sa rzedu 1,5Mb/s, po czym po chwili nastepuje zamrozenie kopiowania na kilka sekund, wznowienie nastepuje, ale juz z przedkoscia rzedu 300-600 kb/s, znowu zamrozenie kopiowania na kilka sekund i znow niskie transfery. Przy koncowce kopiowania transfery te jednak rosna do okolo 2 Mb/s. Robilem testy zarowno dla malych jak i duzych plikow. Zapisywalem na karte pliki o pojemnosci kilkudziesieciu mega i rowniez kopiowanie odbywalo sie skokami. Przy plikach o wielkosci rzedu 1 mega takie wstrzymywanie nastepuje srednio co 10-15 skopiowanych plikow. Natomiast przy usuwaniu plikow z karty tak co okolo 20% usunietych plikow. Moze ktos ma jakies sugestie w tej kwesti ?? Bede musial wziasc czytnik i podpiac u kogos kto ma usb20 w standardzie na plycie, wtedy wyklucze karte rozszerzajaca pci/usb20.

Pozdrawiam
KM

Zielony
02-09-2006, 12:54
Z TotalCommanderem to jest tak, że on nie pokazuje stałego transferu.
Transfer skacze, bo on jakoś tam sobie buforuje te pliki.
A z tanimi chińskimi czytnikami to jest tak, że różnie z nimi bywa :mrgreen: Zazwyczaj ograniczają transfer który można wycisnąć z karty. I to nie tylko dotyczy chinoli ale mojej Hamy (niemieckiej?) również. Jakbyś szukał kolejnego czytnika, to zainteresuj się SanDiskiem.

sali128
02-09-2006, 13:50
Tak,czytniki Sandik są chyba jednymi z szybszych...P-O-L-E-C-A-M!!!

Zielony
02-09-2006, 15:27
Tak, czytniki Sandisk są chyba jednymi z szybszych....

Ja się jedynie ostatnio zastanawiałem czy taki SanDisk 5in1 czy też 12in1 jest tak samo szybki jak 1in1 czy niestety już w tym przypadku daje duszy...
Szkoda, że nie można tego sprawdzić bez kupowania :mrgreen: Bleh...

sz = p