PDA

Zobacz pełną wersję : ktory tryb lepszy AV czy TV?

remolmar
01-09-2006, 20:53
witam,

jwt.

wybieram sie na wakacje - koncowe:) . .... bede robil zdjecia w plenerze, napewno tez sloneczna plaza - wakacje w Afryce:)...... i wlasnie niewiem jak sie najlepiej do tego przygotowac....

zgory dzieki za pomoc.

ps. jesli ktos chce na mnie nakrzyczec to sorry - niecj nie odpowiada na moje pytanie.

liquidsound
01-09-2006, 20:56
Lepszy M

remolmar
01-09-2006, 21:01
no rozumiem aczkowliek niejestem zbyt "obczaskany" z ustawieniami co i jak najlepiej ustawic. : ile czas jaka przeslona i co do czego zeby nieprzedobrzyc.....moglbys cos pomoc?

KuchateK
01-09-2006, 21:02
Przy foceniu w Av sa troche mniejsze roznice w wygladzie wszystkiego co fotografujesz. Od 1/125 juz sa minimalne roznice w rozmazaniach obiektow (no chyba ze ktos helikoptery foci :D), a GO taka sama.

W Tv w/g mnie szybciej zaczyna brakowac zakresu przyslon jak w Av zakresu czasow... Poza tym jak Ci w Tv domknie do f19 czy 22 to sie mozesz bardzo zdziwic ile potem czarnych kropek trzeba usunac ze zdjecia :D

piast9
01-09-2006, 21:02
Zależy do czego i dla kogo i w jakim aparacie. Upraszczajac - przy landszaftach oczywiście Av lub M, aby miec kontrolę nad głębią ostrości.

A nakrzyczenie się należy, nawiasem mówiąc, bo co do czego służy masz wyjaśnione conajmniej w instrukcji. :) O książkach nie mówiąc. Ale już to, że zadajesz takie pytania oznacza, że jesteś na etapie na którym właśnie książka się przyda.

remolmar
01-09-2006, 21:11
dzieki. a wakacje juz od niedzieli. pytanko jeszcze jedno tak tylko dla pewnosci. przy zdjeciach gdzie duzo slona jest wookolo , iso powinno sie ustawiac na mniejsza wartosc, ale czy na 50 to aby niezamalo?

KuchateK
01-09-2006, 21:13
Im mniej tym lepiej dla zdjec. A proporcje dobiera sie wzgledem czasu. Jak juz czasy wydluzaja sie do tego stopnia, ze nie jestes ich w stanie utrzymac z reki trzeba podniesc iso. Dla jednych granica bedzie 1/60, innych 1/125 a jeszcze inni poruszyc potrafia 1/320 (widzialem na wlasne oczy) :D

remolmar
01-09-2006, 21:28
czyli reasumujac: zdjecie na plazy : tryb AV ,iso 50 , f8 jesli chce uzyska duza GO tak?

schabu
01-09-2006, 21:30
jako ze dzial jest dla poczatkujacych to ja doradzam AV.to jest Afryka, peniwe foty jakies na safari- tak zakladam.w dzien jest tam duzo slonca (no chyba ze to czarny lad to tam moze byc ciemno;) )wiec ustawiasz przyszlone na 8 albo 11 i czas na pewno nie beda za dlugie. tylko trzeba pamietac o niskim iso i fitrze polaryzacyjnym. zeby nie bylo z koleji za jasno;) M nie polecam, bo jak ktos jest malo obyty z aparatem to moze zapomniec przed zrobieniem foty zmienic nastawy i zdjecia zle naswietlac.no albo sie poglubic z nasatawami i zanim sie wszystko ustawi to np slon grajacy w pilke nozna ucieka;) ale wiadomo-kazda sytuacja rzadzi sie swoimi prawami i nie mozna powiedziec czy AV czy TV jest lepsze.

Janusz Body
01-09-2006, 21:40
czyli reasumujac: zdjecie na plazy : tryb AV ,iso 50 , f8 jesli chce uzyska duza GO tak?

Reasumując to... nawet nie napisałeś jaki masz aparat :) a f8 w małpce i f8 w dSLR to jest "trochę" róznicy w GO.

ISO 50 - to też hipotetyczne bo znowu nie wiadomo jaki aparat. w dSLRach "dwucyfrowych" najniższe ISO to 100 w "jednocyfrowych" to niby 50 ale... to "rozszerzenie" zakresu wiążące sie z pogorszeniem jakości.

Tak szczerze, jeśli Twój problem polega na tym czy A czy T to... rób "na zielonym", weź z sobą jakąś książkę o fotografii, czytaj i powoli próbuj innych ustawień. Piszę o naprawdę niezłośliwie :) to zdecydowanie najlepszy sposób

Czacha
01-09-2006, 21:41
remolmar, dobrze zresumowales.. ale to tak "ogolnie". na podroz kup se jakas ksizke o fotografii :) mysle ze sie przyda

remolmar
01-09-2006, 21:47
mam G6, spoko czytam pytam i szukam i ............... trenuje.

Janusz Body
01-09-2006, 22:14
mam G6, spoko czytam pytam i szukam i ............... trenuje.

No tak - obiektyw o ogniskowych 7.2-28.8 (czy jakoś tak) na jakims małym sensorze CCD 1/1.8". f8 to przysłona na max (więcej się nie da) a GO jest prawie od 0.5m do nieskonczoności. Nie wszystkie zdjęcia z GO "od początku do końca" wyglądają dobrze więc trzeba popróbować z Av i dobrać odpowiednie do potrzeb GO.

Nie da się podać "recepty" na zdjęcia a sprowadzenie wszystkiego do iso50, f8, i Av wygląda nazbyt prosto :)

Trenuj, trenuj :0 "Uebung macht Meister" jak mówia chinczycy :)

piast9
01-09-2006, 23:13
O, w kompakcie do 8 nie ma co przymykać bo dyfrakcja na przesłonie zje wszystko. Wystarczającą GO uzyskasz lekko przymykając obiektyw lub w ogóle na pełnej dziurze, o ile jakość obiektywu w G5 jest wystarczająco wysoka. W swoim mydle (A60) trochę jednak przymykam. Ostrzej jest.

muflon
01-09-2006, 23:18
W ogólności to chyba to "Av, ISO50, f/8" jest wcale nienajgorszą "rule of thumb" na fotki wakacyjne, oczywiście z poprawką na to, że to małpka a nie DSLR - czyli lepiej f/4. Nie chodzi przecież o to, żeby robić tu kurs fotografii ahtystycznej, ale o jakiś prosty hint...

Vitez
02-09-2006, 09:10
wybieram sie na wakacje - koncowe:) . .... bede robil zdjecia w plenerze, napewno tez sloneczna plaza - wakacje w Afryce:)...... i wlasnie niewiem jak sie najlepiej do tego przygotowac....

http://www.sklepfotograficzny.pl/literatura/Jak-fotografowac-na-wakacjach-i-w-podrozy/

http://www.sklepfotograficzny.pl/literatura/Wakacje/

Te dwie ksiazki + praktyka dadza ci wszystko czego potrzebujesz.

sali128
02-09-2006, 09:52
Ja w Egipcie będę musiał kombinować z przesłonami bo jest tam strasznie jasno..

Janusz Body
02-09-2006, 12:21
Ja w Egipcie będę musiał kombinować z przesłonami bo jest tam strasznie jasno..

Wiesz bo byłeś? :mrgreen: Easy, pomału... :) Tam jest "goronc" - jasno niekoniecznie.

1. Światła wcale nie ma wiele więcej niż u nas 22 czerwca. Teraz słońce jest na równiku to światło w Egipcie jest takie samo jak u nas w II połowie czerwca.

2. Zwykle najlepsze światło jest o wschodzie a drugie w kolejności tuz przed zachodem i to sie niczym nie różni w strefach klimatycznych.

3. Mało kto narzeka na nadmiar światła :) w w/w porach. W 350 dołożysz polara (dwa f-stopy) i bedziesz płakał, ze światła za mało :)

sali128
02-09-2006, 13:22
Niestety polara mieć chyba nie będę bo kasy nie mam ;(.Ale byłem już w Egipcie i jest dużo światła na statku,gdy fotografowałem brzeg i na pustyni....Muszę kupić ultra 2...i chyba mi nie starczy na polara,ale polar jest tam przydatny??.... :(

Ps-jeśli polara to znośny jest polar Hoya wersja fioletowa???bo Uv mam-standartową Hamę..

michalkalka
23-05-2007, 18:14
Czy sa jakies zelazne zasady dotyczace GO?Odleglosc od fotografowanego obiektu=dobor przyslony?

Kolaj
23-05-2007, 18:20
Czy sa jakies zelazne zasady dotyczace GO?Odleglosc od fotografowanego obiektu=dobor przyslony?
Może to pomoże: http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Ponadto, niektóre obiektywy posiadają dodatkową skalę głębi ostrości.

michalkalka
23-05-2007, 18:29
Pewnie!Dzieki!

Morfiko
23-05-2007, 18:46
Witaj
Napoczatku podkresle ze nieczytalem calego watku , a jedynie pierwszy post autora i to do niego sie ustosunkwuje.
A wiec jesli chcesz zeby Twoje zdjecia mialy jakakolwiek wartosc a nie byly glupawymi wcisnieciami spustu , radze Ci przeczytac przynajmiej o podstawach fotografii .
Wnioskuje z Twojego pytanie ze nawet podstaw fotografi nie znasz , zadales pytanie "ktory tryb lepszy AV czy TV?" , na ta odpowiedz zndajdziesz prawodopodnie odpowiedz w samej instrukcji obslugi.
Tryb AV jest to priorytet przeslony , tryb ten polega na ustawieniu manualnie przeslony i dobieraniu automatycznie przez aparat do danej przeslony odpowiedniego czasu naswietlania.
Tryb ten stosujemy przedewszystkim aby kontrolowac Glebie Ostrosci.
Tryb TV jest to priorytet migawki , tryb ten polega na ustawieniu manualnie czasu naswietlania i nastawieniu automatycznie przez aparat do danej migawki przeslony.
Tryb ten stosujemy przedewszystkim aby pokazac ruch lub jego brak danego obiektu taki jaki chcemy.
Jednakze jak juz wspomnialem napoczatku , jesli chcesz aby Twoje zdjecia mialy jakakolwiek wartosc i nie byly glupawym wciskaniem spustu , szczerze radze Ci zapoznac sie z podstawami fotografii o ktorych jestem pewien ze jesli sie troche wysilisz to znajdziesz bez problemu informacje w internecie.

Pozdrawiam i Zycze powodzenia.

drJolo
24-05-2007, 11:56

Jest dość sporo nawet, ale warto używać niedocenianego trybu A-DEP w wątpliwych przypadkach. Aparat na podstawie danych ze wszystkich czujników AF stara się tak dobrać przysłonę, żeby obiekty na których znajdują się czujniki AF były ostre. Jeśli to niemożliwe, mruga ostrzegawczo wymyśloną wartością przysłony. Jeśli sie uda, to jesteśmy w domu.

Arek Piekarz
24-05-2007, 21:01
Proponuję zrobić sondę "Co jest lepsze - Av czy Tv?". Osobiście oddam głos na Av :D:D:D

777
24-05-2007, 21:11
ja tez odaje na Av
ogolnie to av sie uzywa do reporterki jak mamy przyzwoite warunki oswietleniowe
Tv jak jest ciemno i sa nie rowne warunki oswietlenia:)

Kubak82
24-05-2007, 23:07
Proponuję zrobić sondę "Co jest lepsze - Av czy Tv?". Osobiście oddam głos na Av :D:D:D

a mozna w ogole mowic, ze ktorys jest "lepszy" :roll: ?? jak dla mnie, to raz przydatniejszy bedzie Av a raz Tv.. nie wspominajac juz o M :p

Soul_Man
24-05-2007, 23:37
ja tez odaje na Av
ogolnie to av sie uzywa do reporterki jak mamy przyzwoite warunki oswietleniowe
Tv jak jest ciemno i sa nie rowne warunki oswietlenia:)

Ja osobiście używam M gdy jest ciemno, bo mimo wszystko wolę sam ustalić przysłonę (np. nie zawsze pełna dziura da nam odpowiednią jakość zdjęcia) i patrzeć na drabinkę szukając ustawienia z lepszym światłem. A w pozostałych przypadkach Av. Ale daleki jestem od stwierdzenia, że Av jest lepszy niż Tv, to inne tryby. Gdyby jeden był lepszy, to by tego gorszego nie montowano w aparatach ;-)

Arek Piekarz
25-05-2007, 09:28
a mozna w ogole mowic, ze ktorys jest "lepszy" :roll: ?? jak dla mnie, to raz przydatniejszy bedzie Av a raz Tv.. nie wspominajac juz o M :p
A czy kolega nie zauważył kilku emot na końcu mojego posta? ;-)

MMM
25-05-2007, 10:01
Ten wątek jest bezsensowny. Chcecie się pochwalić że wiecie jak działa AV i Tv? Kolega poczyta instrukcję od aparatu i wszystko będzie wiedział.

RNz
25-05-2007, 13:46
Ten wątek jest bezsensowny. Chcecie się pochwalić że wiecie jak działa AV i Tv? Kolega poczyta instrukcję od aparatu i wszystko będzie wiedział.

...zwłaszcza, że pytał o to prawie rok temu, więc już chyba doczytał :D

Robson01
26-05-2007, 15:58
A po co czytać jak można pytać :-)