Zobacz pełną wersję : Pomocy. Czym czyścić paluchy z odbitek ?
Witam i o poradę pytam. Robie sobie ramkę na ścianke w pokoju i oczywiście wysmarowałem odbitke paluchami, mimo, że włozyłem rękawiczki (zimowe, he, he) ale paluchy zostały. Czym to wyczyścić. Please help
ekspertem nie jestem, ale jeśli to odbitka a nie druk, i papier przyzwoity, to pod bieżącą wodą.
Tomasz1972
01-09-2006, 21:44
ekspertem nie jestem, ale jeśli to odbitka a nie druk, i papier przyzwoity, to pod bieżącą wodą.
Dokładnie . Do tej wody możesz dodać kilka kropel płynu do mycia naczyń LUDWIK .
acha, tylko pamiętaj, żeby to suszyć w odpowiedni sposób - najlepiej powiesić. Inaczej mogą być zacieki.
Tomasz1972
01-09-2006, 21:54
acha, tylko pamiętaj, żeby to suszyć w odpowiedni sposób - najlepiej powiesić. Inaczej mogą być zacieki.
po to ludwik ( lub inny płyn zmiejszający napięcie powierzchniowe wody ) ;)
KuchateK
01-09-2006, 22:01
To ja powiem tylko ze druki z ip5000 na canonie photo plus glossy tez swietnie sie wymyly z odciskow (i nie tylko) pod woda i nic a nic im nie bylo :mrgreen:
Choc ludwika troche pasowalo by dolac. Po kroplach ktore wysychaja zostaja slady.
Tomasz1972
01-09-2006, 22:04
To ja powiem tylko ze druki z ip5000 na canonie photo plus glossy tez swietnie sie wymyly z odciskow (i nie tylko) pod woda i nic a nic im nie bylo :mrgreen:
Choc ludwika troche pasowalo by dolac. Po kroplach ktore wysychaja zostaja slady.
Ostatnie płukanie można zrobić wodą destylkowaną .
KuchateK
01-09-2006, 22:09
Albo zdmuchnac krople powietrzem z puszki :D
Tomasz1972
01-09-2006, 22:21
A najlepiej robić fotki na matowym papierze , wtedy śladów od paluchów zostaje mniej i odbitka nie przykleja się do szyby w ramce lub folii w albumie ;)
Dzięki i szczerze w życiu bym się takiej odpowiedzi nie spodziewał. Niestety paluchy sie pojawiły po przyklejeniu fotki na podkład więc żadne zbawy z woda nie wchodziły w rachubę, przetarłem miękką szmatka i jakoś jest w miarę. Ale na przyszłość zgodnie z waszymi sugestiami będzie OMO i do pralki :mrgreen:. Jeszcze raz dzięki.
EDIT: Tak Tomek tylko błyszczące ładniej na ścianie wyglądają a co do przyklejania to wiesz passe partout i takie tam i jest OK
przetarłem miękką szmatka i jakoś jest w miarę.
No wlasnie... ja zazwyczaj przecieram sciereczka mikrofazowa i paluchy znikaja.
Tomasz1972
02-09-2006, 13:20
No wlasnie... ja zazwyczaj przecieram sciereczka mikrofazowa i paluchy znikaja.
Hehe , postanowiłem przetestować ;) I faktycznie znikają ;)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img99.imageshack.us/img99/4479/mg4427kopiabt2.jpg)