Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 350D stuck pixel - jest - nie ma?

ErnestPierwszy
01-09-2006, 11:58
Od nowości mam na matrycy 1 stuck pixel: zawsze biała kropeczka, w tym samym miejscu na każdej fotce. Zazwyczaj go nie widać, bo zlewa się z jasnym tłem...
Niedawno zrobiłem serię zdjęć w RAW i... stuck pikselka NIE MA na żadnej focie! Zdjęcia wywoływane w Photoshopie CS2.

Dziwne. Dlaczego na JPG jest a na RAW nie?

perqsista
01-09-2006, 12:02
Camera RAW domyślnie znajduje i mapuje takie piksele tak samo zreszrą jak hot.

ErnestPierwszy
01-09-2006, 13:18

A skąd program wie, że to stuck a nie np. blik na brylancie???
Domyślnie? Nie przekonuje mnie to, soft sam za plecami coś usuwa ze zdjęcia?

alx_80
01-09-2006, 13:23
to ze Cie nie przekonuje to nie znaczy ze nie ma :) to samo mam na swoim 350 odnosnie hot pixeli w jpg sa w raw nie :) (ps blik na brylancie mialby chyba wieksza rozdzielczosc niz 1 pixel a soft mapuje zdaje sie pojedyncze pixele)

perqsista
01-09-2006, 13:34
Domyślnie? Nie przekonuje mnie to, soft sam za plecami coś usuwa ze zdjęcia?

Nie wiem skąd wie ani czym to wyłączyć bo nie używam ACR ale jak miałem kiedyś wersję testową to mi na 100% mapowało hoty. BTW nie wiem czy za plecami usuwa bo miałem zdjecia nocne i ludzi - niestety stali przodem do obiektywu:)

ErnestPierwszy
01-09-2006, 13:38
No to w sumie chyba ok. Nie muszę się martwić tym pikselkiem przy poważniejszej robocie:)

Dzięki!

borkomar
01-09-2006, 23:47

A nie wiesz czy czy C1 posiada taka funkcje - bo defaultowo wlaczona nie jest napewno:?:

perqsista
02-09-2006, 08:22
Nie znalazłem takiej opcji - specjalnie też jej nie potrzebowałem. Za to zauważyłem coś takiego w RSE 2006.

Vitez
02-09-2006, 09:20

- Dead/hot piksele praktycznie nigdy nie wystepuja w swoim bezposrednim sasiedztwie, a jesli juz wydaja sie pogrupowane to jest przynajmniej kilka pikseli odleglosci pomiedzy poszczegolnymi elementami grupy
- ACR sprawdza tylko pojedyncze piksele, jesli bardzo, bardzo wyraznie rozni sie jeden malutki pojedynczy piksel od wszystkich otaczajacych go - to go mapuje sasiadami
- z tegoz powodu - widziales kiedys blik wielkosci tylko jednego piksela? Jesli nawet... to jego brak (takiego prawdziwego ale malenkiego bliku) bylby niezauwazalny.