PDA

Zobacz pełną wersję : za czerwone ?

Teo
30-08-2006, 17:50
hej, często zdejmujecie trochę czerwieni ze zdjęć ? Chyba, że ja mam chore oczy....? Kupiłem niedawno nowy monitor i dostaje szału, bo dzisiaj musiałem go zrestetować i kalibracje diabli wzięli. Wszystko od nowa... Ale ja tu nie o tym. Mam wrażenie, że jak aparat jest na AWB bez korekt, to jest za dużo czerwieni na fotach. U Was też ?

Pikczer
30-08-2006, 17:57
Mam wrażenie, że jak aparat jest na AWB bez korekt, to jest za dużo czerwieni na fotach. U Was też ?
Zalezy jakich fotkach.
Jak w pomieszczeniu i z oswietleniem typu zarowki, to lepiej z AWB nie korzystac.

Janusz Body
30-08-2006, 21:08
hej, często zdejmujecie trochę czerwieni ze zdjęć ? Chyba, że ja mam chore oczy....? Kupiłem niedawno nowy monitor i dostaje szału, bo dzisiaj musiałem go zrestetować i kalibracje diabli wzięli. Wszystko od nowa... Ale ja tu nie o tym. Mam wrażenie, że jak aparat jest na AWB bez korekt, to jest za dużo czerwieni na fotach. U Was też ?

Na nieskalibrowanym KALIBRATOREM (pokrętłami monitora to nie kalibracja) to naprawde ciężko cokolwiek ocenić :)

Teo
30-08-2006, 21:30
ratata, Panie Mądralo :) ja wiem, wiem... póki co, użyłem Adobe Gamma i własnego bio-hardłeru;) Ale sprzętowy kalibrator jest na liście zakupów ;)

Janusz Body
30-08-2006, 21:38
Trala bum... ;) - u mnie w 20D nie jest za czerwono - tyle, że ja tylko w RAWach - 100% niestety :)

Jac
30-08-2006, 21:40
u mnie w 20D nie jest za czerwono - tyle, że ja tylko w RAWach - 100% niestety :)
a ja na szczescie :-)

panek
30-08-2006, 21:45
w aparacie z półki wyzszej -tu jest 20D to mysle ze takich błedów by nie było :P a swoja droga ciekaw jestem ile taki kalibrator moze kosztowac :|

Janusz Body
30-08-2006, 21:46
a ja na szczescie :-)

Kurna, patrz a niektórzy mówią, że "na zielonym" najlepiej :) ale AWB jest do bani, chyba se kupie Olka a może lepiej aparacik Nokia z telefonem i zieloną obudową :)

panek
30-08-2006, 21:47
qrcze a ja mam telefonik z aparatem i czarna obudową :P chyba bedzie dobrze nie ?:P