Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pilot RC-1 i blokada otwartej migawki

demir
30-08-2006, 13:30
Szukalem na forum, ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie. Czy wspomniany pilot ma opcje blokady migawki? Mam na celu robienie zdjec nocnych w slabym oswietleniu z czasami wiekszymi niz 30 s.
BTW. Jestem nowy, wiec witam wszystkich.

Kubak82
30-08-2006, 23:14
tez witamy!!

ma opcje wyzwalania z opoznieniem 2 sekundowym lub bez opoznienia.. czas musisz sobie ustawic wczesniej sam.. jesli chcesz sam regulowac czas podczas naswietlania pozostaje oryginalny wezyk lub "wersja domowa (http://canon-board.info/showthread.php?t=11548&highlight=spustowy)"

januszP.
31-08-2006, 18:46
tez witamy!!

ma opcje wyzwalania z opoznieniem 2 sekundowym lub bez opoznienia.. czas musisz sobie ustawic wczesniej sam.. jesli chcesz sam regulowac czas podczas naswietlania pozostaje oryginalny wezyk lub "wersja domowa (http://canon-board.info/showthread.php?t=11548&highlight=spustowy)"

masz rację tylko co do czasów wyzwalania z opóźnieniem 2s. i bez.
Co do dalszej cześci jest następująco. RC 1 wyzwala i działa z kazdymi czasami. z bullb również. Wyzwalanie RC 1 jest po nastawieniu na samowyzwalacz w aparacie (przycisk seria i samowyzwalacz w 350-ce). W manualu nastawiasz np Bullb (lub dowolne czasy w innych programach) Wyzwalasz pilotem migawkę. Przy bulb migawka uruchomiona jest do chwili aż drugi raz nacisniesz przycisk w pilocie. RC1 do doskonały wynalazek. !
Pamietaj tylko o zakrywaniu wizjera przy samowyzwalaczu i uruchamianiu pilotem
pozdrawiam

januszP.
31-08-2006, 18:49
zapomniałem dodać, że tylko przy bullb naciskasz 2-gi raz przycisk w pilocie (sam określasz czas otwarcia migawki. Przy ustawieniu kazdego innego czasu po upływie nastawionego czasu migawka sama sie zamyka.

lukep
31-08-2006, 18:51
W!

Alez Kubak dokladnie to napisal co Ty potwierdziles, ze najpierw trzeba ustawic czas na bulb to jasne i pozniej otworzyc rc1 migawke i ponownym nacisnieciem ja zamknac...

Zdrowko

januszP.
31-08-2006, 19:00
Ależ nie . Kubak napisał, że do czasów które chcesz sam nastawiać (czyli bulb) musisz miec tradycyjny wężyk lub zmajstrowany domowy. A to nieprawda . RC1 to załatwia i to Tobie napisałem. Przeczytaj ostatnie zdanie Kubaka uważnie.
Gdybym tak nie odczytał nie zareagował bym pewnie.

januszP.
31-08-2006, 19:04
Nie ma zreszta co kopi kruszyć o duperele. Wazne jest że mozna RC 1!
pozdrawiam wszystkich

Kubak82
31-08-2006, 21:48
zawsze milo sie czegos nowego dowiedziec :mrgreen:

o takim zastosowaniu rc-1 myslalem ale stwierdzilem, ze Canon od tego ma wezyki.. a tu takie mily "suprise" 8) .. dzieki januszP.:!:

jutomi
08-02-2007, 12:04
Ponawiam lekko zakurzony wątek...
Czy RC-1 jest kompatybilny z 400D, bo na wszystkich dostępnych specyfikacjach opisy kończą się na współpracy z 350D? :confused:

MacGyver
08-02-2007, 12:08
Ponawiam lekko zakurzony wątek...
Czy RC-1 jest kompatybilny z 400D, bo na wszystkich dostępnych specyfikacjach opisy kończą się na współpracy z 350D? :confused:
Tak, jest kompatybilny, popatrz tutaj (http://www.canon.pl/?page=98&porownanie=92,528,709,)

mxw
08-02-2007, 15:18
Pamietaj tylko o zakrywaniu wizjera przy samowyzwalaczu i uruchamianiu pilotem
pozdrawiam
dla przypomnienia:

zasłaniać wizjer trzeba tylko w chwili wykonywania pomiaru przez aparat w trybach automatycznych (Av, Tv, P), czyli tuż PRZED klapnięciem lustra - potem zasłanianie nie jest już potrzebne.

w trybie M zasłanianie wcale nie jest potrzebne 8)