Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : speedlite 580EX bez błysku

Tarna_Tarna
30-08-2006, 11:28
Czołem, mam pytanie dotyczące funkcji wspomagania autofokusa przez lampę speedlite 580EX. Czy może działać i wspomagać ale po naciśnięciu spustu migawki nie wyzwalać błysku? Czasami zdarza mi się fotografować ludzi występujących na scenie podczas albo to spektakli tanecznych albo teatralnych a jak wiadomo w takich przypadkach wyzwalanie błysku nie jest wskazane. Podczas takich spektakli również jest czasami mało światła i autofokus mimo że działa dość dobrze i szybko w moim 5D, 24-70 f2,8 to ze wspomaganiem działa dużo lepiej. Czy ktoś może mi odpowiedzieć co o tym myśli? :)

gietrzy
30-08-2006, 11:41
Czy może działać i wspomagać ale po naciśnięciu spustu migawki nie wyzwalać błysku?
W menu, w custom functions, szukaj "emits does not fire"
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos5d/page10.asp
C.Fn #7, prawie na samej górze, w podanym linku.

BTW: Ktoś kto kupuje 5D powinien choć raz zajrzeć do instrukcji obsługi (np. w czasie ładowania baterii) ;-)

gwozdzt
30-08-2006, 11:44
mam pytanie dotyczące funkcji wspomagania autofokusa przez lampę speedlite 580EX. Czy może działać i wspomagać ale po naciśnięciu spustu migawki nie wyzwalać błysku? ... w moim 5D
Custom Function w aparacie:
CF 05: AF-assist beam --> 0: Emits
CF 07: Flash firing --> 1: Does not fire

Tylko nie pytaj za dwa dni na forum czy Ci się lampa zepsuła, bo nie błyska:mrgreen:;-)

Vitez
30-08-2006, 12:06
Pytanie z kategorii RTFM (Read the Friendly Manual) - niestety musi wyladowac w tej kategorii forum :roll: .

Tarna_Tarna
30-08-2006, 17:38
macie rację - po umieszczeniu posta na forum i czekając na odpowiedź przypomniałem sobie o instrukcji i rozwiązałem swój problem. Bardzo wielkie dzięki jednak za podjęcie tematu - dobrze wiedzieć że ktoś odpowie na Twoje nawet najdurniejsze pytanie - DZIĘKI

miszaqq
12-09-2006, 20:05
a czy jest taka sama opcja dla 350D - czy to za niski model ?

Vitez
13-09-2006, 00:44

A sprawdziles w instrukcji zanim zapytales? :evil:

Adam_Max
13-09-2006, 10:10
To święta racja z tym wyszukiwaniem !!!
Wielu użytkowników pisze pytanie by od razu dostać gotowca podanego na tacy.
W celu sprawdzenia ile czasu zajęło by mi sprawdzenie występowania tej funkcji w 350D przeszedłem wielkie poszukiwania.
Około 1.5 minuty zajeło mi wpisanie w linku podanym powyżej w miejsce 2 znaków 5D znaków 350D,a potem w Custom Funcion odnalezienie właściwego ustawienia, oraz zrobienie przy tym kawy - całe 1,5 minuty!.

KOKO74
13-09-2006, 10:10
W instrukcji aparatu nic niema a myślę o zakupie tej lampy więc tez jestem ciekaw czy jest wspomaganie AF lampą bez błysku ??

mxw
13-09-2006, 13:26
normalnie nie ma, chyba że się mylę.

natomiast masz na kółku programów (tam, gdzie jest M, Av, TV, P itd.) na końcu program "bez błysku" - ale więcej nie powiem, bo nie uzywam, nawet zakleiłem to na tym kółeczku. :roll:

Pytanie z kategorii RTFM (Read the Friendly Manual) - niestety musi wyladowac w tej kategorii forum
vitez, jesteś niezastąpiony, i dość miły: bo wg mnie to było read the fu...ing manual 8-)

Vitez
13-09-2006, 16:39
vitez, jesteś niezastąpiony, i dość miły: bo wg mnie to było read the fu...ing manual 8-)

Ja tam sie tym kieruje :P
http://rtfm.killfile.pl/#RTFM

A do koko kieruje slowa pod tym linkiem zaczynajace sie od "Jezeli nie zrozumiales" :roll: .

Hallgerd
13-09-2006, 16:56
W 350d działa, nie tylko w trybie flash off (w którym niektóre nastawy dobiera aparat)
Kilka dni temu zadałam podobne pytanie, otrzymałam odpowiedź
http://canon-board.info//showthread.php?t=14409
sprawdziłam i działa

KOKO74
15-09-2006, 14:33
Miałem okazje ostatnio mieć w rękach lampę Canon Speedlite 420 EX jak na te czasy to starszy model. Model ten nie jest dedykowany do serii cyfrowej EOS więc trudno robić jakieś testy porównawcze ponieważ lampa nie chciała nawet współpracować w automacie a na ręcznych tylko ISO 100 i 200
Fotki wydają mi się równo i lepiej doświetlone niż z lampy w wbudowanej !!!
Ale najważniejsze i od razu odczuwalna jest zmiana pracy AF to co wiele ludzi denerwowało w 350D ( problemy z łapaniem ostrości jak jest zmrok ) mruganie aparatu, po podpięciu lampy jak ręką odjioł ( zadanych problemów z AF ) a fotki robione były w nocy na ciemnej hali
Pozdrawiam

Pytanie czy jak mam 350D i będę miał lampę Canon Speedlite 580 EX to będzie możliwe włączenie wspomagania AF bez błysku ???? czy będę musiał zaklejać styki na lampie ?
Przepraszam ale się już pogubiłem.

KuchateK
15-09-2006, 16:41
580'tka ma custom function numer 3 do wymuszenia ttl'a. Bedzie mozna wlaczyc to w lampie.

Wszystkie lampy ponizej 430ex wymagaja tasmy.

Vitez
16-09-2006, 14:54
Miałem okazje ostatnio mieć w rękach lampę Canon Speedlite 420 EX jak na te czasy to starszy model. Model ten nie jest dedykowany do serii cyfrowej EOS więc trudno robić jakieś testy porównawcze ponieważ lampa nie chciała nawet współpracować w automacie a na ręcznych tylko ISO 100 i 200

Kazda lampa serii EX wspolpracuje bez problemow z kazdym EOSem Canona - niewazne czy cyfrowy czy nie. Nie ma czegos takiego jak "dedykacja" - ani do dSLR , ani do E-TTL II.
Mialem ponad rok 10D z 420EX i wspolpracowala pieknie na kazdym mozliwym trybie... tak wiec jesli tobie cos nie gra to ty namieszales a nie lampa i pozostaje jak wyzej - odeslanie do instrukcji.

borkomar
17-09-2006, 20:47
Kurde nie wiedzielem ze 580tka ma az 14 CF chyba sam poczytam do czego one sluza:oops: .