Zobacz pełną wersję : adrisim - UWAGA!!!!!!
Witajcie,
Pragne Was ostrzec przed Panem <wymoderowano-dane-osobowe> - wspolpracownikiem Gazety Olsztynskiej. CanonBoard login-adrisim ......
Wplacilem mu zaliczke na obiektyw 24-70 eLke i nie wywiazuje sie z zlozonego zamowienia.... ociaga sie i odmawia zwrotu pieniedzy....
Kase przelalem na jego konto 08-08-2006 termin realizacji mial byc do 10 dni.... dzisiaj mamy 29-08-2006.
Aktualnie odmawia przeslania obiektywu lub zwrotu pieniedzy, ignorujac moje telefony lub tlumaczac sie trudna sytuacja materialna.....
Zarejestrowalem wtope na 2400PLN.... W piatek skladam pozew do Sadu przeciwko Panu Adrianowi jesli do czwartku niewywiaze sie ze zobowiazan.
Jakie macie doswiadczenie w tym zakresie?
Moze czytajac ten watek Pan <wymoderowano-dane-osobowe> zrozumie ze takie postepowanie z jego strony to "smierc zawodowa" dla fotografika ....
Jak mozna tak sobie nie szanowac swojego nazwiska w tej branzy????
Witajcie,
Pragne Was ostrzec przed Panem <wymoderowano-dane-osobowe> - wspolpracownikiem Gazety Olsztynskiej. CanonBoard login-adrisim ......
Wplacilem mu zaliczke na obiektyw 24-70 eLke i nie wywiazuje sie z zlozonego zamowienia.... ociaga sie i odmawia zwrotu pieniedzy....
Kase przelalem na jego konto 08-08-2006 termin realizacji mial byc do 10 dni.... dzisiaj mamy 29-08-2006.
Aktualnie odmawia przeslania obiektywu lub zwrotu pieniedzy, ignorujac moje telefony lub tlumaczac sie trudna sytuacja materialna.....
Zarejestrowalem wtope na 2400PLN.... W piatek skladam pozew do Sadu przeciwko Panu Adrianowi jesli do czwartku niewywiaze sie ze zobowiazan.
Jakie macie doswiadczenie w tym zakresie?
Moze czytajac ten watek Pan <wymoderowano-dane-osobowe> zrozumie ze takie postepowanie z jego strony to "smierc zawodowa" dla fotografika ....
Jak mozna tak sobie nie szanowac swojego nazwiska w tej branzy????
Pozew do sadu od razu ? Zglos najpierw kradzierz na policje niech oni zajma sie facetem a w przypadku stwierdzenia nieprawidlowosci zloza sprawe do sadu z urzedu.
Taak... zwyzywaj teraz gościa, napisz jakim jest złodziejem, a za dwa tygodnie poprosisz o skasowanie wątku "bo wszystko się wyjaśniło", jak to już się na forum zdarzało :mad: Może tak więcej umiaru?
Taak... zwyzywaj teraz gościa, napisz jakim jest złodziejem, a za dwa tygodnie poprosisz o skasowanie wątku "bo wszystko się wyjaśniło", jak to już się na forum zdarzało :mad: Może tak więcej umiaru?
21 dni oczekiwania na obiektyw ktory sprzedajacy ma w domu i za ktory wzial zaliczke to juz jest chyba "wiecej umiaru".
Poza tym jesli faktycznie facet jest nie w porzadku to sygnal na forum uniemozliwi mu naciaganie kolejnych uzytkownikow. Jesli nie ma sobie nic do zarzucenia to sie nie przejmie wyjasni sprawe i dokonczy transakcje.
A jaki mam miec umiar facet wie ze ma zwrocic pieniadze i zwodzi mnie od 2 tygodni.... to ile ma czekac....? Robie zdjecia dla orkiestry na koncertach... i potrzebny mi jasny zoom.... popchnalem Tamrona ..bo mial mi szybko bo w terminie 10 dni podeslac obiektyw....
muflon, masz jakies doswiadczenie gdy ktos cie ignoruje....w takim biznesowym przypadku.....
Vresviik
29-08-2006, 19:52
2400 hmm cena taka trochę dla naiwnych
upss nie doczytałem że to zaliczka ))
muflon, masz jakies doswiadczenie gdy ktos cie ignoruje....w takim biznesowym przypadku.....
Nie mam doświadczenia i nie neguję potrzeby poinformowania innych. Natomiast mam doświadczenie w odbieraniu prośb o skasowanie takiego wątku po jakimś czasie, kiedy wszystko się wyprostuje, a teksty pisane pod wpływem emocji zostają. Mnie się rozchodzi o formę nie o treść.
Pozew do sadu od razu ? Zglos najpierw kradzierz na policje niech oni zajma sie facetem a w przypadku stwierdzenia nieprawidlowosci zloza sprawe do sadu z urzedu.
Na Policje...hmm... a gdzie u siebie czy tak jak z sadem ze wzgledu na siedzibe...Pana <wymoderowano-dane-osobowe>...?
Nie mam doświadczenia i nie neguję potrzeby poinformowania innych. Natomiast mam doświadczenie w odbieraniu prośb o skasowanie takiego wątku po jakimś czasie, kiedy wszystko się wyprostuje, a teksty pisane pod wpływem emocji zostają. Mnie się rozchodzi o formę nie o treść.
To jak Twoim zdaniem powienienem to przeprowadzic.....???
Podziel sie wskazowkami....
Zawiadomić policję i prokuraturę o domniemaniu popełnienia przestępstwa z Art. 286. § 1 KK. To tylko od 6 miesięcy do 8 latek.
Jeśli masz dowody: ofertę, zamówienie, dowód wpłaty to sprawa jest wzdlędnie prosta. Pamiętaj o złożeniu wniosku o naprawienie wyrządzonej szkody, bo inaczej trafisz do Sądu Cywilnego, a tam ...
jeśli to faktycznie prawda, to chyba najłatwiej będzie zgłosić sprawę w Gazecie Olsztyńskiej - na spokojnie, rzeczowo i z dowodami (lub choćby jakimś rodzajem uwierzytelnienia). Na pewno dojdzie do dyskusji u niego w pracy, i myślę, że jeśli faktycznie chce cię naciąć, to średnio mu wyjdzie taka operacja, gdyby miał stracić pracę lub szacunek w pracy.
pozwodzenia
jeśli to faktycznie prawda, to chyba najłatwiej będzie zgłosić sprawę w Gazecie Olsztyńskiej - na spokojnie, rzeczowo i z dowodami (lub choćby jakimś rodzajem uwierzytelnienia). Na pewno dojdzie do dyskusji u niego w pracy, i myślę, że jeśli faktycznie chce cię naciąć, to średnio mu wyjdzie taka operacja, gdyby miał stracić pracę lub szacunek w pracy.
pozwodzenia
Powiadomilem go ze to zrobie.... zignorowal mnie...dalem mu tydzien na wyjasnienie i do konca czyli do wczoraj klamal ze wysle obiektyw....dzisiaj przyznal sie ze go nie ma.... nawet nie chcial podac numerow seryjnych.... wiec porozmawialem w GOlsztynskiej, a oni powiedzieli ze mieli juz takie sygnaly, a teraz maja dowod...pokazalem im caly material ...
wiec teraz juz nie mam innego wyjscia tylko starac sie odzyskac kase...
Doniesienie na policje skladasz u siebie. Pamietaj tylko zeby zabrac wszystkie dowody: potwierdzenie przelewu, maile, wydruk z oferta sprzedawcy, cokolwiek tam masz nawet billingi z telefonow. Reszte napisal TomaszQ.
wiec porozmawialem w GOlsztynskiej, a oni powiedzieli ze mieli juz takie sygnaly, a teraz maja dowod...pokazalem im caly material ...
IMO to błąd.
Taki desperat jak znam życie nie ma nic materialnego, czym mógłby się zająć komornik. Pozbawienie go pracy zamknie drogę do zajęcia wynagrodzenia, a nie sądzę by dostał odsiadkę. Sądy w takich wypadkach często zawieszają wykonanie kary pozbawienia wolności więc pracować mógłby.
Czyli za Twoje 2400 możesz dostać od komornika postanowienie .... w skrócie o nieściągalności.
Panowie prosze o wstrzymanie sie z komentarzami na temat adrisim do czasu do poki sie on nie ustosunkuje do tego watku, Ja wyslalem od siebie PM i @ do niego i teraz czekam az on sie do tego ustosunkuje, mysle ze brak reakcj bedzie skutkowal banem
prosze sie ograniczyc do udzielania rad tdf tak zeby mo pomoc - bez komentowania.
jednoczesnie od siebie dodam ze tdf postopiles wlasciwie wbrew zasadom "bezpiecznych zakupow" w sieci
adrisim zrejestrowal sie miesiac temu i od tamtej pory nie byl na forum ani razu! napisal jedne post - "[sprzedam] Nowy 350d Kit!!!" ktory wlasnie profilaktycznie usunolem - do czasu wyjasnienia sprawy
nie powinienes z takimi niesprawdzonymi sprzedawcami handlowac, no ale stalo sie, moim zdaniem masz jedno wyjscie, wyjscie z domu na policje (zabierz wszytkie kwity i dowody)
kedar6890
29-08-2006, 21:12
... tylko ,że w Gazecie Olsztyńskiej nie pracuje żaden Adrian.Pytałem naczelnego
Panowie prosze o wstrzymanie sie z komentarzami na temat adrisim do czasu do poki sie on nie ustosunkuje do tego watku,
Jac, czytałeś to co napisałeś? ;-)
... tylko ,że w Gazecie Olsztyńskiej nie pracuje żaden Adrian.Pytałem naczelnego
Juz nie..... od dzisiaj...... po tym jak okazalao sie ze "ponoc" innych tez nacial na fotoreportera Gazety Olsztynskiej..... sam Pan Adrian wyslal mi smsa przed chwila ze stracil prace i zlamalem mu zycie i idzie do sadu ze niby przeze mnie...tylko dowiedzialem sie ze nacial jeszcze na tym aparacie 350d, ktory oglosil na CB.... wyslal aparat z duzym opoznieniem ale bez CF 1 MB jaki mial byc w zestawie... i odmawia tej dziewczynie doslania karty...
Dodatkowo ponoc wisi/wisial jakas kase kolega z pracy..w GO....
nie kasuj tego SMS-a!
mam wszystkie jego smsy....a jest ich troche...z co raz to roznymi zapewnieniami ....
Jac, czytałeś to co napisałeś? ;-)
no jasne - nic o nim nie napisalem - pisalem ogolnie co sie moim zdaniem powinno zrobic w takiej sytuacji i jak sie ustrzec takich sytuacji.
januszP.
30-08-2006, 08:59
tdf
moim zdaniem powinienes zgłosić podejrzenie dokonania przestępstwa na policję.
Wysokość kwoty daje takie kwalifikacje. I wtedy ściganie z urzędu, koszty sadowe! kwalifikacja karna i karno-skarbowa itd.
Niestety z tego co wiem to zgłoszenie musi nastąpić w miejscu dokonania przestępstwa czyli (moim zdaniem) w komisariacie obejmującym miejsce zamieszkania podejrzanego.
życze powodzenia a przede wszystkim odzyskania pieniedzy!
janusz
Niestety z tego co wiem to zgłoszenie musi nastąpić w miejscu dokonania przestępstwa czyli (moim zdaniem) w komisariacie obejmującym miejsce zamieszkania podejrzanego.
Zgłoszenie można dokonać na każdym komisariacie, wskazane jest jednak w miejscu zamieszkania.
powodzenia !
uzytkownik - adrisim dostal bana za nieuczciwa transakcje
mam nadzieje ze juz na to forum nie powroci
watku narazie nie zamykam, tdf czekamy na dalszy opis sprawy - powodzenia
Albo powróci w innym wcieleniu... skoro na tamtym nicku miał niewielki dorobek...
Tak czy owak współczuję i życzę powodzenia w ściaganiu należności...
Blado widzę możliwość odzyskania przez tdf swoich pieniędzy. Za mało żeby ktokolwiek się tym zajął. Ale niech ta sprawa będzie przestrogą dla wszystkich kupujących w sieci. Najpierw towar później pieniądze!
Najpierw towar później pieniądze!
A najlepiej - z rączki do rączki... a wcześniej towar oglądamy...
Ale mądry Polak po szkodzie...
towersivy
01-09-2006, 23:20
Luknij na PW jesli to ten koles to POWODZENIA ja kase odzyskałem ale bardzo radykalnym sposobem....i daj anos na forum Nikona.
Choc jestem pewien ze to ten, bo walił mi identyczne sciemy...w moim przypadku chodziło o 400zł ale dla mnie to tez duze pieniadze.
Wedytowałem bo nie chce niepotrzebnej polemiki....
Pozdro
Taak to ten SAM....k.... to ten...na priva masz wiecej info.... na razie nie pisze tutaj...jak zakoncze temat to napisze wiecej....
No ja tez przez AK mam klopoty... jestem ciagany po sadach jako swiadek.
jesli macie przez nigeo klopoty - i to juz tyle osob - to proponuje zebyscie napisali o tym do adminow/modratorow na innych forach - tam gdzie on sie udziela - tacy ludzie powinni miec zakaz dostepu do sieci bo nic dobrego z tego nie wynika
No ja tez przez AK mam klopoty... jestem ciagany po sadach jako swiadek.
Znajduje coraz wiecej ludzi oszukanych przez tego goscia....
Znajoma z towarzystwa fotograficznego tez nacieta na karte 1GB ....
Wydzial Przestepstw Gospodarczych prowadzi sprawe ... jesli znacie kogos kto mial problemy to wysylajcie info o numerach spraw w sadach... Oni to polacza i wtedy sedzia ni ebedzie mial zadnych watpliwosci... Im wieksza kasa tym szybszy tryb... a mamy o tym gosciu wszystko co nalezy, adresy, itp itd....
Tomasz
501490164
A czy ktoś wie czy ten człowiek działa/ał na Allegro?
Ew. z jakim nickiem?
A czy ktoś wie czy ten człowiek działa/ał na Allegro?
Ew. z jakim nickiem?
Jak chcialem przez Allegro to powiedzial ze nie ma konta na allegro, bo nie zarabia na sprzecie tylko okazyjnie cos tam sprzedaje...
nie masz jakiegoś/jakiś kolegów co mu niechcący recę połamią bo "nie miał papierosa"....... w takich przypadkach siłowo i anonimowo jak na mój gust.:twisted:
javion, niechce nic mowic,ale takie posty sa nie na miejscu ]:-> mysle ze narazie zostawmy sprawe sadowi, potem sie bedzie myslec co z gosciem zrobic ;]
javion, niechce nic mowic,ale takie posty sa nie na miejscu ]:-> mysle ze narazie zostawmy sprawe sadowi, potem sie bedzie myslec co z gosciem zrobic ;]
a wtopiles kiedys 2400 na miesiac bez nadzieji na odzyskanie..... gość poprostu stosuje powiedzenie "masz jelenia to go duś jak ci zdechnie to go puść.:twisted:
wiec tez powinien go ktos przydusić:shock:
a w sądzie to też chyba nigdy nie byłeś.... TO JEST POLSKA ZERO ZAINTERESOWANIA CZłOWIEKIEM POSZKODOWANYM JAK I BANDYTą A KARY Są TAKIE żE KOń BY SIę UśMIAł
a w sądzie to też chyba nigdy nie byłeś.... TO JEST POLSKA ZERO ZAINTERESOWANIA CZłOWIEKIEM POSZKODOWANYM JAK I BANDYTą A KARY Są TAKIE żE KOń BY SIę UśMIAł
Nota bene facet .... juz mnie straszyl ze wytoczy mi process bo stracil przeze mnie prace w gazecie, dlatego zatrzymuje moja kase jako odszkodowanie...
Straci jeszcze wiecej.... kariere jako fotografik.... czekam na wyrok z prokuratury a potem..... "INTERNET to potega....."
Aaaaaa taaak mnie gosc wkurzyl, ze nie odpuszcze....
bylem, wygralem i jestem zadowolony bo przysadzielm goscia, ktory mi na odcisk nadepnal...
tdt pewnie, nienalezy odpuszczac takim, ale z lamaniem to bym raczej poczekal.A co do przywlaszczenia sobie twojej kasy (bezprawnie - bo odszkodowanie ma prawo ustanowic instancja karna) to bym sie niebal, moze sie to rowniez skonczyc ze do wyroku skazujacego zostanie dolaczona grzywna ze bezpodstawne przywlaszczenie wlasnosci majatkowej... :mrgreen: czyli plus dla icebie bo kolejna kase dostaniesz
bylem, wygralem i jestem zadowolony bo przysadzielm goscia, ktory mi na odcisk nadepnal...
tdt pewnie, nienalezy odpuszczac takim, ale z lamaniem to bym raczej poczekal.A co do przywlaszczenia sobie twojej kasy (bezprawnie - bo odszkodowanie ma prawo ustanowic instancja karna) to bym sie niebal, moze sie to rowniez skonczyc ze do wyroku skazujacego zostanie dolaczona grzywna ze bezpodstawne przywlaszczenie wlasnosci majatkowej... :mrgreen: czyli plus dla icebie bo kolejna kase dostaniesz
tak - jak bedzie mial z czego zaplacic - bo wyrokow niewyegzekfowanych jestmnóstwo i co z tego ze bedziez mial go na pismie
moze sie to rowniez skonczyc ze do wyroku skazujacego zostanie dolaczona grzywna ze bezpodstawne przywlaszczenie wlasnosci majatkowej... :mrgreen: czyli plus dla icebie bo kolejna kase dostaniesz
Piękna jest ta teoria prawa, szkoda że praktyka w Polsce wygląda zupełnie inaczej.:lol:
tak - jak bedzie mial z czego zaplacic - bo wyrokow niewyegzekfowanych jestmnóstwo i co z tego ze bedziez mial go na pismie
Bede mial pelne prawo aby goscia scigac az bedzie "nikim" .... bez pracy, z wyrokami...wtedy to nawet jego dziewczyna Kasia go opusci.... swoja droga ciekaw jestem czy wie skad jej facet ma na wyjazdy, imprezki w klubach....
Taaak mnie wkurzyl, ze dziala totalna inwigilacja....
Jak dostane wyrok na pismie, to podesle wam wszystkie linki.... poczawszy od szkoly, firm ktore dorywczo dawaly mu zlecenia, adresow rodziców jego, jego dziewczyny.....
POLICJANCI byli zdziwieni iloscia materialu ktory im przynioslem.... calosc dochodzenia zrobiona...
Zodiakalny Rak
05-09-2006, 12:52
Bede mial pelne prawo aby goscia scigac az bedzie "nikim" .... bez pracy, z wyrokami...wtedy to nawet jego dziewczyna Kasia go opusci.... swoja droga ciekaw jestem czy wie skad jej facet ma na wyjazdy, imprezki w klubach....
Taaak mnie wkurzyl, ze dziala totalna inwigilacja....
Jak dostane wyrok na pismie, to podesle wam wszystkie linki.... poczawszy od szkoly, firm ktore dorywczo dawaly mu zlecenia, adresow rodziców jego, jego dziewczyny.....
POLICJANCI byli zdziwieni iloscia materialu ktory im przynioslem.... calosc dochodzenia zrobiona...Uwazaj tylko na Ustawe o ochronie danych osobowych i GIODO!
Uwazaj tylko na Ustawe o ochronie danych osobowych i GIODO!
co to znaczy GIODO! ....
Tomasz Golinski
05-09-2006, 14:03
generalny inspektor ds. ochrony danych osobowych
Zodiakalny Rak
05-09-2006, 14:37
generalny inspektor ds. ochrony danych osobowych
Dziekuje Tomku (dokladnie bez ds. - Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych), maja bardzo duze uprawnienia, w tym i w zakresie "wymiaru kary"!
Dlatego zastanow sie tdf zanim zaczniesz rozpowszechniac czyjes dane - zwlaszcza takie!
pozdrawiam,
Dziekuje Tomku (dokladnie bez ds. - Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych), maja bardzo duze uprawnienia, w tym i w zakresie "wymiaru kary"!
Dlatego zastanow sie tdf zanim zaczniesz rozpowszechniac czyjes dane - zwlaszcza takie!
pozdrawiam,
dzieki.... bede pamietal ze w naszym kraju poszkodowany musie sie miec na bacznosci aby nie obrazic sprawcy....
Zodiakalny Rak
05-09-2006, 14:56
dzieki.... bede pamietal ze w naszym kraju poszkodowany musie sie miec na bacznosci aby nie obrazic sprawcy....Czuje sarkazm - niepotrzebnie. Nie bronie nikogo a zwlaszcza "tego" pana.
Jedynie przestrzegam Cie przed wdepnieciem z "jednych" tarapatow w "drugie".
EOT
pozdrawiam,
Z tym obrazaniem uwazal bym nieco - jakis czas temu byla dosc glosna sprawa zabojstwa oraz gwaltu na nastoletniej dziewczynie. Juz po rozprawie, ale jeszcze na sali sadowej, tuz po ogloszeniu wyroku matka zabitej dziewczyny powiedziala ze lzami w oczach, ze osoba ktora zabila jej corke nie jest czlowiekiem.. to zwierze..
.. w tej chwili toczy sie postepowanie o znieslawienie. Rece opadaja.. Tak wiec lepiej miec sie na bacznosci i glosno nie myslec.
wysle z jakiejs zafajdanej kafejki jak bedzie na wakacjach w turcji a podpisze sie XYZ
Witam ponownie .....
Kase odzyskalem.... dzieki za wszelkie rady .....
Panowie z Policji ....szacuneczek...dzieki
Pozdrawiam rodzicow sprawcy zamieszania - zachowali sie bardzo honorowo i szlachetnie.Przywrocili mi Państwo wiare w ludzi - DZIEKUJE.
Bardzo prawi ludzie, szkoda ze syna ponioslo ....
Witam ponownie .....
Kase odzyskalem.... dzieki za wszelkie rady .....
Panowie z Policji ....szacuneczek...dzieki
Pozdrawiam rodzicow sprawcy zamieszania - zachowali sie bardzo honorowo i szlachetnie.Przywrocili mi Państwo wiare w ludzi - DZIEKUJE.
Bardzo prawi ludzie, szkoda ze syna ponioslo ....
A napiszesz jakieś szczegóły?
A napiszesz jakieś szczegóły?
Szczegolow jest sporo.....
moze bardziej na pva - bo niechcial bym zdradzac tych wszystkich operacyjnych szczegolow .... i ochrona danych osobowych pana AK ...
Na jakims zlocie CB opowiem ....
To napisz chociaż czy zęby ma nadal wszystkie??
To napisz chociaż czy zęby ma nadal wszystkie??
Wszystko zostalo rozwiazane zgodnie z procedurami prawnymi .... Policja, Sad, Banki itp....
A tak z ciekawosci ile koles mial lat ?
A tak z ciekawosci ile koles mial lat ?
Nie pisz MIAL bo jeszcze zyje ...:lol:
Rocznik 1982 .....
Nie pisz MIAL bo jeszcze zyje ...:lol:
Rocznik 1982 .....
A to faktycznie 'smark' jakiś...
A to faktycznie 'smark' jakiś...
Wiem... i taki crap na poczatku kariery..... fotografa ... czlowieka ktory pracuje swoim nazwiskiem... opiniom innych na jego temat...
Dziwne, prawda ....
Szkoda mi go..... nie chce generalizowac, ale mlodzi ludzie nie szanuja innych i najgorsze nie szanuja siebie.... swojego nazwiska, osoby .... wiele tematow traktuja jako easy come, easy...go....jakosc to bedzie a jak nie.... to jakos to bedzie.....tacy troche techno hipi - zyja chwila i tylko ta chwila....
takie troche Generation none ....
Co Wy na to?
O Saddamie wycięte tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=16109
Znalem dobrze Adriana przez neta... jeden walek zrobil z mojego konta na allegro... tzn. przez moje sprzedal okej, ale poza oszukal... dziwne bo z tego co zawsze z nim gadalem to nie narzekal na brak kasy... jesli ktos moze na prv napisac jaki byl final sprawy, w ktorej mialem byc swiadkiem ale na szczescie nie musialem to poprosze.
Drodzy Panowie.
Z przykroscia stwierdzam ze caly plan z policja i prokuratura niestety ale nie ma racji bytu. Jesli zostala zawarta umowa, jako podstawa sprawy to niestety ani policja ani prokurator nie maja tu nic do powiedzenia.
W tym wypadku nie zostalo jeszcze popelnione przestepstwo, no chyba ze uda wam sie udowodnic, ze mamy tu doczynienia z wyludzeniem, w co watpie, bo takie sprawy najczesciej koncza sie umozeniem.
Jedyne co w tej sytuacji mozna zrobic to zlozyc pozew (cywilny) do rejonowego sadu miejsca, w ktorym zobowiazanie malo byc wykonane, a nastepnie zadac splacenia dlugu. I to niestety byloby na tyle. Takie poprowadzenie sprawy niestety wiaze sie z kosztami i wieloma trudnosciami. Niestety, Pan Adrian nie jest godnym zaufania czlowiekiem i ten kto robi z nim interesy po prostu nie mial szczescia. Dla Pana ktory wysyla pana do prokuratora i kaze zawiadomic o popelnieniu przestepstwa mam jeszcze rade- zanim zacznie pan udzielac porad prawniczych i rzucac numerami artykulow k.k., prosze najpierw przestudiowac pare komentarzy z dokladnie opisana podstawa przestepstwa, polecam znanego wszystkim Andrzeja Marka.
A Panu wierzycielowi zycze powodzenia w odzykaniu swojej zaliczki. A propos zaliczek moze sie pan domagac podwojnej jej wysokosci :)
Pozdrawiam
Witam,
Jak juz napisalem wszystko odzyskalem zgodnie z prawem - policja, sad itp.
Panowie z Policji pelen profesjonalizm. I wbrew obiegowym opiniom nalezy zgromadzic wszelkie dowody transakcji (przelewy, maile, smsy) i zglosic sie na Policje w miejscu zamieszkaniaa Panowie wiedza juz co powinni zrobic.
Zycze powodzenia wszystkim poszkodowanym
Drodzy Panowie.
Z przykroscia stwierdzam ze caly plan z policja i prokuratura niestety ale nie ma racji bytu. [...]
Pozdrawiam
Nie musi Ci być przykro, bo nie masz racji.
To co piszesz, to, z lekka ujmując, mącenie wody.
KK i KC to w tym wypadku dwie różne, aczkolwiek podobne rzeczy.
A przykład kolegi TDFa jest tego najlepszym dowodem.
Wszystko pieknie, tylko ten gosc wlasnie nacial znowu kogos na forum Nikona.
http://www.forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=427295&postcount=175
to jest recydywa, mam nadzieję, że ktoś go w końcu pociągnie do odpowiedzialności karnej. Wszyscy się cieszą, że dostali kasę z powrotem i dziękują złodziejowi, to później złodziej dalej robi swoje. Trza było, tak jak to sugerowano, skomplikować mu życie a nie pobłażać, bo łaskawie oddał łup.
Nie od dziś wiadomo, że ze złodziejami* nie należy się *******ić.
Powinno się postępować dokładnie tak jak w np. Sri Lance (http://img231.imageshack.us/my.php?image=srilankark8.jpg). Raz a porządnie.
*itp.
Uwaga!
W związku z ponownym pojawieniem się tego p...nego indywiduum na naszym forum oraz podejmowaniem przez niego kolejnych, intensywnych prób oszustw (i to co gorsza z powodzeniem), proszę o zachowanie szczególnej ostrożności przy finalizowaniu transakcji!!!! Istnieje spore prawdopodobieństwo, że pojawi się również na Canon-board!!!
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=52770
Czornyj,
Po kliknięciu na ten link muszę się zalogować. Mógłbyś przekleić zawartość dla niemających konta na Żółtym Forum?
O, przepraszam:
Przykro mi to pisać, ale jest to koniecznie. W związku z namnożeniem się prób oszustw na forumowej giełdzie, apeluję o rozwagę i o nie przekazywanie zbyt pochopnie środków nieznanym forumowiczom o krótkim stażu. Zdaje sobie sprawę, że dla niektórych osób może to być krzywdzące, ale niestety ostatnio coraz więcej osób w sposób perfidny usiłuje dokonywać oszustw na forum. W kilka ostatnich spraw zamieszany jest niejaki Adrian Kulig , znany oszust z Olsztyna. Człowiek ten oszukał i próbował oszukać wiele osób na tym i na innych forach (od aparatów po telefony komórkowe) Na naszym forum znany był pod ksywami kasmil, plumis, tranzist,tranzist2, na canon-board jako adrisim, oraz Nia na www.komforum.pl Działa on zwykle w sposób bardzo podobny. Oszust kontaktuje się z potencjalna ofiarą informując że właśnie wrócił zza granicy i jeszcze nie ma nr telefonu (dzwoni od kolegi) ale oczywiście można się spotkać się w celu przeprowadzenia transakcji. Proponuje często spotkanie w Warszawie. Później dzwoni po raz kolejny i informuje , że jest bardzo zalatany ale niewątpliwie do spotkania dojdzie. Zostawia wtedy też numer telefonu. Oczywiście w późniejszym terminie daje znać sms-em, że zawiódł "pieprzony samochód", bądź stało się coś innego... i nie dojedzie. Poźniej zaczyna odwlekać spotkanie, przeważnie wysyłając bardzo dużo smsów , informuje jednak że chce dokonać tranzakcji ale ciężko mu znaleźć czas. Konkuzja? W związku z brakiem czasu najlepiej gdybyśmy przeprowadzili transakcję poprzez przelew i kuriera . Czyli mechanizm prosty jak budowa cepa. Kulig korzysta z kont znajomych, i podaje fałszywe dane. Ostatnie to Kamil Kłobukowski z Ełku, Jerzy Litwiń z Gryźlin.
Wracając do Adriana Kuliga to znam go z widzenia chłopak buja sie po Olsztynie w wypasionych ciuchach. Z tego co sie dowiedziałem to te przekręty na forach to mały pikuś podobno wziął nawet kredyt na dziewczyne z która sie spotykał ale nie jest to potwierdzona informacja jego strona to http://www.kitek.net/ widać tu ze chodzi na duże imprezy często widziałem go na Kortowiadzie (juwenalia UWM) ma też profil na naszej klasie http://nasza-klasa.pl/profile/2545410 zamiast nazwiska wstawił swoja ksywkę żeby chyba ciężej można go było namierzyć jak ktoś chce wiedzieć jak wygląda to zapraszam do galerii zdjęć którą ma na naszej-klasie. Koleś wyrywa dziewczyny na aparat zobaczcie sobie co napisał na naszej klasie na samym dole swojego profilu w okienku Czym sie aktualnie zajmuje Niestety nie wiem gdzie mieszka tu w Olsztynie bo z chęcią bym tam wpadł i mu łomot spuścił a potem zadzwonił po policje żeby go zabrali. Swego czasu długo przychodził do klubu Pestka w Olsztynie ale teraz ma tam zakaz wstępu. kurcze czemu ten typ jeszcze chodzi a nie siedzi ??
Szanowni Poszkodowani,
Naliczylem z 50 osob piszacych na priva i dzwoniacych... wszystim polecilem kontakt z Policja w miejscu swego zamieszkania ... czemu nikt tego nie robi????
zajmuje to jakies 20 min ...
Sam sie nacialem i sugerowalem wszystkim aby skladali doniesienia. Ja wszystko odzyskalem normalna droga, Policja nie "gryzie" no chyba ze Ci wszyscy poszkodowani to tylko sciemniaja ze zostali oszukani a kase wydali na funtastyczna zabawe. Bo jesli ktos stracil 200-1000 PLNto chyba warto isc na Policje, Chyba ze sa a tacy rozrzutni ????
Allensteiner
20-03-2008, 16:20
z profilu w NK wynika, że uczęszczał do technikum kolejowego o 2 lata dłużej niż powinien, pewnie jakis pasjonat kolejnictwa do tego ;)
a tak ogólnie to słodki typek, mój stary kumpel pracuje (chyba, że go wyrzucili) w policji w kryminale w okolicy Olsztyna, muszę go kiedyś tym zainteresować
Kurcze jak to czytam przypominają mi się moje boje o odzyskanie kasy za niby wysłąną lampę 420EX za 450 zł... (cały opis jeszcze chyba jest w "pralni"). Tylko imie i nazwisko i lokalizacja inne.
Wyglądał to bardzo podobnie, też gość współpracował (podobno) z GW - plaga jakaś czy co z tymi współpracownikami GW?
Ja sie wyleczyłem z takich okazyjnych zakupów. Chyba, ze jest to naprawdę sprawdzona osoba, inaczej wolę wydać na paliwo po odbór osobisty niż wku..ć sie potem na maxa.
Lesio'73
21-03-2008, 11:10
... też gość współpracował (podobno) z GW - plaga jakaś czy co z tymi współpracownikami GW?
....
No podmiot tematu akurat z Gazetą Olsztyńską a nie Wyborczą.
Sorki, broń Boże nie chciałem kogokolwiek urazić.
Nasunęło mi sie tylko powiazanie gazetą ponownie. Fakt z inną.
Tylko sie zastanawiam, czy takie stwierdzenie, że sie współpracuje z jakąś gazetą ma zwiększyć wiarygodność "amatora łatwego zarobku"?
Lesio'73
21-03-2008, 12:24
Sorki, broń Boże nie chciałem kogokolwiek urazić....
nie mam udziałów w żadnej gazecie więc luzik :-)
...Tylko sie zastanawiam, czy takie stwierdzenie, że sie współpracuje z jakąś gazetą ma zwiększyć wiarygodność "amatora łatwego zarobku"?
Myślę, że tak i jestem prawie pewien, że to działa .... np. na młodych ludzi, którym się wydaje, że współpraca z jakąś gazetą to jest dopiero COŚ ... chodzi o wyrobienie przewagi mentalnej:roll:
http://adik.sisco.pl/kitek/displayimage.php?album=5&pos=0 - a tutaj nasz bohater sprzed 4 lat. jutro postaram się coś więcej dodać :)
oczywiście to cały album z jego strony, żeby nie było. :]
Rafal913
23-04-2008, 19:27
Pozwoliłem sobię skopiować z forum CyberFoto:
================================================== =======
Orchidealna:
"Adrian Kulig To Oszust!".
Witam
To ja jestem tą oszukaną dziewczyną przez Adriana Kuliga.
Spotykaliśmy się kiedyś, wykorzystał to, że mi na nim zależało.
Pewnego dnia poprosił o kredyt bo to niby "bardzo dużo dla niego znaczyło i tylko ja mogłam mu pomóc".
Więc wzięłam mu ten kredyt na kwote - 4200 PLN.
Oczywiście spłaty żadnej z rat (a kredyt był wzięty na 2 lata)
się NIE DOCZEKAłAM.
Pózniej odnalazłam te forum, zobaczyłam ze nie tylko ja zostałam oszukana.
Ale pewna nie jestem bo po tym epizodzie wszytskie jego dane wyrzucilam.
Pracuje ciągle w gazecie olsztyńskiej na ul.Partyzantów w Olsztynie...
Pozwoliłem sobię poprawić tylko małe literówki i uporządkować całość w linijkach :)
Tu oryginał:
http://www.cyberfoto.pl/tematy-ogolne/91228-uwaga-na-oszusta.htm
mattnick
23-04-2008, 19:54
no to się chyba plener w Olsztynie szykuje :)
mattnick nie tak oficjalnie :) ale co prawda to prawda... plener mu się należy w 100%
Taak, będę w Olsztynie w przyszłym tygodniu. Muszę wypróbować nowy statyw z głowicą heavy duty ;)
Taak, będę w Olsztynie w przyszłym tygodniu. Muszę wypróbować nowy statyw z głowicą heavy duty ;)
Nie ruszaj g@#na bo śmierdzi. Koleś wcześniej czy później trafi na kogoś kto pociągnie sprawę do końca i trafi do pierdla, co już od dawna mu się należy.
Nie, no spoko, akurat faktycznie będę ze sprzętem w Olsztynie niedługo, ale statyw mam zamiar wykorzystywać wyłącznie w celach stricte fotograficznych :)
Nie, no spoko, akurat faktycznie będę ze sprzętem w Olsztynie niedługo, ale statyw mam zamiar wykorzystywać wyłącznie w celach stricte fotograficznych :)
Wiem domyśliłem się jednak to była odpowiedź do wszystkich którzy sobie żartują w ten sposób.... Myślę że koleś trafi na kozła który mu zrobi jesień średniowiecza z twarzy a później będzie szukanie kto to zrobił i nawet niewinne pogróżki moga się przyczynić do sporych kłopotów.
mattnick
23-04-2008, 21:50
patrząc na foty zastanawiam się czy już ktoś tego nie zrobił :)
...tak sie tylko dorzuce do garnka: nalezy sie spotkanie z Temida kolesiowi!!!
A ANDRES ma racje :]
patrząc na foty zastanawiam się czy już ktoś tego nie zrobił :)
też o tym pomyslalem.. piekny to on nie jest
duzo jest racji w tym, ze wkoncu trafi na osobe ktora wydyma go bardziej
i tego zycze Panu Adrianowi
btw, zarty zartami, ale noz sie w kieszeni otwiera jak czyta sie o takich przekretach... ):
też o tym pomyslalem.. piekny to on nie jest
duzo jest racji w tym, ze wkoncu trafi na osobe ktora wydyma go bardziej
i tego zycze Panu Adrianowi
btw, zarty zartami, ale noz sie w kieszeni otwiera jak czyta sie o takich przekretach... ):
Dlatego kupując okazyjnie nalezy zachować szczególną uwagę. Nalegać albo na odbiór osobisty albo za pobraniem i otwierać paczki przy kurierze.
Z tego co mogę powiedzieć to gazeta powie że nie jest to w jej interesie, prokuratura lub policja będzie mówiła że musi zbadać dowody czy chętna będzie przyjąć zawiadomienie nie wiadomo, jedyny dowód to wpłata zaliczki, ciekawe co napisałeś w przelewie. Dodatkowo czy masz jakieś pisemka, e-maile od tego pana. Ciężko będzie z urzędu oskarżyć, a z cywilnego trzeba opłatę wstępną wprowadzać, można jeszcze niekonwencjonalnie pana poprosić przecież.
Gringo997
06-05-2008, 14:06
moze nie kolega a nowe konto tegoż użytkownika na CB;P
Byłem w ten weekend w Olsztynie na Juwenaliach (Kortowiada) i wspomnianego Pana z tematu widziałem... całkiem nieźle mu się powodzi, bo łaził z D3 i podpiętym 70-200 vr chyba. Najlepsze jest to, że jak go ochrona wypraszała bo nie miał identyfikatora to machał legitką... chyba gazety olsztyńskiej :) Nawet jakieś zdjęcie mu zrobiłem dla potomnych :)
dziwisz się ? obskubał tyle ludzi, zatem STAĆ go. ;]
unicorn78
22-05-2008, 12:15
Byłem w ten weekend w Olsztynie na Juwenaliach (Kortowiada) i wspomnianego Pana z tematu widziałem... całkiem nieźle mu się powodzi, bo łaził z D3 i podpiętym 70-200 vr chyba. Najlepsze jest to, że jak go ochrona wypraszała bo nie miał identyfikatora to machał legitką... chyba gazety olsztyńskiej :) Nawet jakieś zdjęcie mu zrobiłem dla potomnych :)
Wrzuć fotkę na jakiś hosting, a może "znalazłeś ją" na jakimś hostingu;) to podaj do niej link, ja widziałem jego stare fotki, a warto wiedzieć z kim ma się do czynienia:cool:
musze poszukać linka w archiwum, gdzieś tam go widziałem...
Lesio'73
03-06-2008, 21:29
Pozwoliłem sobię skopiować z forum CyberFoto:
Orchidealna:
"Adrian Kulig To Oszust!".
Witam
To ja jestem tą oszukaną dziewczyną przez Adriana Kuliga.
Spotykaliśmy się kiedyś, wykorzystał to, że mi na nim zależało.
Pewnego dnia poprosił o kredyt bo to niby "bardzo dużo dla niego znaczyło i tylko ja mogłam mu pomóc".
Więc wzięłam mu ten kredyt na kwote - 4200 PLN.
Oczywiście spłaty żadnej z rat (a kredyt był wzięty na 2 lata)
się NIE DOCZEKAłAM.
Pózniej odnalazłam te forum, zobaczyłam ze nie tylko ja zostałam oszukana.
Ale pewna nie jestem bo po tym epizodzie wszytskie jego dane wyrzucilam.
Pracuje ciągle w gazecie olsztyńskiej na ul.Partyzantów w Olsztynie...
Pozwoliłem sobię poprawić tylko małe literówki i uporządkować całość w linijkach :)
Tu oryginał:
http://www.cyberfoto.pl/tematy-ogolne/91228-uwaga-na-oszusta.htm
Szkoda tylko, że nie napisałeś co dalej nastąpiło w tym temacie...
Nie zaprzeczam, że owa dziewczyna może być poszkodowaną przez AK ale niestety, prawdopodobnie na skutek emocji, podała bardzo dużo nieprawidłowych danych dotyczących Adriana:
1. podany adres jest nieprawidłowy
2. Redakcja Gazety Olsztyńskiej nie znajduje się na ul. Partyzantów
3. Adrian K. nie pracuje w Gazecie Olsztyńskiej i to już od dawna (a dokładnie od sprawy z TDFem)
Moim zdaniem jeśli już kogos się oskarża to nalezy to robić w sposób wiarygodny i nie dający podstaw do kontroskarżeń - takie pitolenie o statywach i rękoczynach może być jedynie kłopotliwe dla piszących a nie dla "oskarżonego".
Skoro tyle ludzi zostało poszkodowanych to czemu Adrian K. nie siedzi? Czemu nie ma wyroku? Wychodzi na to, że jeden TDF załatwił sprawę jak trzeba i odzyskał kasę. Dlaczego pozostali "poszkodowani" jeszcze nie zgłosili sprawy na policję? Widać po tym co napisał TDF, że jest to metoda skuteczna! Nieco przewrotnie można stwierdzić, że wszyscy Ci, którzy zostali oszukani przez Adriana K., a sprawy nie zgłosili, mogą mieć na sumieniu następne potencjalne "ofiary" działalności tego człowieka.
Sugeruję nieco powściągnąc groźby karalne a bardziej zająć się motywowanie poszkodowanych do działania.
Gwoli wyjaśnienia dodam, że poznałem Adriana K. osobiście ale nie zamierzam publicznie podawać żadnych informacji, które mogłyby zostać wykorzystane niezgodnie z prawem przez poszkodowanych lub w zgodzie z prawem (niestety) przez "oskarżonego".
Jacek, wydaje mi się, że publikacja zdjęcia bez zgody osoby fotografowanej również może Cię postawić w kłopotliwej sytuacji - jeśli już ktoś chce to oglądać to może lepiej PM.
Na koniec żebyście mnie dobrze zrozumieli:
Nie bronię Adriana K. - choć momentami mam wątpliwości czy przypadkiem nie przypisuje mu się więcej niż zasłużył - bronię Was przed skutkami zbyt pochopnego wyrażania opinii, publikowania danych i zdjęć. Chcecie wszyscy być przesłuchiwani jeśli ktoś naprawdę sklepie mu michę? Chcecie być oskarżani przez "oszusta" o ujawnianie danych osobowych? Chcecie płacić mu odszkodowanie za ukazanie wizerunku bez jego zgody?
Myślę, że wystarczająco dużo już napisano w tym wątku aby wiedzieć kogo należy unikać i jak robić zakupy na allegro. A Ci, którzy zostali oszukani niech wzorem TDFa załatwią sprawę jak należy...
(...) Chcecie płacić mu odszkodowanie za ukazanie wizerunku bez jego zgody?
chyba nie powiesz mi, że zdjęcia publikowane przez samego oskarżonego w własnym portfolio nie mogą być wykorzystywane na forum publicznym ? zwłaszcze, że do zdjęć nie problem się dostać.
Lesio'73
11-06-2008, 10:30
chyba nie powiesz mi, że zdjęcia publikowane przez samego oskarżonego w własnym portfolio nie mogą być wykorzystywane na forum publicznym ? zwłaszcze, że do zdjęć nie problem się dostać.
Mowa była o pokazaniu przez Nikusa zdjęć, które on zrobił na Kortowiadzie. Natomiast jeśli Adrian K. sam pokazuje swoje zdjęcia w internecie to już inna sprawa ... z tym, że wstawienie zdjęcia wziętego z jego strony bez jego zgody też jest podpadające:roll: ...zawsze można dać linka.
Ale szczerze mówiąc mało mnie to interesuje bo ja wiem jak on wygląda a inni mają już wystarczająco dużo danych i sygnałów ostrzegawczych aby nie wdawać się w interesy z tym człowiekiem. Wydaje mi się, że dopóki nie zaistnieją nowe fakty to takie forumowe bicie piany nie ma sensu bo jeśli już komuś zaszkodzi to z pewnością nie Adrianowi K.
Mowa była o pokazaniu przez Nikusa zdjęć, które on zrobił na Kortowiadzie. Natomiast jeśli Adrian K. sam pokazuje swoje zdjęcia w internecie to już inna sprawa ... z tym, że wstawienie zdjęcia wziętego z jego strony bez jego zgody też jest podpadające:roll: ...zawsze można dać linka.
Ale szczerze mówiąc mało mnie to interesuje bo ja wiem jak on wygląda a inni mają już wystarczająco dużo danych i sygnałów ostrzegawczych aby nie wdawać się w interesy z tym człowiekiem. Wydaje mi się, że dopóki nie zaistnieją nowe fakty to takie forumowe bicie piany nie ma sensu bo jeśli już komuś zaszkodzi to z pewnością nie Adrianowi K.
OO tak juz widze jak ten walkarz dochodzi swoich praw w sadzie...no prosze cie.
unicorn78
12-07-2008, 00:58
Klon jakiś, czy cuś:?: Zaraz może jakieś wiarygodne promocje na sprzęt zaproponujesz!? Wrzuć na luz i nie stawaj w obronie sk... drania!! Ludzie ciężko zarobioną kasę przez niego stracili a Ty tu z linkami do wizerunku wyskakujesz? Obrońca zaszczutego, naciągacza się znalazł, wybaczenie to jedno ale zapobieganie, to drugia sprawa.
klasyczny polski przykład
przestępca straszy sądem.
to nie przestepca straszy sadem, to niektorzy uzytkownicy przeginaja pale. zal.pl.
Nikt nie prowadzi krucjaty na wielu forach broniącej kryminalisty bezinteresownie. Pytanie tylko czy to uczucie, czy wspólne interesy. Rozumiem jeden, dwa posty dla ochłodzenia emocji - ale nie wypisywanie elaboratów na wielu forach. Pomoc/ułatwianie przestępstwa to też zazwyczaj przestępstwo - dobrze o tym pamiętać ostrzegając innych przed sądem za publikacje np. zdjęcia oszusta.
Inna sprawa, że już kilka stron temu pisałem, żeby poszkodowani nie popuszczali złodziejowi. Popuścili i sprawa nigdy nie umrze, a Kulig żyje za cudze pieniądze. A przecież jest już kilkadziesiąt poszkodowanych osób.
asdfasfd
13-07-2008, 16:23
Pomoc/ułatwianie przestępstwa to też zazwyczaj przestępstwo - dobrze o tym pamiętać ostrzegając innych przed sądem za publikacje np. zdjęcia oszusta.
A przecież jest już kilkadziesiąt poszkodowanych osób.
Wydaje mi sie, ze jezeli ktos tutaj kogos ostrzegal to tylko z jednego powodu - nawet jezeli Adrian K. zostalby skazany na odsiadke wyroku w wiezieniu to uwierz mi, ze bedzie mial az za duzo wolnego czasu. Zgadnij co wtedy bedzie robil? Bedzie probowal sie mscic na tych ktorzy przyczynili sie do jego zamkniecia i bedzie dazyl do tego by zamknac innych. Lamanie prawa, chociazby wysylanie jego zdjecia na forum daje pole do popisu. Nikt nie zamknie cie w wiezieniu za wyslanie zdjecia, ale po co dawac komus pole do manewru? Po co dawac komus mozliwosc meczenia cie pozwami? W Polsce jest takie prawo i niewazne jest co mysli sedzie. Ma wszystko zrobic zgodnie z procedura jak maszyna.
Przestepcy w wiezieniach ciagle pisza skargi na policjantow, ktorzy ich pilnuja. Zgadnijcie co? Pracownicy wiezienia musza na kazda odpisac, co zajmuje bardzo duzo czasu. Takie jest w Polsce prawo - przyjazne dla przestepcow. Przede wszystkim - nie bierzcie niczego we wlasne rece. Zgloscie na policje i na tym koniec.
Jak juz wysylacie zdjecia to tak zeby sie nikt nie zorientowal ;) PW... Albo niech policja uzna go za poszukiwanego i wtedy nie powinno chyba byc problemow.
BTW - czemu czas na forum ustawiony jest na GMT +2?
BTW - czemu czas na forum ustawiony jest na GMT +2?
Czas na forum jest ustawiony tak, jak sobie w profilu ustawisz.
Lesio'73
16-07-2008, 10:01
Klon jakiś, czy cuś:?: Zaraz może jakieś wiarygodne promocje na sprzęt zaproponujesz!? Wrzuć na luz i nie stawaj w obronie sk... drania!! Ludzie ciężko zarobioną kasę przez niego stracili a Ty tu z linkami do wizerunku wyskakujesz? Obrońca zaszczutego, naciągacza się znalazł, wybaczenie to jedno ale zapobieganie, to drugia sprawa.
Nie, nie klon. Niepotrzebnie mnie obrażasz - ciekaw jestem czy powiedziałbyś mi to samo twarzą w twarz? Łatwo jest napisać ale dużo trudniej uzmysłowić sobie co się pisze i jaką krzywdę można tym wyrządzić:-?
I nic nie mówiłem o wybaczeniu bo dlaczego poszkodowany miałby wybaczyć. Gdybyś czytał uważnie moje wypowiedzi to odnalazłbyś fragment, w którym pisałem o zgłoszeniu sprawy na policję (jak to zrobił Tdf) i o tym, że wątek jest bardzo widoczny (bo przyklejony) więc jako przestroga z pewnością nie zniknie, a bicie piany nie ma większego sensu dopóki nie ma nowych faktów.
Znam go i wiem, że czyta forum (nie tylko to ale również czarno-żółte i CF). Przy ostatnim spotkaniu pytał mnie czy czytałem co napisali na niego i, że w związku z powyższym chce wystąpić do Sądu i do GIODO - wiem, że to może być dla niektórych śmieszne ale
klasyczny polski przykład
przestępca straszy sądem.
no niestety tak często u nas bywa:-? I najgorsze jest to, że w wielu przypadkach "przestępcy" zakładają sprawy i wygrywają...
to nie przestepca straszy sadem, to niektorzy uzytkownicy przeginaja pale. zal.pl.
Masz prawo do takiej opinii chociaż wydawało mi się, że napisałem w czyjej obronie staję i dlaczego. Moim celem było jedynie zwrócenie uwagi Nikusowi (którego znam osobiście) aby nie wpakował się w jakieś problemy. Ja wiem, że być może problemy są na wyrost ale nie pisałbym o tym gdybym nie usłyszał od Adriana K. tego co napisałem wyżej.
Nikt nie prowadzi krucjaty na wielu forach broniącej kryminalisty bezinteresownie. Pytanie tylko czy to uczucie, czy wspólne interesy. Rozumiem jeden, dwa posty dla ochłodzenia emocji - ale nie wypisywanie elaboratów na wielu forach. Pomoc/ułatwianie przestępstwa to też zazwyczaj przestępstwo - dobrze o tym pamiętać ostrzegając innych przed sądem za publikacje np. zdjęcia oszusta.
...
Oczywiście, że nie robię tego bezinteresownie ale po Tobie nie spodziewałem się takiego niezrozumienia tego co piszę - zaczeliście się nawzajem nakręcać i zaraz dojdzie do tego, że na CB będę znany jako przestępca. Moim interesem było ostrzeżenie przed możliwymi konsekwencjami użytkowników CB ale miło, że tak fajnie mnie oceniasz:oops:. W sumie to tylko się wygłupiłem ostrzegając wszystkich "niezainteresowanych" (czyli tych, którzy pisali nie będąc pokrzywdzonymi) bo zostało to opacznie zrozumiane (całe szczęście, że nie przez wszystkich).
Gwoli ścisłości w temacie Adriana K. pisałem tylko na CB i na CyberFoto więc nie wiem z kim mnie mylisz pisząc o "wielu" forach.
Jak czytam teraz drugi zdanie Twojego postu to mam ochotę Cię bardzo brzydko nazwać ale nie zrobię tego bo:
- zbyt wiele cennych informacji wyczytałem z Twoich postów w innych działach na CB,
- mam do Ciebie duży szacunek w związku z powyższym,
- mam nadzieję, że zrozumiesz moje intencje i być może nawet przeprosisz - niby taka pierdółka ale ja jakiś staroświacki jestem.
...Inna sprawa, że już kilka stron temu pisałem, żeby poszkodowani nie popuszczali złodziejowi. Popuścili i sprawa nigdy nie umrze, a Kulig żyje za cudze pieniądze. A przecież jest już kilkadziesiąt poszkodowanych osób.
A nie widziałeś, że ja też od początku o tym piszę i nawet zaoferowałem pomoc adminowi czy też policji? Wybiórczy jesteś ale rozumiem, że to przez post Unicorna78.
Cały czas przewija się "kilkudziesięciu" poszkodowanych, a z mojej wiedzy tylko Tdf zrobił wszystko jak trzeba więc mam prawo mniemać, że z tych kilkudziesięciu tylko parę osób zostało faktycznie oszukanych przez Adriana K. a reszta nabija posty lub też faktycznie została zrobiona w balona ale nie wiadomo przez kogo. W głowie mi się nie mieści, że ofiara może nie zgłosić sprawy...
Wydaje mi sie, ze jezeli ktos tutaj kogos ostrzegal to tylko z jednego powodu - nawet jezeli Adrian K. zostalby skazany na odsiadke wyroku w wiezieniu to uwierz mi, ze bedzie mial az za duzo wolnego czasu. Zgadnij co wtedy bedzie robil? ...
Dzięki bardzo!!! Już zaczynałem wątpić w swój zdrowy rozsądek ale widzę, że jednak z tego co pisałem mozna wysnuć wnioski zgodne z moimi intencjami:idea:
W każdym razie dziękuję Ci bardzo i mam nadzieję, że będę miał okazję kiedyś Cię poznać i odwdzięczyć Ci się za to8)
I parę uwag na koniec:
- na początku mojego "udziału" w sprawie Adriana K. napisałem priv do Hazana w sprawie mojej znajomości z A.K. - niestety Hazana skrzynka nie przyjmowała więcej wiadomości (śmieszne, co?)
- napisałem więc do Viteza z prośbą o przekazanie Hazanowi - była tam zawarta pewna prośba - niestety reakcji ze strony administracji nie było (ale nie mam pretensji bo w sumie co ja admina czy moda obchodzę)
- zaoferowałem na tym forum w jednym z postów pomoc w ustaleniu pewnych spraw oraz zadeklarowałem chęc współpracy w tej sprawie - nikt do mnie nie napisał (chyba wszyscy wszystko wiedzą albo faktycznie tych poszkodowanych jest niewielu),
- podobną "krucjatę" przeprowadziłem na CyberFoto (z tym, że tam udało mi się porozumieć z adminem ku obopólnemu zadowoleniu),
- Olsztyn to dziura jeśli chodzi o fotografię więc proszę się nie dziwić, że znam Adrian K. osobiście, choć niezbyt długo (nasza znajomość została "zawieszona" szokiem jaki przeżyłem w momencie jak skojarzyłem, że to ta sama osoba, o której tak głośno w necie),
- w dalszym ciągu deklaruję pomoc wszystkim poszkodowanym (być może wiem coś czego poszkodowani nie wiedzą) - z tym, że nie oczekujcie, że napisze "otwartym tekstem" na forum np. jego telefon...
Pozdrawiam
Leszek Chabrowski
PS. Widzę, że za rzadko odwiedzam CB:roll:
Lesio, napisałem ci w PM, ale napisze częściowo i tutaj.
Wypowiedzi mające pomóc ludziom uniknąć problemów związanych z działaniem w gorączce emocji są bardzo pożądane i na miejscu. Problemem tylko by nie wylać dziecka z kąpielą. Kulig to oszust - co do tego nikt nie ma wątpliwości. Dlatego trzeba przed nim chronić innych i uniemożliwiać mu dalsze działania. Nadmierne relatywizowanie sprawy wyrządza ogromną przysługę sprawcy, a może zaszkodzić przyszłym ofiarom. Stąd przypuszczania, że ktos to robi celowo - to naturalne i wcale nie krzywdzące. Mówimy to o poważnych przestępstwach, naruszenie danych osobowych to przy tym pestka z której łatwo się wywinąć choćby "interesem publicznym". Rozumiem twoje wyjaśnienia i nie zamierzam polemizować. Zwróć tylko uwagę, że wcześniej nas nie raczyłeś tak dokładnymi zapewnieniami po której stronie stoisz, za to podważałeś wypowiedzi i wiarygodność poszkodowanych. Dlatego dobrze, że powściągnąłeś język i mnie nie nazwałeś. Zrozum, że twoja postawa mogła budzić i budziła podejrzenia co do zaangażowania po niewłaściwej stronie. Myślę, że dobrze że tak ułożyła się sekwencja wypowiedzi bo daje to pełny oraz sytuacji i w końcu pozwala uciąć spekulacje kto tu komu pomaga. Pozdrawiam :)
Lesio'73
16-07-2008, 11:26
.... Rozumiem twoje wyjaśnienia i nie zamierzam polemizować. Zwróć tylko uwagę, że wcześniej nas nie raczyłeś tak dokładnymi zapewnieniami po której stronie stoisz, za to podważałeś wypowiedzi i wiarygodność poszkodowanych....
Mam nadzieję, że jeden post nie jest polemiką :wink:
Raczyłem, raczyłem ... ale też i podważałem wiarygodność - dlaczego? Właśnie z tego samego powodu co Ty - być może moja logika jest pokręcona ale jak 10 osób rzuci fałszywe lub niewiarygodne oskarżenie (np. przez podanie jakiegoś lewego adresu czy błędy merytoryczne) to cała sprawa przestaje być wiarygodna a tego chyba nie chcemy???
IMHO trzeba "uderzać" stanowczo i celnie a nie rozmieniać sprawy na przypuszczenia, domysły itp...
Kubaman, dzięki za ten post i za PM - cieszę się, że mogę obcować z takimi ludźmi jak Ty (wątek poważny to proszę się nieśmiać z tych wyznań:lol:)
Witam wszystkich ! Zaznaczam, że konto na forum założyłem (niestety narazie) tylko w celu krótkiego opisania mojej historii.
2 (a może 3? już nie pamiętam) lata temu, o ile dobrze pamiętam Pan Adrian zamieścił na KomForum ogłoszenie o sprzedaży nowego telefonu. Zadzwoniłem, umówiłem się na wysyłkę kurierską i (tu mój błąd) ufając czlowiekowi z jednej społeczności wpłaciłem pieniążki.
Najpierw zawiniał kurier, potem on sam już nie wiedział o co chodzi. Ostatecznie miał mi zwrócić pieniążki. Ale nie zwracał, tak jak innym. Pół roku później odwiedzili go moi znajomi z Olsztyna, żeby przypomnieć o sprawie. Obiecal zwrot pieniędzy w ciągu kilku dni. Jako, że działaliśmy zgodnie z prawem - owe odwiedziny skutku nie przyniosły. Sprawa się ciągnęła, ja o niej trochę zapomniałem. Ostatecznie przed wakacjami zmusiłem się i poszedłem zgłosić sprawę na policję. Opisałem całą historię, wydrukowałem przelew, parę danych o nim, screen ogłoszenia. Miesiąc później zostałem zaproszony (tak jak i kolega z Olsztyna) na dodatkowe przesłuchanie. Miesiąc później zadzwonił do mnie tatuś Adriana i kulturalnie spytał jak widzę rozwiązanie sprawy. Powiedziałem prosto - przekaz lub przelew pełnej kwoty do mnie, podałem numer konta. Milczał, pieniędzy nie było. Na policji, pani z dochodzeniówki powiedziała, że czekają już tylko na papiery z Olsztyna i rozpoczynają proces. Dziś, odwiedzam moje konto mbankowe (a robię to dość żadko) i moim oczom ukazał się przelew, od kogo innego jak nie od Pana Adriana. 660 zł. Pełna suma.
Tym którzy nie dowierzają, albo potrzebują wskazówek, na maila/pwka prześlę numer telefonu do mnie.
Warto walczyć o swoje.
Pozdrawiam
Domyślam się, że suma nie uwzględniała inflacji z 2-3 lat?
Oczywiscie, ze nie. Ale dla mnie, osoby ktora te pieniazki akurat zbiera na inwestycje nie robi to wiekszej roznicy. Wtedy, te 6 stowek byloby zabookowane na ten sam cel co dzis. Takze nie robi mi to wiekszej roznicy. Aczkolwiek, gdybym sie uparl to rzeczywiscie, moglbym zadac dodatkowo roznicy wynikajacej z inflacji, procentu za zwloke i dodatkowej sumy za fatyge znajomych. Wtedy, pewnie bym nic nie dostal i skonczylo by sie na komornikach po wygraniu sprawy w sadzie... Czy taka opcja nie jest lepsza, a napewno wygodniejsza? :)
pzdr
Oczywiście nie masz zamiaru wycofać skargi?
Oczywiście nie masz zamiaru wycofać skargi?
Ja bym sobie dodatkowo lichwiarskie procenty od 'pożyczki' naliczył.
Zadzwonię w tygodniu do "mojej" Pani z komisariatu, powiem, że pieniążki zostały zwrócone, podziękuję i powiem, aby zdecydowała co z tym dalej zrobić. Wycofywać to chyba nie mam po co. Pewnie sprawa zostanie umożona, ale w papierach coś mu zostanie... (mogę się mylić, nie znam się niestety na prawie karnym).
660 zł. Pełna suma.
(...)
Warto walczyć o swoje.
To nie jest pełna suma.
Odsetki inflacyjne+odsetki karne+odszkodowanie za straty moralne (fatyga) tak długiego oczekiwania na zwrot pieniędzy.
Ale by o to się ubiegać to musiałbyś do istniejącej sprawy karnej (prokuratura zakłada takie z urzędu przy oskarżeniu o oszustwo) dorzucić wniosek (najlepiej podanie napisane przez prawnika) o ściganie również z powództwa cywilnego. Bo tak to tylko jakąś karę w zawiasach mógłby dostać, bez zasądzenia wypłaty odsetek/odszkodowania.
Zadzwonię w tygodniu do "mojej" Pani z komisariatu, powiem, że pieniążki zostały zwrócone, podziękuję i powiem, aby zdecydowała co z tym dalej zrobić. Wycofywać to chyba nie mam po co. Pewnie sprawa zostanie umożona, ale w papierach coś mu zostanie... (mogę się mylić, nie znam się niestety na prawie karnym).
w zasadzie dzwonić nie masz po co.. oszustwo jest oszustwem - zostałeś oszukany i za to powinna być kara.. sprawa niekoniecznie powinna być umorzona bo kwota oszustwa jest powyżej 250 zł co wyczerpuje tzw. "niską szkodliwość społeczną", jeśli zostałaby umorzona to gość "w papierach" miałby czysto - najlepiej jakby dostał "zawiasy" bo wg prawa byłby już karany... ja bym nic nie robił - to że dostałeś kasę po kilku latach nie zmienia całego kontekstu - tak jak Vitez pisze - "straty moralne" odsetki itp. Ja bym nic nigdzie nie zgłaszał.. nie masz takiego obowiązku a gość chyba za twój telefon i czas chyba nie płaci
Z tego co można wyczytać gość ma na koncie tyle przekrętów, że przydałoby mu się za przeproszeniem nasrać w papiery.
Lesio'73
01-10-2008, 09:15
...Wycofywać to chyba nie mam po co. Pewnie sprawa zostanie umożona, ale w papierach coś mu zostanie... (mogę się mylić, nie znam się niestety na prawie karnym).
worms07 chciałem Ci pogratulować - nie tylko odzyskania pieniędzy ale głównie postawy i konsekwencji:!:
Właśnie o takie postępowanie apelowałem już parokrotnie i jeśli masz takie możliwości, to pomimo zwrotu pieniędzy, nie odpuszczaj!
"Sympatyczny" kolega A. chyba czytuje CB ... wnioskuję to bo próbowałem ostatnio pomóc jednemu z użytkowników CB odzyskać sprzęt - niestety moje telefony i nagrane prośby o kontakt pozostały bez odzewu co wskazuje na to, że A. już mnie "nie lubi":twisted: ... niedługo zaczyna się sezon ligowy w PLS - ciekaw jestem czy będziemy się widywać:roll:
Do WORMSA 07:
ja poprosze o kontakt, wyslalem Ci wiadomosc prv, pozyczylem adrianowi swojego backupowego EOSa 30D i nie moge odzyskac spowrotem.
p.s.: to w mojej sprawie Lesio prawdopodobnie probowal interweniowac. Tym samym dziekuje Lesiowi za zainteresowanie sprawą.
Pozdrawiam.
Lesio'73
27-10-2008, 12:02
.... Tym samym dziekuje Lesiowi za zainteresowanie sprawą.
...
Dziękować to byś mógł gdyby mi się coś udało:oops:... ale od czasu do czasu się przypominam wspólnemu znajomemu (z tego co wiem od dłuższego czasu się nie widują).
Teraz nie byłem na PLSie ale przy następnym meczu postaram się poszukać samego sprawcy...
BTW dowiedziałem sie o kolejnym wyczynie "naszego" pupila - poprosił znajomego fotografa o namiary na jego ksiegową bo chciałby korzystać z usług ... szczegółów jeszcze nie znam ale ją też już przekręcił:oops:
zglosilem moja sprawe na policje, jezeli ktos dysponuje zdjeciem adriana k. to bardzo bym prosil o podeslanie na mojego maila (bartek_krupa@wp.pl).
canonfun
13-06-2010, 21:50
rowniez zglosilem sprawe na policji - ponad pol roku temu - zlapali go - dostalem w piatek list ze sprawa odbedzie sie w olsztynie - wystapie rowniez na drodze powództwa cywilnego aby odzyskać swoje - bo mało mnie interesują jego zawiasy i nasranie w papierach - przynajmniej nie daje mi satysfakcji