Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : JH6800 i 300D ??

CamDam
29-08-2006, 16:04
Witam, mam pytanko do Was czy ktoś może spotkał się z takim problemem jak ja ??? Problem polega na tym, że po podłączeniu za pomocą kostki synchro żarówki JH6800 do 300D i wyzwoleniu migawki lampa nie błyska a aparat pokazuje ERR 99 ?? Za wszelkie sugestie będe wdzięczny.

p.s zmieniałem już polaryzację na gnieździe, zmostkowałem wyjście optotriaka rezystorem i zmniejszyłem napięcie na stopce do 0,9V .. niestety problem nadal pozostał :(

KuchateK
29-08-2006, 16:07
No to teraz juz chyba tylko MOC pozostaje :)

Il fuoco
29-08-2006, 17:07
spróbuj z innym szkłem:)serio.

mganko
29-08-2006, 18:46
z tego co pamiętam to te lampki mają coś około 9V na wyjściu,więc nie potrzebny jest MOC

CamDam
29-08-2006, 19:06
:) Panowie i panie ... MOC to nie rozwiązanie...
...bo ;) w środku siedzi MOC-o podobna kostka tylko o innych oznaczeniach (funkcja taka sama) Wracając do sedna .. problem rozwiązałem :)
Generalnie, napięcie na stopce w standardzie to ok 8 do 15 V :) w zależności od czestotliwości wyzwalania błysków, jednym słowem niby "bezpieczne" dla DSLR-ów :) ...ale ..i tu jest myk... skośni w swojej nieprzeniknionej mądrości napięcie do zasilania bramki optotriaka (MOC) pobrali wprost z sieci przepuszczając je przez !!! REZYSTOR i jedną diodę :) Poziom się niby zgadzał ale .... multimetr cyfrowy tego nie wskazywał z powodu swojej wrodzonej zwłoki.. znalazłem więc w przepastej szafie UM3B :) i !!!!! po strzale migawki i zwarciu styków w stopce na ułamek sekundy indukowało się jakieś 110V !!!!
Tu już wiedziałem co zrobić ... I TAK W SUMIE DOBRZE ŻE NIE ZJARAŁEM APARATU :) Odseparowałem obwód bramki optotriaka i zasiliłem go z baterii R6... pomijając oryginalne zasilanie z wnętrza lampy, bateria spokojnie po wcześniejszym izolacyjnym opakowaniu (350V INSIDE!!!!) znalazła miejsce we wnętrzu żarówy. Konstrukcja jest w sumie wielokrotnie sprawdzona i bateryjka w takiej konfiguracji pracuje naprawde lata :) (u MOC niłem w ten sposób już kilka radzieckich błyskogratów)
Sorry za taki laborat, ale może komuś się przyda :)

MMM
30-08-2006, 00:12
Mnie po podłączeniu do 30D JH6800 czasem po kilku zdjęciach pokazuje Err99 i wiesza aparat.