Zobacz pełną wersję : Głowica Manfrotto do statywu Velbon
dentharg
29-08-2006, 10:04
Hej!
Czy ktoś zakładał głowice Manfrotto do statywów Velbon?
W Velbonach śruba jest (chyba) 1/4 cala, natomiast głowice Manfrotto mają średnicę mocowania do statywu, zdaje się, 3/8 cala. Czy ktoś gdzieś widział śrubę umożliwiającą założenie M do V?
Kusi mnie głowica 322RC Manfrotto, a statyw mam Velbona.
Nie powinno być problemu.
Manfrotto standardowo dodaje do głowic specjalne przejściówki.
dentharg
29-08-2006, 10:42
Hmm.. Kolega kupił na Alledrogo nówkę i nie miał żadnych przejściówek..
Hmm... Ja mam do sprzedania taką jak chcesz kupić i mam przejściówkę.;-)
Janusz Body
29-08-2006, 11:36
Hmm.. Kolega kupił na Alledrogo nówkę i nie miał żadnych przejściówek..
Przejsciówka jest zwykle wkręcona w głowice - jak się nie wie można nie zauważyć :)
Hej!
Czy ktoś zakładał głowice Manfrotto do statywów Velbon?
Ja mam stara glowice MN 308 RC i ma ona na stale wbudowana przejsciowke, jak wkrecam w duzy gwint to przejsciowka chowa sie automatycznie wewnatrz glowicy.
Ewentualnie tutaj kupisz najtaniej:
http://www.fotokurier.beep.pl/index.php?products=product&prod_id=190
dentharg
29-08-2006, 11:42
Hmm.. próbowaliśmy mierzyć głowicę kolegi do mojego Velbona ale nic się nie wysunęło z niej i dziura była za duża..
Hmm.. próbowaliśmy mierzyć głowicę kolegi do mojego Velbona ale nic się nie wysunęło z niej i dziura była za duża..
bo widocznie kiedys bardziej starali - teraz pewnie przejciowki sa oddzielnie.
Normalnie glowica MN 308RC ma gwint 1/4" ale on sie wciska (jest na sprezynce) i zostaje gwint 3/8"
Ja mam stara glowice MN 308 RC i ma ona na stale wbudowana przejsciowke, jak wkrecam w duzy gwint to przejsciowka chowa sie automatycznie wewnatrz glowicy.
Ewentualnie tutaj kupisz najtaniej:
http://www.fotokurier.beep.pl/index.php?products=product&prod_id=190
A czy to aby przy statywie ten gwint się nie chowa? Bo takie rozwiązanie to mam właśnie przy monopodzie. Zewnętrzny gwint można wcisnąć i zostaje trzpień z mniejszym.
A czy to aby przy statywie ten gwint się nie chowa? Bo takie rozwiązanie to mam właśnie przy monopodzie. Zewnętrzny gwint można wcisnąć i zostaje trzpień z mniejszym.
Ano masz racje, cos mi sie ubzduralo ;-)
dentharg
29-08-2006, 14:54
A. To wszystko tłumaczy.. ale próbowałem nasadzić swoją głowicę od Velbona do Manfrotto 055ProB i nic mu się tam nie chowało..
Chyba, że za słabo wciskałem.
Chyba, że za słabo wciskałem.
Raczej nie. Ten patent bardzo lekko pracuje.
A. To wszystko tłumaczy.. ale próbowałem nasadzić swoją głowicę od Velbona do Manfrotto 055ProB i nic mu się tam nie chowało..
055 ProB jest rurka zakończona alumionowa platforma w ktorej jest na stale sruba z gwintem 3/8". Ten patent jest tylko stosowany w monopodach - bo tam z zalozenia mozna montowac bezposrednio aparat czy uchwyt od obiektywu z pominieciem glowicy.
dentharg
01-09-2006, 11:13
No i już wiadomo. Ale na szczęście są redukcje więc problem się rozwiąże :)
Sprawę załatwia adapter 3/8 na 1/4 nr 120 za 52zł w Foto7.
dentharg
01-09-2006, 12:28
Szwayko parę postów wcześniej dał link do skelpu foto-kuriera gdzie ten sam dinks kosztuje 5 pln. Nie mam bladego pojęcia dlaczego kawałek dziurawej śrubki miałby kosztować 52 pln...
Bo to nie jest kawałek dziurawej śrubki. Ale oczywiście można również tak jak piszesz.
dentharg
03-09-2006, 13:34
No spojrzałem. Faktycznie coś więcej niż śrubka. Tylko czy to poprawia stabilność? Dodatkowa warstwa pomiędzy statywem a głowicą..
Poprawiać stabilności to może i nie poprawia, ale dobrze przylega na dość dużej powierzchni. Więc na pewno nie pogarsza w istotny sposób. Mocowanie głowicy do satywu za pomocą 037 jest niepewne. I dodatkowo głupio wygląda. A za pomocą 120 (lub 120DF) można praktycznie połączyć wszystko z wszystkim.