Zobacz pełną wersję : Poszedlem Do Rozum Do Glowy
mariuszkom
28-08-2006, 23:53
poszedlem po rozum do glowy !! hehe
mialem juz zakupic zestaw:
-canon 20D
-tamron 17-50
-grip i inne rzeczy za sume kolo 7 700 zl !!!
ale tak sobie mysle ze przeciez ja nie jestem profi i 20D zapewne bedzie dla mnie za dobry, nie wykorzystam jego mozliwosci
na poczatek to moze zakupie 350D z Kitem i dodatkami za sume 4200 zl !!
lub poczekam i zakupie 400D z kitem i dodatkami za okolo 5000 zl !!!
co o tym wszystkim myslicie ?? hehe
Myśle że mogłeś w starym wątku pisać a nie nowy zakładać. Pozatym IMHO miedzy 350d a 400d nie ma praktycznie roznic pod wzgledem zdjeć więc lepiej kupić tańsze body i dokupić szkła lepsze.
Tomasz1972
28-08-2006, 23:57
Myśle że mogłeś w starym wątku pisać a nie nowy zakładać. Pozatym IMHO miedzy 350d a 400d nie ma praktycznie roznic pod wzgledem zdjeć więc lepiej kupić tańsze body i dokupić szkła lepsze.
DOKŁADNIE TAK :)
kup sobie jakiegos kompakta za 300zl zobacz o co chodzi w foto - pozniej wybierz to na czym ci zalezy ;-)
kazdy przemyslany i przeanlizowny wybor jest dobry, naet jak jest zly ;-) to tez jest dobry :mrgreen: bo jest wlasny a nikt, podkreslam nikt na forum nie powi ci co jest dla ciebie najlepszym wyborem !
EDIT:
Myśle że mogłeś w starym wątku pisać a nie nowy zakładać.
a co to zmienia?
Sorcerer
28-08-2006, 23:58
Daj znać jak już kupisz, jestem strasznie ciekawa! ;)
mariuszkom
29-08-2006, 00:18
z fotografia cyfrowa zaczynam wiec trzeb zaczac od podstaw czyli jakis w miare dobre body czyli 350D lub moze 400D, kupilbym 20D + tamrona 17-50 ale wydal bym cala kase jaka zarobilem w UK, a jeszcze mnie czeka zaplata podatku :(:(:( wiec musze zrezygnowac z 20D i tamrona, zreszta to moze dobre posuniecie bo chyba 20D jest dla mnie za dobry :).......oprocz body mam 700 zl na obiektyw zamiast kitowego ale z tego co czytalem to w tym przdziale spokonie wystarczy ten Kitowy
chcialem sie rzucic odrazu na gleboka wode kupujac 20D ale w fotografowaniu chodzi o cos innego...o radosc z robienia zdjec....mysle ze ta 350 luz 400 spokojnie mi wystarczy
A będzie ci się chciało dźwigać te dodatkowe 2MP więcej? (400d, większa matryca - większe pliki, zresztą odbitek i tak wielkoformatowych zapewne na początkunie będziesz robić, nawet 3MP do A4 wystarczą)
Ja bym brał co tańsze (sam kupiłem używane 300d) i raczej się na obiektywach skupiał. Za 700zł nie da się nic lepszego kupic w zakresie takim co oferuje KIT (już było o tym na tym forum i chyba nawet ty zakładałeś taki temat - nie pamiętam).
Jak ja bym kupował to bym wział najtańsze body, do KIT'a dorzucił Tamrona 28-75. Jakby mi na zooma zostalo to bym wział SIGME 75-300 i na początek naprawde porządny zestaw.
mariuszkom
29-08-2006, 01:00
ja mysle zestawie 400D ze zwgledu na lepsze statystycznie parametry i wiekszy ekran, pstryklame 350d zdjecia i ekranik troszke za maly, zreszta zobaczymy jak wyjdzie na testach, co do obiektywu to to bedzie KIT o ogolnego zastosowania i Canon 50mm 50 F1.8 II za oklo 400 zl, to mi na pocztek powinno starczyc
Moj AMATORSKI zestaw prezentuje sie tak:
http://aparat.blo.pl/
zamiast tego kingston'a 2x2gb kup sobie jakas porzdna jedno/dwu-gigowa karte. przynajmniej bedziesz mial satysfakcje z robienia zdjec seryjnych.
Moja rada jest taka abyś sobie wziął 400D i poza kitem, kup Tamrona 28-75/2.0, dobre jasne szkło, można uzyć do makro czasami. 50/1/8 jeśli chcesz portretować inaczej nie widzę sensu, miałem i sprzedałem bo jakoś nie miałem okazji do zakłądania do zdjęć. No i nie bądź rozczarowany na początku, że fotki nie takie jak z kompaktu.
Kolekcjoner
29-08-2006, 02:03
Moja rada jest taka abyś sobie wziął 400D i poza kitem, kup Tamrona 28-75/2.0, dobre jasne szkło, można uzyć do makro czasami. 50/1/8 jeśli chcesz portretować inaczej nie widzę sensu, miałem i sprzedałem bo jakoś nie miałem okazji do zakłądania do zdjęć. No i nie bądź rozczarowany na początku, że fotki nie takie jak z kompaktu.
Uważam że to bardzo dobra rada. Jeśli Ci zabraknie pieniędzy to wstrzymałbym się z lampą i gripem. Najważniejsze jest szkło i matryca - tym robisz zdjecia reszta to dodatki mniej lub bardziej ułatwiające życie. Karta może być ale między tym kingstonem, a Extreme III w 350 jest znaczna różnica (podejrzewam że w 400D będzie jeszcze większa). Tak samo odpuściłbym sobie na początek plecak i konwerter makro. Jak trochę porobisz zdjęcia to się przekonasz już po kilku dniach czego Ci na prawdę brakuje i wtedy Twoje dycyzje zakupowe będą dużo trafniejsze:D.
MacGyver
29-08-2006, 02:47
W foto-raj.pl różnica między jednym i drugim body wynosi 200 zł więc chyba lepiej wziąść 400D, bo jednak nowsze. A ta matryca 10,1 MP to moim zdaniem wyłącznie chwyt marketingowy, poczyniony w ramach konkurencji z Sony Alpha 100.
Słuszna decyzja - tak naprawdę 20D praważa mocno nad 400D, ale dopiero jak się potrafi wycisnąć z tego sprzętu ostatnie soki albo ma jakieś konkretne potrzeby. Ja kupiłem swoje 20D bo akurat miałem okazję, gdybym nie miał był bym równie szczęśliwy ze starym 300D - w obu przypadkach ograniczeniem są wciąż moje umiejętności :(
Kolega pewnie zalozy jeszcze 15 podobnych watkow.. i w kazdym bedzie podjeta inna decyzja... ;)
Kup ten ktory Ci bardziej odpowiada - to w koncu ma byc Twoj aparat czy nasz?
Myślę mariuszkom, że stajesz się żałosny:rolleyes: Załóż jeszcze 1000 wątków, zmień 2000 razy decyzję, a na końcu skończy się tak, jak powiedział Jac:
kup sobie jakiegos kompakta za 300zl zobacz o co chodzi w foto - pozniej wybierz to na czym ci zalezy ;-)
katonczyk
29-08-2006, 07:37
Powiedzcie mi tylko jedna rzecz - czy warto kupowac nowszy model aparatu tylko dlatego, ze jest nowszy? Jeszcze rozumiem 300D a 350D, bo faktycznie tam sporo roznic bylo, ale tutaj? Widze taki trend w lustrzankach, jaki jest w calym przemysle komputerowym - co 1,5roku wymieniamy wszystko co sie da na nowsze. :)
Pozatym IMHO miedzy 350d a 400d nie ma praktycznie roznic pod wzgledem zdjeć
A skąd wiesz ? A sporo dokładniejszy AF to pikuś ? To jest ta jedyna zmiana która powoduje, że 400setka jest IMO warta uwagi. Pozdr.
katonczyk
29-08-2006, 08:07
A skąd wiesz ? A sporo dokładniejszy AF to pikuś ? To jest ta jedyna zmiana która powoduje, że 400setka jest IMO warta uwagi. Pozdr.
Poczekajmy na oficjalne testy, nie wiemy jakiej jakosci bedzie matryca, jak ten AF bedzie faktycznie dzialal itd. Poki co dosc abstrakcyjni rozmawiamy :)
Gdybym miał kupowac teraz body, a warunki finansowe powodowałyby, że musiałbym wybierać pomiedzy 350d a 400d to wziąłbym 400 bo oprócz dokładniejszego AF dla mnie ważny byłby jeszcze RGB histogram.
mariuszkom, z tego co widzę to weź 400d i nie zawracaj gitary...
uważaj żebyś nie kupił tego gripa do którego link podałeś na swojej stronce, czyli
http://allegro.pl/item121113482_fotoit_canon_battery_grip_bg_e2_eos_ 20d_30d_.html
bo może Ci się nie przydać ani do 350D ani do 400D ;)
Kolego,
Bardzo Cię proszę, nie zanudzaj nas już tym, jaki aparat po raz 100-ny zdecydowałeś się jednak kupić. To jest Twoja prywatna sprawa i nie musisz się tym dzielić. Jak już wreszcie kupisz, to sobie umieść w stopce i osoby zainteresowane będą się mogły dowiedzieć.
Przez takie nic nie wnoszące wątki, coraz trudniej znaleźć na forum ciekawe, przydatne informacje.
A ja się cieszę,że kupiłem 350D i wcale nie zamienił bym jej na 400D.Ponieważ jest droższa,zdjęcia pewnie wychodzą takie same.Ta matryca to by mi nawet wystarczała 6ml. mpx.Zrezygnowali z tego ekraniku,a ja wolę mieć osobny,taki standartowy.Wolę kupić tańsze body,a leprze szkła...
Załóż jeszcze 1000 wątków, zmień 2000 razy decyzję, a na końcu skończy się tak, jak powiedział Jac:
.. mysle ze juz przy kolejnym nasza cierpliwosc sie wyczerpie i kolega dostanie jakiegos bana na otrzezwienie.. bedzie mial wtedy czas na przemyslenia (co kupic) :mrgreen:
Janusz Body
29-08-2006, 09:36
...
Przez takie nic nie wnoszące wątki, coraz trudniej znaleźć na forum ciekawe, przydatne informacje.
Mam dokładnie takie same wrażenia.
Może by tak załozyć nowy dział w kategorii dla początkujących pt. "Co Kupić" i wszystkie posty w stylu "czy mam kupić bułke z masłem czy moze lepiej bez" bezwzględnie i bezdyskusyjnie tam przenosić.
Powoli robi się cos podobnego do grup dyskusyjnych typu rec.xxxx.pl które przestałem czytać zupełnie m. in. z powodu zalewu postów "co kupic"
Oj dopiero zbieram na szkła :)::-| ,ale wtedy szybciej je kupie,niż jak bym miał kupić 400d :mrgreen:
.... z powodu zalewu postów "co kupic"
Zastanawiająca jest geneza tego zjawiska.
Wydaje mi się, że gdy potencjalny klient ma problem z wyborem towaru, to powinien mu doradzic sprzedawca. Czyżby więc była to po części wina sprzedawców?
Czy naprawdę wcisnęli ludziom już tyle kitu, że nikt im nie ufa? Czy też może sami nie posiadają wystarczającej wiedzy na temat tego, czym handlują? A może jeszcze coś innego...?
MacGyver
29-08-2006, 10:09
Oj dopiero zbieram na szkła :)::-| ,ale wtedy szybciej je kupie,niż jak bym miał kupić 400d :mrgreen:
Tak, oczywiście te dwie stówki przyoszczędzone na body pozwolą akurat na pokrycie różnicy w cenie między eLką a tanim uzupełnieniem KIT-a ;-)
mariuszkom
29-08-2006, 10:12
zauwazylem ze czesc z was uwaza sie za nad ludzi!!, co w tym zlego ze zalozylem tyle watkow, to jest dzial dla poczatkujacych, a na Forum zaklada sie watki aby dyskutowac !!! wiec nie rozumiem waszych nieuzasadnionych pretensji ! Jestescie tak niedowartosciowani, ze musicie kogos skarcic, ponarzekac itp ??
Z drugiej strony jesli wam sie nie podoba to nie musicie odpowiadac na Posty.
Z trzeciej strony za co mialbym dostac Bana, za to ze zakladam nowe tematy w dziale dla Poczatkujacych ??
Ludzie miejcie troche dystansu do siebie i innych !!
Mariuszu, dolaczajac do jakiejs spolecznosci warto by sie chociaz zapoznac z panujacymi tam regulami. Darowal bys wtedy sobie i zarazem nam wielkiego oburzenia "ale jak to tak!?". To ze jestes poczatkujacy nie zwalnia Cie ze znajomosci chocby netykiety, nie mowiac juz o regulaminie forum. Naprawde rzadko sie nim podpieram, ale az Ci zacytuje:
pkt.3 Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).
Tyle w temacie zakladania nowych watkow na ten sam temat.. czy jest sie poczatkujacym czy nie.
Jesli dalej masz zamiar kazda nowa mysl na ten sam temat przelewac w oddzielnie tworzonym watku, to przykro mi to pisac, ale dlugo tu nie zabawisz. Nie.. nie sprawia mi frajdy upominanie Cie - mam ciekawsze zajecia do roboty.
Pozdrawiam.
MacGyver
29-08-2006, 10:18
zauwazylem ze czesc z was uwaza sie za nad ludzi!!, co w tym zlego ze zalozylem tyle watkow, to jest dzial dla poczatkujacych, a na Forum zaklada sie watki aby dyskutowac !!! wiec nie rozumiem waszych nieuzasadnionych pretensji ! Jestescie tak niedowartosciowani, ze musicie kogos skarcic, ponarzekac itp ??
Z drugiej strony jesli wam sie nie podoba to nie musicie odpowiadac na Posty.
Z trzeciej strony za co mialbym dostac Bana, za to ze zakladam nowe tematy w dziale dla Poczatkujacych ??
Ludzie miejcie troche dystansu do siebie i innych !!
Spokojnie, co się tak wzburzyłeś. Popatrz na to z innej strony, gdyby każdy wrzucał wątek, jak tylko przyjdzie mu do głowy jakieś pytanie to nikt by na te wątki nie odpowiadał, bo komu by się chciało pisać to samo po raz 99-ty, pomijajając fakt że przy takim podejściu userów forum najprawdopodbniej padło by z przeciążenia a moderatorzy dokonali żywota przed monitorami próbując to wszystko ogarnąć.
zauwazylem ze czesc z was uwaza sie za nad ludzi!!, co w tym zlego ze zalozylem tyle watkowNie uważam się za żadnego guru. Wiem bardzo mało i dzięki istnieniu forum ciągle dowiaduję się czegoś nowego. A przez takie spamowanie, jakie uprawiasz wbrew netykiecie i regulaminowi, forum staje się śmietniskiem, w którym wątki-perełki, zawierające wiedzę, którą mógłbym i chciałbym poznać, giną pośród całej sterty bezwartościowego ględzenia.
Mariuszu, dolaczajac do jakiejs spolecznosci warto by sie chociaz zapoznac z panujacymi tam regulami.
... zwłaszcza że przy rejestracji na forum wymagana jest akceptacja tegoż regulaminu. I nie jest ona (rejestracja, nie akceptacja :mrgreen:) obowiązkowa...
mort_subite
29-08-2006, 10:44
Powiedzcie mi tylko jedna rzecz - czy warto kupowac nowszy model aparatu tylko dlatego, ze jest nowszy? Jeszcze rozumiem 300D a 350D, bo faktycznie tam sporo roznic bylo, ale tutaj? Widze taki trend w lustrzankach, jaki jest w calym przemysle komputerowym - co 1,5roku wymieniamy wszystko co sie da na nowsze. :)
Oczywiście, że to nie ma większego sensu - no chyba, że zaistniała zmiana międzygeneracyjna wnosi jakieś istotne (z punktu widzenia konkretnego fotografującego) modyfikacje, np. ów usprawniony AF. Albo ktoś ma na zbyciu trochę $$$ i koniecznie chce mieć "the latest and the greatest" (pomijając fakt, że trudno na poważnie aparat entry-level określać tak górnolotnie).
Natomiast jeżeli ktoś dopiero się do lustrzanki przymierza, to rozważania 350D vs 400D mają jak najbardziej sens. W chwili obecnej jest to oczywiście takie sobie bicie piany, bo dopóki nie pojawią się testy "czterysetki", to trudno się sensownie na temat tego aparatu wypowiadać. Niemniej jest o czym myśleć - różnica w cenie nie będzie przypuszczalnie oszałamiająca, zaś co nowe, to nowe...
Miłego dnia.
mariuszkom
29-08-2006, 10:46
co do regulaminu:
"Wszystkie wypowiedzi wyrażają punkt widzenia użytkownika, który je pisał, zatem ani właściciel Forum Canon Board jak i Jelsoft Enterprises Ltd. nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za zawartość wiadomości.
Poprzez przyjęcie tych zasad gwarantujesz, że nie będziesz umieszczał żadnych wiadomości o treści obraźliwej, wulgarnej, seksualnej, głoszącej poparcie dla przemocy i dyskryminacji, lub innej, naruszającej prawo."
zgodnie z tymi wytycznymi nie zlamalem zandego zakazu na forum, wiek kolejne pretensje nieuzasadnione.
powtarzam jeszcze raz jest to dzial dla pocztkujacych, innego nie ma, moze bedzie dla geniuszy i zaawansowanych i wszyscy sie tam znajdziecie, tymczasem sa ludzie ktorzy maja podobne problemy i sa poczatkujacymi userami wiec nie mozecie miec do mnie pretensji ze zakladam watki. Forum po to jest
Oho, zaczyna się :) Na PM przerabiamy takie dyskusje z obrażonymi, niezadowolonymi, obrońcami "wolności słowa" albo zwykłymi trollami średnio raz na tydzień :)
A ja już dawno proponowałem zastąpienie regulaminu jednym prostym punktem: administrator (i/lub reprezentujący go moderator) ma zawsze rację. Jeśli się nie zgadzasz - wciśnij "anuluj" :) A reszta to bardziej jako pomocnicze wytyczne.
mariuszkom
29-08-2006, 10:57
Oho, zaczyna się :) Na PM przerabiamy takie dyskusje z obrażonymi, niezadowolonymi, obrońcami "wolności słowa" albo zwykłymi trollami średnio raz na tydzień :)
Ja nie jestem ani obrazony, niezadowolony badz trollem, po prostu chce miec jasnosc w pewnych sytuacjach, jesli ktos mi wypomina ze naruszylem regulamin a tak nie jest to to nie jest w porzadku. Jesli Admin lub moderator mialby zawsze racje to powyzszy regulamin bylby bezcelowy, a chyba nie oto komus chodzilo.
JA rozumiem poirytowanie niektorych osob moimi watkami, ale badzcie ludzmi, nie mozecie negowac wszystkiego co napisze.
badzicie ludzmi, nie mozecie negowac wszystkiego co napisze.
Za pierwszym razem można się lekko uśmiechnąć. Za drugim przejść obojętnie. Za trzecim zaczyna to trochę wkurzać. Za czwartym wkurzonych jest już kilku. Z postów powyżej wynika, że Ty jjesteś gdzieś w okolicach tego czwartego punktu.
z fotografia cyfrowa zaczynam wiec trzeb zaczac od podstaw czyli ...
chcialem sie rzucic odrazu na gleboka wode kupujac 20D ale w fotografowaniu chodzi o cos innego...o radosc z robienia zdjec....mysle ze ta 350 luz 400 spokojnie mi wystarczy
Kup sobie 350D i tak cię przerośnie ...
mariuszkom
29-08-2006, 11:09
Kup sobie 350D i tak cię przerośnie ...
kolejny "kolega" ktory ma jakis kompleks, wiesz dogryzajac komus to to nie robi przykrosci tej osobie( w wiekszosci, mi ie robi) tylko swiadczy o tym ze ma sie jakis niedosyt czegos, niskie poczucie wlasnej wartosci, taka jest niestety prawda....
A ja proponuje zakończyć te spory bezsensowne. mariuszkom na przyszłość sprawdź czy ktoś nie założył podobnego tematu, a teraz poszukaj a pewnie znajdziesz takie które Cię interesują. Nikt tu za ciebie nie podejmie dacyzji co kupić bo dla jednych 400d za mały dla innych odpowiedni i bedą tutaj padać tylko opinie subiektywne a nie obiektywne (na których ci zapewne zależy).
Mi szczerze mówiąc to odechciewa się komukolwiek takiemu pomagać bo zaraz w wątku robi się zadyma na temat tego czy coś jest zgodne z regulaimnem albo nie bo to że nawet ktoś zadaje podobny temat to tak jak muflonie napisałeś - za pierwszym razem można się uśmiechnąć i ja za tym pierwszym razem staram się wypowiadać. Z ilością postów zgoda. Jeżeli coś jest niezgodne zdaniem moderatora z regulaminem to niech napisze posta dlaczego i zamknie :)
mariuszkom
29-08-2006, 11:16
ja nie jestem konfliktowy, wiec tez proponuje zamknac ten watek.
Pozdro for all i sorry za zamieszanie z mego powodu.
No to zamykam i zapominamy o sprawie.