Zobacz pełną wersję : 430+350 w M i o co chodzi
mattnick
28-08-2006, 22:08
Albo jestm kompletnym idiotą albo na prawdę strasznie już pobłądziłem...nie mam pojęcia jak sprawdzić czy zdjęcie będzei niedoświetlone czy prześwietlone...* nie działa...czytałem instrakszyn ale nic nie znalazłem. Na wyświetlaczu wskaźnik migał na -2 a zdjęcie przejarane...pomocy
KuchateK
28-08-2006, 22:19
Wskaznik w aparacie jest od zastanego a nie od lampy.
Lampe tez ustawiles na M?
mattnick
28-08-2006, 22:20
tak...
nawet jeśli jest od zastanego to wolałbym jakoś sprawdzić jak będzie się sprawa miała po dopaleniu lampą...jest to possible ??
KuchateK
28-08-2006, 22:34
Wskaznik w puszce odnosi sie tylko do kombinacji iso/przyslona/czas. Jesli bedzie na zero mozesz robic zdjecia bez lampy w miare poprawnie naswietlone.
Lampe w M juz niestety sam musisz kontrolowac z glowy. GN znasz ;)
Jesli chcesz liczyc to wzor brzmi:
dystans (w metrach lub stopach) = moc lampy (GN w metrach lub stopach odpowiednio) podzielone przez wartosc przyslony
Dla przykladu lampa GN 25 przy f8 ma zasieg 25/8 czyli 3 metry.
Iso 100 oczywiscie ;) Zwiekszenie ISO odpowiednio zasieg zwiekszy.
Rownie dobrym sposobem jest pstrykanie na wyczucie :) Po jakims czasie nauczysz sie mniej wiecej trafiac patrzac co bedziesz fotografowal i jak dalego to jest... Bez kilkuset klatek jednak praktyki sie nie obedzie.
Tylko po co sie meczyc jak jest e-ttl II? :mrgreen:
mattnick
28-08-2006, 22:45
Tylko po co sie meczyc jak jest e-ttl II? :mrgreen:
tzn., że mam sobie darować m w lampie ??
Tomasz1972
28-08-2006, 22:46
tzn., że mam sobie darować m w lampie ??
Tak , chyba że masz czas i chęć precyzyjnie ustawić siłę błysku .
mattnick
28-08-2006, 22:50
no oka ale i tak w M w aparacie nie dowiem się, czy będzei za ciemno czy za jasno...albo ?
Dowiesz się PO zrobieniu zdjęcia :)
mattnick
28-08-2006, 23:00
czyli jednym słowem do **** ?? Mimo tego, że odpalam * to wskaźnik ev nie drgnie nawet na chwilę...bezedura
yogi-bear
28-08-2006, 23:10
czyli jednym słowem do **** ?? Mimo tego, że odpalam * to wskaźnik ev nie drgnie nawet na chwilę...bezedura
E.. dlaczego "bezedura"? :) IMO jest bardzo dobrze. Patrząc na drabinkę w puszcze masz informację ile światła dostajesz naturalnie a resztę "doda" lampa (zazwyczaj bardzo dobrze dzięki e-ttl II). Dzięki tym informacjom możesz wnioskować że np. tło będzie zbyt ciemne, że zbyt dużo światła pójdzie z lampy (a np. chcesz użyć więcej zastanego). Jeśli na drabince masz wskaźnik na "-" to e-ttl II na 99,9% nie przepali zdjęcia :)
Jeśli na drabince masz wskaźnik na "-" to e-ttl II na 99,9% nie przepali zdjęcia :)
A nawet niedoswietli bo tak jest E-TTL II skonstruowany byle nie przepalic - czyli koncentruje sie by najjasniejsze partie kadru dostaly taka moc swiatla by ich nie przypalic.
Dla ogolnie poprawnego naswietlenia kadru z aparatem w trybie M a lampa na E-TLL II trzeba dolozyc ok + 2/3 EV na lampie.