Zobacz pełną wersję : 5D wiesza się z Tamronem 28-75
Czy wiesza Wam się to kombo? Mi od jakiegoś czasu coraz częściej. Podczas intensywnego ciągłego użytkowania wiesza się nawet co jakieś 100 klatek. Wyskakuje err99 i migawka zatrzymuje się na 1-2sek. Dodam, że i 5D i Tamron to nówki eksploatowane z należytą dbałością. Przebieg 5D to ok 5tys klatek.
Oprócz err99 zauważam, że moja piątka często "muli się" i nie reaguje na naciśnięcia podglądu zdjęcia. Wchodzi wówczas w jakiegoś dziwnego stand-bye i trzeba go przywołać do życia spustem migawki. Nie robię w RAW-ach tylko raczej małe JPEGI i mam szybkiego SanDiska także nie potrafię zrozumieć o co chodzi.
Dodam jeszcze, że często te wszystkie objawy występują gdy focę z moja lampą - 550EX, ale nie tylko wtedy. Czy jest tu możliwa jakaś "niekompatybilność"?
Dziwne to wszystko. Z moim 10D nigdy nie miałem żadnych problemów, a tu "taki" sprzęt i taka skucha. :-?
u mnie się nawet nie zaksztusiła piątka jeszcze . Trudno powiedzieć.
Dodam jeszcze, że często te wszystkie objawy występują gdy focę z moja lampą - 550EX, ale nie tylko wtedy. Czy jest tu możliwa jakaś "niekompatybilność"?
O ile pamiętam, to komuś już się tak porobiło. Chyba nie w 5 ale to nie istotne. Przyczyną okazała się być wadliwa lampa a nie obiektywy, jak to na początku sądzono. Na wszelki wypadek sprawdź styki, poczyść wszystko. Jeśli nie pomoże to trzeba by popróbować podmianek ze znajomymi.
moja piatka chodzi jak złoto... tfu tfu.... z wszelakimi obiektywami jakie mam i z lampą.... więc to może sofcik?
err99 to moga byc rozne przypadlosci, naogol chodzi o styki - przeczysc je moze problem ustapi ;-)
A tak z ciekawosci, to czy wyskoczyl kiedys komus err99 z powodu gripa?
Odświeżam wątek, bo sprawa się wyjaśniła. Nie był to problem niekompatybilności 5D z Tamronem - choć wyskakiwał err99 - lecz sam 5D okazał się uszkodzony. Wysłałem go na Żytnią, po czym właśnie dzisiaj rano, równo po dwóch tygodniach, przyszedł do mnie z powrotem. Wygląda na to, że wszystko OK, robię fotki, testuje i zero wcześniejszych problemów! Acha, no i widać nie taka Żytnia zła jak ją malują ;) przynajmniej w moim przypadku. Wszystko elegancko zapakowane, sprzęt czyściutki, był na (euro)gwarancji także wysłany DHL-em w jedną i drugą stronę na koszt serwisu. W opisie usterki napisane coś o przeglądzie połączeń migawki cokolwiek by to znaczyło.
ostatnio byl watek o czlowieku z ixusem, ktorego nieco inaczej potraktowali. jak widac jakosc uslug zalezy od wartosci sprzetu ;)
ostatnio byl watek o czlowieku z ixusem, ktorego nieco inaczej potraktowali. jak widac jakosc uslug zalezy od wartosci sprzetu ;)
A Canon S2 ile jest wart?
http://canon-board.info/showpost.php?p=233470&postcount=5
Nie lubie takich uogolnien :p
Nie mam najmniejszego problemu z tym połączeniem, inna sprawa że ten tamron jest raczej cienkim obiektywem i myślę o zmianie
...i myślę o zmianie
Proszę bardzo :grin: Jest fajny C 28-70/2,8 więc nie ma się co zastanawiać.
Z canonem 24-70 L też wystąpił błąd więc chyba to nie koniecznie wina tamrona
No, Smaczny pisał, że to wina puszki.