Zobacz pełną wersję : Canon 350d niedoświetlone zdjęcia
Witam
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem podstawowej lustrzanki cyfrowej jaka
jest Canon 300d. wcześniej bawiłem sie kompaktowymi cyfrówkami. Mam problem,
mianowicie zdjęcia które robie w większości wychodzą ciemne, niedoświetlone...
mam obiektyw Sigma 70-300 APO DG i Lampe błyskową Canon 380EX. Wiem ze
powinien być większy czas naświetlenia ale bez przesady wtedy musiał bym robie
zdjęcia ze statywu a to jest mało praktyczne. Może robie jakiś błąd lub mam
zle ustawienia aparatu.
Jeżeli ktoś może mi cokolwiek podpowiedzieć będę Wdzienczny
I proszę o wyrozumiałość…
Większe ISO:) I zobacz jaki zasięg ma lampa. Chyba nie robisz z lampą przy 300mm:)
I napisz co to za aparat - w tytule 350d a w treści 300d
Pozdr
Artur
Hellfire
28-08-2006, 20:43
Mój 300d za to w trybie Av przeważnie prześwietla zdjęcia :) W Twoim przypadku ekspozycja za + i powinno być dobrze. U mnie przynajmniej działa (tyle, że w drugą strone).
Mój 300d za to w trybie Av przeważnie prześwietla zdjęcia :)
A wiesz ze aparat nie potrafi myslec za fotografa?
Ma tylko glupie, wbudowane algorytmy i przerozne elementy kadru, otoczenia, oswietlenia potrafia czesciowo lub calkowicie oglupic te algorytmy.
I tu nastepuje miejsce gdzie uchwyt do aparatu (potocznie zwany "fotografem" ) ma swoj moment glorii bo musi zaczac myslec za aparat i wprowadzac adekwatne do fotografowanej sceny korekty nastawow automatycznych.
Jesli fotograf tego nie potrafi to niestety - pozostaje kupno kompaktu, ktory przeroznymi magicznymi kombinacjami w swoim wewnetrznym sofcie robi tak by bylo dobrze, niestety kosztem jakosci (i nie tylko jakosci) zdjec.
Ale ciemne z lampą, czy ciemne wogóle ?
Hellfire
29-08-2006, 09:25
A wiesz ze aparat nie potrafi myslec za fotografa?
Ma tylko glupie, wbudowane algorytmy i przerozne elementy kadru, otoczenia, oswietlenia potrafia czesciowo lub calkowicie oglupic te algorytmy.
I tu nastepuje miejsce gdzie uchwyt do aparatu (potocznie zwany "fotografem" ) ma swoj moment glorii bo musi zaczac myslec za aparat i wprowadzac adekwatne do fotografowanej sceny korekty nastawow automatycznych.
Jesli fotograf tego nie potrafi to niestety - pozostaje kupno kompaktu, ktory przeroznymi magicznymi kombinacjami w swoim wewnetrznym sofcie robi tak by bylo dobrze, niestety kosztem jakosci (i nie tylko jakosci) zdjec.
Napisałem przecież, że wtedy korekta ekspozycji na minus i przeważnie wszystko wraca do normy. A jeśli nadal efekt mnie nie satysfakcjonuje to jest jeszcze tryb manualny, a wtedy już wszystko jest dobrze. Nie kupował bym dSLR-a gdybym tego nie wiedział i gdybym czasem nie myślał :D
No macie racje iż aparat nie będzie myślał za mnie...
Ale jak wiele osób zaczynam swoja zabawe od niedoskonałość które są i będą okupione błędami. Myślałem o jakiej szkole lub cos w tym rodzaju jednak teraz jest mi brak czasu nawet aby wyskoczyć w plener. Ale to już nie długo potrwa i będę miał więcej czasu
Co do aparatu to jest to Canon 300d (a nie 350d ) i napewno nie robie tych zdjęć przy 300mm. Wiem ze jestem zielony ale nie aż tak...no może troszeczkę .
Może polecicie mi jak zdobyć wiedze aby dojść do jakiegoś możliwego stylu i umiejętność.
Pozdrawiam DAREK
Diabel03
30-08-2006, 17:21
Może polecicie mi jak zdobyć wiedze aby dojść do jakiegoś możliwego stylu i umiejętność.
Przeczytac instrukcje i dużo focić :)
kombinuj-ja do szkoly nie chodzilem(nie ze do zadnej;) a jakos sie udaje czasem;) a tak moze troche bardziej serio-daj jakies zdjecia i informacja z exifa
Co do aparatu to jest to Canon 300d (a nie 350d )
Witam..
To ważna informacja bo o ile pamiętam w 300D są duże różnice jeśli chodzi o pomiar światła w poszczególnych trybach (nie pamiętam już co w którym - odsyłam do instrukcji). Nie masz możliwości wybrania trybu pomiaru - jesteś skazany na to co aparat ma zaszyte w programie (chyba że jakiś Wasiaware czy coś) i czasem to potrafi bardzo wk... znaczy zdenerwować :mrgreen: .. No i oczywiście pozostaje tryb M ;-)
Pozdrawiam
Artur
...jesteś skazany na to co aparat ma zaszyte w programie (chyba że jakiś Wasiaware czy coś)...
nawet wasi tego nie zmienia:?