Zobacz pełną wersję : EOS 350D i zdjecia z Afryki
mariuszkom
27-08-2006, 23:52
Moj brat ma EOSa 350D, niedawno byl w afryce i oto zdjecia, jak na moj gust to bardzo ladnie wyszly, co sadzicie?
http://jacu.blo.pl/
w galerii jest narazie 135 zdjec
Vresviik
27-08-2006, 23:56
Brat musi poćwiczyć
mariuszkom
27-08-2006, 23:59
Brat musi poćwiczyć
cwiczy juz dosc dlugo hehe
Vresviik
28-08-2006, 00:02
cwiczy juz dosc dlugo hehe
to powinien się zacząc martwić
mariuszkom
28-08-2006, 00:07
a co w tych zdjeciach jest zlego? oczywiscie nie kazde zdjecie jest doskonale
Vresviik
28-08-2006, 00:11
a co w tych zdjeciach jest zlego? oczywiscie nie kazde zdjecie jest doskonale
niechlujne kadry(poucinane głowy nogi itp) niedoswietlone niebo, nieostre itd, jak dla mnie nieciekawe pomijając niedostatki techniczne
Tomasz Golinski
28-08-2006, 00:13
Prosze nie duplikować wątków.
Całkiem fajne. Gdzie to było. Kenia?
mariuszkom
28-08-2006, 00:18
tak Kenia
DoMiNiQuE
28-08-2006, 00:21
Fajne foty. Przebrnalem przez wszystkie. Milo sie ogladalo.
niechlujne kadry(poucinane głowy nogi itp) niedoswietlone niebo, nieostre itd, jak dla mnie nieciekawe pomijając niedostatki techniczne
LOL Ty z tymi glowani, nogami i niedoswietleniem to tak calkiem serio? :shock:
emisiaczek
28-08-2006, 00:25
podoba mi sie :)
po dniu ogladania wypieszczonych fotek reklamowo, gazetowo, stylizowanych, ostrych, dopieszczanych, poprawianych, wrecz chamsko podlizujacych sie oczom ... wspaniale jest usiasc i zobaczyc wspomniania z afryki ujete troszke inaczej. Nie przejmowac sie i pstrykac dalej :)
uwagi: w sumie to zmien skrypt galerie i wybierz z 15 subiektywnie ciekawych dla szybkich lopezow a reszte gdzies do innej galeri dla rodzinki
w galerii jest narazie 135 zdjec
I to jest o jakieś kilkadziesiąt za dużo. Normalnie oglądałoby się to całkiem sympatycznie ze względu na egzotykę - nawet pomijając jakieś tam niedoróbki techniczne. Ale takie dwie fotki obok siebie jak #2 i #3 na pierwszej stronie ("ale jaja") powodują, że strona leci do kategorii "zrzut z karty" i wciska się guziczek "X" w rogu okna.
Vresviik
28-08-2006, 00:29
Fajne foty. Przebrnalem przez wszystkie. Milo sie ogladalo.
LOL Ty z tymi glowani, nogami i niedoswietleniem to tak calkiem serio? :shock:
ano serio
mariuszkom
28-08-2006, 00:38
z tego co wiem to zdjecia byly troche poprawione programem Adobe Photoshop Elements 4.0 zeby sie lepiej ogladalo :)
oto kilka moich zdjec
http://www.mariuszk.blo.pl/
Zgadzam sie z przedmówcami - zdjęcia typu "a tu moje zdjęcie z tubylcem" dla rodzinki do innej galerii, a te mocno szwankujące i powtarzające się skasować. Zostalo by z 30, które bardzo miło by się oglądało.
Mogło być ich trochę mniej....ale miło się ogląda...:mrgreen:
Też je przejżałem, zdjęć za dużo i faktycznie - widoki ładne ale wiele kadrów takich sobie. Polecam książeczki, choćby "Szkołę Fotografowania NG".
Nie, żebym ja nie popełniał takich błędów, jak autor tych zdjęć, ale przynajmniej gdy zdjęcia sobei oglądam przy obróbce to wiem które usunać i się nimi nie chwalić publicznie ;)
A ja myślę, że komentarze w stylu "jest ich za dużo" są trochę bez sensu.
To nie jest wystawa "ahtystyczna" tylko facet pokazuje zdjęcia z podróży i tyle. A że nie przebrane, trudno, kilka i tak jest bardzo fajnuch, jak na przykład gnu. Zrobił galerię szablonem z programu i po prostu chce się pochwalić znajomym: "tu byłem, Tony Halik" ;-) I chwała mu za to! Często przed wyjazdem robię wywiad właśnie po galeriach i patrzę gdzie, co i jak jest. Ja mam tysiące zdjęć z podróży po świecie i często znajomi i obcy pytają gdzie je można obejrzeć. A do publikacji nadaje się może kilkadziesiąt. Tylko że ja jestem leniwy i umieszczać w necie mi się ich nie chce...
Wrzuciłeś linka na forum fotograficzne a nie podróżnicze, stąd takie podejście do sprawy.
ErnestPierwszy
28-08-2006, 11:16
co sadzicie?
Słonie na tle zachodu - bardzo mi się podobają.
Trzebaby popracować nad kolorami, coś balans bieli fiksował, raz ok a raz niebieskie.
Jakie szkła używał?
autorze, a jak funkcjonowal 350d - taka nieuszczelniona, amatorska puszka... nie bylo probelmow?
zapomnialem dodac:
zdjecia fajne, duzo ich, wiec jest troche i slabawych... majac takie fotki wybral bym 10% i zrobil dobre porfolio :) jest z czego
mariuszkom
28-08-2006, 11:37
zdjecia te robione byly obiektywem EF 70-300mm F/4-5,6 IS USM mozliwe ze kilka bylo robiony KITem, to nie ja robilem te zdjecia tylko moj brat z UK, Body sie sprawdzilo, wszystko ladnie chulalo z tego co wiem,
a co do porfolio to te zdjecia sa w calosci zeby jego znajomi ogladali, obrobilem zdjecia cyfrowo zeby sie lepiej ogladalo wiec moze stad te niektore straty na jakosci
Nie no jak dla znajmych to super są te zdjęcia...po dokładnym oglądnięciu niektóre całkiem,całkiem...
Do przebrania i bedzie fajna galeryjka.
"storm"-zgadzam się :mrgreen:
Ojj miło się oglądało, choć faktycznie troszkę tego za dużo... ;-)
mariuszkom
28-08-2006, 17:17
ja bym wybral najlepsze fotki, ale brat chcial wrzucic wszystko aby znajomi ogladali, wiec wrzucilem wszystkie :)
FOTOGRAF
28-08-2006, 17:26
bardzo fajne zdjecia. nie powiem nic nowego jak napisze ze wybralbym najlepsze zdjecia.
moglbym sie zapytac ile wyniusl kosztu calej podrozy?
Do przebrania i bedzie fajna galeryjka.
Zgadzam się z tobą storm.
Spodobała mi się ta ptaszyna.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.anubis.forweb.pl/My%20Gallery%202/snake-eater%20img%202754.jpg)
mariuszkom
28-08-2006, 19:59
kosztowala dosc duzo....jakies 4-5 miesiecznych wyplat w UK :) , za 2 tyg ze wszystkim, wszystko w cenie, balony itp bajery
Zalezy jeszcze jakie wyplaty...:) ale wydaje mi sie nawet przy przecietnej wyplacie to strasznie duzo! Kiedys ktos podawal linki do bodaj onephotoadventure.com
Cena z tego co pamietam oscylowala w okolicach $3k za typowo fotograficzna wycieczke do Keni.
--
marnow
kosztowala dosc duzo....jakies 4-5 miesiecznych wyplat w UK :) , za 2 tyg ze wszystkim, wszystko w cenie, balony itp bajery
4-5 miesięcznych wypłat kelnerki w podrzędnej knajpie, czy dyrektora banku ?:lol:
mariuszkom
29-08-2006, 10:01
4-5 wyplac kolesia co zarabia kolo 7 funtow na godzine hehe pracujac 5-6 dni w tyg :)
mor_feusz
29-08-2006, 10:20
kosztowala dosc duzo....jakies 4-5 miesiecznych wyplat w UK :)
No nie az tyle to nie moze kosztowac. Chyba ze UK taksowka sobie jezdziliscie. Jaka wyplata. Co sie robi i ile zarabia. Z mojego skromniutkiego doswiadczenia wiem ze taki wypad nie jest drogi
Z mojego skromniutkiego doswiadczenia wiem ze taki wypad nie jest drogi
No takie standardowe safari dla turystów z małpkami to nie (relatywnie :mrgreen:). Ale prawdziwa, nastawiona na fotografię, organizowana przez zawodowców, wyprawa... to w sumie bym się nie zdziwił.
mor_feusz
29-08-2006, 10:28
OK. czyli niech czlowiek pracuje 6 dni w tyg po 10h (zeby sie ladnie liczylo)=6*7*10=420tyg przed opodatkowaniem. Po opodatkowaniu (wedlug www.listentotaxman.com) wychodzi 318 tyg czyli 1379,45Ł miesiecznie (zaokroglamy do 1380 i mnozymy przez 5 (niech bedzie 5 wyplat)).
Koszt wycieczki byl rowny (z zaokrogleniem) 6900Ł - niech bedzie 7KŁ.
No to powiem tak zalezy za ile osob. ale jak za 2 to przeplacone. No i prosze nie mow ze to jest 5 wyplat w UK.
http://www.andybiggs.com/2006_09.13_safari.html ;-)
Avadra_K
29-08-2006, 10:38
Kiedys na forum był zdaj się link do takiej wycieczki/wyprawy foto właśnie do Kenii - kosztowało to coś ciut więcej niż 3kus od osoby. 14 dni przelot, przejazdy, hotele etc... (wszystko poza tipami dla obsługi - a to niestety główny tam wydatek) Więc nie popadajmy w przesadę - a zdjęcia ciut ciekawsze niż te z zoo
mariuszkom
29-08-2006, 10:38
dokladnie wycieczka kosztowala kolo 5 tys funtow, za 2 tyd ze wszystkim, codzienne wypady do rezerwatu, przelot balonem itp rzeczy .
wiec 5 tys funtow to nie jest drogo, niech ktos znajdzie w polsce wycieczke na 2 tyg do afryki full inclusive na 2 osoby za 5 tys zl...bo taki to wychodzi przeliczenie, w angli zarabiasz kolo 1 tys, a w polsce tez, tylko w angli funty i wszystko tam tansze niz w polsce
mor_feusz
29-08-2006, 10:41
Muflon 7K$ w tym zakwaterowanie za 2 osoby niezle. Idac dalej twoim linkiem i biarac ta "drozsza" 8,740$ wersje to mamy 4,595.98 GBP. Cena "przyjazna" dla uzytkownika koncowego :D.
Avadra_K
29-08-2006, 10:42
:mrgreen: :razz: No i znalazłem
http://www.onephotoadventure.com/ind...trip&sub=price
wychodzi na to, że z Polski taniej :rolleyes: :lol:
http://www.onephotoadventure.com/ind...=trip&sub=prog
żeby nie było - pierwotną informację zamieścił Robson01 - thx
mor_feusz
29-08-2006, 10:47
bo taki to wychodzi przeliczenie, w angli zarabiasz kolo 1 tys, a w polsce tez, tylko w angli funty i wszystko tam tansze niz w polsce
Tak masz racje. Moze OT ale teraz powiem dlaczego 1PLN w PL = 1 GBP w UK.
W PL minimalne zarobki wynasza okolo 800PLN w UK minimalna stawka=5.05/godzine po 8 godzin dziennie wychodzi ok 800£/miesiecznie. czyli powiedzmy ze najnizsza legalna stawka (znam ludzi ktorzy po 2.5 na h w myjniach pracuja) zarabia sie tyle samo. 1 PLN = 1GBP. I teraz koszt powiedzmy tak niech 350D kosztuje w UK 480 a w PL 2800 niby to samo a jednak kilka razy drozej. 5tys na wycieczke za (jak sie domyslilem 3 osoby) to nie duzo a napewno warto. za 5000 z PL napewno by nie dalo rady. awet jesli po przeliczeniu z PL bylo by taniej to i tak latwiej w UK.
Tu sie z toba zgadzam w 100%. przepraszam jesli OT.
A tak totalnie OT to za 5 wyplat w UK to ze SNOWBOARDERem na BoraBora bys latal, nurkowal a wieczorami pil do upadlego:D
mor_feusz
29-08-2006, 10:53
:mrgreen: :razz: No i znalazłem
http://www.onephotoadventure.com/ind...trip&sub=price
wychodzi na to, że z Polski taniej :rolleyes: :lol:
http://www.onephotoadventure.com/ind...=trip&sub=prog
żeby nie było - pierwotną informację zamieścił Robson01 - thx
Mam prosbe. Linki mi nie dzialaja - mozesz poprawic. Z checia bym zerknal.
EDIT>
Sprawdzilem. Teraz jest do Iindi za ~ 3000$ od osoby. Cena bardo przyzwoita
A no i zapomnialem powiedziec. Galeryje oglada sie dlugo ale milo. (rozumiem ze dla kolegow wszystko a niech patrza). Gratuluje polyslu, zabawy.
Jako, że dopiero zaczynam przygodę z fotografią to i pewnie błędy mi się za bardzo nie rzucają w oczy. Ogólnie to galeryjka fajna z tym, że jedne fotki podobają mi się bardziej, inne trochę mniej. Pozdrawiam.
wiec 5 tys funtow to nie jest drogo, niech ktos znajdzie w polsce wycieczke na 2 tyg do afryki full inclusive na 2 osoby za 5 tys zl...bo taki to wychodzi przeliczenie, w angli zarabiasz kolo 1 tys, a w polsce tez, tylko w angli funty i wszystko tam tansze niz w polsce
Nie obraz sie ale, P[cenzura]SZ GŁUPOTY.
mor_feusz
29-08-2006, 11:12
Nie obraz sie ale, *******ISZ GŁUPOTY.
Nie obrazam ale dlaczego? - lepij przejdzmy na inne forrum bo VITEZ da bana i koniec.
Mor_Feusz: Ale to nie bylo do ciebie.
Nie obrazam ale dlaczego? - lepij przejdzmy na inne forrum bo VITEZ da bana i koniec.
Nie Vitez tylko ja, nie bana tylko warna i nie koniec tylko cenzura :mrgreen:
mor_feusz
29-08-2006, 11:29
Mor_Feusz: Ale to nie bylo do ciebie.
Przsepraszam. Zle zerknalem
Avadra_K
29-08-2006, 11:29
Mam prosbe. Linki mi nie dzialaja - mozesz poprawic. Z checia bym zerknal.
EDIT>
Sprawdzilem. Teraz jest do Iindi za ~ 3000$ od osoby. Cena bardo przyzwoita
A no i zapomnialem powiedziec. Galeryje oglada sie dlugo ale milo. (rozumiem ze dla kolegow wszystko a niech patrza). Gratuluje polyslu, zabawy.
a to w takim razie odsyłam tu:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=9583
mor_feusz
29-08-2006, 11:30
Nie Vitez tylko ja, nie bana tylko warna i nie koniec tylko cenzura :mrgreen:
Zgadzam sie. Dlatego nie uzywam "brzydkich" wyrazen na forum.
redmansas
29-08-2006, 11:42
A mnie nie ktore zdjecia sie podobaja:) trzeba by nad nimi popracowac jeszcze troszeczke zrobic osobna galerie powiedzmy na 20 zdjec i byly by ciekawe, mnie sie moze dlatego podobaja ze jeszcze tam nie bylem moze kiedys pojade:) pozdrawiam
mor_feusz
29-08-2006, 11:53
Tak jak kolega powiedzial. Wszystkie sa zeby znajomi widzieli. Podzielil sie z nami swoimi wrzzeniami i jest OK. Oglada sie przyjemnie. Minus jest taki ze wiekszasc (ja nie) zajmuje sie ftografowaniem zawodowo. Ich praca to robienie zdjec i dopatryewanie sie bledow (to tego sluzy Galeria Uzytkownikow) i informoanie jak takich beldow sie pozbywac (cenne informacje). Kolega moze wybrac powidzmy kilka zdjec powiedzmy "najlpszych" i zaistniec z nimi w Galerii. Gdzie zostanie obrzucony blotem i pochwalony, pouczony gdzie zdobedzie wicej informacji na temat zdjec jak i kadrowania (lub tez nie zawsze znajdzie sie malkontent i zachwycony). Ogladajac zdjecia musimy patrzyc na nie jako "dla kumpli i rodziny" - pod tym wzgledem zdjecia niesamowite (miejsce i jego zalety). Technicznie - sa osoby, ktore z racji doswiadczenia i umiejetnosci moga krytykowac. Przylaczam sie do wiekszasci czytelnikow. 2 galerie - 1 dla znajomych/rodziny 2ga dla forumowiczow. jeszcze raz powiem - oglada sie przyjemnie
Generalnie zdjęcia całkiem fajne - niektórzy narzekający może nie zauważyli, że praktycznie jest to komplet zdjęć z wycieczki, a tam się załapują także te w typie "rodzinnego albumu" itp. Z całości można wybrać kilka i zrobić całkiem zgrabną galerię - np. zdjęcia zachodów itd. są bardzo fajne - przemyślany kadr, widać że ktoś pomyślał jak je robił.
fakt, najlepiej nie jest....sam temat / miejsce niestety nie zawsze ratuje zdjecie....ale kilka kadrow bylo ok. do konca nie dobrnalem ni kuta ,)
pozdrawiam!
nosorozec
04-09-2006, 08:55
Jak dla mnie galeria baardzo fajna - gepardy wrecz swietne.
Bylem w Keni ostatnio przez 14 dni -10 dni w Nairobi w robocie a 3 na safarii w Nasai Mara. Pojezdzijcie sobie trzesacym sie landrovera 110 przez 10godzin w kurzu i w sloncu i wtedy zobaczymy jakie wam zdjecia wyjda.
Pzdr,
Konrad
Vresviik
04-09-2006, 11:25
Jak dla mnie galeria baardzo fajna - gepardy wrecz swietne.
Bylem w Keni ostatnio przez 14 dni -10 dni w Nairobi w robocie a 3 na safarii w Nasai Mara. Pojezdzijcie sobie trzesacym sie landrovera 110 przez 10godzin w kurzu i w sloncu i wtedy zobaczymy jakie wam zdjecia wyjda.
Pzdr,
Konrad
To straszne :)))
Ale straszniejsze jest takie tłumaczenie, przecież nikt nie zmusza do wystawienia zdjęć. Teraz po Twoim poście wiem że powinienem zdjęcia chwalić bo przecież robione były w ekstremalnych warunkach:)