Zobacz pełną wersję : pomóżcie wybrać
senturion
27-08-2006, 12:15
witam wszystkich
jestem nowy na forum i przymierzam sie do kupna aparatu, w grę wchodzi tylko canon, i tutaj mam ptoblem, przeglądnąlem całe forum ale dalej mam mieszane uczucia.
Pomórzcie co warto kupic czy 300D , czy może S2/S3. aparat narazie bedzie łużył do podstawowych rzeczy zwykłych zdjęc ale niedługo bede chciał udoskonalać swoje możliwości wiec lustrzanka bedzie super.
Dodam ze przezmiesiąc bawiłem sie nikonem D100 i była to fajna maszynka wiec chce mieć lustrzankę ale z drugiej strony interesujący mnie 300D ma trochę wad a sprzet używany długobez serwisu nie pozyje,
Prosze was o radę, co kupić by słuzyło bezawaryjnie.
czy 300D uzywkę do 1800zł czy może jednak S2/S3
dodam ze bardziej przypadają mi go gustu lustrzanki.
pozdrawiam
Skoro 300d ma wady które ci przeszkadzają to nie kupuj. Dozbieraj do czegoś co nie ma wad albo kup S2/S3 :twisted:
Wg mnie jeśli nie miałeś jeszcze żadnej cyfry to lepszy będzie S2/S3.
Ja uważam że pierwszym aparatem nie powinna być lustrzanka. Podstawy łatwiej będzie opanować na zwykłej cyfrówce.
300D uzywkę do 1800zł
Na allegro masz nówki 300D za 1800 zł.
A tak przy okazji to jakie wady ma 300d w porównaniu do S3? Może zmienie :wink:
Hmm....Jeżeli szybko się uczysz i masz już jakieś pojęcie o tym,to nie kupuj nic i dozbieraj do 350D,świetny aparat. Wtedy nie kupuj za 1700zł S3 Is,jak za pół roku stwierdzisz,że chcesz lustro.
A jeśli chcesz kupić swój pierwszy aparat cyfrowy to kup S3 Is,bardzo fajny jest,bawiłem się nim trochę i mogę powiedzieć,że jest to chyba najleprzy zawansowany kompakt.Miej go jakieś 1,5 r -2 lata i później,jak Ci się spodoba kup 350D lub coś,co będzie wtedy w sklepach ;) Poprostu musisz wiedzieć czego chcesz. Nie kupuj 300D bo ma wady.... chyba,że bardzo chcesz lustro i nie masz kasy na 350D..
Pozdraiwam,Sali128
Tomasz1972
27-08-2006, 12:34
A tak przy okazji to jakie wady ma 300d w porównaniu do S3? Może zmienie :wink:
Trzeba zmieniać obiektywy :) przy zmianie kurzy się do środka i są plamki na fotach przy f45 :) Jest duży i ciężki :)
Trzeba zmieniać obiektywy :) przy zmianie kurzy się do środka i są plamki na fotach przy f45 :) Jest duży i ciężki :)
Zapomniałeś że filmików nie nagrywa i nie da się na LCD kadrować :wink:
senturion
27-08-2006, 12:45
dzieki za odpowiedzi. dodam iż cyfrówkami bawie sie cały czas, lustrzanką bawiłem sie przez miesiąc i praktycznie większośc opanowałem (nikon d100) daje takie możliwości jakich zwykły kompakt nie da nigdy.
Powiedzcie czy przebieg migawki w 300D rzedu 9000 to dużo?
oraz czy wymiana samej migawki dużo kosztuje.
nie zwróciłem uwagi że na allegro są nowe 300d że jeszcze sprzedaja nowe.
http://allegro.pl/item121252839_canon_eos_300d_kit_nowy_poznan_zielo na_gora.html
No to jeśli chcesz tego 300D to kup nowego, http://allegro.pl/item121252839_canon_eos_300d_kit_nowy_poznan_zielo na_gora.html
Rozumiem,że chcesz tego 300D??
senturion
27-08-2006, 13:03
Rozumiem,że chcesz tego 300D??
tak chcę 300D dlatego ze na 350D nie bedzie mnie stac, a wiem co potrafi lustrzanka.
Chce też aparatu niezawodnego a 300D chyba aż taki zły nie jest ? (chodzi mi o awaryjność) bo długie zapisywanie i zgrywanie zdjęć można przeboleć
No to przynajmniej wiesz czego chcesz :D
Teraz tylko życzyć udanych zakupów.
Jeśli już jesteś zdecydowany na zakup dSLR'a to moja rekomendacja będzie dotyczyła modelu 350D, zwłaszcza że pewnie na dniach jego cena jeszcze spadnie o około 100-200 PLN. 9000 dla 300D to nie dużo, prawie jak nówka. Pamiętaj jednak, że lustro to dopiero początek wydatków. Szkła, szkła i jeszcze raz szkła pochłoną majątek.
MacGyver
27-08-2006, 13:45
Jesli znajdziesz nowy 300D to go sobie kup. Będzie robił na pewno lepsze zdjęcia niż kompakt. Jak cię to wciągnie to z czasem zaczniesz sobie do niego dokupować obiektywy. 350D jest modelem nowszym, ma parę ciekawych poprawek ale na początku nie wykorzystasz w pełni nawet tego co daje Ci 300D.
Z używanymi uważaj, był na forum wątek o padającej migawce (a właściwie mechaniźmie podnoszenia lustra) i przebieg po którym sie to dzieje waha się od kilku do klikudziesięciu tysięcy zdjęć. Inna sprawa że specjaliści od naprawy lustrzanek analogowych (w kazdym dużym mieście taki jest) naprawiają to za ok 100 zł.
senturion
27-08-2006, 14:05
Pamiętaj jednak, że lustro to dopiero początek wydatków. Szkła, szkła i jeszcze raz szkła pochłoną majątek.
można to rozwinąć?
jakie wydatki nastręczają lustrzanki?
Do lustrzanki w zależności jakie chcesz robić zdjęcia będziesz potrzebował stosownych obiektywów a te jesli mają być dobre, nie są tanie. Na początek pewnie wystarczy Ci kit ale potem będziesz chciał coś z tele, coś do makro, coś szerokiego etc.
No przyda sie lampa, filtry etc..
Na początek ze 2 obiektywy a do nich filtry, jakaś torba albo plecak, lampa by się też przydała.
A później to sam będziesz dokupywał to co będzie ci niezbędne. Na pewno zapragniesz jeszcze jakieś obiektywy i statyw.
MacGyver
27-08-2006, 14:14
można to rozwinąć?
Obiektywy, filtry do obiektywów itd. Dołączony do zestawu KIT-owy obiektyw po dość krótkim czasie przestaje wystarczać. Nie zmienia to jednak faktu że zakup kolejnych to już kweswtia twojej woli, w kompakcie od początku do końca jesteś ograniczony obiektywem który "fabryka dała".
lustrzanką bawiłem sie przez miesiąc i praktycznie większośc opanowałem
A to naprawdę ciekawe:lol: Niektórym całe życie nie starcza na opanowanie wszystkich aspektów fotografii, a Tobie miesiąc starczył:mrgreen:
Tomasz Urbanowicz
27-08-2006, 15:45
A może zainteresuje Cię Minolta A200 ? Duża matryca, ręczny pierścień do "zooma", obracany LCD etc....
senturion
27-08-2006, 16:01
dziekuję wszystkim serdecznie za pomoc.
jesli chodzi o opanowanie lustrzanki to poprostu siedziałem dzien i noc i poznawałem jego funkcje, a potem mała praktyka 8-)
Prosze powiedzcie mi jeszcze jak trzeba sie obchodzić z lustrzanką z zimie lub wilgotną noc. czy fotografowanie np w zimie nie zaszkodzi ? chodzi mi o wilgotnośc, jak trzeba dbac o aparat w takich sytuacjach by słyżył jak najdłużej,
MacGyver
27-08-2006, 16:14
Prosze powiedzcie mi jeszcze jak trzeba sie obchodzić z lustrzanką z zimie lub wilgotną noc. czy fotografowanie np w zimie nie zaszkodzi ? chodzi mi o wilgotnośc, jak trzeba dbac o aparat w takich sytuacjach by słyżył jak najdłużej,
Był cały wątek (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=1122&highlight=300D+mr%F3z) o tym. Polecam lekture.
Cieszę się,że to Ci się spodobało,tak samo jak mi;) Super,a więc kupujesz 300D (mam nadzieję,że nowego).Oto co Ci będzie potrzebne:
-Aparat+Kit
-Torba
-Dodatkowy akumutor http://www.allegro.pl/item122695828_bp_511_akumulator_1950mah_do_canon_3 00d_20d_30d_g6.html
-Karta pamięci Cf wersja szybka,myślę,że 2gb wystarczą
http://www.allegro.pl/item122438912_cf_sandisk_ultra_ii_2gb_f_vat_raty_. html
-Filtr Uv na początak,potem polaryzacyjny
Aha i jeszcze zadałeś pytanie co z mrozem i upałem....
Mróz- http://www.canon-board.info/showthread.php?t=1122&highlight=300D+mr%F3z
Upał- http://www.canon-board.info/showthread.php?t=13548&highlight=upalny
Przeczytaj uważnie!!
Pozdrawiam,Sali128
MacGyver
27-08-2006, 16:39
Oto co Ci będzie potrzebne:
-Aparat+Kit
-Torba
-Dodatkowy akumutor http://www.allegro.pl/item122695828_bp_511_akumulator_1950mah_do_canon_3 00d_20d_30d_g6.html
-Karta pamięci Cf wersja szybka,myślę,że 2gb wystarczą
http://www.allegro.pl/item122438912_cf_sandisk_ultra_ii_2gb_f_vat_raty_. html
-Filtr Uv na początak,potem polaryzacyjny
Errata (ode mnie)
- akumulator dodatkowy jak najbardziej, ale te 1950 mAh to raczej propaganda sukcesu, pewnie ma nie więcej jak 1400 mAh. Ja mogę ploecić tego (http://allegro.pl/item121360003_akumulator_canon_bp_511_1200mah_g3_g 5_g6_eos_d30.html) sprzedawcę, kupiłem i nie narzekam, akumulator jest wyraźnie lepszy od oryginalnego
- Karta pamięci na początek powinna wystarczyć 1 GB, polecam sandisk lub kingston
Karta...hmm to zależy od tego jakie zdjęcia będzie robił (seryjne,raw itp.)
Masz rację na początek to może wystarczy 1 gb do jpeg. Pamiętaj kupuj tylko markowe karty.Moim zdaniem to najleprze są Sandisk,a nieco później Kingston,Cheetah...
Sorcerer
27-08-2006, 16:58
Wg mnie 300D jest bardzo dobry jak na pierwszą lustrzankę cyfrową. Polecam!
senturion
27-08-2006, 17:00
no i wszystko jasne, po powrocie do domu kupuje 300d nowego na allegro (o ile sprzedawcy nie kłamia) ito co bedzie potrzebne. mam nadzieje ze bede sie nim długo cieszył
jeszcze raz wszustkim wielkie dzieki.
pozdrawiam
http://www.allegro.pl/item123505762_canon_eos_300d_kit_nowy_poznan_zielo na_gora.html
Kup go na tej aukcji,przynajmniej pewny sprzedający,potarguj się z nim bo w aukcji napisał,że możliwość dokupienia karty i torby,więc pogadaj...;)
Też mam nadzieję,że będziesz zadowolony z niego.Poinformuj nas jak już kupisz swój zestaw ;)
Marcoone
27-08-2006, 17:10
można to rozwinąć?
No cóż, jak się w to wciągniesz (czytaj będziesz chciał coraz lepszych obiektywów, filtry też trochę kosztują) to mozna to tradycyjnie podsumować.
Witamy na forum i przykro nam z powodu Twoich wydatków :-)
Warto by było kupić jeszcze stałkę Canona EF 50/1.8 II - niecałe 400 zł
MacGyver
27-08-2006, 17:40
Warto by było kupić jeszcze stałkę Canona EF 50/1.8 II - niecałe 400 zł
Popieram, to pierwszy obiektyw, o jaki powinno się uzupełnić KIT-owy zestaw. W niektórych sklepach internetowych kosztuje ok 360 zł.
senturion
30-08-2006, 22:34
zamówiłem aparat u tego sprzedawcy
http://www.allegro.pl/item123505762_... na_gora.html jak radziliście.
Gosc jednak sprzet wysyła kurierem poza allegro, jutro już powinien przyjść aparat.
mam teraz pytanie jak strawdzić czy jest on sprawny nie posiadając jeszcze karty CF. Pewnie bede miał możliwość otworzenia przesyłki przy odbiorze wiec poradzcie (szczególnie że wydałem ostatni grosz) jak sprawdzić czy aparat nie bedzie uszkodzony.
dziękuje.
no niestety, przy kurierza masz malo czasu wiec tylko wloz akku; zaloz obiektyw i sprawdz jak działa AF; strzel jakas fotke bez karty (w menu powinna byc taka opcja - musisz ja ustawic na on) i tyle.. na reszte przyjdzie pora jak bedziesz mial na czym zdjecia zapisywac 8-)
kolejny krok - zacznij oszczedzac :wink: .. 50-tka 1.8 to swietne szklo w relacji cena/jakosc - nie ma sobie rownych.. inne porzadne szkła to minimum 1200zl, chyba ze wolisz m42 - nie ma AF ale za to masz tanie, dobre i jasne szkla!!
aha..nie chce byc zlym prorokiem ale bylo troche watkow o urwanych bolcach przy lustrze w 300d..wymiana troche kosztuje ale ktos z forum sie tym zajmowal i dawal dozywotnia gwarancje na ten element 8) .. poszukaj choc zycze Ci abys zaliczal sie do grona szczesliwcow ktorzy nie maja tego problemu 8-)
senturion
30-08-2006, 23:23
dzieki. Aparat jest nowy i na gwarancji (przynajmniej tak podaja na stronie) więc moze troche sie nim naciesze :roll:
a mozna wiedziec, czy pytales czy dostaniesz jakis paragon/fakture ?? bo gwarancja to eurogwarancja jesli sie nie myle (i takowe canon polska respektuje) ale trzeba miec dowod zakupu !! jesli nie to pogadaj ze sprzedajacym, moze ma zbiorczy dowod na np nastu/dziesieciu aparatow na jedna fakture i jest tylko posrednikiem w kontaktach z serwisem ?! ale to IMO wazna rzecz i lepiej to wiedziec..
senturion
30-08-2006, 23:35
mówił ze dowód zakupu jest dostarczony do gwarancji,jedynie czego sie obawiam to to ze gośc sprzedaje aparaty poza allegro.
A może już ktoś tak z was kupował ? i da mi jakąś pewność
Kolekcjoner
31-08-2006, 02:15
Pewności to Ci nikt nie da. Ja i moi znajomi kupowali na allegro nowe aparaty i było ok. ale to zdajsie sprawa indywidualna. A tak z ciekawości to skąd oni mają jeszcze nowe, przecież to dawno już nieprodukowane?
ja kupowalem "poza" allegro i wszystko bylo ok.. zawsze to troche kasy zaoszczedzonej na prowizji = mozliwosc zaproponowania nizszej ceny.. to typowa praktyka przy drozszych przedmiotach.. jesli bedzie dowod zakupu to wszystko jest OK!!
ja kupowalem "poza" allegro i wszystko bylo ok.. zawsze to troche kasy zaoszczedzonej na prowizji = mozliwosc zaproponowania nizszej ceny.. to typowa praktywa przy drozszych przedmiotach.. jesli bedzie dowod zakupu to wszystko jest OK!!
Ja też kupowałem poza allegro kilka razy np.kome.Wszystko było o ok,ale aparatu jeszcze nie kupowałem....
senturion
31-08-2006, 11:52
a teraz sobie siedze i czekam na kuriera.
Wielkie dzieki wam za pomoc. jesteście OK
senturion
31-08-2006, 17:28
Aparat wreeszcie doszedł i na moją ucieche wersja rebel
teraz czekam tylko na karte i czytnik i zobaczymy na co go stać
Dziekuję wszystkim że mi pomogliście
senturion
31-08-2006, 17:50
SanDisk 1GB
http://allegro.pl/item123380389_agito_pl_sandisk_cf_1gb_oem_fak_vat_ gwar_5_lat.html
Mam taką samą i jest dobra,dostałem w promocji z 350D,teraz muszę kupić Ultra 2.....
januszP.
31-08-2006, 18:54
"pomórzcie wybrać"
ludzie błagam, zwracajcie uwagę jak piszecie!!
juz wiecej się nie czepiam.
pozdrawiam
senturion
31-08-2006, 19:00
człowiek całe zycie sie uczy :) ale to raczej moja nieuwaga więc sory
januszP.
31-08-2006, 19:14
santurion
mozesz poprawić.! wejdź -edytuj- tego wpisu i może poprawiać ile dusza zapragnie. Jak poprawisz ja wykasuję swój wpis i będzie po sprawie.
pozdrawiam;-)
Rebel? To masz aparat sprowadzony z ameryki, nie jestem pewien czy w Polsce będziesz mógł realizować gwarancję ...
januszP.
31-08-2006, 19:30
Rebel? To masz aparat sprowadzony z ameryki, nie jestem pewien czy w Polsce będziesz mógł realizować gwarancję ...
Mam te same obawy. Jeżeli masz Rebel to jest wersja amerykańska i w europie gwarancja nie jest uznawana. Canon Polska uznaje na eurogwarancje tylko 1 rok pomimo, ze eurogwarancja jest na 2 lata.
Musisz to sprawdzić. Ale życzę Tobie zebyś cieszył sie zabawką bez obaw, że sie coś zepsuje.
Mam te same obawy. Jeżeli masz Rebel to jest wersja amerykańska i w europie gwarancja nie jest uznawana. Canon Polska uznaje na eurogwarancje tylko 1 rok pomimo, ze eurogwarancja jest na 2 lata.
Musisz to sprawdzić. Ale życzę Tobie zebyś cieszył sie zabawką bez obaw, że sie coś zepsuje.
Miejmy nadzieje,że nic się nigdy nie stanie....
senturion
31-08-2006, 19:50
Mam gwarancje od sprzedającego na 12 miesiecy z sklepu, jest pieczątka , nip, regon i podpis, w razie czego oddaje dosklepu z którego zakupiłem.
Sprzedawca mówił że nie ma sprawy jego sklep wszystkim się zajmnie jakby co. Ale lepiej żeby tego "jakby co" nie bylo :)
PS
posty edytowałem i poprawiałem ale niestety nic to nie dało, nie wiem może moja przegladarka tego nie obsługuje a pozatym jeszcze sie nie obyłem z tym forum, prośba do moderatorów niech wywalą co niepotrzebne i poprawią co uważają za słuszne
No to się cieszę,że Ty się cieszysz :mrgreen:
Ps-obaj mamy na avatar'ach swoje aparaty ;p
Sorcerer
31-08-2006, 20:35
Na pocieszenie Ci powiem, że też kiedyś kupiłam na allegro (świadomie) wersję amerykańską czyli Rebel, miałam aparat ponad rok i nic sie złego nie działo. Powodzenia!
Baw się dobrze, pstrykaj zdjęcia i niech Ci "pstrykadło" długo służy :D
M@riusz
nie bój nic. ja rebelem wykręciłem 37 000 i kołeczek nawet nie kwiknął
senturion
31-08-2006, 23:40
no mam nadzieje ze nie kwiknie. jak tylko dostane karte to wtedy zobacze jak sie spisuje aparat.
Może tak chłopaki na PW albo GG byście pogadali? Ew. na IRC'a wpadnijcie i sobie pogadajcie :wink:
senturion
01-09-2006, 15:00
Karty sie nie doczekałem więc sobie kupiłem Kingstona
zdjęcia naweł ładne wychodzą :mrgreen: jak na automacie 8)