Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Error 99 (err99)

Strony : 1 2 [3] 4

Lawrence
22-01-2009, 16:49
Witam. Ja mam inny troche problem:

W pazdzierniku kupilem Canona 1D MArk III, obiektyw Canon 70-200 L USM.
Na poczatku super. W grudniu nagle wyskoczyl mi blad Err99.

Nie wiedzialem o co chodzi, wyslalem do serwisu. I teraz najlepsze...

Przyslali mi na poczatku stycznia [chyba 6 czy 7 stycznia] z serwisu aparat. Napisali w gwarancji - Naprawa układu migawki. [tak chyba bylo bo pomiedzy slowami NAPRAWA i MIGAWKI jest wielka pieczatka przykrywajaca pismo typu "pani z mięsnego z lat `80".

Pierwsze uruchomienie, spraedzilem bez obiektywu - dziala. Obiektywu nie zakladalem bo chcialem sie przekonac czy dziala, zreszta w tego typu aparatach to chyba nie ma znaczenia czy obiektyw jest czy nie [a moze sie myle? ].
Dołączyłem obiektyw - miodzio...super mowie bajer. NASTĘPNIE:

Aparat wzialem na WOŚP. Najpierw Hala okolo 10 - mecz w kosza w ramach WOŚP. Działał przepieknie, choc caly czas noz na gardle czy nie wysiadzie. Wrocilem do domu, zrzucilem zdjecia, przyszedl w tym czasie brat i rozmawiamy o aparacie. Zrobilem mu troche zdjec w domu, pokazalem o co chodzi i jak dziala. Pozniej wieczorem z powrotem na WOŚP o 19-00 na otwarte powietrze na Rynek. Bylo troche na minusie, ale obiektyw zalozylem juz w domu. Zawsze tak robie bo wyczytalem w instrukcji ze moze byc problem z roznica temperatur wiec zalozyle, w domu [choc fotoreporterzy wymieniaja obiektywy z dlugich na krotkie i odwrotnie podczas robienia plenerow i jakos problemu nie ma....? kolejny mit? ].

Zalozylem, wsiadlem w samochod, pojechalem okolo kilometra na Rynek porobic zdjecia z WOŚP. Przyjezdzam - pierwszy kadr, zaskoczyla ostrosc, docisniecie spustu - ERROR 99.... No mowie do cholery co jest?
Obiektyw na pewno byl dobrze zalozony, zawsze precyzyjnie i spokojnie go zakladam. Mowie moze zimno? Za niska temperatura, ale przeciez ludzie robia zdjecia inni i jest normalnie. Wyszedlem wsrod ludzi i znajomych fotografow na idiote... Wrocilem sie do domu zalamany...

Po powrocie probowalem zrobic zdjecia w domu - bez efektu, to znaczy efekt w postaci ERROR 99 byl nadal. Zdemontowalem obiektyw, zalozylem jeszcze raz - to samo. Odczekalem chyba z pol godziny i nagle zakoczyl - SAM....nie wiem jak ale zaskoczyl. Czy byla to roznica temperatur? Nie sadze, a czemu? Zaraz o tem bedzie.

Pojechalem robic zdjecia - robily sie - aparat działał. Spedzialem na dworzu okolo 2-3 godzin z aparatem z przerwa na 40 minut w kawiarence na licytacji na ktorej porobilem troche zdjec. Aparat działał... Wrocilem do domu okolo 23.00 Aparaciik zdemontowalem wyczyscilem schowalem do futerału, obiektyw takoż samo. W ciagu tygodnia od WOŚP [12 stycznia] do Piątku ze wzgledu na zawodowe sprawy nie uzywalem go. W piatek udalem sie na hale robic zdjecia z turnieju pilkarskiego: http://www.przegladzuzlowy.pl/galeria/g ... ;album=342 - zdjecia moze nie sa do konca obrobione - chodzilo o szybkie wrzucenie

Zamontowalem obiektyw na hali, odpalilem wszystko pieknie dziala jak szalone normalnie cycuś-glancuś. Po turnieju demontaz obiektywu, zalsepki i spokojnie do futerałów. Przyszedłem do domu, wyciągnąłem karte zeby zrzucic zdjecia, wyczyscilem body i obiektyw. Rano mialem sie udac do Poznania na kurs. Wszytsko przygotowane. Rano wstaje, szykuje sie na wyjzd, ale patrze a tu za oknem normalnie piekny widok wstajacego słońca przebijajacego sie przez drzewa... No mowie trzeba to uwiecznic. Wyciagam aparat, jeszcze nie sciagnalem zaslepki i sobie mysle - zobaczymy czy dziala. Nacisk spustu mgawki - ERROR 99.....<grrrrr>

Zbladlem - jak to, o co chodzi, dalczego teraz? Zimno mi sie zrobilo...ale nic to mowie, moze cos przeoczylem. Ale patrze wszystko ok. Dołączyłem obiektyw, mowie moze zaskoczy - nie zasoczył.... i do dzis nie zaskakuje. Myslalem moze ze po kilku godziach zaskoczy. pojechalem do Poznania, poszedlem do studia gdzie odbywa sie kurs - i to samo. Gosc prowadzacy kurs stwierdził ze moze byc to wada elektroniki... Sam juz nie wiem co robic. Chyba pojade po bandzie i zazadam innego body bo nie wiem czy to jest normalne? Ludzie maja lustrzanki po kilka lat, ten model - 1D Mark III - ma kilku moich znajomych fotografow i mowili mi ze nigdy nic im nie bylo a pracuja w roznych warunkach.

Aparat do teraz pokazuje mi ERROR 99... I po zniknieciu napisu - przeskok mechanizmu migawki [taki jakby uslizg]...

Tak to wyglada u mnie. Jesli zrobilem cos nie tak - to prosze o wskazowki co nie tak bylo?
Interesuje mnie tez czy mieliscie problemy przy wymianie obiektywu przy niskich temperaturach, ale ja obiektywu nie wymienialem tylko mialem caly czas ten sam.
Wyslalem na Żytnia ponownie.

Tak sobie mysle, bo doszedlem w swoim kumaniu do tego, czy moze byc tak ze bylaby to wina obiektywu? Np moglby byc fabrycznie uszkodzony i robic jakies zwarcie na stykach i przez to siadalaby elektronika w body? Ale gdyby nawet tak bylo to czy po odlaczeniu obiektywu aparat by nie odpowiadal i pokazywal ERROR 99? Bo po odlaczeniu obiektywu migawka normalnie powinna dzialac wtedy...

No chyba ze zwarcie mogloby powodowac uszkodzenia takie ze cala elektronike szlag by trafil? Ktos mial "chimery" korpusu?

Idac tropem moze absurdu, ale staram sie wymyslac juz co raz to nows\ze teorie: moze blas sie pojawia dlatego ze za kazdym razem przy wyjmowaniu karty - zrzucam zdjecia przez czytnik kart pamieci w kompie - resetuje mi sie folder i l;icznik zdjec. Ustawilem sobie tak ze licznik ma mi zaczynac zdjecia od 100001 a nie w trybie kolejnym jesli jest pusta karta

amroz
22-01-2009, 18:13
a sprawdzałes z innym obiektywem? warto też sprawdzić inną kartę i zasilacz. Jak przeczytasz cały ten wątek to dowiesz sie że to bliżej nieokreślony błąd więc dużo rzeczy może to powodować. Ja sprawdziłbym na Twoim miejscu najpierw inny obiektyw albo podłączył swój obiektyw do innego body.

Lawrence
22-01-2009, 18:22
Moj obiektyw byl na innym body, ale nie za dlugo - jakies 2-3 godziny i wszystko w porzadku bylo. moze cos sie dzieje po jakims czasie? 2 kolegow z pracy ma lustrzanki Canona i w ramach eksperymentow powymienialismy sie obiektywami. Tylko czy 2-3 godziny wystarcza czy musi byc dluzszy czas?

amroz
22-01-2009, 19:01
jeśli miałes inny obiektyw na swoim body a twój obiektyw też ktoś testował i wszystko ok a po przekładce do swojego nadal error to albo całkiem gdzie indziej (karta,aku) leży przyczyna albo poprostu w jakiś niezrozumiały sposób te dwa sprzęty gryzą się ze sobą. Jakiś czas temu testowałem na swoim body(40d) pożyczony obiektyw 85/1,2L, po kilkudziesięciu minutach wyskoczył mi kilka razy error99. Właściciel szkła nigdy nie miał problemów z tym szkłem na swoim body(też 40d) i nie ma do tej pory. Od tamtego czasu(a mineło juz kilka miesięcy) problemu nie miałem z żadnym ze swoich obiektywów a w tym z nowym 85/1,2 podłączanym do mojej 40-tki.

Maxel
22-01-2009, 22:54
Czyli nawet nie wiadomo co go spowodowało ?

Dokładnie. Pojawiał się niezależnie od typów obiektów, kart jak również bez obiektywu etc. Serwis był bezradny. Były wymieniane taśmy, płyta elektroniki ale bez skutku. Z tego co wiem wysyłali zapytanie o pomoc do Canon Niemcy, ale bezskutecznie.

jimmyrs
22-01-2009, 23:13
Dokładnie. Pojawiał się niezależnie od typów obiektów, kart jak również bez obiektywu etc. Serwis był bezradny. Były wymieniane taśmy, płyta elektroniki ale bez skutku. Z tego co wiem wysyłali zapytanie o pomoc do Canon Niemcy, ale bezskutecznie.

Hmm...to już jakiś wyjątkowo pechowy egzemplarz Ci się trafił. Kolega w pracy ma 40D od ponad roku i nie miał absolutnie żadnych problemów...

Lawrence
23-01-2009, 09:39
Doszedłem jeszcze do jednego zrodła, z ktorego sie dowiedzialem ze moze to byc błąd mechanizmu migawki i ze to wystepuje w wiekszosci Mark III.

Po angielsku jest to Mirror Box czy cos w tym rodzaju.

Nie probowalem robic na seryjnych zdjeciach jeno pojedyncze, ale z tego zrodla sie dowiedzialem ze powinienem byl sprobowac na serii i prztrzymac mohawke moze by sie odblokowalo. Ale i tak serwis juz ma ten aparat. Jesli bedzie sie powtarzac wtedy chyba osobiscie sie tam przejade

Michał Dobrowolski
24-01-2009, 13:56
jak to jest ze płaci sie tyle kasy za sprzęt, a trzeba jeszcze tyle sie nawalczyć aby łaskawie aparat robił zdjęcia. U mnie był ten problem, ale sam sie rozwiązał na szczęście, od paru miesięcy spokuj. Niesłyszałem aby uzytkownicy systemu Nikona borykali się z podobnymi problemami.

tomasek
24-01-2009, 15:17
Mały OT.

Niesłyszałem aby uzytkownicy systemu Nikona borykali się z podobnymi problemami.

A ja znam człowieka, któremu d300 daje losowy autofocus, i od dłuższego czasu wysyła go do serwisu, ten mu go odsyła "naprawiony" - ale nadal to samo więc znowu do serwisu i tak w kółko.

Znajomemu d40 "uszkodziło" kartę pamięci. U nas na forum był przypadek, że komuś body też zabiło kartę.

Przykłady można mnożyć, niezależnie czy sprzęt ma logo Canon, Nikon, Sony, Sigma, Pentax czy cokolwiek innego - zawsze znajdzie się element "sprawny inaczej".

Wracając do tematu: raz mi 30D pokazało ERR 99 - nie chciało działać... Akumulatorek nieoryginalny był słaby, jego wymiana pomogła.

javion
24-01-2009, 21:06
u mnie taki błąd w c20D to niedokręcony grip

Lawrence
25-01-2009, 17:18
No dobra, ale gdzie grip w Mark III? :D u mnie zupelnie o co inneho poszlo

Canonieros
01-02-2009, 21:50
To i ja się dorzucę ze swoimi Err 99;)

Jestem nowym użytkownikiem Canona EOS 1000D. Zrobiłem nim ok. 200 zdjęć. Mam go od niewiele ponad 2 tygodni. Do dzisiaj byłem nim zachwycony (chociaż okazję do zrobienia zdjęć miałem dopiero 3 raz) - wierząc (o naiwności), w niezawodność Canona;)

Podczas wyprawy w plener i fotografowania wnętrza schronów użyłem trybu auto (do tej pory nie musiałem korzystać z lampy i nie umiałem jej inaczej, sensownie ustawić:]). Dzięki temu mogłem doświadczyć 2 razy błędu "err 99".

Pierwszy przypadek mnie wystraszył. Nie mogłem złapać ostrości z AF (charakterystyczny "terkot") - w końcu sukces, spust do końca i... err 99 poprzedzony serią migawki (5-7 razy) - niczym z karabinu (coś, jakby robić zdjęcia seryjne - i to baardzo szybko). Włączenie i wyłączenie nie pomogło - musiałem przełożyć baterię.

Wszystko wróciło do normy, aż do momentu kiedy nastąpił...

...drugi przypadek - również we wnętrzu schronu, z lampą i w trybie auto. Przedtem również nie mogłem złapać ostrości z AF. Podobnie jak poprzednio aparat robił - jeśli dobrze to określam, "przedbłyski". Wszystko jak powyżej - tylko nie było serii migawką i wystarczyło włączyć i wyłączyć.

W innych trybach coś takiego się nie zdarzyło. Nawet w auto i z lampą zdarzało się rzadko (aczkolwiek dzisiaj - na ok. 80 zdjęć, err 99 wyskoczył dwa razy). Tylko po problemach z ustawieniem AF i po serii przedbłysków.

Robię zdjęcia z obiektywem KITowym (18-55IS).

Czy muszę sięgać po gwarancję?:/

Czy to może wynikać z panującej dziś temperatury? (ok -5C)

Nie jestem również pewien, ale bateria mogła być już dość rozładowana:/ Z nerwów nie sprawdziłem, a już ładowałem i postępowałem zgodnie z:

http://www.richardsnotes.org/archives/2005/04/29/50mm-lens-contact-points/

tyle, że jak dobrze rozumiem - to miałoby pomagać, gdyby err 99 wyskakiwał raz za razem i przełożenie baterii by nic nie dawało.

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie wskazówki;) Zwłaszcza, jeśli nie będę musiał odsyłać mojej nowej zabawki do serwisu:)

RNz
02-02-2009, 12:36
Canonieros, bo to jest specjalny błąd mający cię zniechęcić do fotografowania w trybie auto. Im szybciej to zrobisz, tym lepiej dla ciebie :-)
A poważnie: przyczyn może być kilka - być może bateria?
Sprawdż na naładowanej do pełna baterii czy dalej się pojawia. Sprawdź też inne tryby, np Av

marcin210178
14-02-2009, 17:27
Witam. Od jakiegos czau pojawia sie err 99. Co to moze byc :?: Przeczytalem na forum ze tak sie moze dziac jezeli sie uzywa np: sigme lub tamrona ale u mnie ten blad sie pokazuje gdy mam podpiety C 17-85 is usm i C 70-300 is usm, nie wiem jak bedzie to wygladalo z innymi obiektywami bo nie mial okazji przetestowac i co najgorsze to czasami tak sie zawiesza ze nie pomaga wylaczenie tylko wyjecie akumulatora. Co z tym zrobic :?: Z gory wszystkim dziekuje

janmar
14-02-2009, 17:40
Przetrzyj styki na body i obiektywie ,mozna czysta szmatką zwilżoną alkoholem.Czystym oczywiscie,wiśniówka np. odpada.Nie zaszkodzi potrzymac przez noc bez obu baterii ,oraz zresetować ustawienia aparatu i Cfn.Pozdrawiam

MacGyver
14-02-2009, 19:07
Najprawdopodobniej błąd zasilania, zdarza się w serii xxD, zwłaszcza z gripem. Zrobić jak radzi janmar i powinno być dobrze.

marcin210178
14-02-2009, 19:25
dzieki bardzo, dam znac czy pomoglo

C80
14-02-2009, 20:20
I mi wyskoczył err99 w 40D. Nagle i niespodziewanie, bez wyraźnej przyczyny.

Byłem na meczu i wywaliło. W domu ponownie zainstalowałem firmware 1.1.1 i nic, nadal err99. Zarówno na dwóch obiektywach (24-70 i 70-200 f/2.8), bez obiektywu. Z gripem i bez. Wyjąłem baterię pamięci i nic. Z inną kartą również err99.

Wcześniej robiłem zdjęcia w upałach, i na mrozie. Dwa razy na mrozie nad morzem. I teraz również.

Aparat odtajał, w domu leży już ze 3-4 godziny, słoiki też. I nadal ten sam problem.

Wpływ firmware wykluczam, bo update zrobiłem ponad dwa tygodnie temu. Zdążyłem już pofotografować na 4 czy 5 meczach.

Co się stało, że tak nagle wyskoczyło?

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dodam, że po tym jak wyskoczył mi err99 zrobiłem parę zdjęć i ponownie błąd.

Na Sigmie 17-70 to samo, err99.
To dodam jeszcze, że w trybie LiveView nie ma żadnego problemu. Czyli to sugeruje chyba jakieś problemy z lustrem.

C80
15-02-2009, 00:25
Widać zaszkodziło mu morskie powietrze połączone z mrozem.

Zdjąłem obiektyw wystawiłem w odpowiedniej odległości w kierunku kaloryfera emitującego ciepło. I uff... Działa, chyba odparowała jakaś wilgoć z bebechów.

C80
15-02-2009, 17:46
Nadal nie działa. Czasami zrobi kilka zdjęć i wywala błąd, czasami od razu err99.

Dodam, że błąd wyskakuje tylko podczas naciśnięcia spustu. Obiektywy normalnie ostrzą.

Chyba czeka mnie Żytnia. A może ktoś wie co to może być?

Vitez
16-02-2009, 14:03
Chyba czeka mnie Żytnia. A może ktoś wie co to może być?

Jeśli nie ma problemu z ostrzeniem a jest problem z wyzwoleniem migawki to... stawiałbym na padniętą migawkę :roll: .
Ale taka diagnoza nieserwisowa jest dość blisko wróżeniu z fusów. Lekarzowi jak powiesz że kaszlesz to też bez badania nie powie Ci czy to gruźlica, pylica, uczulenie, zapalenie płuc, zapalenie oskrzeli czy po prostu grypa, prawda?
Z tego też powodu serwis bardzo niechętnie telefonicznie udziela informacji o koszcie naprawy bo bez naocznego badania nie można 100% stwierdzić co pacjentowi dolega, bo zazwyczaj objawy są bardzo ogólne - Error99 to właśnie taki bardzo ogólny, 'inny błąd' .

C80
16-02-2009, 14:21
Czy padnięta migawka zawsze oznacza niemożność wykonania zdjęć?

U mnie czasami mogę zrobić kilka-kilkanaście zdjęć i dopiero pojawia się komunikat. Parę razy udało się zrobić serię kilkudziesięciu zdjęć z 6 fps i nic. Więc chyba to nie migawka.

Innym razem komunikat wyskoczył od razu, bez wykonania ani jednej fotki.

Tezet-gdynia
16-02-2009, 14:29
a czesto Ci sie to zdarza ? czy np raz na miesiac ? jesli czesto to odepnij szklo i wypstrykaj testowo pare fotek i sprawdz czy wyskoczy ten error. Moze to ani nie migawka, ani lustro tylko jakas tasma poluzowana odpowiedzialna za komunikacje body z obiektywem, np z przyslona lub cos.

C80
16-02-2009, 14:32
Wyskoczyło nagle w sobotę i co chwilę to samo.

Bład wyskoczył na 4 obiektywach, raz pstryknąłem bez obiektywu i gołą dziurą i też wyskoczył.

Vitez
16-02-2009, 16:11
Czy padnięta migawka zawsze oznacza niemożność wykonania zdjęć?

U mnie czasami mogę zrobić kilka-kilkanaście zdjęć i dopiero pojawia się komunikat. Parę razy udało się zrobić serię kilkudziesięciu zdjęć z 6 fps i nic. Więc chyba to nie migawka.

Innym razem komunikat wyskoczył od razu, bez wykonania ani jednej fotki.

Nie, nie zawsze. Może być tylko uszkodzona a nie padnięta na amen, czyli nie do końca i nie zawsze kontaktująca migawka. A może to być coś zupełnie innego ... albo gruźlica albo grypa. Tylko serwis Ci odpowie, nie wiem po co to gdybanie :roll: .

C80
16-02-2009, 17:07
Wizyta w serwsie zaplanowana, ale ze względu na opinię Żytniej wolę osobiście pojechać do Berlina. Ze Szczecina mam 120 km.

W trybie LiveView aparat robił normalnie zdjęcia, ale na samych zdjęciach na dole pojawił się taki jaśniejszy pas.

konradl
16-02-2009, 17:41
Imo te objawy swiadcza ze chyba jednak jest to migawka...
Po mojej pierwszej nieudanej naprawie bylo wlasnie tak ze czasem aparat(20d) robil pare klatek poprawnie, a czasem error sie pojawial...
Byly tez kiedys tu na forum takie przypadki ze klatka byla zle naswietlana, pojawialy sie jakies swietliste luki, czarne paski itp.

szybki-pl
18-02-2009, 23:01
Wymiękłem i przeczytałem tylko do 40 strony.
Błąd err99 pojawia się tylko z obiektywem Tamron 17-50 (stałka i kit bez problemu). Błąd pojawia się jedynie po zoomowaniu powyżej ok 40mm. Przy dociśniętym spuście do połowy pojawia się czasami przy ogniskowej powyżej 40mm a po dociśnięciu spustu błąd wsyskakuje cały czas. Pomaga zmiana ogniskowej poniżej 40mm i on/off. What it is. Shit?

Fotograf1995
18-02-2009, 23:30
nah nah nah. T 17-50 isn't a crap.

szybki-pl
18-02-2009, 23:39
crap = bzdura. Co to ma do tego. Chyba że nie znam innego znaczenia tego słowa.

Fotograf1995
18-02-2009, 23:47
crap=shit

szybki-pl
19-02-2009, 00:18
crap=shit

No dobra ale co z tym fantem dalej robić.

konradl
19-02-2009, 00:25
Wymiękłem i przeczytałem tylko do 40 strony.
Błąd err99 pojawia się tylko z obiektywem Tamron 17-50 (stałka i kit bez problemu). Błąd pojawia się jedynie po zoomowaniu powyżej ok 40mm. Przy dociśniętym spuście do połowy pojawia się czasami przy ogniskowej powyżej 40mm a po dociśnięciu spustu błąd wsyskakuje cały czas. Pomaga zmiana ogniskowej poniżej 40mm i on/off. What it is. Shit?

Mam cos podobnego w tamronie 70-300 gdzie w zakresie 70-180mm wszytsko dziala niezaleznie od wybranej przyslony. Powyzej tych 180mm da sie focic tylko i wylacznie na pelnej dziurze bo inaczej wyskakuje err99. Patrzac w przednia soczewke i naciskajac przycisk podgladu glebi ostrosci widac ze przyslona nie chce sie przymknac.

szybki-pl
19-02-2009, 00:43
Ja mogę focić na wszystkich przysłonach w zakresie17-40. Nawet podgląd głębi działa na tym zakresie co występuje err99.

konradl
19-02-2009, 01:03
Ja mogę focić na wszystkich przysłonach w zakresie17-40. Nawet podgląd głębi działa na tym zakresie co występuje err99.

no mi w zakresie 70-180 tez wszytskie wartosci przyslony dzialaly :) Powyzej tego zakresu niby czasem przymykalo ale jakos tak powoli i niemrawo(tak czy tak zawsze byl err99 nawet jak na oko udalo sie przymknac)... Sprawdales czy przypadkiem nie dziala na f2,8 50mm? Bo jak nie o to chodzi to moze jakas tasma sie przetarla/nadlamala i przy jej rozciaganiu (zooooom) nie kontaktuje...

szybki-pl
19-02-2009, 01:14
niestety na pełnej dziurze też nie działa. Bym się pobawił w rozkręcanie ale póki co chociaż trochę działa więc nie będę go psuł do końca.:)

szybki-pl
21-02-2009, 22:19
A co najlepsze to ten zakres zaczyna mi się skracać coraz bardziej. W końcu mi stałka 17 mm zostanie:-( ma ktoś może instrukcje jak rozkręcić tego tamrona?

konradl
22-02-2009, 01:11
tego wspomnianego 70-300 kiedys probowalem rozkrecic ale z tego co pamietam nie bylo tak latwo, balem sie ze tych tasiemek pozniej nie powpinam i skrecilem go spowrotem... O ile dobrze pamietam zaczalem od strony bagnetu, tam chyba srubki byly.

Look
22-02-2009, 13:04
Mnie mianowiscie wyskakuje err 99 w 5d przy nacisnieciu spustu migawki ... dzwiga sie lustro wyskakuje err99 ponownie wciskam spust... lustro opada i oczywiscie zdjecia nie ma .... ma ktos pomysl co sie moglo stac? Resetowalem ustawienia, zmienilem baterie,karte ... i nic :(

piotrusb
23-02-2009, 00:30
Mnie mianowiscie wyskakuje err 99 w 5d przy nacisnieciu spustu migawki ... dzwiga sie lustro wyskakuje err99 ponownie wciskam spust... lustro opada i oczywiscie zdjecia nie ma .... ma ktos pomysl co sie moglo stac? Resetowalem ustawienia, zmienilem baterie,karte ... i nic :(

Włącz opcję czyszczenia matrycy i sprawdź czy się migawka podniosła. Jak jest nie podniesiona, to padła po prostu i trzeba ją będzie wymienić;)

Look
23-02-2009, 00:50
Nie da sie sprawdzic bo lustro dzwiga sie na ulamek sekundy i opada wywalajac ten sam blad ... err99, chyba czeka mnie zytnia :(

malinowy
03-03-2009, 20:49
Dzisiaj odstawiłem swoje 40d na Żytnią :] Wszystko wskazuje na to że po 30 000 zdjęć migawka padła jak kawka. Na szczęście sprzęt na gwarancji także obędzie się bez opustoszenia portfela.
Orientuje się ktoś może czy po wymianie migawki na nową dostaje od nowa gwarancję na migawkę?

parabellum
04-03-2009, 00:50
Mi err99 zaczął się pojawiać każdorazowo jak włączę aparat, a dokładnie jak aparat próbuje zapisać zdjęcie na karcie, albo wyświetlić na ekranie. Jak go zresetuję, wtedy działa w porządku. Mam Canona 1000d.

sirlukas
04-03-2009, 14:57
Orientuje się ktoś może czy po wymianie migawki na nową dostaje od nowa gwarancję na migawkę?

Wątpię szczerze, gwarancję dostajesz raz przy zakupie aparatu. Przecież jest ona na aparat a nie na komponenty :)
Gdybyś składał samodzielnie aparat to miałbyś gwarancję na poszczególne komponenty, jak w kompach :)

parabellum - sprawdź czy na innej karcie też się dzieje to samo, zmień również obiektyw i wyeliminuj kandydatów na usterkę,.

parabellum
04-03-2009, 17:42
Niestety na innych kartach i obiektywach to samo (nawet bez żadnego obiektywu błąd wyskakuje).
Dzisiaj odkryłem że nie mogę zmienić języka, tzn. wybieram z menu język angielski, i jest ok, ale jak wyłączę aparat i ponownie włączę to znowu jest polski (próbowałem kasować wszystkie ustawienia, ale języka dalej zmienić na stałe nie mogę).:roll: Także chyba został mi tylko serwis... (a w zasadzie zaniesienie go do Jessopsa.)

sirlukas
04-03-2009, 17:47
Niestety na innych kartach i obiektywach to samo (nawet bez żadnego obiektywu błąd wyskakuje).
Dzisiaj odkryłem że nie mogę zmienić języka, tzn. wybieram z menu język angielski, i jest ok, ale jak wyłączę aparat i ponownie włączę to znowu jest polski (próbowałem kasować wszystkie ustawienia, ale języka dalej zmienić na stałe nie mogę).:roll: Także chyba został mi tylko serwis... (a w zasadzie zaniesienie go do Jessopsa.)

Zobacz tylko w środek gniazda karty CF, być może piny Ci się pokrzywiły i aparat szaleje. Jeśli to nie pomoże, to na pewno Jessops Ci wymieni, oni są w miarę dobrzy :)

parabellum
04-03-2009, 18:27
Akurat 1000d używa kart SD, jednak tam też sprawdziłem i zdaje się wszystko być ok. Tylko teraz się martwię bo nie mogę znaleźć paragonu, no ale płaciłem tam kartą więc może nie będzie problemów z uwzględnieniem gwarancji (mam wyciąg z banku). Dzięki za pomoc.

Look
05-03-2009, 21:17
Nie da sie sprawdzic bo lustro dzwiga sie na ulamek sekundy i opada wywalajac ten sam blad ... err99, chyba czeka mnie zytnia :(

Aparat wyslalem na zytnia...

Diagnoza :Wymiana migawki (polamana lamela)

Koszt 800zl

Zwrot naprawionego sprzetu po tygodniu od momentu dostarczenia aparatu na zytnia :)

dodam jeszcze ze wyczyszczono pylki w wizjerze i wgranow firmware ;)

michalk
06-03-2009, 23:11
mam taki problem: do canona eos 350d podpinam sigmę 28-70/2.8 (dość starą) i wyskakuje ten error 99, da się coś z tym wykombinować? czy lepiej iść do serwisu?

malinowy
06-03-2009, 23:34
Aparat wyslalem na zytnia...

Diagnoza :Wymiana migawki (polamana lamela)

Koszt 800zl

Zwrot naprawionego sprzetu po tygodniu od momentu dostarczenia aparatu na zytnia :)

dodam jeszcze ze wyczyszczono pylki w wizjerze i wgranow firmware ;)

Uff dobrze że gwarancję znalazłem do swojego 40d 8-)

LukaszK
22-03-2009, 20:56
u mnie err99 pojawił się w 40d po 15000 przebiegu :(
czasem pozwala zrobic jedno, dwa zdjęcia i znów "wisi"
próbowałem następujących czynności:
wyjęcie bateri (całą noc) - bez zmian err99
zmiana obiektywu - czasem jedno/dwa zdjęcia i err99
strzał bez obiektywu - err99
format karty - jedno/dwa zdjęcia i err99
próba manualnego czyszczenia matrycy w celu podniesienia lustra i "ruszenia" migawki - lustro podnosi się i natychmiast zamyka, trudno stwierdzic czy migawka też "rusza" i znowu err99
body dwa miesiące przed końcem gwarancji, jutro jedzie na żytnią...
w 350d (przebieg ponad 30000) nigdy tego ani żadnego innego błędu nie miałem... zachciałomi się nowe body kupic :grin:

LukaszK
26-03-2009, 22:21
u mnie err99 pojawił się w 40d po 15000 przebiegu :(
czasem pozwala zrobic jedno, dwa zdjęcia i znów "wisi"
próbowałem następujących czynności:
wyjęcie bateri (całą noc) - bez zmian err99
zmiana obiektywu - czasem jedno/dwa zdjęcia i err99
strzał bez obiektywu - err99
format karty - jedno/dwa zdjęcia i err99
próba manualnego czyszczenia matrycy w celu podniesienia lustra i "ruszenia" migawki - lustro podnosi się i natychmiast zamyka, trudno stwierdzic czy migawka też "rusza" i znowu err99
body dwa miesiące przed końcem gwarancji, jutro jedzie na żytnią...
w 350d (przebieg ponad 30000) nigdy tego ani żadnego innego błędu nie miałem... zachciałomi się nowe body kupic :grin:

dziś (4 dni) odebrałem z serwisu - faktycznie migawka padła, wstawili nową i dali gwarancję na 100 000 :-)

wroclover
28-03-2009, 20:36
Ostatnio w mojej 350tce pojawił się Error 99.
Po włączeniu wszystko działa normalnie. Kiedy wcisnę któryś z przycików- menu, czy podgląd zdjęć pojawia się Err09 i aparat zawiesza się, dopiero wyjęcie baterii wyłącza go. Na wyświetlaczu nic się nie pojawia. Działa tylko ten mniejszy. Natomiast kiedy włączę go i zrobię zdjęcie dioda karty pamięci świeci się, na wyświetlaczy mryga ilość zdjęć i znów trzeba wyjąć baterię. Żadne zdjęcie z tak zrobionych nie zapisuje się na karcie pamięci, sprawdzałem.
I teraz mam dylemat, co to może być i ile może kosztować naprawa tego? Aparat ma zrobione jakieś 15k zdjęć.
Wiem, że czeka mnie wysyłka na Żytnią. Nie chciałbym, żeby cena naprawy przekroczyła wartość body. Czy na Żytniej naprawiają od razu, czy można dowiedzieć się najpierw czegoś o usterce i kosztach?

szymarek
02-04-2009, 21:42
Przeczytałem całość tego wątku (56 strony) bo niestety i u mnie pojawił się błąd 99. Mam 1000D od listopada zeszłego roku. Do chwili obecnej zrobiłem około 8000 zdjęć w różnych warunkach z różnymi obiektywami. Nigdy nie miałem z aparatem najmniejszego problemu. I nagle ten błąd. I to przy każdym obiektywie, przy 3 różnych kartach pamięci. Niestety nie ma żadnej reguły na jego występowanie. Raz pojawia się od razu po włączeniu aparatu, czasami mogę zrobić serię 30-40 zdjęć. Zadzwoniłem na Żytnią, powiedzieli żeby do nich wysłać DHLem na ich koszt. Dziś nadałem przesyłkę. Jak wróci to dam znać.

malinowy
10-04-2009, 09:16
Moim zdaniem error 99 w 99% o ile pojawia się w okresie gwarancji jest najkorzystniejszą sytuacją dla użytkownika :D Oddajesz sprzęt ze sporym przebiegiem, oddają Ci 14 dni później z przebiegiem zerowym. Czego chcieć więcej od serwisu?

szymarek
10-04-2009, 09:30
Aparat juz do mnie wrocil. Wyslalem go w czwartek I w nastepny czwartek juz byl u mnie! Diagnoza: wymiana plyty glownej!

aseptyczny
12-04-2009, 21:59
Witam,
Ostatnio dolaczylem do grona osob nawiedzonych przez err99. W moim przypadku wysyp 40D nastapil przy niecalych 40tys i uwaga 10 dni po uplywie gwarancji. I tutaj mam pytanie do ludzi, ktorzy maja troche pojecia o prawach konsumenta.

Czy moge zarzadac naprawy migawki z tytulu wady ukrytej? W koncu Canon pisze o 100tys zywotnosci migawki. Rekojmia na kazdy towar sprzedany w Polsce to 2 lata od momentu zakupu.

Bede wdzieczny za kazda informacje.

edit:

Fragment ustawy o sprzedazy konsumenckiej:

"Art 4.
3. W przypadkach nieobjętych ust. 2, domniemywa się, że towar konsumpcyjny
jest zgodny z umową, jeżeli nadaje się do celu, do jakiego tego rodzaju towar
jest zwykle używany oraz gdy jego właściwości odpowiadają właściwościom
cechującym towar tego rodzaju. Takie samo domniemanie przyjmuje się, gdy
towar odpowiada oczekiwaniom dotyczącym towaru tego rodzaju, opartym na
składanych publicznie zapewnieniach sprzedawcy, producenta lub jego przedstawiciela;
w szczególności uwzględnia się zapewnienia, wyrażone w oznakowaniu
towaru lub reklamie, odnoszące się do właściwości towaru, w tym także
terminu, w jakim towar ma je zachować."

Czy Canon oficjalnie zapewnia zywotnosc migawek w swoich aparatach siegajaca 100tys klapniec?

Pitek
01-05-2009, 09:15
dziś rano dołączyłem do grona "error 99" w moim 40D, na szczęście mam jeszcze gwrancję; na początku tygodnia zawiozę go do serwisu i się dowiem co z aparatem; u mnie ten błąd wyskoczył raz i od tej pory przy każdej próbie naciśnięcia spustu migawki wyskakuje (z obiektywm L 400mm, l 70-200 i tamronem); nic nie pomogło , nawet zmina firmware na 1.1.1:(

piotr_1079
02-05-2009, 18:25
Witam po raz pierwszy na forum. Nie mam pojęcia czy komuś to pomoże, ale podzielę się moimi przykrymi doświadczeniami z EOS-em 350D. Jest to aparat już dość mocno wyeksploatowany (ok. 140 tys. zdjęć). Error 99 pojawiał się na nim z różną częstotliwością. Po raz pierwszy jakiś rok temu (po ok. 3 latach używania), właściwie tylko z kitowym obiektywem. Potem był czas względnego spokoju, natomiast dzisiaj zaciął się zupełnie, to znaczy wyłączanie ani zmiana obiektywu nie dawało efektów. W domu spróbowałem go rozruszać przez tryb czyszczenia matrycy, i dzięki temu okazało się że migawka w ogóle nie działa (jak wiadomo przy czyszczeniu matrycy powinna być ona odsłonięta). Czyli aparat w najlepszym razie do serwisu, ale raczej już nie warto ;)

stroos
03-05-2009, 19:27
U mnie lustro chodzi caly czas gora-dol i nie staje - kazda sprawa typu wyjecie karty, zmiana baterii na nowa itd skutkuje nowymi "mahaniami" luustra.
Oczywiscie Error99.
Canon 20d.

Ma ktos koncepcje? Jutro poleci na Zytnia..

jacekhome
10-05-2009, 17:51
Mnie to dopadło 3 V. Próbowałem wszystkiego i nic. Po paru zdjęciach pojawia się Error99, a odrazu wyskakuje jak dam krótkie czasu tak od 1/320 to wyskakuje błąd. Poszedł do naprawy zobaczymy co będzie

stroos
10-05-2009, 18:04
U mnie migawka + spust migawki. 550zl + wysylka.

sokoolka
12-05-2009, 15:07
Witam

Mam niestety ten sam problem :( error ze wszystkimi obiektywami, robi zdjęcia tylko w trybie live view :( Niestety aparat nie jest już na gwarancji, na liczniku ma 9000 :/ W Warszawie zawołali mi przypuszczalny koszt naprawy jeżeli padnięta migawka to 630 zł + przesyłki. Dzwoniłam jeszcze do jednego serwisu w katowicach http://www.avserwis.dei.pl/kontakt.html tam mi zawołali max 350 zł. Czy ktoś z Was zna ten serwis? Jest godny zaufania? I czy warto dawać do takiego serwisu czy tylko żytnia?

Z góry dzięki za pomoc :)

stroos
12-05-2009, 15:09
Jak beda mieli czesci i bedzie to tylko migawka to Ci naprawia pewnie.

Jak bedzie cos bardziej skomplikowanego to i tak w koncu pewnie oddasz na Zytnia..

aciek_l
14-05-2009, 15:14
A słyszał ktoś o jakimś serwisie w Opolu, gdzie człowiek też wymienia migawki? Np. za 10D powiedział prawie połowę tego, co na Żytniej chcą.
Miał ktoś z nim kontakt i może ocenić?

jacekhome
15-05-2009, 14:13
U mnie też po gwarancji 12 miesięcznej Canona, ale oddałem do sklepu w którym kupowałem powołując się na ustawę o 24 miesięcznej rejkomni ( czy coś w tym stylu) Przyjeli i czekam.

Nitros
15-05-2009, 15:24
Witam wszystkich!!
Jestem nowy na forum i to jest mój dziewiczy post :D i mam ten sam problem co reszta tutaj czyli error99 i po przeczytaniu wszystkich postów wszystko wskazuje na uszkodzenie migawki wiec niby ok jak ma sie gwarancje ale u mnie gwarancja skończyła sie 3 tygodnie temu i pomyślałem że to niezły zonk!! i nabite 20482 zdjęcia(jak to sprawdzic?? zobacz tutaj: http://www.optyczne.pl/1385-nowość-Czy_wiesz_ile_zdjęć_zrobił_twój_Canon_.html )
Więc myśle trzeba poszukac jakiegoś dobrego taniego serwisu i dzwonie do firmy A i słysze cene 750 zł i 3 tygodnie czekania na migawke bo nie mają na stanie+czas naprawy= około miesiąca:( hymmm pomyślałem zadzwonie na Żytnią i zobacze co powiedzą a tu miłe zaskoczenie cena 500-600 zł i czas naprawy 2-5 dni no to już lepiej i taniej, ale pytam sie jeszcze serwisanta o gwarancje Canona na 100 000 klapniec i mówie mu że ja mam 20 000 a on mi mówi że jak to migawka to wymiana jest w takim razie na koszt Canona czyli za free :) zobaczymy co dalej....... i mam pytanie czy miał ktoś już wymienianą migawke za darmo po gwarancji a nie miał przekroczone 100 000 w 40d lub innym??

jacekhome
16-05-2009, 14:24
Czy w serwisie są wstanie sprzwdzić ile razy "klapła" migawka ? Bo ten programik nie obsługuje 400D.

Nitros
18-05-2009, 15:47
Czy w serwisie są wstanie sprzwdzić ile razy "klapła" migawka ? Bo ten programik nie obsługuje 400D.

tak w seriwise sprawdzą.

gregoriusr
18-05-2009, 21:38
Witam
przy moim 40d po około 20 000 zdjęć też wyskoczył err99 i to jak na złość dwa miesiące po skończeniu gwarancji i dwie godziny przed sesją w plenerze.
Szybko dokupiłem drugą 40 i sesje wykonałem. A tą popsutą udało mi się uratować wgrywając nowy firmware 1.1.1. Obecnie zrobilem już około 3000 zdjęć po usterce i jeszcze dziala. Ale czasami potrafi się zawiesić i pomaga wyjęcie baterii tylko.
Pozdrawiam, Grzesiek.

jacekhome
22-05-2009, 13:09
Jest iformacja w sprawie mojego 400D, przebieg miał niecałe 6000 zdjęć na Żytniej stwierdzili,że migawka strzeliła wymiana na koszt Canona :-)

Pitek
30-05-2009, 19:48
wczoraj wreszcie dostałem moją 40 z serwisu:-D, oczywiście padła migawka ale że miałem jeszcze gwarancję więc nie załamał mi się budżet:-D, przy okazji wgrali mi firmware 1.1.1 i wyczyścili matrycę, dzięki "chłopaki z Żytniej":D

aaser
07-06-2009, 14:09
40D, przebieg ok 23k.
Wczoraj na ślubie po najważniejszych zdjęciach już w trakcie zabawy a jeszcze przed oczepinami wyskoczył mi magiczny err 99. Żadne zabiegi nie pomogły: odpinanie obiektywu, wyjmowanie baterii (obu) i karty CF, resetowanie, czyszczenie styków i ładowanie baterii do pełna oraz przetrzymanie ok 25minut bez zasilania. AF i LV działa, można robić zdjęcia na LV ale bez żadnej lampy błyskowej (wew i zew). Kilka razy na LV u dołu klatki był pas prześwietlenia. Error wyskakuje przy robieniu zdjęć przez wizjer normalnie oraz przy strzelaniu bez CF i bez obiektywu jak i z innym obiektywem. Wcześniej wyskoczył mi tylko raz i ponowne włączenie pomogło. Zaraz spróbuje zmianę Softu na 1.1.1 (miałem 1.0.8 ).

Właśnie zauważyłem jakąś ryse na migawce, widać ją w czasie strzału. Funkcja Czyść Teraz - podniesienie lustra również wywala błąd.

Migawka strzela ale czy może być uszkodzona jeśli LV działa i da sie robić zdjęcia?
Czy to 100.000 klatek jest w gwarancji Canona? Moja upłyneła niecałe 2 miesiące temu. Czy jeśli mam to 23.000 wymiana poza gwarancją może być bezpłatna?
Update firmware'u nie pomógł.
Jak ktoś wie coś na te pytania u góry to prosze o odpowiedź.

C80
08-06-2009, 07:30
Miałem identyczne objawy. Początkowo wątpiłem bo przeciez w LV można robić zdjęcia. A jednak potem okazało się, że migawka padła.

dazz
08-06-2009, 09:03
Niedawno miałem bardzo podobne objawy, byłem przekonany, że migawka pada. Okazało się, że to jednak padła płyta główna. Po wymianie płyty na Żytniej wszystko działa OK.

rocher
11-06-2009, 22:32
mi dzisiaj wyświetlił się error99 w 400d. Przypuszczam, że to właśnie migawka padła... ehh w samym srodku sezonu makro
Teraz tylko musze obczaić, czy da radę to naprawić tu na miejscu - w Toruniu, bo zlezy mi na jak najszybszej naprawie

aaser
16-06-2009, 11:07
Czterdziestka wróciła z żytniej i muszę serwis pochwalić.

Naprawa układu lustra - 268,40PLN

Wysłałem w poniedziałek- 8 czerwiec 09- do serwisu dotarł we wtorek, w środę wycena i zadzwoniłem do serwisu - za pierwszym razem pan 'tryskający energią' zawiadomił mnie o czasie naprawy "od 7miu do 14tu dni" i że usterką jest układ lustra i koszt to 270zł. Gdy zadzwoniłem drugi raz zgodzić sie na naprawę odebrał inny pracownik tym razem już bardzo uprzejmy i powiedział że naprawa będzie szybko i najpóźniej na czwartek następnego tygodnia będzie u mnie w domu (czwartek i piątek tygodnia bieżącego były wolne od pracy-Boże Ciało itp) Zgodziłem sie na naprawe i dziś (Wtorek 16 czerwiec 09) rano zadzwonił kurier umówić sie do odbioru. Czyli puszke wysłali jeszcze wczoraj.
Sumując: Pobyt w serwisie i naprawa to dwa dni robocze (nie licząc przesyłek).
--
Koszt wysyłki z serwisu DHLem za pobraniem to 26.84PLN

grimaldi
19-06-2009, 12:28
Witam wszystkich! Posiadam lustro 30D po wymianie spustu migawki przebieg 20tys.

Jak Wszyscy piszący mam podobnie ale z błędem borykam się już 3 tydzień opiszę może wszystko co i jak dokładnie:

Robiłem sobie zdjęcia w pewnym momencie wyświetlił się ten "piękny" komunikat.
Następnego dnia włączyłem aparat i znowu to samo zadziwiające było to że za każdym razem komunikat pojawiał się w różnych momentach np po kilku kliknięciach w pozycji pionowej lub w pozycji poziomej ale nigdy nie było tak żeby regularnie czyli np po 2 lub 4 razach.

Zatem oddałem aparat do serwisu 2 tyg temu w poniedziałek na Czapskich w Krakowie, Oni stwierdzili, że mi to naprawią, oraz żebym się zgłosił po sprzęt w piątek.
Nadszedł piątek poszedłem po odbiór lustra. Sprawdziłem przy Nich aparacik i wszystko cudnie działało do czasu jak nie dotarłem do domu później znowu wyskoczył ten sam błąd. Ponieważ była godz 19 nie zdążyłem już tego samego dnia pojechać na Czapskich. Zatem w poniedziałek poszedłem do Nich z reklamacją Oni uwzględnili reklamacje i przyjęli aparat, mówiąc że naprawią mi go na czwartek. Właśnie wczoraj odebrałem aparat i niestety nie działa w dalszym ciągu:cry: Na Czapskich powiedzieli mi, że aparat pod względem mechanicznym jest ok sami wyczyścili mi matryce sprawdzili lustro elektromagnesy i wszystko podobno działa. Dodatkowo oddali cały koszt naprawy czyli 400 zł. Wg mnie są w porządku.
Co nie zmienia faktu, że pojadę w poniedziałek na Żytnią:(
Aparat robi fotki ale nieraz się wyświetla error, nie wiem czy dobrze myślę i czy dobrze robię bo gdy się pojawia błąd wyłączam wiadomo i włączam sprzęt a następnie daje czyszczenie matrycy to pomaga później można robić foty ale nie wiem czy dobrze robię? Nieraz jak daje czyszczenie matrycy to pojawia się kolejny komunikat i lustro nie opada po wyłączeniu zasilania, zatem wyciągam baterię:neutral:
Jeśli ktoś miał podobnie proszę o odpowiedź.
Tak czy owak Trzeba pojechać do Warszawy

Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów do usłyszenia.

tonieboli
19-06-2009, 12:32
wszystko fajnie tylko 30d nie ma czyszczenia matrycy :P

grimaldi
19-06-2009, 12:34
wszystko fajnie tylko 30d nie ma czyszczenia matrycy :P

o jej wiem że nie ma chodziło mi o poniesienie lustra do czyszczenia matrycy np. zwykłą gruszką bez talku;)

mate00sh
19-06-2009, 12:34
Czyszczenie matrycy, czyli podniesienie lustra i otwarcie migawki...

bajtek5
26-06-2009, 16:30
Witam posiadam Canona 350D od grudnia 2008 roku. Error 99 wyskoczył mi z 7 razy , ale wystraczyło tylko uruchomić ponownie aparat . W ostatnim tygodniu błąd ten wyskoczył mi , aż 3 razy ( czyli prawie połowa obecnej liczby ) . Przebieg migawki będzie około 15,17 tys zdjęć( aparat był używany ) . Zdjęcia robię z obiektywem 18-55.

grimaldi
26-06-2009, 16:59
Witam wszystkich forumowiczów. Dziś wróciłem z 30-ką z Żytniej z Warszawy:-)
Wymieniono w moim przypadku mechanizm opuszczania lustra. Koszt naprawy 270zł + 2xpaliwo do Warszawy z Kraka. Aparat zostawiałem na Żytniej w poniedziałek w piątek (tego samego tygodnia) został naprawiony.
Pozdrawiam.:-D

Fossil
29-06-2009, 23:50
Witam,w moim 20d też kilka razy wyskoczył err99 ale wtedy wyłączenie/włączenie pomogło i dawno go nie widziałem już (błędu).

Jednakowoż mam pewien problem ze swoim 20d ( a może to nie problem?) - zdarza sie czasem - kiedyś 2 krotnie w odstępie kilkunastu zdjęć robionych jedno po drugim (ale NIE serią), a ostatnio ot tak po prostu - że aparat klapnie jednokrotnie lustrem po wciśnięciu spustu,nawet nie wiem czy nie przy wciśnięciu tylko do połowy. Efektem jest "czarne" zdjęcie - jakby aparat walnął fotke na czasie 1/8000 sec... ktoś miał coś takiego u siebie? wiecie co to może być? przebieg aparatu szacuję na jakieś 11-12k,chociaż wiem że to nie ma znaczenia.

1507
30-06-2009, 11:10
ja mam od dziś w 50D erorr 99 pojawia sie po długiej serii, a i po pojedyńczych strzałach, czy upgrade softu coś pomoże czy tylko zytnia, aparat mam 4 m-ce, fotka jest zapisywana na karcie ale żeby nst zdjęcie zrobi to trzeba wyciągnąć baterie, po kilku minutowym nieuzywaniu aparatu też wraca do normy ale po serii znów erorr 99

jotes25
30-06-2009, 11:40
Zawsze warto spróbować najnowszego firmware. Tutaj na forum były niestworzone teorie na temat tego jak to nowszy firmware zwalnia transmisję do obiektywu i w ten sposób omija niższą zawartość złota na stykach itp. itd. :lol:
Moim zdaniem jednak niewiele to pomoże, zwłaszcza, jeśli błąd pojawił Ci się nagle i wcześniej nie wystepował. Sprawdziłbym jeszcze stan styków w obiektywie.

Morpheusz1
30-06-2009, 12:14
5D SOBOTA -Ślub godz. wieczorne 27.06.2009 Nagle na wyświetlaczu err 99.
wyjmowanie baterii, zmiany obiektywów,wyjmowanie kart i nic nie pomaga,a tak wygląda :
już spakowany czeka na kuriera . Myślę ,że to tylko migawka.
Ciekawe jaki miała przebieg , nr katalogu z 5d 100eos5d (czy to coś podpowie ? )
https://canon-board.info//brak.gif
http://images40.fotosik.pl/150/74236cfbb09b2ecbmed.jpg]źródło ([URL=http://www.fotosik.pl)[/URL]

1507
30-06-2009, 16:36
miałem to samo co na fotce , już nie mam i aparat działa, cud?

jotes25
30-06-2009, 17:03
miałem to samo co na fotce , już nie mam i aparat działa, cud?

Nie, raczej egzekucja została tylko odroczona...

1507
30-06-2009, 22:26
niestety, nadal cośmi terrrrrrrrrrrrrkocze po załączeniu, error 99, zrobiłem ugrade softu i teraz mam error 20 i czasem 50 nic już nie zadziała. Serwis umówiony na jutro, mam nadzieję że nie spiep... upgrade`u, choć wszystko przebiegło ok, aparat ma 3 m-ące i kurde już by migawka padła? to dopiero 10 000 zdjęć:?

airhead
30-06-2009, 23:52
co ma oprogramowanie do uszkodzenia migawki? poza tym, ona nie "padła" ze zużycia, jak to bywa po tych 100 000, bo tam często coś da się zrobić.

1507
01-07-2009, 21:05
dziś mi powiedziano na żytniej że migawka do wymiany

TomKot
01-07-2009, 21:13
Ja mam problem Err 99 na EOS 1000D. Posłałem lustro do serwisu. Co się dzieje?
Używam KIT'a, wcześniej karty SD 2GB Kingston. Po powrocie okazało się, że dali nowy firmware, nadal to samo.
Podmieniłem kartę na SDHC 4GB Emtec, za radą sprzedawcy. Nadal to samo.
Żeby zrobić zdjęcia, przed włączeniem aparatu muszę wyciągnąć i włożyć akumulatorek. Przejście automatyczne w tryb auto wył. trzeba wyłączać ją mechanicznie, i powtarzać z akumulatorkiem, to samo z normalnym wyłączeniem. Była w serwisie 2 razy (pierwszy raz - lustro nie opadało). 3 raz trafi dopiero około 27 lipca, bo przed tym czasem muszę wykonać kilka
sesji (no cóż, pomęczę się). Da się coś z tym zrobić?

Jasper
01-07-2009, 21:38
Po trzeciej naprawie??? To już musza wymienić na nowy.

1507
02-07-2009, 11:21
Ja mam problem Err 99 na EOS 1000D. Posłałem lustro do serwisu. Co się dzieje?
Używam KIT'a, wcześniej karty SD 2GB Kingston. Po powrocie okazało się, że dali nowy firmware, nadal to samo.
Podmieniłem kartę na SDHC 4GB Emtec, za radą sprzedawcy. Nadal to samo.
Żeby zrobić zdjęcia, przed włączeniem aparatu muszę wyciągnąć i włożyć akumulatorek. Przejście automatyczne w tryb auto wył. trzeba wyłączać ją mechanicznie, i powtarzać z akumulatorkiem, to samo z normalnym wyłączeniem. Była w serwisie 2 razy (pierwszy raz - lustro nie opadało). 3 raz trafi dopiero około 27 lipca, bo przed tym czasem muszę wykonać kilka
sesji (no cóż, pomęczę się). Da się coś z tym zrobić?

zapasowe body moze być pomocne

TomKot
04-07-2009, 02:25
zapasowe body moze być pomocne

Trzeba mieć :P.
Aha, nie była 3 razy, tylko 2. Będzie trzeci, i będę żądał wymiany na nowy (najpierw się upewnię u speca, że mogę).

1507
04-07-2009, 23:19
serwis ci nie wymieni na nowy

Morpheusz1
06-07-2009, 15:08
wyjmowanie baterii, zmiany ,wyjmowanie kart i nic nie pomaga,a tak wygląda :
Ciekawe jaki miała przebieg , nr katalogu z 5d 100eos5d (czy to coś podpowie ? )
http://images40.fotosik.pl/150/74236cfbb09b2ecbmed.jpg]źródło ([URL=http://www.fotosik.pl)[/URL]

Dzisiaj dzwoniłem na Żytnią. Dobra wiadomość :-) wymiana migawki , Naprawa mechanizmu naciągu migawki, czyszczenie matrycy. wszystko to ma kosztować 300 zł . Mam nadzieję ,że będzie to wiarygodna wycena . ? Czyli wynika z tego , że migawka lub sposób jej uszkodzenia podlegała gwarancji lub rękojmi . Liczę na to !! .

1507
06-07-2009, 15:40
u mnie jeszcze mirror box do wymiany, ktoś sie rozeznaje co to?

Vitez
06-07-2009, 15:58
u mnie jeszcze mirror box do wymiany, ktoś sie rozeznaje co to?

Uchwyt lustra - to coś co je trzyma nad migawką po bokach i nim rusza jak migawka się otwiera. A że to układ wspólny to potrafi paść razem z migawką - jak ta strzeli trzepiąc w ramki lustra.

1507
06-07-2009, 16:04
Uchwyt lustra - to coś co je trzyma nad migawką po bokach i nim rusza jak migawka się otwiera. A że to układ wspólny to potrafi paść razem z migawką - jak ta strzeli trzepiąc w ramki lustra.

dzięki za info

TomKot
06-07-2009, 18:02
serwis ci nie wymieni na nowy

No i to chyba nie serwis ma zrobić tylko sprzedawca. Ale jeżeli nikt mi tego nie zrobi, to czemu?

Lary
12-07-2009, 12:03
W piątek po 13 miesiącach prawdopodobnie zdechła migawka w moim D40, bez żadnych wstępnych oznak err 99. Sprawdziłem tak: na czasie B lustro się podnosi ale migawka się nie otwiera, więc zakładam że zdechła. A może ktoś miał podobny przypadek? Pytam w kontekście jakieś domowej wstrząsoterapi. Mam pytanko ile trwa wymiana migawki w C40 na żytniej i ile to kosztuje? Wysyłać z baterią?

Vitez
13-07-2009, 02:26
W piątek po 13 miesiącach prawdopodobnie zdechła migawka w moim D40, bez żadnych wstępnych oznak err 99. Sprawdziłem tak: na czasie B lustro się podnosi ale migawka się nie otwiera, więc zakładam że zdechła. A może ktoś miał podobny przypadek? Pytam w kontekście jakieś domowej wstrząsoterapi. Mam pytanko ile trwa wymiana migawki w C40 na żytniej i ile to kosztuje? Wysyłać z baterią?

Raz D40 (to przecież Nikon), drugi raz C40 (whatever it is) a w podpisie 40D ... zdecyduj się o jakim aparacie piszesz a jak o D40 to nie to forum i nie serwis na Żytniej :p

Lary
13-07-2009, 09:15
a na tym forum tylko łapanie za słówka... ehhh

Morpheusz1
13-07-2009, 16:48
wyjmowanie , zmiany obiektywów,wyjmowanie kart i nic nie pomaga,a tak wygląda :

Serwis i Canon stanął na wysokości zadania !! aparat zakupiony w 2006 r.
Wymienili mi migawkę na nową Gratis. No prawie gratis !! Naprawa mechanizmu naciągu i wyzwalania migawki, czyszczenie filtra , czyszczenie styków
za wszystko zapłaciłem 297 zł . 6 mc-y gwarancji.

1507
15-07-2009, 22:27
aparat wrócił naprawiony :

Opis uszkodzenia: error 20 i error 50

Naprawa:
WYMIANA MIGAWK PO 10000 ZDJEC, NAPRAWA STYKOW
CZĘŚĆ - SHUTTER ASS'Y
CZĘŚĆ - MIRROR BOX ASS'Y

mssk
18-07-2009, 15:20
Lary - miałem ostatni te same objawy. 40D z przebiegiem ok. 18 tysięcy trafił na Żytnią po gwarancji. Muszę przyznać, ze jestem miło zaskoczony, gdyż naprawili za free. Ponoć jeśli migawka ma zrobić 100 tysięcy, a padnie wcześniej, to nawet po gwarancji wymieniają ją za darmo. Przesyłam ukłony na Żytnią :)

przemo_81
18-07-2009, 20:05
Witam,
ja mam problem z moim 450D.
Aprat ma 3 miesiace, tydzien temu przy okolo 3000zdjec pojawil sie err99 z kitem EFS 18-55IS, cały dzień sie pojawial co kawalek przy fotach w BW
Dzis rano pojechalem sobie na wycieczke, zrobilem okolo 10zdjec i apart (lacznie 3050zdjec) sie zawiesił, tzn. na lcd czarny - nic nie wyswietla, do polowy nacisniety przycisk migawki aparat ostrzy, caly - nic sie nie dzieje. Po wyjeciu baterii, karty i wlozeniu na chwile wraca normalna praca, po czym po 2-3 zdjeciach znow podobnie sie dzieje. Znow bateria, nowa karta - jest ok. Po czym po chwili znow sie zwiesil i juz nic nie pomoglo (wymiana baterii, karty, obiektywu na EFS 55-250). Dzial przycisk migawki do polowy, apart ostrzyl, przycisk podgladu GO tez dzialal, przeslona sie ruszala, pozatym nic.
Dodam ze dzis ze dwa razy pojawil sie err99. Zdjecia glownie byly robione czarno biale z filtrem czerwonym.
Co to moze byc, jak zardzic??
Dodam, ze z zalem okolo 10 rano zestaw rozmontowalem( wyjalem karte, baterie, obiektyw wypiolem) i jakies pol godziny temu po powrocie do domu zlozylem go i jak narazie dziala bez zarzutu

dOMO
20-07-2009, 03:40
Lary - miałem ostatni te same objawy. 40D z przebiegiem ok. 18 tysięcy trafił na Żytnią po gwarancji. Muszę przyznać, ze jestem miło zaskoczony, gdyż naprawili za free. Ponoć jeśli migawka ma zrobić 100 tysięcy, a padnie wcześniej, to nawet po gwarancji wymieniają ją za darmo. Przesyłam ukłony na Żytnią :)

Czesc, podobne problemy - niestety gwarancja juz minela (raptem 2 miesiace temu), na liczniku ok. 55 tys zdjec. U Ciebie byla naprawa po gwarancji jak rozumiem? Chetnie bym takze zaplacil 0 zl za taka naprawe (jesli czeka mnie wymiana migawki lub mech. migawki)
Napisz jeszcze jakies szczegoly - moze ladnie sie usmiechnoles do Pan ktore tam przyjmuja :)
Pozdry
Domino.

================================================== =========

Witam,
ja mam problem z moim 450D.
Aprat ma 3 miesiace, tydzien temu przy okolo 3000zdjec pojawil sie err99 z kitem EFS 18-55IS, cały dzień sie pojawial co kawalek przy fotach w BW
Dzis rano pojechalem sobie na wycieczke, zrobilem okolo 10zdjec i apart (lacznie 3050zdjec) sie zawiesił, tzn. na lcd czarny - nic nie wyswietla, do polowy nacisniety przycisk migawki aparat ostrzy, caly - nic sie nie dzieje. Po wyjeciu baterii, karty i wlozeniu na chwile wraca normalna praca, po czym po 2-3 zdjeciach znow podobnie sie dzieje. Znow bateria, nowa karta - jest ok. Po czym po chwili znow sie zwiesil i juz nic nie pomoglo (wymiana baterii, karty, obiektywu na EFS 55-250). Dzial przycisk migawki do polowy, apart ostrzyl, przycisk podgladu GO tez dzialal, przeslona sie ruszala, pozatym nic.
Dodam ze dzis ze dwa razy pojawil sie err99. Zdjecia glownie byly robione czarno biale z filtrem czerwonym.
Co to moze byc, jak zardzic??
Dodam, ze z zalem okolo 10 rano zestaw rozmontowalem( wyjalem karte, baterie, obiektyw wypiolem) i jakies pol godziny temu po powrocie do domu zlozylem go i jak narazie dziala bez zarzutu
Napewno nie wrozy to nic dobrego - dzis moze dzialac a za 100 zdjec moze byc coraz gorzej. Proponuje poobserwowac i jednak zaczac myslec o serwisie .... nie ma co kombinowac - trzeba dac specjalistom niech oni sie martwia ....
Pozdry
D.

przemo_81
20-07-2009, 15:32
Witam,
narazie obserwuje i wszystko jest ok. Boje sie ze jak nastepnym razem pojade gdzies lub pojde to znow sie zwiesi.

1507
21-07-2009, 14:31
niestety jest taka mozliwośc, mój się zwiesił potem działał kilka godzin a nst szlag go trafił na maxa, bo juz nic nie dało się nim robić

Krzychu
21-07-2009, 19:14
Jednego z moich 40D właśnie to spotkało - niecałe 40k cykli migawki z tym że w zeszłym roku zaliczył beton i miał pękniętą obudowę i nieczynny LCD... Poszedł do kosza...

przemo_81
22-07-2009, 20:29
Ale moj zadnego betonu nie zaliczyl. dal ostrzezenie err99 po tygodniu na wyjezdzie odmowil posluszenstwa. Po czym po powrocie dziala bez zarzutu. Tak sie zastanawiam czy nie miala na niego wplywu temperatura - bylo 34 stopnie wtedy. No ale z drugiej strony jakbym pojechal dzies w cieple kraje gdzie temperatura to 45 to wcale bym go nie odpalil??

Nicram
27-07-2009, 11:54
Mam 40d po około 9500 zdjęć odmówił współpracy na wczasach, dobrze że w przedostatnim dniu urlopu, nie pomagały wymiany obiektywów, kart pamięci (ale to chyba inny błąd wyskakuje) ani zmiany akumulatorów. Wysyłka do Serwisu i co - padła migawka. W tym tygodniu ma wrócić do mnie.

przemo_81
27-07-2009, 18:10
U mnie teraz jest tak, ze nie mam nawet co wysylac bo dziala bardzo dobrze - juz z 300 zdjec zrobilem od zeszłego tyodnia i nawet raz sie nie przycioł.
Sam nie wiem juz. Pozostaje czekac.

jaszczurek13
30-07-2009, 00:00
Witam!
Jestem na urlopie i body 450D padło. Mam to body od marca br., czyli 4 miesiące. Trzy dni temu wyłączył się i po prostu nie mogłem go uruchomić. Po wymianie baterii zmartwychwstał, tylko, że bateria nie była w 100 procentach rozładowana. Dzisiaj znowu to samo (prawie). Wymieniłem baterię i odżył na chwilkę i trup. Chodzi o to, że wyświetlacz mi nic nie wyświetla, ale obiektywami steruje (AF-em), ale fotki nie chce zrobić.
Obiektywy to: Sigma 17-70 F2.8 i 70-200 F4.0 L Canona, L-ka Canona ma 2 tygodnie, a body świrowało i w końcu zdechło na nim. O co tu chodzi? Wyjaśnię tylko, że zdjęcia robiłem nad naszym morzem (Bałtyk), na plaży. Lustrzanka nigdy nie została upuszczona, zamoczona, czy cokolwiek innego.
Pozdrawiam!
jaszczur

wozag
31-07-2009, 13:13
Witam,
Err 99 w Canonie 40D. Pare resetów (baterią), potem padła migawka. (err99, czarny obraz LV, przy recznym czyszczeniu matrycy nie podnosiły się lamelki itd..) Przebieg 26tyś. Wysyłka na Żytnią, BEZPŁATNA WYMIANA MIGAWKI !!! (do 100 tyś wymieniają za free ! :) )

lopa
09-08-2009, 21:38
W moim C40D najprawdopodobniej padła migawka. Sprzęt nie ma jeszcze roku, nieco ponad 5000 klapnięć ale gwarancji, tzn papierków nie mam. Z tego co się dowiaduje, to serwis takiej usterki na Żytniej będzie drogi. Czy ktoś z Was miał może styczność z innymi serwisami? np europaserwis albo fototronik lub jeszcze inne.. Możecie coś polecić?

gmz
18-08-2009, 16:53
Witam, mnie takze spotkal error 99. Canon 1000d, aparat jest prawie nowy.

Sprawa wyglada tak: Jezeli robie ciagle zdjecia to jest ok, ale jak wylacze/wlacze aparat to przy próbie pierwszego zdjęcia wyskakuje error. Wtedy muszę wyjąć/włożyć baterię. Error wyskakiwał też jeżeli aparat się sam automatycznie wyłączył (na początku był ustawiony auto shut off na 30sec i troche mi zajelo zanim doszedlem ze przez to sie wiesza aparat, ale teraz wylaczylem auto shut off i aparat zawiesza mi sie tylko jak sam go wyłączam).

Zrobiłem firmware update. Sprawdziłem co będzie jak się zmieni baterię / kartę / odepnie obiektyw. Dalej wyskakuje error.

Poza tym niektore ustawienia w menu mi sie nie zapisują, jak wlacze ponownie aparat to sa znowu tak jak byly. Tymbardziej myślę ze mój err99 moze byc spowodowany softem lub elektroniką.
Macie jakiś w miarę mądry pomysł co zrobić? :D Bo nie wiem o co może chodzić :) Niby można z tym żyć, ale męczące :/ Jak nic nie wymyślę to zaniosę do serwisu.
(o jeszcze jedno, kupiłem aparat w komisie w stanach i nie mam gwarancji)

RafałG
31-08-2009, 18:32
Dziwna sprawa... U mnie występował w 10D po podłączeniu Sigmy 28-105mm 2.8-4 ale po wymianie chipa wszystko jest w porządku.

zejleman
05-09-2009, 20:37
Dzisiaj byłem na pikniku lotniczym w Bielsku Białej. Miałem zapięty obiektyw EFS 17-85 USM IS, Body 20D. Robiłem na ustawieniach: AI SERWO, RAW, seria.
W pewnym momencie na serii pojawił mi się właśnie błąd ERR 99.
Szybko wyłączyłem body a on zaczął klepać przy wyłączonym napięciu lustrem.
Wypięłem baterie i włożyłem ją z powrotem - to samo.
przy wypiętym obiektywie- to samo
z 50/1.8 - to samo.
Myślę że to elektronika.
Czy miał ktoś taki przypadek?
Jakie koszty naprawy w serwisie na Żytniej?

HELP.

dasiek
05-09-2009, 21:07
Witaj ja miałem podobnie, ale z 300D.
Okazało się że padła migawka.
Koszt naprawy dwa lata temu ok 500 zł.
Nie naprawiałem,była okazja na zmiane body.
Może u Ciebie to coś innego, ERR 99 jest uniwersalny.
Pozdrawiam

zejleman
08-09-2009, 11:39
Zadzwoniłem do serwisu Canon Polska
Opisałem usterkę i dostałem odpowiedź - na 99% migawka.
Koszty:
Za diagnozę 0,00 PLN
Za wymianę migawki 550,00 PLN

pozdrawiam

Lucky_strike
10-09-2009, 04:37
Witam,

Co prawda u mnie nie pojawił się Err99, lecz Err80, ale nie znalazłem wątku poświęconego temu błędowi.

Mój 50D ma 7 miesięcy i ok. 5500 klapnięć, z czego 1500 w ciągu ostatnich 10 dni (wczasy). Trzy dni temu po zrobieniu zdjęcia aparat wyświetlił Err80 i zwiesił się. Wyłączenie i włączenie nie pomogło, nadal pokazywał Err80. Zadziałało dopiero wyjęcie i włożenie baterii - problem zniknął i aparat robił zdjęcia (kilkaset) bez żadnych problemów przez kolejne 2 dni.

Wczoraj wieczorem zrobiłem zdjęcie ze statywu z samowyzwalaczem. Potem chciałem zrobić zdjęcie zachodu słońca nad morzem (z fantastycznymi kutrami na tle jego tarczy) z ręki z włączonym LiveView (żeby mi słoneczko oka nie wypaliło przez wizjer). Po naciśnięciu przycisku migawki okazało się, że zapomniałem wyłączyć samowyzwalacz, więc usłyszałem pikanie odliczające 10 sekund. Żeby nie czekać, wyłączyłem aparat (bo chyba inaczej samowyzwalacza przerwać się nie da) i chciałem go włączyć z powrotem, przestawić na normalny tryb i zrobić zdjęcie. Niestety, aparat już się więcej nie włączył. ZIMNY TRUP. Nie działa zupełnie nic, jakby nie było baterii.

Naładowałem do pełna baterię, sprawdziłem woltomierzem bateryjkę 3V od daty/czasu (jest OK, 3.09 V), sprawdziłem z inną baterią, wyjąłem obie baterie, kartę, odłączyłem obiektyw i odczekałem kilka godzin..... nic nie pomogło. Próbowałem kilkakrotnie od wczoraj. Aparat po prostu ZDECHŁ.

Nigdy nie był zamoczony, uderzony, itp., wręcz przeciwnie, mało kto dba o sprzęt tak jak ja. To przykre, że sprzęt renomowanej firmy psuje się od przełączenia włącznika w pozycję OFF.... Spier***ił mi ostatni dzień urlopu i parę świetnych ujęć. Wychodzi na to, że strach jechać gdzieś z jednym aparatem, chyba trzeba mieć dwa, żeby mieć gwarancję że będzie czym do końca robić zdjęcia...

Makudonarudo
10-09-2009, 09:36
Witam
Mam taki problem z nabytym ostatnio Canonem 40D
Pojawia się ten błąd 99.

sprawdzałem wszelkie możliwe kombinacje jako że mam trochę sprzętu .
Błąd wystepuje na 3 róznych obiektywach - canona
4 różnych kartach - PQI , san disk Ultra 2 i jakaś no name.

Jak widzę to chyba coś z kartą pamięci (slotem)
Przy wyjętej karcie , a i też przy odpiętym obiektywie wszystko działa.

Tylko teraz zauważyłem jedną rzecz która może mieć wpływ na to wszystko
A mianowicie nie zapisuje mi ustawień aparatu.
Zmieniam picture style , edytuje tryb standardowy wychodzę z menu , restartuję aparat i widzę że nie zapamietał.
tak samo chcę przestawić z adobe rgb na srgb . po restarcie wraca na adobe.

Wydaje mi się że ten error to przez numeracje plików - ma na karcie powiedzmy plik 500.jpg , a zaraz potem próbuje znowu zapisać 500.jpg .
po użyciu 3 kart , na każdej z nich zdjęcia rozpoczynały się od 6312.jpg.

Ma ktoś jakieś pomysły co zrobić aby zaczął zapamiętywać ustawienia?
co ciekawe CF-ny zapamiętuje i datę też

Teraz jeszcze sprawdziłem i np w zakładce pierwszej czerwonej jakość zdjęć zmienił , ale czasu kontrolnego wyświetlania już nie (???)

moregun
17-09-2009, 08:02
ja moze załączę swoją historię
40d - 38 tys przebiegu i nagle err99 na festiwalu zamówionym. Po pierwsze tak sie cieszyłem ze jednaj nie pozbyłem sie starej 20d ale z to była ulga ze mam zapsowe body.
serwis powiedział ze to zepsuty mechanizm lustra - po gwarancji - 270 zł
spytałem cze moglem to zrobic przy czyszczeniu matrycy - odpowiedź: yyyyyyyyyyyyyyiiiiiiiiiiiii taaaak. brzmialo to ze raczej nie ale skoro sie pytam to mi odpowiedzial

sanchin
19-09-2009, 20:48
Witam, spory ten temat o "error 99" i na dobrą sprawę trochę czasu by zajęło zanim się zaznajomię z całym...

mój problem wygląda następująco...

Aparat: Canon 20D
Obiektyw: Sigma 17-70 / 2.8-4
Karta: Lexar 4GB

Zrobiłem zdjęcie, aparat zapisał normalnie, po 3 sekundach zaczął sam trzaskać migawką i pojawił się na LCD u gówy napis "ERROR 99", Na robienie zdjęć nie pomogło nawet przesunięcie wyłącznika na pozycję OFF, dalej robił zdjęcia (które na karcie się nie zapisują).
Pomogło dopiero wyjęcie baterii...
Zdejmuję obiektyw, wkładam ponownie baterię do body, a on dalej tłucze zdjęcia (pomimo pozycji wyłącznika na OFF). Niekiedy po włączeniu aparatu przestaje robić zdjęcia, jednak nie reaguje na żadne przyciski. Po jakimś czasie znów się zaczyna "automatyczne fotografowanie".

Jak to naprawić? Czy tylko serwis wchodzi w grę?

-- edit --

widzę ze kilka postów wcześniej ten sam problem... ;) 550zł w plecy :/

zakamarek
20-09-2009, 01:35
Witam.
I ja dostałem dziś erroru99 w moim 40D.
Byłem w Katowicach na koszykówce Hiszpania-Grecja i Serbia-Słowenia.
Zrobiłem dwie fotki i wyskoczył błąd. Włączyłem i wyłączyłem i też zrobił mi jedno zdjęcie a potem błąd.
Wyciągałem i zmieniałem baterie. Bez poprawy i teraz bab błąd odrazu.
No to wyciągnąłem karte pamięci i dalej był błąd.
Zmieniłem obiektyw z Kit canon na Sigme 70-300 i bez poprawy.
Pomyślałem żę to pewnie karta pamięci. Formatowałem ją i nic.
Więc teraz jak wróciłem do domu to sprawdziłem bez karty ale podłączony do komputera.
Zrobił zdjęcie ale też wyskoczył błąd czyli pewnie nie zrobił go do końca a efekt jest taki:

źródło (http://img29.imageshack.us/img29/633/error99.jpg)
Co to może być?

Testowałem go z innymi obiektywami i też z m42 więc nie ma co zwalać na przysłone.

zakamarek
20-09-2009, 09:21
Gdzie w razie co moge serwisować? Najbardziej interesuje mnie serwis w Kielcach bądź Katowicach.

Chris_11
23-09-2009, 08:08
Witam.
I ja dostałem dziś erroru99 w moim 40D.
Byłem w Katowicach na koszykówce Hiszpania-Grecja i Serbia-Słowenia.
Zrobiłem dwie fotki i wyskoczył błąd. Włączyłem i wyłączyłem i też zrobił mi jedno zdjęcie a potem błąd.
Wyciągałem i zmieniałem baterie. Bez poprawy i teraz bab błąd odrazu.
No to wyciągnąłem karte pamięci i dalej był błąd.
Zmieniłem obiektyw z Kit canon na Sigme 70-300 i bez poprawy.
Pomyślałem żę to pewnie karta pamięci. Formatowałem ją i nic.
Więc teraz jak wróciłem do domu to sprawdziłem bez karty ale podłączony do komputera.
Zrobił zdjęcie ale też wyskoczył błąd czyli pewnie nie zrobił go do końca a efekt jest taki:
Co to może być?

Testowałem go z innymi obiektywami i też z m42 więc nie ma co zwalać na przysłone.

Miałem identycznie... Czyściłem styki obiektywu, baterii, strzelałem na odpiętym obiektywie, z różnymi obiektywami itp... I tak przez dwa dni. Po dwóch dniach mu przeszło i, odpukać, naprawił się i od tego czasu - czyli jakieś 3 miesiące i jakieś 1000 zdjęć - chodzi normalnie.

total_eclipse
23-09-2009, 11:17
Witajcie :)

Jestem noobie więc proszę o wyrozumiałość :)

Problem jest następujący.. Niedawno w moim 300D wymieniania była migawka.
Teraz pojawił się nowy problem (ERROR 99) polegający na tym że albo lustro się zacina podczas podnoszenia... albo jak działa mechanizm lustra to się nie podnosi w ogóle migawka :/

A czasami normalnie zadziała...

Myślicie że czeka znowu mnie wymiana migawki czy teraz to coś poważniejszego ?

Dzięki za ewentualną pomoc.

Pozdrawiam

papaj
26-09-2009, 12:30
Witam,
Czy pojawił się wam error99 w taki sposób?
w moim 350d w programach tematycznych "portret,makro itd." pojawia się po naciśnięciu spustu migawki "bateria rozładowana " a w trybach pół automat erroe99 w jednym i w drugim przypadku nie można zrobić zdjęć .Proszę pomocy ,pozdrawiam Papaj.

total_eclipse
26-09-2009, 13:01
Witajcie :)

Jestem noobie więc proszę o wyrozumiałość :)

Problem jest następujący.. Niedawno w moim 300D wymieniania była migawka.
Teraz pojawił się nowy problem (ERROR 99) polegający na tym że albo lustro się zacina podczas podnoszenia... albo jak działa mechanizm lustra to się nie podnosi w ogóle migawka :/

A czasami normalnie zadziała...

Myślicie że czeka znowu mnie wymiana migawki czy teraz to coś poważniejszego ?

Dzięki za ewentualną pomoc.

Pozdrawiam

Witam ponownie,

Byłem w serwisie w Poznaniu... i koleś orzekł: migawka.

Ale czy to możliwe żeby lustro i migawka podnosiła się do czyszczenia normalnie a pomimo to była uszkodzona ?

Tak jednak wolałbym się upewnić zanim spiszę go na straty i zainwestuje w inne body ewentualnie.

Dodam że teraz lustro wydaje taki głuchy dźwięk ale się nie blokuje, jednak err99 wyskakuje już po jednej klatce.

raybishop
21-10-2009, 23:13
Jako, że to mój pierwszy post - WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE.

Co do błędu 99... przykrość ta spotkała mnie niecały miesiąc temu.
To problem z migawką. Roletka się nie podnosi. Jednakoż w trybie BULB można ją odchylić i potem szybkim ruchem puścić. Wtedy aparat robi zdjęcie... jednakże jest to bezużyteczne.
Kolega elektronik po rozkręceniu wszystkiego i dokładnym zbadaniu stwierdził, że być może wina leży po stronie elektromagnesów (czy czegoś zbliżonego do elektromagnesu), które napędzają migawkę.

Moje pytanie: ile kosztuje naprawa migawki (sprzęt bez gwarancji niestety już) i czy ktoś wie, gdzie można takowe wskrzeszanie aparatu wykonać.

P.S. Jakiś autoryzowany serwis Canona jest w Polsce ;)? [jeśli jest - proszę o info]

Znalazłem serwis na Żytniej w Warszawie, przepraszam za kłopot i odgrzewanie tematu

voytas_dr
02-11-2009, 12:45
Dołączam się do przywitań jako kolejny newbie - witam wszystkich canonowych forumowiczów.

Szkoda tylko że mój pierwszy post muszę pisać w terroryzującym temacie :(

Ostatnio na weselu u znajomych mój 1000d + sigma 18-200 DC (bez OS) wywalił err 99.
Sytuacja taka pstryk migawki i err 99 na etapie przesyłania foty do karty.
Po czym zwis i pomogło wyjęcie baterii. Następnie sytuacja ta sama i tak w koło macieju.
Zdjęć oczywiście nie zapisywało.

Po powrocie do domu format karty i naładowanie baterii na full i długie testy. Niby wszystko działa ok, ale boje się dalszych problemów. Ponadto za 2 tyg kończy mi się gwarancja i nie bardzo uśmiecha mi się wydawanie $ na naprawy :\ Lustro budżetowe = ograniczona kieszeń.

Problem z obiektywem raczej wykluczam, ponieważ używam go od 1/2 roku bez problemów. Poza tym raczej nie używam aparatu w warunkach ekstremalnych i zakurzenie itp raczej nie wchodzi w rachubę.

Ponadto na wspomnianym weselu kolega podpiął pod moje body swoją lampę Canon Speedlite która na jego 450d nie chciała prawidłowo korygować siły błysku. Ztestował i u mnie to samo. Póżniej w domu przyuważyłem że w ustawieniach aparatu menu nastaw lampy zewn. jest podświetlone (jak gdyby była podpięta a nie jest) po próbie wejścia w menu oczywiście bład komunikacji z lampą. Sprawdzałem zgodnie z poradami na forum styk na stopce i niby wszystko OK. Poza tym lampa zewn działa OK

Ponadto przy poruszaniu aparatem słychać jak w środku coś lekko lata/stula (cichutki dźwięk jakby małej sprężynki w okolicach stopki lampy właśnie).

Pomóżcie - czy to wszystko kwalifikuje się do serwisu gwarancyjnego? Póki co aparat działa niby ok, ale nie miałem okazji testować na dłuższych sesjach.
A trochę panikuję bo za parę dni będzie po gwarancji :(

jb79
12-11-2009, 23:48
Witam. panowie tak na szybko bo gwarancja kończy się za miesiąc.
Czy to migawka?

źródło (http://www.imagic.pl/files/10696/aparat/40d.jpg)

airhead
13-11-2009, 00:19
nie, na pewno nie, to błąd zapisu pliku
poszukaj na forum, bo było - tak będzie najszybciej :D

jb79
13-11-2009, 06:05
Sory, małe sprostowanie. Po wyzwoleniu migawki na ekranie pokazuję słynny błąd (err99) i zrobione zdjęcie nie jest ani pokazane na lcd ani zapisane na karcie,
W LiveView można robić zdjęcia.
Powyższy efekt uzyskałem dzięki EOS Utility (i panel kontroli aparatu).
Pstrykam na różnych szkłach (bez i na m42 też), bateriach, bez karty, (też czyściłem styki) i NIC.
Aparat serii dwucyfrowej z 1607 klapnięć.

jacek-8
13-11-2009, 14:31
Witam, mnie takze spotkal error 99. Canon 1000d, aparat jest prawie nowy.

Sprawa wyglada tak: Jezeli robie ciagle zdjecia to jest ok, ale jak wylacze/wlacze aparat to przy próbie pierwszego zdjęcia wyskakuje error. Wtedy muszę wyjąć/włożyć baterię. Error wyskakiwał też jeżeli aparat się sam automatycznie wyłączył (na początku był ustawiony auto shut off na 30sec i troche mi zajelo zanim doszedlem ze przez to sie wiesza aparat, ale teraz wylaczylem auto shut off i aparat zawiesza mi sie tylko jak sam go wyłączam).

Zrobiłem firmware update. Sprawdziłem co będzie jak się zmieni baterię / kartę / odepnie obiektyw. Dalej wyskakuje error.

Poza tym niektore ustawienia w menu mi sie nie zapisują, jak wlacze ponownie aparat to sa znowu tak jak byly. Tymbardziej myślę ze mój err99 moze byc spowodowany softem lub elektroniką.
Macie jakiś w miarę mądry pomysł co zrobić? :D Bo nie wiem o co może chodzić :) Niby można z tym żyć, ale męczące :/ Jak nic nie wymyślę to zaniosę do serwisu.
(o jeszcze jedno, kupiłem aparat w komisie w stanach i nie mam gwarancji)

Witam mam taki sam aparat i identyczny problem.Dodam,ze po wystapieniu err99 aparat niepoprawnie widzi pojemnosc karty.Wyslalem go dzisiaj do sklepu z prosba o wymiane na towar zgodny z umowa ( nie minely jeszcze 2 lata od zakupu).Zobaczymy co zrobia.Napisz czym sie zakonczyla Twoja przygoda z errorem.
Pozdrawiam
jacek

jb79
15-11-2009, 09:28
czy ktoś tu zagląda?

kwazar11
15-11-2009, 11:03
Ja zaglądam. Moje 40D właśnie jedzie na Żytnią z powodu tego błędu.

EnriSantee
19-11-2009, 14:23
Witam!
Może wrócę do pytania o ERROR 99
Znajomy fotograf miał ten problem - okazało się że bateria (pastylka 3V) zaczynała siadać.
Po wymianie wszystko wróciło do normy. Jednak on używał tylko obiektywów Canona.

gmz
22-11-2009, 14:08
Witam mam taki sam aparat i identyczny problem.Dodam,ze po wystapieniu err99 aparat niepoprawnie widzi pojemnosc karty.Wyslalem go dzisiaj do sklepu z prosba o wymiane na towar zgodny z umowa ( nie minely jeszcze 2 lata od zakupu).Zobaczymy co zrobia.Napisz czym sie zakonczyla Twoja przygoda z errorem.
Pozdrawiam
jacek

Ja nie mam gwarancji, bo kupiłem używkę i do tego w stanach.
Chciałem to naprawiać, ale jak się zorientowałem że naprawa będzie droga i z serwisami są przeróżne jaja, to stwierdziłem, że da się z tym żyć. (problem niby głupi, a musieliby wymienić całą płyte główną)

Mam taki "myk" - po włączeniu aparatu klikam w menu w opcję "reset numeracji zdjęć" i wtedy już nie ma żadnych errorów. Tyle, że muszę to zawsze klikać po ponownym włączeniu sprzętu. To tymbardziej wskazuje na przyczynę - w pamięci wewnętrznej aparatu cos jest spieprzone, aparat chce zapisywać zdjęcie pod tą samą nazwą pod którą jest już inne zdjęcie, a wtedy wywala error. A jak kliknę reset numeracji - to robi nowy folder i numeracja leci od 1, a zapis odbywa się poprawnie.

nosco
01-12-2009, 12:38
Witam, to może ja opowiem o moim problemie z Errorem 99 ;p

Mianowicie wszystko działa sobie elegancko ale jak chce użyć lampy Quantaray QTB-7500A, to uporczywie się pojawia...

Słyszałem że zaklejenie 4 nóżek pomaga, no niestety mi nic to nie dało... :sad:
Może ktoś z Was miał podobny problem?? Lub pomysł jak to rozwiązać??

Bo ja już nie mam pomysłów a szukanie w sieci też nie daje pozytywnych rezultatów...

Macieraczekkk
01-12-2009, 15:47
Jestem tu nowy wiec na początek witam wszystkich serdecznie.
Mój pierwszy i niestety z problemem:
W Eos 50D wyskoczył Error 50 przebieg ok. 6 tys - 4 miesiące uzytkowania
Miał koś podobny problem? bo z tego co widzę częściej występuje err99

Pozdrawiam

nosco
03-12-2009, 20:08
Jestem tu nowy wiec na początek witam wszystkich serdecznie.
Mój pierwszy i niestety z problemem:
W Eos 50D wyskoczył Error 50 przebieg ok. 6 tys - 4 miesiące uzytkowania
Miał koś podobny problem? bo z tego co widzę częściej występuje err99

Pozdrawiam

Tak najczęstszym i notabene niesklasyfikowanym przez Canona błędem jest 99, niestety nic nie wiem na temat Twojego błędu. Ale chyba nie mamy co liczyć na jakąś odpowiedz... chyba nikt tu nie zagląda...

oxydum
03-12-2009, 20:40
Sam Canon nie wie co to za błedy kryją się pod error99. Zaliczyłem w 50D dwa razy ten błąd, zawsze w czasie szybkiego przeglądania zdjęc. Najgorsze jest to, że aparat zwisa i nic go nie chce zmobilizować do dalszej pracy. Pomaga wyjęcie zasilania.

Alocit
04-12-2009, 00:38
Mam 2 obiektywy Tamron 28-200mm i Sigma 28-200 obydwa nie chca dzialac z Canonem EOS 450D. Czasem zrobi kilka zdjec na najbardziej otwartej przyslonie ale jesli przymkne ja to wywala blad. Probowal ktos rozebrac samemu obiektyw i cos zrobic z ta przycinajaca sie przyslona? Obiektywy nie sa juz pierwszej mlodosci wiec gorzej byc nie moza dlatego samemu moge go probowac rozebrac.

lifedeath
22-12-2009, 16:19
mam canona 450d dzisiaj przy współpracy z obiektywem Zenita helios pojawił się błąd err 99, nie udało mi się nic z tym zrobic, przy wlanczanu słychac ciuchytki zgrzyt, podniosłem palcem lustro i pokazała mi sie taka czarna roleta ktora przesłania matryce, zazwyczaj byla tylko ona a teraz na niej są dwa jakby metalowe 'klipsy' i jak wlanczam aparat to ta roleta porusza się tak jakby ktos od drugiej strony palcem ją dźgał.
o co chodzi :<?

zejleman
23-12-2009, 17:46
mam canona 450d dzisiaj przy współpracy z obiektywem Zenita helios pojawił się błąd err 99, nie udało mi się nic z tym zrobic, przy wlanczanu słychac ciuchytki zgrzyt, podniosłem palcem lustro i pokazała mi sie taka czarna roleta ktora przesłania matryce, zazwyczaj byla tylko ona a teraz na niej są dwa jakby metalowe 'klipsy' i jak wlanczam aparat to ta roleta porusza się tak jakby ktos od drugiej strony palcem ją dźgał.
o co chodzi :<?

Jakbyś poczytał parę postów wcześniej w tym wątku - wiedziałbyś że ten objaw to uszkodzona migawka.
Koszt na Żytniej to ok 550 złotych.
Robią to szybko i profesjonalnie.
Ja miałem tak z moim 20D - wysłałem zapłaciłem i jestem zadowolony.

Daro8800
24-12-2009, 08:11
Witam. err99 to po prostu błąd ogólny task jak pisali już wcześniej koledzy na forum.
U mnie przypadek wyglądał tak. Szkło canonEFS 18-55 czyli standard kierowane w stronę światła dziennego i naciśnięciu migawy wyskakiwał właśnie err99, robiłem restart aparatu i kierowałem go na nie oswietlone obiekty w mieszkaniu, fotka wychodziła normalnie, po odpięciu szkła od korpusu skierowałem sam aparat w stronę światła i ku mojemu zdziwieniu aparat wyzwalał się normalnie. wniosek był jeden, szkło do wymiany. Kupiłem nowe szkiełko i co? JEST SUPER pozdrawaim kolegów pozytywnie zakręconych.
------------------
Canon 20D

breckness
27-12-2009, 12:07
Witam. U mnie przy wkładaniu/wyjmowaniu baterii/karty pamięci, zdejmowaniu obiektywu lustro "kłapie" kilka razy przy wyłączonym aparacie. Po włączeniu pojawia się error 99 i ciągłe, samoczynne kłapanie lustra. Problem występuje niezależnie od podpiętego obiektywu, przy włożonej i wyjętej karcie, 3v baterii. Czy to coś z zasilaniem, elektryką? Czasem udaje mi się zrobić kilkadziesiąt zdjęć bez problemu. Czekam na nową baterię więc nie mam mozliwosci sprawdzenia czy to wina baterii. Miał ktoś taki problem? Pytam bo może to nie migawka i mógłbym wtedy spać spokojnie i czekać na baterię.

zejleman
28-12-2009, 10:11
Witam. U mnie przy wkładaniu/wyjmowaniu baterii/karty pamięci, zdejmowaniu obiektywu lustro "kłapie" kilka razy przy wyłączonym aparacie. Po włączeniu pojawia się error 99 i ciągłe, samoczynne kłapanie lustra. Problem występuje niezależnie od podpiętego obiektywu, przy włożonej i wyjętej karcie, 3v baterii. Czy to coś z zasilaniem, elektryką? Czasem udaje mi się zrobić kilkadziesiąt zdjęć bez problemu. Czekam na nową baterię więc nie mam mozliwosci sprawdzenia czy to wina baterii. Miał ktoś taki problem? Pytam bo może to nie migawka i mógłbym wtedy spać spokojnie i czekać na baterię.

Mialem ten sam przypadek z 20D, nowa bateria Ci nic nie da. Pakować i do serwisu. Koszt 550 złotych.

Pozdrawiam i łącze się w bólu.

marchu24
31-12-2009, 14:43
W moim przypadku robiłem dzisiaj zdjęcia na dworze 10D zrobił zdjęcie o numerze IMG_5000 a już następnego czyli IMG_5001 nie był w stanie wykonać bo wyskoczył błąd Err 99

Znajomy też fotografik stwierdził że padła migawka

czy to jest możliwe???

lldaniel
08-01-2010, 18:10
W swoim 40d też miałem error99, wstawili nową płytę główną i działa.

arpa
08-01-2010, 20:39
err99, wymiana płyty głównej po gwarancji na Żytniej 740 pln

dogmeat
17-01-2010, 22:49
ciekawi mnie czy wywnioskujecie to samo co ja z mojego problemu. mogę robić zdjęcia bez problem, dopóki pucha nie będzie idealnie wycelowana w ziemię. zdjęcia czegokolwiek od góry odpadają, bo wyskakuje err99. padła migawka?

rekin
21-01-2010, 17:28
U mnie ten błąd pojawia sie z obiektywem Canona 35-70/3.5-4.5. Po prostu obiektyw jest stary (stary jak system EOS ;) ) i przeslona się przycina. Pomaga restart aparatu i parokrotne domkniecie przesłony na maxa, żeby się rozruszała.
Mi się w eLce przycina przysłona xD ehh te errory 99 :)

happytommy
21-01-2010, 18:11
W sobotę wyskoczył mi err99 w 40d, we wtorek wieczorem wysłałem do serwisu na Żytnią, dzisiaj otrzymałem odpowiedz że sprzęt jest naprawiony i jutro będzie u mnie. Padła migawka przy 16400 zdjęciach, wymienili za darmo :)
Jednym słowem szybko i profesjonalnie :) dziękuję :)

PCet
02-02-2010, 16:40
Witam,
Mój problem dotyczy T28-75/2.8. i Err99. Nie ma wtedy możliwości wykonania zdjęcia w żadnym trybie. Przy włączeniu aparatu słychać tylko takie dość głośne chwilowe bzyczenie/warczenie (wg mnie z obiektywu).

Co moze dawać takie objawy? Problemy z przysłoną? Z mechanizmem ostrzącym?

Co jakiś czas aparat włącza się poprawnie. Robi zdjęcia, działa automatyczne ostrzenie, podgląd DOF. I po chwili znowu kaput...

Pozdrawiam,
PCet

krajsik
02-02-2010, 16:44
Podobnie jak u kolegi wyżej. Jakiś czas temu podczas pstrykania 40-stką co jakiś czas wyskakiwał err99. Wysłałem na Żytnią, w efekcie wymiana migawki i systemu podnoszenia lustra. Przy ok. 19500 zdjęć.

parabellum
23-02-2010, 15:54
Mi dzisiaj przysłali z Żytniej mojego 1000d. Objawy :err99 przy pierwszym zdjęciu(po wyjęciu akumulatorka wszystko wracało do normy) , do tego nie zapamiętywał ustawień. Diagnoza: wymiana płyty głównej. Jako ciekawsotkę dodam, iż mimo iż gwarancji nie miałem, to naprawa za friko 8). To chyba wada fabryczna 1000d, ten err99 i do tego nie zapamiętywanie ustawień.

PCet
28-02-2010, 17:15
Czy któryś z Szanownych Forumowiczów mógłby opisać mi objawy zacinającej się przysłony? Czy jest to tylko efekt widoczny na zdjęciach np w postaci prześwietlania/niedoświetlenia? (przysłona nie domyka się do zadanej wartości lub pozostaje w pozycji domkniętej mimo zmiany parametrów naświetlania).
Czy wiąże się z tym jeszcze jakiś dodatkowy efekt dźwiękowy i Err99?

Co może wywoływać takie brzęczenie wydobywające się raczej z obiektywu i Err99 (np. również od razu po włożeniu baterii)?

Będę wdzięczny,
Pozdrawiam,
PCet

maciekembi
10-03-2010, 14:22
mam 350d i po założeniu 24-135 ISusm raz na sto po włączeniu pojawia się err99. Wtedy wyłącznikiem robię OFF i ON i wszystko mija. Mniemam, że to styki zabrudzone, bo dużo przekładam szkieł.

pyton
17-03-2010, 16:14
U mnie też naprawa migawki i czyszczenie 40D. Po 4 dniach aparat z powrotem u mnie.

k4cper
19-03-2010, 00:58
W sobotę wyskoczył mi err99 w 40d, we wtorek wieczorem wysłałem do serwisu na Żytnią, dzisiaj otrzymałem odpowiedz że sprzęt jest naprawiony i jutro będzie u mnie. Padła migawka przy 16400 zdjęciach, wymienili za darmo :)

przy 16400 zdjęć żeby padła migawka? luuudzie.. ja zrobiłem moim 400d prawie 19000 cyknieć, dzisiaj pierwszy raz pojawiał mi się error 99 przy założonym tamronie i lampie na stopce.. mam nadzieje, że mi migawka jeszcze pozyje troche, bo mam aparat 2,5 roku, więc za free nic nie bedzie ;)

pyton
19-03-2010, 01:13
Mi padła po 28000

KORD/EPKK
24-03-2010, 05:31
U mnie pojawia sie Err99 w 350D z podlaczonym 17-85 is USM. Nie wiem w czym problem ale podczas robienia fotki przeslona w obiektywie sie przymyka (widac we wizjerze) , wywala error i nie zapisuje zdjecia. Mialem juz tak kilka razy , szczegolnie na mrozie ; ale ostatnio w domu tez wywalilo mi blad. Chyba to obiektyw , ale co mu moze byc? Jakies sugestie?
Pozdrawiam

Robur
24-03-2010, 06:23
Wczoraj założyłem obiektyw kuzyna do mojej 350 , sigme 28-105 2,8-4 i zaraz wyskoczył terror 99 , wyłączyłem aparat ponownie wsadziłem moją sigme 18-125 i wszystko było OK. a w domu sprawdziłem na stronie Sigmy żeby właśnie nie używać tej 28-105 z cyframi z powodu terroru … pozdrowiam

Nigdy nie miałem tego typu błędu, a podpinałem często taką Sigmę (28-105 mm f/2,8-4 DG) do mojego 30D. Nie miałem żadnych błędów. Czasem odnosiłem tylko wrażenie, że AF się myli, ale nie sprawdzałem na jakich Av i w jakich warunkach. Pozdrawiam.

grobel5
26-03-2010, 16:52
Witam,ja mam ten problem "ERR99" z Canonem 5d - czy ktos sie spotkal z tym bledem w tym modelu ? Zaznaze ze nic nie pomaga, wymiana bateri, wlaczenie, wylaczenie, zmiana obiektywu, odpiecie czy przylaczenie lampy (dodam ze uzywam oid samego poczatku obiektywow canona). Pozdrawiam i czekam na jakies wsparcie - bo wyslanie na żytnia to dla mnie ostatecznosc (po przeczytaniu forum). Pozdrawiam

zejleman
27-03-2010, 08:44
Ciekaw jestem co takiego złego jest na Żytniej.
Ja dwa razy byłem zmuszony wysłać sprzęt i jestem mega zadowolony.

emroth1
27-03-2010, 19:39
moj canonek wysypuje się przy próbie robienia zdjęć bezposrednio po włączeniu lub uśpieniu, po restarcie wszystko dziala i mozna spokojnie robić zdjęcia dopóki się aparat nie wyłączy - sytuacja wystepuje dla wszystkich obiektywow, kart pamieci i baterii ktore mam takze z pewnoscia to body - czy istnieje jakis sposob poza serwisem?

airhead
27-03-2010, 20:55
nowy firmware

emroth1
28-03-2010, 00:29
firmware mam 1.07 czyli najnowszy z nowych, wgrywany dwa razy dla pewnosci ;)

JonathanStrange
31-03-2010, 00:42
Przepraszam za offtopa, ale czy można zaufać systemowi cannona. Wiem, że to forum jest bardzo duże i liczba użytkowników ogromna, ale 68 stron różnych błędów już się nazbierało. Ciężko znaleźć podobne u konkurencji. Miałem wcześniej do czynienia z N... Niestety został skradziony. Bardzo mocno zastanawiam się nad zakupem 40D. Uważam, że oferuje bardzo duże możliwości w bardzo atrakcyjnej cenie. Jest jedno ale. Producent gwarantuje przebieg 100 tyś, a opisywane tu przypadki to bardzo często przypadki właśnie 40D, gdzie migawka pada przy >20 tyś. Może najzwyczajniej wybrałem zły temat na forum, i nie powinienem był tu wchodzić zanim cokolwiek zakupiłem? Przyznam, że trochę mnie to zniechęciło. Przesadzam z tymi obawami czy nie do końca. Może jest dostępna jakaś strona ze statystykami awaryjności migawek dla różnych cyfrówek Cannona? Wiadomo, że trzeba patrzyć na większą próbę niż pojedyncze przypadki. Będę wdzięczny za odpowiedź.
Sam znalazłem taką oto stronę: http://www.olegkikin.com/shutterlife/canon_eos40d.htm
Szczerze mówiąc wyniki przedstawiają się fatalnie. Nie wiem na ile powyższa strona jest wiarygodna, ale tym wynikom do 100 000 daleko.

RafalTK
16-04-2010, 21:23
U mnie Error99 w 400d pojawil sie po 11000 zdjeciach. Niestety wymagana jest wymiana migawki i mechanizmu podnoszenia lustra - nieoplacalne na Zytniej (chca minimum 700 PLN). Czy zna ktos tanszy serwis? Aparat i tak juz nie ma gwarancji.

fgutek
22-05-2010, 13:03
JonathanStrange: Moze i komuś padła migawa przy 20tys. nie mowie ze tak nie mogło sie stać. Byl czas ze w serwisie wkładano nowe migawki i padały w połowie przebiegu gwarancyjnego. Okazało sie ze była to wadliwa seria. Ja mam 40d jako drugie body co by sie nie stresować w czasie pracy;)zrobilem juz 90tys i jak na razie smiga dalej. Cześć kolegów również nie narzekało przekraczając 100tys. Oczywiście delikatnie przekraczając (nie dobili do 150 czy 200) jednak to nie 1d:mrgreen:I jeszcze jedno-fajny aparat ale pamietaj ze lcd ma do du...y.Najslabsza strona tej puchy.

Co do błędu Error99 to oznacza ze mógł wystąpić problem inny jak problemy z karta, komunikacji z szkłem itp. Moze to być problem mechanizmu lustra.Pamiętajmy ze nie tylko migawka ale i ten mechanizm tez sie zużywa. Blad ten pojawia sie tez w przypadku niedokładnego zamontowania matówek(dotyczy 1d). Wtedy należy wyjąc i włożyć matówkę zwracając wielka uwage na zatrzask mocujący.

przemo_81
25-05-2010, 20:13
Witam,
u mnie err9 okazal sie awaria plyty zasilajacej. Koszt naprawy 520zl. NIestety trzeba wydac, bo za głupote trzeba placic. Problem pojawil sie w zeszlym roku w lipcu, po kilku godzinach sam sie naprawił. Teraz znow pojawil sie - wrocila praca do normy po 2h wylacznia.
Jako ze jade na wakacje wolę byc pewny ze nie padnie znow w najlepszym momencie wiec zaplace.
Gwarancja skonczyla sie 3 tygodnie temu - zeby bylo smiesznie.

mavtm
20-06-2010, 22:10
Witam wszystkich

No i mnie tez dopadł err99 w 30d.
W piątek i w sobotę fociłem koncerty. Wszystko było ok. Dzisiaj rano zgrałem pliki z karty, sformatowałem ją w aparacie i zabrałem sprzęt na wycieczkę. Pierwsze zdjęcie i kicha. Od razu err99 na wyświetlaczu. Wyłączyłem i próba jeszcze raz - to samo. Próbowałem na miejscu różnych rzeczy - wyjęcie i włożenie baterii nic nie dało, nawet wyjmowałem tą małą co podtrzymuje datę itp.
Wymiana obiektywów też nic nie dała - trzy szkła canona i taki sam efekt.
Po powrocie do domu zrobiłem update firmware - z 1.0.5 na 1.0.6. Też nic.
Różne kombinacje z kartą, bez karty, dosłownie wszystko i wciąż to samo.

Zdjęć napstrykane jest około 22 tys. Aparat mam od nowości. Nigdy nic się nie działo.
1. Czy to możliwe żeby po 22 tys. padła migawka?
2. Czy jest możliwe, że coś w aparacie padło np. przez nagłośnienie ustawione na scenie? Kręciłem się trochę w pobliżu.

Może ktoś wymieniał migawkę ostatnio w 30d i wie jaki ewentualnie może być koszt na żytniej?

Pozdrawiam
Marek

mavtm
22-06-2010, 17:15
Ożywiłem aparat:)

Trochę przez przypadek ale póki co udało się.
Opiszę co robiłem, może komuś się przyda.
Zdjąłem obiektyw i próbowałem zaglądać. Podnosiłem paluchem lustro, niby nic nadzwyczajnego nie było, żadnych śmieci, paprochów itp, migawka też niby normalnie wyglądała. Po naciśnięciu spustu bez obiektywu dalej wyskakiwał err99. Potem z ciekawości podniosłem palcem lustro do góry, tak że widziałem migawkę i wtedy nacisnąłem spust. Migawka klepnęła jak przy zdjęciu tylko lustro trzymałem palcem. Po wyłączeniu i włączeniu aparatu szok!
Pstrykam i robi zdjęcia. Nie mam pojęcia dlaczego tak się stało. Może jakieś przestawienie lustra, pojęcia nie mam ważne że działa. Tylko teraz jest pytanie czy to czasem nie był pierwszy objaw padającej migawki?
Mam nadzieję, że to incydentalny przypadek i już się nie powtórzy. Choć przyznam perspektywa nowego aparatu nie była w tym wszystkim taka zła;)

przepraszam za przynudzanie ale może komuś to pomoże.
Pozdrawiam

Pawel_G
22-06-2010, 17:49
To objaw padającej migawki lub naciągu lustra. Też dwa razy mi err 99 wyskoczył i kożystając z końcącej się gwarancji, wysłałem dziś moje 50D na Żytnią. Zobaczymy co zdiagnozują.

mavtm
22-06-2010, 20:21
Właśnie tak mi chodzi po głowie, że pewnie długo się nie będę cieszył. Ale zobaczymy.
Gdybym miał jeszcze gwarancję to nawet bym się nie zastanawiał. Niestety.

k4cper
03-07-2010, 11:39
I znowu mi się pojawia Error 99 przy połączeniu: 400d + T70-300.
Po próbach stwierdziłem, że pojawia się tylko i wyłącznie przy ogniskowej większej od 180mm. Strasznie to denerwujące jest, bo trzeba wyłączać i włączać aparat, a czesto też wyłączać go na sile poprzez wyjęcie baterii. Najbardziej denerwujące jest to, że zdjęć się nie da robić w tych wyższych zakresach..
Nie mam pojęcia co może być powodem takich jazd, ktoś z Was już się spotkał z czymś takim?

adminekPL
08-07-2010, 22:23
Mam dopiero 20 tysięcy na liczniku, 400D używany w lokalnej reporterce. Wychodziło mi, że migawka kończyła swój żywot. Objawy były następujące:
* trakcie robienia zdjęcia zamiast normalnego klepnięcia słyszałem wytłumione
* w wizjerze delikatnie przyciemniał się widoczny obraz
* na "monitorku" pojawiał się error99
* objawy niezależnie od podpiętego obiektywu
* bywało, że mogłem zrobić czasem kilkanaście zdjęć bez problemu, innym razem musiałem i z 10x próbować, bo za każdy razem był error99.

RafalTK w innym wątku napisał, że miał to samo i wyrok serwisu był następujący: "migawka i mechanizm podnoszenia lustra do wymiany".

Wysłałem body na Żytnią, odpisali, że wszystko jest OK, wad nie znaleziono. Dostarczyłem jeden z obiektywów (17-85) - opisali, że do wymiany jest mechanizm przysłony. Ale:

- u mnie występowało to na wszystkich obiektywach
- 50 i 70-200 po podpięciu do Canona 10D działają bez zarzutu (17-85 nie miałem jak podpiąć z wiadomych względów).

Może być tak, że obiektyw z uszkodzoną przysłoną będzie działał bez problemu z jednym body, a z drugim nie? Czy wszystkie w jednym momencie mogły ulec uszkodzeniu?

Daro8800
12-07-2010, 15:06
Witam. err99 to po prostu błąd ogólny task jak pisali już wcześniej koledzy na forum.
U mnie przypadek wyglądał tak. Szkło canonEFS 18-55 czyli standard kierowane w stronę światła dziennego i naciśnięciu migawy wyskakiwał właśnie err99, robiłem restart aparatu i kierowałem go na nie oswietlone obiekty w mieszkaniu, fotka wychodziła normalnie, po odpięciu szkła od korpusu skierowałem sam aparat w stronę światła i ku mojemu zdziwieniu aparat wyzwalał się normalnie. wniosek był jeden, szkło do wymiany. Kupiłem nowe szkiełko i co? JEST SUPER pozdrawaim kolegów pozytywnie zakręconych.
------------------
Canon 20D

Witam ponownie. wrócę do tematu.
Rozebrałem uszkodzone szkło i okazało się ,że pękła tz taśma flex – koszt taśmy 45 zł i szkło dizała. Pozdrawiam
:)

mavtm
22-07-2010, 16:05
No i Err99 wrócił.
Udało mi się go ponownie odblokować podobną metodą prób jak poprzednio. Jednak ciekawe jest to że błąd wystąpił tak jak poprzednio przy ustawieniu szybkich zdjęć seryjnych. Od tego czasu robię na zdjęciach pojedynczych, zrobiłem już pewnie z 300 zdjęć i nic się nie dzieje. Czy w takim razie pchać się w zabawę z Żytnią czy focić aż całkiem go szlag trafi?

VRx
13-08-2010, 11:19
Dopadło i mnie...
2 dni do ślubu znajomych, naładowałem aku, wkładam, klap i error99
wyrok żytniej:
- silnik migawki
- silnik lustra
- mechanizm mirrorboxa

koszt 490pln

MacGyver
13-08-2010, 11:35
No i Err99 wrócił.
Czy w takim razie pchać się w zabawę z Żytnią czy focić aż całkiem go szlag trafi?
Na 99% masz padnięty mechanizm napędu lustra i migawki (złożony z kilku elementów). Na żytniej to naprawiają, usługa kosztuje 160 zł. Jak go zajeździsz trzeba będzie wymienić, koszt masz podany jeden post wyżej.

mavtm
20-08-2010, 07:41
Na 99% masz padnięty mechanizm napędu lustra i migawki (złożony z kilku elementów). Na żytniej to naprawiają, usługa kosztuje 160 zł. Jak go zajeździsz trzeba będzie wymienić, koszt masz podany jeden post wyżej.

Dzięki MacGyver

Takie pieniądze jeszcze można dołożyć do 30-tki. Wysłać trzeba jednak.
Z tego co wiem to ekspertyza i wycena naprawy jest chyba bezpłatna i dopiero wtedy klient się decyduje czy naprawia.
W zeszłym tygodniu zrobiłem około 1200 zdjęć i ani razu err99 nie wyskoczył. No ale to wszystko na pojedynczych.
Odezwę się po przejściach z Żytnią jak i co.

Quise
18-09-2010, 18:23
Hmm ja już się przyzwyczaiłem do err99 w EOS 350D + kit 18-55mm.
Były już przemyślenia czy to wina baterii, karty obiektywu czy może body, ale jak wywala ten error nawet gdy robi się zdjęcia bez obiektywu to coś musi być nie tak z body pewnie, w sumie wywala błędem co 10 zdjęć, wyłączenie i włączenie pomaga ale na zbyt krótko by móc się tym cieszyć.

denis35
19-09-2010, 12:08
Witam posiadam 450d i tez mi wywalało Error 99 :( Jak się okazało po wymianie przycisku migawki spustu pan w serwisie pomylił śrubki od obudowy :) Dokładnie chodzi o te u góry body tam gdzie mocuje się pasek. Były za długie i robiły jakieś spięcia czy coś i wywalało error 99 Po wymianie "śrubek" wszystko śmiga jak wcześniej :) Może jak ktoś grzebał w środku body niech sprawdzi czy odpowiednio wszystko poskręcał :)

milloz
27-09-2010, 15:56
witam.

mam problem.
sasiadka ostatnio podrzucial mi aparat zeby zdiagnozowac co mu sie dzieje. wyskakuje er99.

aparat eos 400d
obiektyw: canon 55-200 4.5-5.6

po podpieciu tego obiektywu do 50d wyskakuje er01.
co moge zrobic zeby to normalnei dzialalo.

RNz
27-09-2010, 17:06
Prawdopodobnie wina obiektywu.
Przeczyść na nim styki i zobacz co się dzieje.

milloz
27-09-2010, 17:20
przeczyscilem spirytusem styki i nic to nie dalo...

wlodzimierz
27-09-2010, 19:08
Miałem kontakt z Err99, który oznaczał zepsutą migawkę po około 2000 zdjęć. Nierówno naświetlała zdjęcie robiąc pasy.

milloz
27-09-2010, 19:12
samo body bez zalozonego obiektywu smiga idealnie.

RNz
27-09-2010, 21:27
Jeżeli na dwóch róznych puszkach jest problem z tym samym obiektywem, to wskazuje na obiektyw.
Czy z innymi obiektywami te puszki chodzą bezproblemowo?

mar9
27-09-2010, 21:37
Error99 oznacza najczęściej, że przesłona nie domknęła się do zaprogramowanej wartości i najczęściej jest to wina obiektywu-zacinają się listki przesłony.Istnieją stare obiektywy Sigmy które nie współpracuja z body cyfrowymi canona i wtedy np taki 50 f2.8 Macro cokolwiek przymknięty zawsza da błąd na 20/30/40/50D tymczasem na d30,d60,1d będzie śmigał.O ile bład masz na jednym obiektywie ,który chodził wczesniej poprawnie (jest przystosowany do Twojego body) to trzeba go naprawić.Najczęściej zacina się przeniesienie napędu na zębatkach w Sigmie,lub listki przesłony trą o siebie powodując opór.Serwis sobie z tym poradzi-niekoniecznie autoryzowany.

milloz
27-09-2010, 23:09
a orientujecie sie Panowie ile moglby serwis wziac za tak dosc stary obiektyw?

RNz
28-09-2010, 09:31
Zadzwoń do nich i zapytaj, ale prawdopodobnie i tak musisz do nich wysłać, żeby dokładnie ocenili.
http://www.e-csi.pl/

milloz
28-09-2010, 21:01
dzięki śliczne :)

C4M
28-10-2010, 08:17
Ja mialem ze 2 razy Err99 na canonie 20D + 17-40. Pomagalo tylko wyjecie baterii bo korpus nie reagowal. Od tamtego czasu zrobilem ze 20 tys. i blad sie nie pojawil z tym samym szklem. Nie wiem jaki byl problem ale moze styki obiektyw-body?

misiacz
21-12-2010, 20:08
Tez mialem err99 w Canonie 40D z przebiegiem zaledwie 8600 zdjec, w trybie Live View aparat zawsze byl w stanie wykonac zdjecie chociaz czasem pojawil sie przeswietlony dolny pasek. Wszedzie na forach sugerowano ze to migawka padla i jedynie wymiana wchodzi w gre (ponad 600zeta) Zanioslem aparat do bardziej znanego serwisu w Krakowie ale Pan powiedzial na dzien dobry ze sie nie podejmuje takiej roboty bo wymiana migawki nie oznacza wcale naprawy (w koncu err99 to moze byc cokolwiek). Zanioslem do innego serwisu, tam mi aparat rozebrali, poskladali ale jednak wynik niepokrzepiajacy. Powiedziano mi ze moge wyslac aparat do Warszawy na Zytnia a tam na pewno zaczna od wymiany migawki - czyli zaplace 6 stowek na dobry poczatek bez gwarancji sukcesu i nawet moge sie zblizyc do granicy oplacalnosci takiej naprawy. Pan mi zaproponowal takze ze jakbym chcial to odkupi odemnie na czesci ten aparat za jakies 450 zeta. Przez pewien czas walczylem z myslami czy warto go w ogole ratowac ale jednak... wyslalem aparat do warszawy na wycene i zdziwko: wymiana lustra, koszt 270 zeta i tera aparat chula az milo. Tak wiec jak sie okazuje err99 nie taki straszny.

lozik
24-12-2010, 19:51
a w moim przypadku, lustro kłapie niby normalnie, ale nie można zrobić zdjęcia, dodatkowo przy włączonym Live View na ekranie jest całkowicie czarno, histogram na żywo też nie pokazuje żadnej wartości. Ktoś ma pomysł co może być powodem? Pewnie nie obejdzie się bez Żytniej ale lepiej by mi było jakbym wiedział wcześniej co może mnie czekać
poza tym mój 40d wybrał idealny moment na err99 a mianowicie wczorajszy wieczor, święta w końcu, przecież aparat się nie przydaje zazwyczaj w tym okresie...szkoda gadać :/

RaMiReZ_Rz
25-01-2011, 21:55
Witam
Mi wyskoczył Err99 po przełączeniu z MF na AF pomyślałem, że obiektyw, ale wymieniłem i dalej jest 99 wymieniałem też baterie ,resetowałem pamięć i nic:( a ostatnio zauważyłem, że lustro cały czas jest zamknięte a jak włożę baterię do aparatu i przyłożę ucho to cały czas coś tam w środku pyka....
nie wiecie czy lustro padło czy może jakiś tryb czyszczenia lustra czy coś ?
Proszę o pomoc

Witam
Mi wyskoczył Err99 po przełączeniu z MF na AF pomyślałem, że obiektyw, ale wymieniłem i dalej jest 99 wymieniałem też baterie ,resetowałem pamięć i nic:( a ostatnio zauważyłem, że lustro cały czas jest zamknięte a jak włożę baterię do aparatu i przyłożę ucho to cały czas coś tam w środku pyka....
nie wiecie czy lustro padło czy może jakiś tryb czyszczenia lustra czy coś ?
Proszę o pomoc

Dodam, że mam EOS 350D na kitowym obiektywie jakieś 3 lata, ale nie pamiętam ile fotek strzeliłem

aguuch
28-02-2011, 21:42
Mam pewien problem. Wczoraj dostałam Canona 400d i mam do niego dwa obiektywy 18-55 i Tamron 70-300.. Do południa było wszystko okej a popołudniu wyskoczyło mi "Błąd karty CF, wymień kartę CF" Jak chcę sformatować to wyskakuje Error 99. Czyściłam styki, wyjmowałam i wkładałam baterie, wyjmowałam i wkładałam karte. Zmieniałam nawet karte, ale żadnej karty nie chce mi odczytać aparat, niezależnie od tego jaką bym włożyła. I tak jest na obydwu obiektywach. Jak wyjmę karte i robie zdjęcia to wszystko jest ok. Robi normalne zdjęcia, normalnie ostrzy -super. Czyli coś nie tak z kartą, aparat w porządku. Co mam z tym zrobić? Proszę o odpowiedź.

donald7000
28-02-2011, 23:17
Trzeba się dokładnie przyjrzeć stykom slotu karty CF w aparacie. Jeśli doszło do ułamania jakiejś igiełki to taki problem może się pojawiać.
Napisałaś iż wymieniałaś karty więc ciężko mieć uszkodzone dwie sztuki lub więcej.
Dla świętego spokoju proponuję sformatować karty w komputerze i raz jeszcze włożyć do aparatu, ale najlepiej wcześniej sprawdź styki slotu karty w puszce.

aguuch
01-03-2011, 17:04
No właśnie jedna igiełka jest chyba złamana, więc sama tego nie naprawię. Ile może kosztować taka naprawa w serwisie?

donald7000
01-03-2011, 18:45
Był kiedyś jakiś wątek poświęcony cenom za usługi w serwisie.
Może ktoś wymienia sloty kart w rozsądnej cenie, ciężko mi powiedzieć.
Ale jeśli jesteś ze stolicy to proponuję spacer na żytnią i tam wszystkiego się dowiesz.

aguuch
01-03-2011, 18:49
Ponad 300km od stolicy. ;)

donald7000
01-03-2011, 18:55
Na telefon nic Ci nie powiedzą, musisz wysłać puszkę do serwisu.

TOMBIS
23-03-2011, 19:25
Witam wczoraj wysłałem mojego Canona 40D do serwisu na Żytnią.
Powód error 99-nie pomaogła zmiana szkieł,wyciąganie baterii itp.
Zdjęcia mogłem robić w live view i tyle.
Dzisiaj otrzymałem odpowiedź-naprawa mechanizmu lustra-koszt 250zł .
Aparat ma zrobione 13600 zdjęć
Zapomniałem jeszcze dodać że gdyby to była migawka to Canon 40D ma ją wymienianą do 100K za free -taką dostałem informację z serwisu

lllTomeklll
07-04-2011, 18:19
Witam, posiadam Canona EOS 450D. Jeśli chodzi o budowę techniczną aparatu jestem kompletnym laikiem. Parę dni temu po zrobieniu 2 zdjęć wyskoczył mi błąd er99. Wymieniłem baterię, obiektyw, cały czas to samo. Po wsadzeniu baterii (aparat jest oczywiście OFF) słyszę jak coś pracuje. Włączam go jest ten sam dźwięk i od razu wyskakuje err99. Wstawiam link do zdjęcia, które zrobiłem przed wyskoczeniem błędu.

http://www11.speedyshare.com/files/27833580/download/IMG%200619.JPG

Na zdjęciu widać, że coś jest nie tak jeśli chodzi o 'hardware', lecz nie mam pojęcia co to jest, Przed wysłaniem do serwisu chciałbym wiedzieć z jakimi kosztami naprawy muszę się liczyć ponieważ nie wiem czy wysyłać teraz czy po wypłacie :/

Z góry dzięki za pomoc.

dinderi
07-04-2011, 18:28
Rozleciała się migawka

sylwek2k
07-04-2011, 18:30
A nie masz czegos w komorze? Podnies recznie lustro (palcem), zobacz czy cos sie nie urwalo...

lllTomeklll
07-04-2011, 18:40
podniosłem, wszystko wygląda ok. Chyba nic się nie urwało. Jeśli to migawka, jakie będą Waszym zdaniem orientacyjne koszty wymiany/naprawy? :| i czym mogła być spowodowana ta awaria? Aparat nie upadł ani nie doznał żadnego uderzenia itp. Ktoś kiedyś wspomniał, że Canon daje gwarancję na migawkę oprócz gwarancji na aparat?

dinderi
07-04-2011, 18:45
podniosłem, wszystko wygląda ok. Chyba nic się nie urwało. Jeśli to migawka, jakie będą Waszym zdaniem orientacyjne koszty wymiany/naprawy? :| i czym mogła być spowodowana ta awaria? Aparat nie upadł ani nie doznał żadnego uderzenia itp. Ktoś kiedyś wspomniał, że Canon daje gwarancję na migawkę oprócz gwarancji na aparat?
Dlaczego nie podniesiesz słuchawki telefonu i nie zadzwonisz do serwisu? Dowiedziałbyś się wszystkiego szybciej i dokładniej.

lllTomeklll
07-04-2011, 18:51
Wydawało mi się, że forum jest tworzone po to, by wymieniać się informacjami, POMAGAĆ mniej doświadczonym etc., Twoja irytacja chyba nie jest uzasadniona a do serwisu dzwoniłem i pisałem lecz informacji mailowych ani telefonicznych w takich sprawach nie udzielają. Dopiero po wysłaniu aparatu do serwisu można się czegokolwiek dowiedzieć. Chciałbym choć wstępnie ustalić co MOGŁO być przyczyną usterki i ile 'to' będzie kosztowało zanim wyślę aparat do naprawy.

Inka
07-04-2011, 22:30
Sądząc po zdjęciu lepiej żebyś się udał do serwisu:sad:
- masz tu cennik z Czapskich w Krakowie
http://fotoserwis.krakow.pl/naprawy_lustrzanki.html#migawka

Problem: There is something wrong, but the camera either doesn't know what it is, or is not telling you. This is a catch-all response when the fault does not fall into one of the other categories.
Solution: Turn the camera off, then remove the lens, battery and CF card. Leave the camera to sit for a few minutes. In the meantime, use a soft, dry cloth to polish the gold contacts at the rear of the lens and just inside the camera lens mount. Then replace the lens, CF card, and turn the camera on. If you still see 'Err99', repeat the above procedure, but leave the camera alone for about 20 minutes. It might also help if the camera is fully charged before you put it back into the camera. Try using a different CF card and different lens to see if you can isolate where the problem is coming from. If none of the above helps your camera may need a trip to a Canon Service Centre.

Naprawiacz
15-04-2011, 14:18
Witam, posiadam Canona EOS 450D. Jeśli chodzi o budowę techniczną aparatu jestem kompletnym laikiem. Parę dni temu po zrobieniu 2 zdjęć wyskoczył mi błąd er99. Wymieniłem baterię, obiektyw, cały czas to samo. Po wsadzeniu baterii (aparat jest oczywiście OFF) słyszę jak coś pracuje. Włączam go jest ten sam dźwięk i od razu wyskakuje err99. Wstawiam link do zdjęcia, które zrobiłem przed wyskoczeniem błędu.

Na zdjęciu widać, że coś jest nie tak jeśli chodzi o 'hardware', lecz nie mam pojęcia co to jest, Przed wysłaniem do serwisu chciałbym wiedzieć z jakimi kosztami naprawy muszę się liczyć ponieważ nie wiem czy wysyłać teraz czy po wypłacie :/

Z góry dzięki za pomoc.
Zerwała się jedna lamela w migawce. Standardowe uszkodzenie w tych migawkach. Do wymiany cała migawka.

kowal_88
05-06-2011, 21:54
U mnie też pojawia się ERR99 (40D) ale po ponownym włączeniu aparatu.
Do czasu gdy nie wyłączy się i włączy ponownie wszystko jest OK.
Pomaga otworzenie klapki na baterie lub karty CF.
Znacie przyczynę takiego przypadku?
Sytuacja taka jak na filmiku : http://www.youtube.com/watch?v=IcFhZawPsmg

krzysiek_k1
13-06-2011, 23:12
no to może mi pomożecie...
5D po ostatniej sesji grzecznie poszedł do torby, teraz miałem pstrykać ślub, więc myślę przedmucham matrycę i..... koniec zabawy.... Lustro już się nie uniosło do czyszczenia ani nie otworzyła się migawka. ERROR 99 - niezależnie od podpiętego obiektywu czy bez niego ciągle to samo.
Nic nie dały wyjmowania baterii, nawet podtrzymującej na noc ( i jej wymiany na nową ).
Wciśnięcie spustu powoduje przymknięcie przesłony do zadanej dla zdjęcia ale nie powoduje już podniesienia lustra ani otworzenia migawki - zero reakcji.
Listki migawki wyglądają normalnie, podniesienie paluchem lustra i próba pstryknięcia zdjęcia też nic nie daje.
Dodatkowo potrafi się czasem przy tym zawiesić system.
Próbowałem podmienić firmware - ale nie chce mi nadpisać tej samej wersji oprogramowania 1.1.1 - to normalne??? jest nowszy firmware do 5D od 1.1.1 ???
Pozdrawiam
Kris

Sobiech
10-07-2011, 14:04
Dopadło i mnie.
W pierwszy dzień foto-urlopu, no bo kiedy indziej?
40D, 11tys pstryknięć, err99.
Na obu akumulatorach error, bez karty - error, bez obiektywu - error.
Live view? Nie działa - czarny ekran. Matryca?
Jak wygląda matryca w cenniku na żytniej?:(
pomocy...

[edit]
To nie matryca. Mechanizm lustra działa ok, migawka się nie otwiera. Tzn otwiera się ale niepoprawnie. Przy ustawieniu dłuższego naświetlania i tak otwiera się na ułamek sekundy. Spróbowałem przytrzymać ją z zewnątrz i matryca się odsłania. Widocznie dolna kurtyna się nie domyka, nie wiem...
Drogo mnie to będzie kosztować? I ile w ogóle czasu zajmuje średnia naprawa na Żytniej? Uwijają się chłopaki?...
Pozdrawiam.

Naprawiacz
11-07-2011, 09:31
11 tysięcy, czyli wymienią za darmo w ramach gwarancji. Ślij darmowo do CSI, załatwią w kilka dni sprawę.

wolakus
29-07-2011, 09:13
Mam takie nietypowe pytanie dotyczące ERR99. Czy możliwe jest aby uszkodzenie migawki komunikowane było err99? Miał ktoś tak, że wyskoczył mu err99 i w serwisie powiedziano, że to wina uszkodzonej migawki? Taki komunikat pojawia się na 300D mojego kolegi z podpiętym kitem 18-55 usm. Z doświadczenia wiem, że zazwyczaj err99 pojawia się jak jest awaria szkła.. styki nie teges.. taśma walnięta itp.. Ale czy możliwe że to wina migawki? Dodam, że koleś nie ma możliwości sprawdzenia na innym szkle czy tak samo się dzieje. Z góry dzięki za info.

gadget_zary
29-07-2011, 09:30
wolakus mam wrażenie jakbyś w ogóle nie przeczytał nawet kilku stron wstecz...
Error 99 jest często powodem uszkodzonej/padającej migawki.

sokol3015
07-08-2011, 18:06
400D i EFS 17-85 wyskakuje error99 przy zakresie ogniskowych od 17 powiedzmy do 30 mm, powyżej do końca skali ogniskowych ok. Na ogniskowych od 17 do 30 nie działa przycisk przymykania przysłony. Powyżej 30 mm wszystko działa. Inne obiektywy działają poprawnie. Czy to może mieć coś wspólnego z migawką?

Cytryna
22-08-2011, 19:18
Parę dni temu aparat (450d) zaczął robić mi tego typu zdjęcia:
http://imageshack.us/f/834/img0675na.jpg/
http://imageshack.us/f/823/img0678vi.jpg/

Myślałam że coś stało się z obiektywem ale jak podczepiłam drugi wyskoczył mi Error 99.
Więc wyłączyłam i włączyłam aparat, wyjmowałam i wkładałam baterie i nic. Teraz jak włączam aparat od razu wyskakuje błąd... w dodatku coś w środku chrupie hehe.
Kompletnie nie znam się na sprawach technicznych związanych z aparatami, więc pytam co to może być? Czy to migawka tak jak w większości przypadków z tym błędem?

d.lisek
24-08-2011, 08:17
Jak milo, bo mam identyczny problem jak kolezanka nade mna. 450d zaczal robic takie same zdjecia, z wielka plama. Stalo sie to w momencie gdy wyskoczyl mi komunikat o slabej bateri, i za chwile padlo. Pozniej jak naladowalem baterie, ciagle error 99 :( Odpialem obiektyw zeby sprawdzic czy dziala lustro ale nie moge tego sprawdzic bo nie moge nawet zdjecia zrobic. Migawka o ktorej pisaliscie wyzej nie wiem gdzie jest. Pytanie, gdzie jest serwis najblizszy mojej okolicy do ktorego moge to zawiezc i ile najwiecej za takei cos moge sie spodziewac? Mieszkam w Ostrzeszowie, poludniowy kraniec wielkopolski. Poznan
albo Wroclaw mi to zrobia?;>
Po dokladnym obejrzeniu stwierdzam ze migawka sie nie otwiera :) Podnioslem lustro, i gdy wlaczam aparat i wylaczam to slychac dzwiek jakby silniczka, 2 krotkie dzwieki. W tym czasie migawka wybrzusza sie delikatnie i wraca do normalnego stanu, ale nie otwiera sie. Tak jakby chciala ale nie mogla. Wracajac do poprzedniego pytania, gdzie we wroclawiu lu poznaniu mi to zrobia i przede wszystkim za ile bo jestem po kupnie obiektywu, w portfelu pusto :D

gadget_zary
24-08-2011, 08:57
Jak dla mnie ślij na żytnia, naprawa jakieś 600-800 zł

Wrocław chyba tylko Europaserwis. Ceny ci nie podam bo serwis tak jak Żytnia najpierw robią darmową ekspertyze co podlega wymianie

MacGyver
24-08-2011, 09:22
Migawka.
Najlepiej wysłać na Zytnią. Może nie będzie najtaniej, ale za to z gwarancją że naprawią w cywilizowanym terminie.

d.lisek
24-08-2011, 09:57
Chwila chwila, 600-800 zl za migawke w 450d? Za sama migawke?:O

MacGyver
24-08-2011, 10:06
Sama migawka kosztuje na ebayu ok 40 - 50$. Możesz ją sobie zamówić i poszukac serwisu, który ją wymieni. Możesz też spróbować na Czapskich w Krakowie: http://fotoserwis.krakow.pl/naprawy_lustrzanki.html#migawka
Powinno być trochę taniej, serwis z tradycjami ze zdecydowaną przewagą pozytywnych opinii. Niestety nie autoryzowany, więc nie ma gwarancji że migawkę sciągnął na poczekaniu.

d.lisek
24-08-2011, 10:11
Potwornie drogo. Naprawa migawki 400 zl, wymiana 400-1000? 400 zl a okaze sie ze wystarczylo dmuchnac sprezonym powietrzem? Nie wiem co o tym myslec ale wydaje mi sie ze skoro nowa migawka kosztuje okolo 150 zl, a oni za wymiane kasuja 4 razy wiecej, to jest to nabijanie ludzi w butelke.

dinderi
24-08-2011, 10:15
skoro nowa migawka kosztuje okolo 150 zl, a oni za wymiane kasuja 4 razy wiecej, to jest to nabijanie ludzi w butelke.
Kup sobie migawkę na ebaju i wymień samodzielnie.
Na jutupie są dziesiątki filmików pt:"Jak rozebrać EOS450d". Obejrzyj sobie jeden z nich, zastanów się jakie potrzebujesz do tego narzędzia i wiedzę, dodaj czas jaki Ci to zajmie, pomnożony przez stawkę godzinową, razem z "zusem, krusem, nową limuzyna rządową". Jestem przekonany, że jeśli ktoś do Ciebie przyjdzie i zaproponuje, zebyś mu w legalny sposób naprawił aparat, krzykniesz znacznie więcej.

d.lisek
24-08-2011, 10:19
Biorac pod uwage ze naprawa trwa moze z godzine wciaz uwazam ze to dosc drogo.

gadget_zary
24-08-2011, 11:12
d.lisek
Serwis bedzie miał gdzieś twoje stwierdzenia czy to drogo czy nie. Jak nie masz na tyle umiejętności zeby zrobić to sam to pozostaje ci serwis i nie ma co plakać tylko trzeba zapłacić.
Jakiś czas temu w serii xxD koszt naprawy = 600 zł. w serii 1d ok. 1000 zł.
Nie wiem czy 450d podlega zapisowi o "deklarowanej wytrzymałości migawki", jeżeli tak to będzie wymieniona za free.

dinderi
24-08-2011, 12:07
Biorac pod uwage ze naprawa trwa moze z godzine wciaz uwazam ze to dosc drogo.200 PLN kosztów pracogodziny to stawka zupełnie normalna.
Co oczywiście nie jest równoznaczne z tym, że przeciętny mieszkaniec kraju na Wisłą ją akceptuje/dostaje. ;)

d.lisek
24-08-2011, 14:06
Przeciez body nie jest na gwarancji wiec dlaczego mieliby zrobic mi za darmo?

gadget_zary
24-08-2011, 14:14
Zapewne było już nie raz w tym wątku... Canon w swoich aparatach (nie wszystkich) delkaruje wytrzymałość migawki na jakimś poziomie ilości klapnięć. Jeżeli migawka padła a nie przekroczono tej "delkarowanej wytrzymałości" to serwis wymienia taką migawkę za darmo (i nie jest ważne czy body jest na gwarancji czy nie). I najlepiej zadzwoń do serwisu i porozmawiaj z nimi bo ile razy można powtarzać to co było wałkowane 1000 razy..

upeter
03-09-2011, 10:04
Ostatnio robiłem rodzinne zdjęcia C 400D oraz 17-85 po kilku zdjęciach pojawił się error 99 a przysłona jakby nie wracała do stanu spoczynku, początkowo byłem pewien, że to wina 400D, więc rodzinna imprezę żona obfotografowała swoim SD450. Jednak w poprzedni weekend fociłem na innej imprezce i po około 20 zdjęciach obiektyw znów odmówił posłuszeństwa. Jednak teraz był już podpięty pod 50D, a na aparacie pojawił się Error 01. Ewidentnie to wian obiektywu ale konkretnie co: autofocus, IS, przesłona, bo tym wątku diagnozy są różne. Która jest trafna. Czy naprawa się opłaca? bo nowy 17-85 kosztuje 999 PLN,a nie 4999 PLN

janmar
03-09-2011, 10:31
Autofocus w obiektywie? Miałes na myśli silnik?

Daj do serwisu do oceny uszkodzenia i oszacowania kosztów.

guru1989
09-09-2011, 16:05
Witam Canoniarzy.

Posiadam Canona 1000d, do niedawna byłem szczęśliwym użytkownikiem. Podczas wycieczki w górach pojawił się błąd 99. Obiektywy, które posiadam są w porządku (bez zarzutu działały w 60d), styki w puszcze nie porysowane, zmieniłem soft i dalej ****. Wyczytałem u wujka googla, aby wyjąć obie baterie i pojawia się tutaj problem = za cholerę nie wiem, gdzie i jak wyjąć drugą, mniejszą baterię. Poratuje ktoś wyjaśnieniem jak krowie na granicy?

kromka1983
14-09-2011, 08:02
Witam Canoniarzy.

Posiadam Canona 1000d, do niedawna byłem szczęśliwym użytkownikiem. Podczas wycieczki w górach pojawił się błąd 99. Obiektywy, które posiadam są w porządku (bez zarzutu działały w 60d), styki w puszcze nie porysowane, zmieniłem soft i dalej ****. Wyczytałem u wujka googla, aby wyjąć obie baterie i pojawia się tutaj problem = za cholerę nie wiem, gdzie i jak wyjąć drugą, mniejszą baterię. Poratuje ktoś wyjaśnieniem jak krowie na granicy?
Witaj,

W modelu 60d nie ma normalnie dostępnej wymiennej drugiej baterii podtrzymującej. Jest możliwość wymiany/chwilowego odłączenia po rozmontowaniu obudowy...

guru1989
14-09-2011, 08:53
Witaj,

W modelu 60d nie ma normalnie dostępnej wymiennej drugiej baterii podtrzymującej. Jest możliwość wymiany/chwilowego odłączenia po rozmontowaniu obudowy...

Czyli serwis? :???:

kromka1983
14-09-2011, 08:59
Jeśli bez utraty gwarancji to serwis. W pierwszej kolejności proponuję kontakt telefoniczny z serwisem. Nie zawsze konieczne jest odłączanie baterii podtrzymującej, przeważnie pomaga wyjęcie akumulatora głównego. Jeśli problem będzie się powtarzał to zapewne migawka do wymiany.

PS: napisałem 60d, a miałem na myśli 1000d. Tak czy inaczej dotyczy obydwu modeli.

Pozdrawiam

guru1989
15-09-2011, 09:58
Po wyjęciu baterii głównej aparat cyka normalnie. Po wyłączeniu jednak odmawia posłuszeństwa. Tak czy owak oddam do serwisu.

Dziękuję za pomoc kromka1983.

kromka1983
15-09-2011, 19:20
Spróbuj jeszcze przywrócić ustawienia fabryczne (choć według mnie to na wiele nie pomoże) i kontakt telefoniczny z serwisem przed wysyłką.

Pozdrawiam

grecjaa
19-09-2011, 12:13
witam. dołączam do grona nieszczęśników z errorem 99 :/ mam canona 40D. wczoraj robiłam zdjęcia na imprezie. w ciągu dnia było wszystko ok i dopiero wieczorem kiedy robiłam zdjęcia z lampą w ciemniejszym pomieszczeniu zaczął wyskakiwac err 99 średnio co 5 zdjęć. wyjęcie baterii nic nie pomogło. przed chwilą znowu robiłam zdjęcia i niby już wszystko w porządku, narazie nie wyskakuje. przeczyściłam też styki, po czym wyskoczył mi err 01 ale już jest ok. przez chwilę miałam wrażenie jakby lampa się zacięła. nie mogłam jej otworzyć, a jak chciałam zrobić zdjęcie to w ogóle się nie dało. obiektyw kompatybilny w 100%, canon EF 50mm, ok 2tyś pstryknięć (więc mało). ktoś wie z czego może ten błąd wynikać?