Zobacz pełną wersję : 2,8 komu komu ...................do sony
Dzygit-Dublin
24-08-2006, 19:54
cena jak za canona tylko....
i ten kolor jakos znajomy :mrgreen: ahahah
300mm (http://komplett.ie/k/ki.asp?sku=324411)
.
200mm (http://komplett.ie/k/ki.asp?sku=324375)
A podobno to canon ma ceny z kosmosu czy aby napewno :confused:
i ten kolor jakos znajomy :mrgreen: ahahah
Prawie jak Canon ;-)
ŁOJEZU!! Czy body dodawane jest gratis zamiast zaślepki? :lol:
Dzygit-Dublin
24-08-2006, 19:58
ŁOJEZU!! Czy body dodawane jest gratis zamiast zaślepki? :lol:
ahahahh
masakra 400mm 2,8 kupisz i tak zostanie tylko ze to canon bedzie :sad:
a tu panie nowka i to sony :mrgreen:
Ceny chore, te zapowiedziane w Polsce są niższe myśle że to 300/2.8 ponizej 20kPLN bedzie można wyjąc.
i ten kolor jakos znajomy ahahah
tak się tylko koledze zdaje, zanjomy to on jest dla mnie bo pare białych szkieł miałem, a Wasz 'biały' wcale nie jest biały ;)
Ceny chore, te zapowiedziane w Polsce są niższe myśle że to 300/2.8 ponizej 20kPLN bedzie można wyjąc.
Tym niemniej proporcje zabójcze. Patrząc po mojej ulubionej szwajcarskiej stronie, to za cenę tego 300/2.8 można kupić, do wyboru:
- prawie 600/4L IS
- 400/2.8L IS + kilka GB pamięci
- 300/2.8L IS + 5D + kilka GB (j.w.)
- albo prawie 300/2.8L IS + 1D MarkII N
Ale ostro wchodza :shock: Ze szklami, to atakuja segment PROFI.
ta 300ka za Ś.P. KMP miała cene sugerowaną 19,9kPLN, zdejmując nawisy wychodziło szkło za 16-16.5kPLN.
zoom wg tego sklepiku 10kPLN, według cen 'odniesienia' w Polsce 7990zł
I wiesz zawsze moge otworzyć sklep w którym powiesze eLki w takich cenach że wszyscy ze stołków spadną, co nie? ;)
Może to sklep dla jakiś snobów? ;)
aaaa i jeszcze jedno, ponoc dla profi to mają byc zeissy a nie jakieś przebrandowione Grzechotki ;)
Wreszcie coś dla Tomka Golinskiego, na pewno się ucieszy. On tak lubi tą firmę.:lol:
Tym niemniej proporcje zabójcze. Patrząc po mojej ulubionej szwajcarskiej stronie, to za cenę tego 300/2.8 można kupić, do wyboru:
- prawie 600/4L IS
no to chyba ten sklep nie wzbudzi Twojej sympati ;)
600/4 (http://komplett.ie/k/ki.asp?sku=310736)
PS A tak na marginesie w jakim terminie odbywaja się te piekne pokazy szwajcarskie?
Muflon a jaka jest twoja ulubiona strona szwajcarska ?
ja sporo jezdze po krajach uni ze tak sie wyraze wokół szwajcarii a i znajomych z z firmy tam mam... moze w przyszlości coś lykne
Muflon a jaka jest twoja ulubiona strona szwajcarska ?
http://www.toppreise.ch/ - dla mnie referencyjna jeśli chodzi o tutejsze ceny.
PS A tak na marginesie w jakim terminie odbywaja się te piekne pokazy szwajcarskie?
Wszystkie są piękne :mrgreen: I praktycznie co tydzień-dwa coś się dzieje.
ponoc dla profi to mają byc zeissy
Khem... nie wiem dlaczego, ale jakoś subiektywnie ta marka, w wersji 2000+, nie budzi we mnie zaufania :lol:
komplett.co.uk to ten sam sklepik co z koncowka .ie i u mnie kosztuje to odpowiednio:
Sony 70-200mm 1650Ł http://komplett.co.uk/k/ki.asp?sku=324375
Canon EF 70-200mm f/2.8L IS USM 1399Ł http://komplett.co.uk/k/ki.asp?sku=309001
takie ceny :(
jeszcze lepiej jest tutaj:
Sony 2X Teleconverter (SAL-20TC), for Sony Alpha 459Ł
Sony 1.4X Teleconverter (SAL-14TC), for Sony Alpha 418Ł
Canon Extender EF 1.4x II 229Ł
Canon Extender EF 2.0x II 229Ł
chyba beda niezle loili cenowo uzyszkodnikow sony alfa :)
a jak ktos chce porownywac ceny na wyspach puszek i obiektywow to polecam:
http://www.camerapricebuster.co.uk/index.html
:mrgreen: :mrgreen:
aaaa i jeszcze jedno, ponoc dla profi to mają byc zeissy a nie jakieś przebrandowione Grzechotki
:mrgreen: :mrgreen:
jasne juz widze tlumy profi z tymi szklami i sony ALFA ktora jest odpowiednikiem 400D - czyli plastik is fantastic, kiepski AF i 3kl/sek, ze o innych ficzerach ie wspmne
dawno sie tak nie ubawilem stawiacie po browarze ze opluty monitor ;-)
jasne juz widze tlumy profi z tymi szklami i sony ALFA ktora jest odpowiednikiem 400D - czyli plastik is fantastic, kiepski AF i 3kl/sek, ze o innych ficzerach ie wspmne
dawno sie tak nie ubawilem stawiacie po browarze ze opluty monitor ;-)
zobaczymy za pare miechów jak bedzie wyglądał ów monitor ;)
i chyba nie sadzisz ze Sony poprzestanie na modelu A100?
tompac - z calym szcunkiem ale dla profi liczy sie system a nie jedna i moze kiedys druga puszka i 15 szkiel ;-) to jest poczatek... moze za pare lat 5-10 sony bedzie konkurencja na rynku profi - ale nie dzis ;-) i nie za pare miechow
i chyba nie sadzisz ze Sony poprzestanie na modelu A100?
pewnie ze nie... na A100 nie mozna w zadne gry pograc, ani mp3 posluchac, wiec bezdyskusyjnie bedzie nastepca :mrgreen:
a tak serio... A100 to byl pikus, bo Minolta wszystko za nich odwalila, i wystarczylo marketoidow z Sony zapuscic (czy raczej w ogole jakichs marketoidow, bo Minolta takowych zdaje sie nie miala) i sam sie sprzet sprzedal.
sek w tym, ze zeby pojsc wyzej to trzeba miec z czym (a R&D niestety troche trwa) i do kogo. z tym pierwszym nie jest tak zle, bo sztab Minolty zostal wykupiony. ale z tym drugim... potrzeba bedzie duzo czasu. na pewno nie pare miesiecy...
jasne juz widze tlumy profi z tymi szklami i sony ALFA
Jac, ale ja pisalem tylko o szklach 8)
Poza tym, sadze, ze wypuszcza nastepce tego aparatu, skoro takie szkla wala. Ten wypuscili, bo to ta cena i klasa, ktora najlepiej/najszybciej sie sprzedaje.
Poczekamy, zobaczymy :)
Jac, ale ja pisalem tylko o szklach 8)
a po co komu samo szklo w dodatku za takie pieniadze? bo nie zlapalem mysli? :mrgreen:
Poza tym, sadze, ze wypuszcza nastepce tego aparatu, skoro takie szkla wala. Ten wypuscili, bo to ta cena i klasa, ktora najlepiej/najszybciej sie sprzedaje.
Poczekamy, zobaczymy :)
tak wypuszcza, ale nie nastepce tylko pewnie wyzszy model... tylko kiedy? za rok? moze za dwa? ... a moze za trzy? ... a moze jednak nie wypuszcza?
w chwili obecnej to jest zadna konkurencja dla profi ;-) chyba ze za darmo beda rozdwac agencjom foto - w tedy pewnie Fakt i superexpres by wzieli kilka sztuk ;-) oni potrzebuja tele :mrgreen: reszta jest nie istotna
Dzygit-Dublin
25-08-2006, 08:10
ciekaw jestem ilu zoltych bedzie biegac z tymi szklami na jakis pokazach lub rajdach... ??????
wedlug zasady - " sie ma ,sie nosi "
a co do sklepu to elektronike maja najtansza na wyspach poza ebay choc i tam przesylka powala, a co do szkiel i cen to sie nie wypowiem bo po co.
Pozdrawiam
Avadra_K
25-08-2006, 08:52
8) Kurcze, chyba kupie ta 3 setkę - młody do Playa podłączy będzie miał jasniejszy obraz i nie bedzie siedział przed samym ekranem, bo 3 setka ostrzy dopiero przy 2 m.:rolleyes: :mrgreen:
bo 3 setka ostrzy dopiero przy 2 m.:rolleyes: :mrgreen:
'dopiero' - to źle czy dobrze?
Generalnie się zbijacie że SOny zaczyna od szkieł profi, tak sie zastanawiam czy faktycznie w to wierzycie czy probujecie sobie nastrój po 400D podnieść?
Rozumiem gdyby to były zupełnie nowe konstrukcje, ale te szkła maja już swój wiek, produkowane pod konieć żywota Ś.P. KM były dostepne przez ponad rok, tego zooma to sie nawet w Polsce troche sprzedało bo 3setce nie słyszałem.
Generalnie się zbijacie że SOny zaczyna od szkieł profi
Nie wiem jak inni, ale ja nie mam nic do wypuszczenia dobrego 300/2.8 przed zrobieniem (kiedys tam, za pare lat :lol:) odpowiednika 1DmkIIN - w koncu nieraz na tym forum padlo stwierdzenie "najwazniejsza jest optyka", a sam znam goscia ktory robi 20D i 500/4L IS. Mnie tylko rozwala cena tego wynalazku :lol:
czy probujecie sobie nastrój po 400D podnieść?
A to swoja droga :mrgreen:
Mnie tylko rozwala cena tego wynalazku :lol:
Ok, jest beznadziejna, ale gdyby pominac (jak na razie) ten aspekt, to nie wiem dlaczego i Jac i Ty Muflon (i jeszcze wielu innych) zakladacie, ze Sony nie jest w stanie wprowadzic konkurencji body w segmencie profi :shock:
Kiedys Canon tez wypuszczal swoje pierwsze obiektywy i body. Chcecie powiedziec, ze za 2 tysiace lat, tez nie bedzie rownych Canonowi? :wink:
Kase maja? - maja. Inzynierow/technikow zatrudnic moga? - moga. To z czego sie smiac? :roll: Trzeba troche czasu, ale ze szklami wskoczyli ostro - a ceny jak wiadomo predzej czy pozniej spadna. A o marketing Sony sie nie martwcie, bo domyslam sie, iz zle na tym nie wyjda :mrgreen:
A skoro wprowadzaja takie szkla, to domyslac sie mozna, ze na tym body tez nie poprzestana.
ps
jak na razie, to swoim wejsciem, zrobili lepsze wrazenie, niz Olympus wypuszczajac swoje lustrzanki cyfrowe i obiektywy do nich :cool:
dlaczego i Jac i Ty Muflon (i jeszcze wielu innych) zakladacie, ze Sony nie jest w stanie wprowadzic konkurencji body w segmencie profi :shock:
Tego nie twierdze, co wiecej powiedzialbym ze jesli by chcieli to mogliby dogonic Canona w tym segmencie. Ale mam jakies przeczucie, ze chyba nie beda chcieli ;-)
Kiedys Canon tez wypuszczal swoje pierwsze obiektywy i body.
Ba, zdaje sie na dodatek robil to na rynku zdominowanym przez pare innych firm.. w tym omawiane :-D
Ale mam jakies przeczucie, ze chyba nie beda chcieli ;-)
A na jakiej podstawie, budujesz takie przeczucie?
To w jakim celu takie obiektywy za TAKA cene? Do kogo sa kierowane jak nie do profi?
A na jakiej podstawie, budujesz takie przeczucie?
Gdybym znal odpowiedz na to pytanie, to nie pisalbym o "przeczuciu" ;-)
Gdybym znal odpowiedz na to pytanie, to nie pisalbym o "przeczuciu" ;-)
To jest odpowiedz wymijajaca - przeczucie buduje sie tez na podstawie posiadanych informacji i wiedzy na dany temat :wink:
Sadze, ze wiekszosc ludzi (w tym rowniez i Ciebie) smieszy fakt, polaczenia 2 rzeczy:
sprzet fotograficzny profi - firma Sony
a co to jest segment profi? to chyba cos wiecej niz same parametry ;-) tu liczy sie marka, zaufanie pozycja na rynku itd... zaden profesjonalista nie bedzie uzywal puszki jesli nie bedzie mial 100% pewnosci ze w najwazniejszym momencie go nie zawiedzie - poza tym wejscie w segment profi oznacza ze ktos bedzie musial zmienic system czyli stracic duzo kasy zeby uzywac SONY :-) nadal sadzisz ze to jest konkurencja dla profi?
DoMiNiQuE
25-08-2006, 11:05
Wcale sie nie dziwie, ze te szkla od sonego sa takiego drogie. Oszacowano, ze sony poplynie na pol miliona $ z powodu wybuchajacych baterii. Jakos musze odrobic te straty finansowe ;)
... zaden profesjonalista nie bedzie uzywal puszki jesli nie bedzie mial 100% pewnosci ze w najwazniejszym momencie go nie zawiedzie...
Zgadzam sie, ze na to potrzeba czasu, ale nie zmienia to faktu, ze za 5 lat duzo osob moze przeskoczyc na Sony i wcale nie bedzie to musial byc uzytkownik Nikona ;) czy zwykly Kowalski.
nadal sadzisz ze to jest konkurencja dla profi?
Jac, ja nie uwazam, tylko sledze wydarzenia i wyciagam wnioski 8-)
Wydarzenie - biala lufa 300mm ze swiatlem f2.8.
Wniosek - i cena, i parametry mowia, ze nie jest to obiektyw dla przecietnego amatora.
A co do jego jakosci, trwalosci itp. to nikt jeszcze nic nie wie. Musi minac troche czasu i to nie ulega watpliwosci 8-)
300/2.8 jesli mnie pamiec nie mylil, wprowadzil tez Olympus do swojego 4/3.
i jesli mnie pamiec nie myli, nie spowodowalo to szturmu posiadaczy Canona czy Nikona na sklepy foto :lol:
DoMiNiQuE
25-08-2006, 11:36
300/2.8 jesli mnie pamiec nie mylil, wprowadzil tez Olympus do swojego 4/3.
A zeby bylo smieszniej zuiko 300/2.8 jest o polowe drozszy od Canona 300/2.8L IS
:shock:
A zeby bylo smieszniej zuiko 300/2.8 jest o polowe drozszy od Canona 300/2.8L IS
:shock:
tak tylko ze olek ma cropa 2.0 a canon 1,6 lub 1,3 wiec z tego 300 zuiko masz 600mm 2.8 natomiast z canona 300mm masz co najwyzej 480mm, zeby miec 600 musisz kupic co najmniej 400mm 2.8 a cena 400 2.8 to .. no wlasnie prawie 2x tyle co 300 !
jakby ktos byl zainteresowany bezposrednim porownaniem olka i canonka to nie ma problemu w domu mam 350D + 70-200L i kumpel ma olka e-300 + zuiko 50-150mm co daje bardzo podobne ogniskowe po cropie
tak tylko ze olek ma cropa 2.0 a canon 1,6 lub 1,3 wiec z tego 300 zuiko masz 600mm 2.8
Taak.. tylko ze wlasnie.. na 2x mniejszej matrycy, do tego obiektywem dostosowanym do niej (nie mowie ze to wada). Rownie dobrze mozesz podpiac 300/2.8 do 1DsII i wyciac srodek obrazka - a bedzie o tyle lepiej, ze bedzie naswietlony centralna czescia obiektywu, tam gdzie dziala on najlepiej :-D
(ja wiem ze to powyzej to sa glupoty i nie mam nic do Olkow... no ale kurcze pewnych spraw nie mozemy przeginac ;-))
tak tylko ze olek ma cropa 2.0 a canon 1,6 lub 1,3 wiec z tego 300 zuiko masz 600mm 2.8 natomiast z canona 300mm masz co najwyzej 480mm, zeby miec 600 musisz kupic co najmniej 400mm 2.8 a cena 400 2.8 to .. no wlasnie prawie 2x tyle co 300 !
sek w tym, ze wykadrowanie ze zdjecia zrobionego byle 350D i tak da zdjecie o niebo lepsze pod wzgledem jakosci pikseli od tego matryc Olympusa. wiec wielkiego halo tu nie ma
sek w tym, ze wykadrowanie ze zdjecia zrobionego byle 350D i tak da zdjecie o niebo lepsze pod wzgledem jakosci pikseli od tego matryc Olympusa. wiec wielkiego halo tu nie ma
I co wiecej, taki "zoom cyfrowy", niezaleznie od tego czy zrobiony duzym cropem w 1Ds, mniejszym w 20D, obcieta matryca w Oly, czy (na tej samej zasadzie) w kompaktach, bedzie mial zawsze te same wady - wieksza GO, mniejsze pixele (jakosc obrazu).
I co wiecej, taki "zoom cyfrowy", niezaleznie od tego czy zrobiony duzym cropem w 1Ds, mniejszym w 20D, obcieta matryca w Oly, czy (na tej samej zasadzie) w kompaktach, bedzie mial zawsze te same wady - wieksza GO, mniejsze pixele (jakosc obrazu).
no zwal jak zwal. to by moze mialo racje bytu przy nizszych cenach optyki (co z tego, ze teoretycznie system cyfrowy, jesli akurat w tele sie tych zalet specjalnie nie widzi) i jakiejs "swiezosci" mozliwych do kupienia body. a E-1, przy wielu zaletach, matryce w srodku ma nedzna, i do rynku pro aspirowac mogl, ale kilka lat temu...
moze E-3 ozywi pozycje Olka na rynkach wyzszych niz amatorski, ale poki co srednio to wyglada. optyka optyka, ale tez trzeba miec do czego to wpiac
Tomasz Golinski
25-08-2006, 12:16
Ale trzeba tu jeszcze uwzględnić rozdzielczość obiektywu. Wtedy można porównywać efekty cropowania.
z tymi cenami to wszystkie firmy wariuja. takie ceny, ile sie mowilo ze konkurencja ceny w doł itd. g...o prawda. Nikon na tym polu niestety wygrywa ,cena d80 = 400d a aparaty z innej polki...
Ale trzeba tu jeszcze uwzględnić rozdzielczość obiektywu. Wtedy można porównywać efekty cropowania.
zgadza sie, tylko ten argument poki co nic na korzysc 4/3 nie wnosi. bo co Ci po 4000lp/mm (rzucam z palca, dodajac tym szklom boskosci) jesli sensor wielkosci 5Mpix nie rozroznia nawet polowy tego?
Kolekcjoner
25-08-2006, 12:33
z tymi cenami to wszystkie firmy wariuja. takie ceny, ile sie mowilo ze konkurencja ceny w doł itd. g...o prawda. Nikon na tym polu niestety wygrywa ,cena d80 = 400d a aparaty z innej polki...
Tiaaa..... to zobacz ceny zawodowych obiektywów do nikona. Przy niektórych (zaznaczam niektórych) to nawet canon się wydaje "budżetowym" systemem:mrgreen:.
Tiaaa..... to zobacz ceny zawodowych obiektywów do nikona. Przy niektórych (zaznaczam niektórych) to nawet canon się wydaje "budżetowym" systemem:mrgreen:.
piszac o d80 i 400d naawiazywalem do rynku powiedzmy "zasiegowego" szczegolnie ze od wczoraj w glowie mam tą śmieszna premiere 400d za takie pieniadze...
Powiedzcie mi kto kupi ten obiektyw wg was. no przeciez nie zawodowiec bo niby do czzego podepnie?!?!?!?!??!. o co chodzi tym firmom? ok moze sony jako giogant mysli o FF 8kl/s 15Mpix, ale olek i temu podobne??!?!?!?
zastanawia mnie jedno dlaczego za punkt odniesienia przyjeliście sklep w Irlandi i do tego z kosmicznymi cnemi?
dlaczego uważacie że te sonowskie 300mm to jakaś nowość?
co do A100, D80 i 400D to postawie taką śmiała żartobliwą teze, Nikon w obronie przede wszystkim przed Sony musiał wyskoczyć 2-3 kroki do przodu, pozycja Canona raczej narazie jest nie zagrożona ale ...
sprzedaz (http://www.optyczne.pl/?news=275) ;)
czy Sony pojdzie w profi? choć oficjalne zapowiedzi są bardzo stonowane i pełne ' watpliwości' to nieoficjalnie są strasznie najarani na najblizsze 3-5 lat, na poczatku 07 roku zobaczymy cos dla bardziej wymagajacych od A100, czy za rok zobaczymy cos dla jeszce bardziej wymagajacych?
a i nie zapominajcie że dla profi aparat to tylko narzedzie, oni tak emocjonalnie jak my do tego nie podchodza ;) oczywiscie z wyjatkami ;)
moze sony jako giogant mysli o FF 8kl/s 15Mpix,
no a co powiesz na ponad 20 jeszcze nie dla 'profi'?
te wyniki sprzedazy to trzeba jednak przefiltrowac przez specyfike czasowa (po premierze jednych firm, przed premierami innych) i sam fakt, ze to Japonia, gdzie rynek jednak troche inaczej dziala niz gdyby na to globalnie spojrzec.
faktem pozostaje jednak, ze na kluczowym finansowo dla DSLR rynku lustrzanek amatorskich zaczyna sie jakis ruch i jest szansa, ze to za soba pociagnie ogolna poprawe sprzetu.
co mnie troche martwi, to wnioski, ktore mozna wyciagnac na temat semi-pro Canona po premierze 400D. bo skoro tak z palca Canon wypuscil 10Mpix, to pytanie jest: czemu w 30D tego nie dali, dodajac temu aparatowi bajeru marketingowego (pamietajmy, ze w bogatszym swiecie ten sprzetu kupuja tez kompletne lolki zajarane cyferkami). moja teza: bo nie czuja dostatecznie silnego oddechu konkurencji... obym sie mylil...
no a co powiesz na ponad 20 jeszcze nie dla 'profi'?
jesli moge, to ja powiem. krotko i dosadnie: LOL :mrgreen:
raczej zdecydowanie nie bedzie to dla profi. bo profi raczej nie zawalaja kart pamieci nadmiernymi danymi, z ktorych kompletnie nic nie wynika :)
a i nie zapominajcie że dla profi aparat to tylko narzedzie, oni tak emocjonalnie jak my do tego nie podchodza ;) oczywiscie z wyjatkami ;)
No i w wiekszosci przypadkow maja najwyzej kilka obiktywow, a zarabiaja wieszosc kasy na 2-3. Takze gama canona moze na nich robic wrazenie na papierze tylko. No bo co reporterowi sportowemu np. po tiltowcach? Wazne zeby miec dobre obiektywy potrzebne pod konkretne potrzeby... a wiekszosc najpopulrniejszych z nich jak sie wydaje sony pokryla/pokryje bez problemu. Kwestia poczekania na porzadniejsza puszke.
co mnie troche martwi, to wnioski, ktore mozna wyciagnac na temat semi-pro Canona po premierze 400D. bo skoro tak z palca Canon wypuscil 10Mpix, to pytanie jest: czemu w 30D tego nie dali,
żeby skok na 12/14 wyglądał bardziej efektownie.
Canon chyba nasycił mocno rynek swych odbiorców sprzetem semi, spokojnie moga odczekac na kolejny skok
Ja tam uważam, że Sony wypuści prędzej czy później puszkę profi.
Paradoksalnie - nie dla profi (bo Ci już mają skompletowane systemy, a aby przejść poza nikon/canon by musiał byc mocny argument... chyba że zeissy :) ) a dla zaawansowanych amatorów, dla których możliwości dynaxa 7, czy 9 były tym czego potrzebowali. :)
dla zaawansowanych amatorów, dla których możliwości dynaxa 7, czy 9 były tym czego potrzebowali. :)
No tak... Dynax 9D :-D Wszystkie spekulacje o przyszlosci tego systemu koncza sie tym samym ;-) Taka sama legenda jak Canonowe 3D :) Tylko ze na forum Minolty nie maja Bonka ktory by im zaprojektowal prototyp :mrgreen:
powiedzcie mi co sie musi stac zeby aparaty C kosztowaly "normalnie" powiedzmy 2000zl za puszke semi + zmyslony obiektyw 17-40/2,8 (1000zl) + 70-200/2,8 (1500zl). bo biorac pod uwage np N d50 i d80 (roznica w cenie jest 2x) nie mozna powiedziec ze koszt produkcji ma taki sam stosunek. jest niewiele wiekszy jesli w ogole a wyzsza cena podyktowana jest przez wydzial marketingowy. Wiem powiecie konkurencja... tylko kiedy i czy w ogole???
Kolekcjoner
25-08-2006, 14:47
powiedzcie mi co sie musi stac zeby aparaty C kosztowaly "normalnie" powiedzmy 2000zl za puszke semi + zmyslony obiektyw 17-40/2,8 (1000zl) + 70-200/2,8 (1500zl). bo biorac pod uwage np N d50 i d80 (roznica w cenie jest 2x) nie mozna powiedziec ze koszt produkcji ma taki sam stosunek. jest niewiele wiekszy jesli w ogole a wyzsza cena podyktowana jest przez wydzial marketingowy. Wiem powiecie konkurencja... tylko kiedy i czy w ogole???
A możesz podać przykłady konkretne, bo nie widzę tego o czym piszesz.
Te ceny są normalne tylko płace w tym kraju nie są.
A możesz podać przykłady konkretne, bo nie widzę tego o czym piszesz.
Te ceny są normalne tylko płace w tym kraju nie są.
d50 kosztuje ponizej 2000 to jest cena normalna ( nawet na polski warunki, przeciez wiem ze nie moze to kosztowac 500zl)!!!! a koszt produkcji taki jak d80. co musi sie stac zeby powiedzmy 30d kosztowal 2300zl( czyli tyle co cena 350d dzisaij a przeciez jej koszty produkcji sa takie same jak wtedy jak kosztowala 4000!!!)????? obiektywy: sigma EX kosztuje o polowe mniej niz odpowiednik C ( wiem ze czest to jest tez roznica na jakosci) a kosztu jej produkcji nie jest dwa razy nizszy. moje pytanie jest takie : kiedy zacznie dzialac konkurencja i ceny zaczna spadac, lub kiedy producenci zmniejsza swoje marze i czy wogole???. prosze nie pisdac ze gdyby ceny spadly to spadlyby tez zyski producentow bo krzywa laffera mowi co innego...
moje pytanie jest takie : kiedy zacznie dzialac konkurencja i ceny zaczna spadac,
bądź tak dobry i przesledź ceny lustrzanek cyfrowych przez ostatnie 3 lata
bądź tak dobry i przesledź ceny lustrzanek cyfrowych przez ostatnie 3 lata
no wlasnie stad moje pytanie kiedy? i czy w ogole????????????????!! co sie musi wydarzyc itd?????
Kolekcjoner
25-08-2006, 15:09
d50 kosztuje ponizej 2000 to jest cena normalna ( nawet na polski warunki, przeciez wiem ze nie moze to kosztowac 500zl)!!!! a koszt produkcji taki jak d80. co musi sie stac zeby powiedzmy 30d kosztowal 2300zl( czyli tyle co cena 350d dzisaij a przeciez jej koszty produkcji sa takie same jak wtedy jak kosztowala 4000!!!)????? obiektywy: sigma EX kosztuje o polowe mniej niz odpowiednik C ( wiem ze czest to jest tez roznica na jakosci) a kosztu jej produkcji nie jest dwa razy nizszy. moje pytanie jest takie : kiedy zacznie dzialac konkurencja i ceny zaczna spadac, lub kiedy producenci zmniejsza swoje marze i czy wogole???. prosze nie pisdac ze gdyby ceny spadly to spadlyby tez zyski producentow bo krzywa laffera mowi co innego...
Po pierwsze to gdzie są takie dane o kosztach produkcji? A po drugie zwiększenie jakości obojętnie czego o 10% powoduje zwiększenie ceny produktu o 50% i więcej to działa we wszystkich dziedzinach. Po za tym różnice ceny produktów które wymieniłeś są pomijalne w cywilizowanych krajach także nie sądzę żeby miało się coś radykalnie zmienić w tym temacie.
Po pierwsze to gdzie są takie dane o kosztach produkcji?
niechcesz chyba powiedziec ze koszt produkcji d50 i d80 ma stosunek cenowy?... co do jakosci wplywajacej na ceny to oczywiscie ale cena d50 wtedy tez zmniejszy swoja rentownosci nie mniej zwiekszony popyt poinien zrownowazyc zyski producentowi... ja bylbym tutaj optymista ( C 50D w 2010 r za 2000zl (bez inflacji)!!!!!!!!!!!! WOW) no chyba ze jakies regulacje rynku - a tu niestety bylbym pesymista
no wlasnie stad moje pytanie kiedy? i czy w ogole????????????????!! co sie musi wydarzyc itd?????
ale moim zdaniem ceny aparatów spadły przynajmniej 2 razy, szkieł kitowych nawet 3 !!
Kolekcjoner
25-08-2006, 15:23
niechcesz chyba powiedziec ze koszt produkcji d50 i d80 ma stosunek cenowy?.
Obawiam się że w takim razie opierasz się na przypuszczeniach, a wtedy nie wyciągałbym z nich żadnych wniosków. Zwłaszcza że oprócz kosztów produkcji są jescze koszty projektu, wdrożenia, reklamy, promocji i masę innych.
Obawiam się że w takim razie opierasz się na przypuszczeniach, a wtedy nie wyciągałbym z nich żadnych wniosków. Zwłaszcza że oprócz kosztów produkcji są jescze koszty projektu, wdrożenia, reklamy, promocji i masę innych.
jak pisalem wczesniej cena 350d na poczatku byla 4000zl a teraz za 2300 moze mniej a koszty sie zmienily ???? nie. stad moje wnioski!!!!!!!!
DoMiNiQuE
25-08-2006, 15:32
300D jak wychodzil kilka lat temu to kosztowa ~5000 Pesos rzeczpospolitych ...ceny nie spadly?
300D jak wychodzil kilka lat temu to kosztowa ~5000 Pesos rzeczpospolitych ...ceny nie spadly?
no wlasnie o tym mowie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
czyli jest 3 razy tanszy niz byl!!!!!!!!!!!!!!!! kiedy w takim razie 30d po 2000?!?!?!?!?:confused:
a koszty sie zmienily ???? nie. stad moje wnioski!!!!!!!!
jak najbardziej, znaczna częśc kosztów została już zamortyzowana.
KuchateK
25-08-2006, 15:43
Wcale sie nie dziwie, ze te szkla od sonego sa takiego drogie. Oszacowano, ze sony poplynie na pol miliona $ z powodu wybuchajacych baterii. Jakos musze odrobic te straty finansowe ;)
Pol miliona? 4mln baterii do wymiany i pol miliona? Pol miliona to oni na waciki wydaja na miesiac pewnie :D Chyba pol miliarda :mrgreen:
DoMiNiQuE
25-08-2006, 15:50
Pol miliona? 4mln baterii do wymiany i pol miliona? Pol miliona to oni na waciki wydaja na miesiac pewnie :D Chyba pol miliarda :mrgreen:
Poprawka. teraz juz prawie 6 milionow. do 4mln della doszo 1.8mln u appla :mrgreen:
no wlasnie o tym mowie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
czyli jest 3 razy tanszy niz byl!!!!!!!!!!!!!!!! kiedy w takim razie 30d po 2000?!?!?!?!?:confused:
Trampek biedaku - jak do tej pory nie dostales odpowiedzi, to daj se spokoj, bo na zawal zaraz padniesz ;-) :-P
Zodiakalny Rak
25-08-2006, 16:00
Myslac kapke logicznie to ceny 30d moga tak szybko nie staniec a jedynie sie umocnic na tym poziomie! Why:
Uzytkownicy 20d czekali na wejscie czegos nowego 24.08 a to znaczy, ze masowo nie kupowali 30d. Uzytkownicy 350d mysleli i mysla o przejsciu o polke wyzej ale po wprowadzeniu 400d a nie czegos wyzej moga skorzystac z okazji i kupowac taniej 20d, wiec pozycja 30d nie koniecznie jest taka do obnizek. Ale czy tak bedzie, czas pokaze?
Kilku uzytkownikow 20d pisalo na CB, ze nie widza sensu z przesiadania sie z 20d na 30d bo znacznych roznic nie ma, raczej beda patrzez na 5d.
Reasumujac wiec, 30d jest dla posiadaczy 300d i 350d (bo nie powinni sie przesiadac na 400d) a Ci z kolei nie beda teraz sprzedawac swoich 350d (chyba ze ale to troche bez sensu) bo ceny juz poszly w dol i mozna kupic body ponizej 2k. Takze wszystko w normie i chyba po mysli Canona.
Sorry trampek - chyba Cie nie pocieszylem. :???:
pozdrawiam,
KuchateK
25-08-2006, 16:20
Uzytkownicy 20d czekali na wejscie czegos nowego 24.08 a to znaczy, ze masowo nie kupowali 30d.
U Canona jak w zegarku. Co 18 miesiecy. Jesli czekali, to tylko Ci co przedkladaja glupie oczekiwania nad fakty.
Drogi trampku - wez do rak jakis stary FotoKurier czy tez inna prase fotograficzna.. taka powiedzmy z 2003 i z 2000 roku. Popatrz ile kosztowal D30 Canona.. ile 300D.. a ile ma kosztowac wczoraj zaprezentowany 400D. Widzisz subtelna roznice pomiedzy cenami i mozliwosciami tych sprzetow? :)
Moim zdaniem ceny lustrzanek cyfrowych (tych amatorskich jak i zaawansowanych) sa dosyc niskie - a to ze nas na nie nie stac to kwestia czegos innego.. i chyba wszyscy wiemy czego ;)
Wyjscie nowych produktow nie musie jednak oznaczac natychmiastowego spadku cen starszych modeli. Taki 20D w marcu kosztowal 3500zl. Ile kosztuje teraz, pomimo ze na rynku jest juz 30D? Hm... tyle samo? Co wiecej, 30D zdazyl odrobine staniec.. a 20D nadal trzyma cene. Kto wie czy nie dojdzie do takiego paradoksu jak w przypadku Minolty D7D ktorej cena na gieldzie/allegro przewyzszala ta jaka bylo trzeba zaplacic w sklepach.. po prostu nigdzie juz tego aparatu nie bylo, a nagle wszyscy zapragneli ja kupic ;)
Oczywiscie to skrajne przypadki.. ale jak widac zdarzaja sie :)
Zodiakalny Rak
25-08-2006, 21:15
U Canona jak w zegarku. Co 18 miesiecy. Jesli czekali, to tylko Ci co przedkladaja glupie oczekiwania nad fakty.Hej, hej. Poloz nacisk mojej wypowiedzi na date a nie na czekali. To, ze co poltorej roku to wiadomo -> i to wlasnie 24.08 ale "CZEKALI" w sensie niewiedzy szanowny panie moderatorze oszywiscie. :lol:
pozdrawiam,
Kolekcjoner
25-08-2006, 22:00
Trampku to i ja jeszcze Cię bardziej zmartwie;). Przy obecnej (proponowanej) cenie D80:mad: i obniżki cen 30D :D małe szanse żeby ten ostatni bardziej taniał co gorzej może nawet się długo utrzymywać niezagrożony.
No chyba że D200 stanieje ale to nie sądzę, bo chyba w nikonie jeszcze resztki rozsądku zachowali:mrgreen:.
Ale Cię też i pocieszę :D. Niedługo (może już na wiosnę) wyjdzie wypasiony 40D i wtedy ceny i 30D, a przedewszystkim 20D mocno spadną ¹).
Co do tematu wątku. To można sobie wyobrazić ludzi którzy wolą wydać pieniądze na szkło niż na body. Co prawda cena obłędna ale każda "potwora znajdzie swego amatora". Ja nie wiem czy nie wolałbym (jakbym miał wybierać) A100 + 300/2,8 niż 1D z jakimś marnym szkłem²).
¹) Oczywiście tego ostatniego zdania nie należy traktować jako deklaracji mojej ani firmy canon, każdy ma prawo do jej dowolnej interpretacji.:mrgreen:
²) Co nie zmienia faktu że wolałbym 1D z 300/2.8 niż alfę:mrgreen:.
Dzygit-Dublin
26-08-2006, 13:30
ale zescie sie rozkrecili :mrgreen:
pozdrawiam
Trampek ma absolutnie 100 % racji
Całkowity koszt zjechania z taśmy puszki typu 30 D jest max 10-12 % droższy niż np 350 D
Tylko że firma wie że modelu 350 D sprzeda powiedzmy 1500 % więcej niż 30-tki w związku z tym marża jednostkowa jest o wiele niższa
Tak bez związku z fotografią. BMW serii 5 jest w produkcji droższe o ok 2000 euro od BMW serii 3 o porównywalnym wyposarzeniu
Jaka jest cena końcowa? no comments
Czyli w skrócie odpowiadając na pytanie trampka "kiedy tak się stanie ? " - nigdy
http://www.toppreise.ch/ - dla mnie referencyjna jeśli chodzi o tutejsze ceny.
hmm całkiem ciekawe - najtansze oferty sa o pare stówek tansze niz w Polsce
np 24-105 wychodzi jakies ~3400...
Trampek ma absolutnie 100 % racji
Całkowity koszt zjechania z taśmy puszki typu 30 D jest max 10-12 % droższy niż np 350 D
to tak jak z lodami :mrgreen: Algidy - myslicie ze koszt produkcji magnum albo solero jest duzo większy niż np bigmilka? guzik prawda
koszty sa naprawde porownywalne a finalna cena byla by podobna gdyby nie bylo np tyle reklam i spotow na magnum/solero :-)
System bracia i siostry - system. jeśli fotograf lub też agencja foto ma w swoim posiadaniu duużo szkłą do Canona to przenigdy nie przejdzie w inny system - czyt. Sony. Profesjonalisty nie przekona szkło Zeissa - to nie ma znaczenia przy zoomach, którymi powyżsi się zazwyczaj w swojej pracy posługują... Sony spełnia właśnie swoje zachcianki związane z działem foto - mają tak rozbudowany i zdyweryfikowany rynek produktów, że dział foto mogą teraz traktować jako pole doświadczlne lub plac zabaw - taką piaskownicę.... stać ich.
zanussi: nieprawda. :)
za dużo ludzi się przesiada/przesiadało na canona/nikona byś miał rację.
Zatem jeśli sony zbuduje takii AKTUALNIE PRODUKOWANY system jak canon/nikon, który będzie oferował coś, dizekin czemu fotografujący C i N będą mieli powód sie przesiąśc - 100% że ludzie sie będą przesiadali.
I ja sądze że dwie mocne puszki (dynax9d i dynax9ds ;) ) + szkła G + szkła zeissa - mogą być tym, czego niektórzy będą oczekiwać.
aha i jeszce poprawiony system błysku - na poziomie conajmniej canona.
Kolekcjoner
28-08-2006, 12:35
zanussi: nieprawda. :)
za dużo ludzi się przesiada/przesiadało na canona/nikona byś miał rację.
Zatem jeśli sony zbuduje takii AKTUALNIE PRODUKOWANY system jak canon/nikon, który będzie oferował coś, dizekin czemu fotografujący C i N będą mieli powód sie przesiąśc - 100% że ludzie sie będą przesiadali.
I ja sądze że dwie mocne puszki (dynax9d i dynax9ds ;) ) + szkła G + szkła zeissa - mogą być tym, czego niektórzy będą oczekiwać.
aha i jeszce poprawiony system błysku - na poziomie conajmniej canona.
Wiesz to prawda ale po pierwsze tylko przy założeniu, że sony się uda zbudować taki system i canon zupełnie "siądzie na laurach". Może jeszcze w segmencie semipro gdy sony wypuści na prawdę coś sensownego ale w pro to będzie bardzo trudne.
Tylko czy semi-pro nie jest lepszym wyznacznikiem (i rynkiem) niż pro? Obecnie?
troche mnie nie bylo a widze ze rozmowa sie rozkrecila. jeszcze dodam ze dziwie sie takim firmom jak sony, olympus, pentax samsung, panasonic ze bedac w tyle jezeli chodzi o sprzedaz nie konkuruja cenami z C i N nawet kosztem przynoszenia strat w pewnym okresie. bo wlasnie system ma to do siebie ze na body sie nie konczy....
snowboarder
28-08-2006, 23:20
300mm (http://komplett.ie/k/ki.asp?sku=324411)
.
200mm (http://komplett.ie/k/ki.asp?sku=324375)
Sorry, widac, ze koledzy nigdy Minolty nie mieli ;-)
To sa zywcem szkla Minolty, jedyne dwa, ktore maja silnik w srodku
i ktore zawsze kosztowaly wiecej niz Nikon i Canon (nawet, jak
nie mialy USM). Optycznie sa swietne.
Nie ma o czym dyskutowac, nie ma ich do czego przypiac,
a na Minolte/Sony z gornej polki nie radze czekac...
A co do kosztow/cen aparatow.
Przeciez to sa podstawowe prawa rynku, sprzedajesz za taka cene,
jaka rynek przyjmie, koszty nie maja znaczenia...
Z innej dziedziny - ja czesto zmieniam sprzet snowboardowy
(ciagle moja najwieksza pasja :-) ). Deski na poczatku sezonu w tej chwili
kosztuja lekko $600 i wiecej, te same w kwietniu sa za 50% taniej.
Zagadka - jaki jest koszt produkcji - blizej $300 i producenci
"oszukuja" klientow czy blizej $600 i producenci ponosza straty...?
Tomasz Golinski
28-08-2006, 23:26
Bliżej 100$?
KuchateK
28-08-2006, 23:29
Bliżej 100$?
Ubiegles mnie ;) To samo chcialem napisac :D
producenci nigdy nie ponoszą straty ;), straty ponoszą sklepy-handlowcy czyli pośrednicy... ale oni też nie ponoszą straty... gdyby to robili pozamykali by te swoje interesy przecież...
Janusz Body
28-08-2006, 23:30
.... Deski na poczatku sezonu w tej chwili
kosztuja lekko $600 i wiecej, te same w kwietniu sa za 50% taniej.
Zagadka - jaki jest koszt produkcji - blizej $300 i producenci
"oszukuja" klientow czy blizej $600 i producenci ponosza straty...?
Zagadka jest nietrudna ale odpowiedz może zadziwić każdego. Koszt produkcji jest na poziomie 10 do 20 USD. Tylko, że to się niestety nie przenosi na obiektywy - tu koszta są dużo bliżej ceny rynkowej :)
A co do kosztow/cen aparatow.
Przeciez to sa podstawowe prawa rynku, sprzedajesz za taka cene,
jaka rynek przyjmie, koszty nie maja znaczenia...
Zgadzam sie w 100% ale wlasnie nasze narzekanie i smiechy sa dowodem na to ze rynek tego nie przyjmuje...
snowboarder
28-08-2006, 23:58
Zagadka jest nietrudna ale odpowiedz może zadziwić każdego. Koszt produkcji jest na poziomie 10 do 20 USD. Tylko, że to się niestety nie przenosi na obiektywy - tu koszta są dużo bliżej ceny rynkowej :)
To jest prawda jesli mowimy o nizszych deskach robionych masowo
w Chinach (i wiekszosc pod to podpada). Ale deski za $600 i wiecej
uzywaja wielu nowowczesnych technologii, wlokna weglowe itd.
i czesto robione sa recznie w malych fabryczkach...
Wtedy koszt produkcji moze podchodzic pod $300. Ale oczywiscie nie
jest to $600...
5D kosztuje tyle ze wzgeldu na koszt sensora. Bylo to juz
omawiane, ile trzeba zuzyc talf itd.
30D a 400D to faktycznie mala roznica...
Ale z pewnoscia wieksza niz 10%...
i ktore zawsze kosztowaly wiecej niz Nikon i Canon (nawet, jak
nie mialy USM).
teza nie koniecznie prawdziwa ale ...
Nie ma o czym dyskutowac, nie ma ich do czego przypiac,
a na Minolte/Sony z gornej polki nie radze czekac...
nie radzisz? czyżbyś coś wiedział, kryształowa kula?
Kolekcjoner
29-08-2006, 00:38
(...)dziwie sie takim firmom jak sony, olympus, pentax samsung, panasonic ze bedac w tyle jezeli chodzi o sprzedaz nie konkuruja cenami z C i N nawet kosztem przynoszenia strat w pewnym okresie. bo wlasnie system ma to do siebie ze na body sie nie konczy....
Tylko pytanie czy w strategii tych firm mieści się przynoszenie strat po to żeby mieć niepewną gwarancję zajęcia jakiejś częsci rynku. Po za tym co na to by powiedzieli akcjonariusze tych firm. W Pentaxie już się zaczęli burzyć. To w większości spółki publiczne i mają przynosić zysk. Akcjonariuszy w stosunkowo małym stopniu interesuje na czym ten zysk robią, a w bardzo dużym zaczyna to interesować gdy tych zysków nie widać lub spadają. Myślę że z firm które wymieniłeś to jedynie mogą sobie pozwolić na taki ruch tylko Sony i Samsung ew. Panasonic. Pytanie czy będą widzieć światełko w tunelu - już wkrótce się to okaże:D.
Pawel Woo
29-08-2006, 16:10
Wracając do początku. 300 2,8 to jedno z najlepszych szkieł Minolty. Pamiętajcie, że jest jeszcze Dynax 9 - najfajniejsza puszka analogowa z jaką miałem doczynienia. To zwykła kontynuacja systemu pod nowym szyldem.
Topowa "G" seria Minolty była rewelacyjna - np. 28-70 2,8 G był moim zdaniem lepszy optycznie i lepiej (!) wykonany od EF 28 (24)-70 2,8.
Kolekcjoner
29-08-2006, 20:26
A po za tym to Sony nigdy nie było tanie, także nie ma się co spodziewać, że w dslr-ach i optyce do nich będzie prowadzić inną politykę.
Topowa "G" seria Minolty była rewelacyjna - np. 28-70 2,8 G był moim zdaniem lepszy optycznie i lepiej (!) wykonany od EF 28 (24)-70 2,8.
To znaczy w jakim sensie? Był również wodoszczelny?
Poza tym 300/2.8 IS Canona jest jednym z najlepszych obiektywów ogólnie (a nie tylko wewnąrz systemu), a cena jest nieco z innej bajki.
To znaczy w jakim sensie? Był również wodoszczelny?
Nie do nurkowania nie służył ;) Pewnie wspomniany Canon jest odporny na deszcz ale czy ma coś na słońce oprócz osłony p.słonecznej, np. drugą przysłone chroniącą obiektyw przed 'niechcianym' światłęm ??
Poza tym 300/2.8 IS Canona jest jednym z najlepszych obiektywów ogólnie (a nie tylko wewnąrz systemu), a cena jest nieco z innej bajki.
rozumiem że porównujesz jego cene do ceny nowego soniacza, no cóż wklepałem w google tego 300/2.8 IS i mi wypluło 28kPLN z hakiem (w tymsklepiku (http://fotokonsorcjum.pl/main.php?k_kategoria=12&k_aktywna=1)) , przy cenie SONY 300/2.8 25kPLN (pomijam że w minolcie cena sugerowana wynosiła ok 21kPLN.
Co do jakości optyki tego szkła to nie sadze aby ustepowała eLce - czego nie można powiedziec o wczesniejszej wersji z napędem 'srubokretowym' ;)
Kolekcjoner
30-08-2006, 00:59
(...)rozumiem że porównujesz jego cene do ceny nowego soniacza, no cóż wklepałem w google tego 300/2.8 IS i mi wypluło 28kPLN z hakiem (w tymsklepiku (http://fotokonsorcjum.pl/main.php?k_kategoria=12&k_aktywna=1)) , przy cenie SONY 300/2.8 25kPLN (pomijam że w minolcie cena sugerowana wynosiła ok 21kPLN.(...)
Tompac litości ale ceny szkieł Canona to w tym sklepie jest jakaś zupełna abstrakcja. Np. 50/1.8 kosztuje u nich 750 zł, a w zwykłym sklepie można go znaleźć za 400, a w necie za trzysta i to bez problemu. Jak ktoś mnoży ceny przez 2 to wychodzą takie absurdy. 300/2.8 jest do dostania za ok. 17-18 max. 20 kzł, a biorąc pod uwagę jego jakość optyczną i IS to chyba najlepsza obecnie opcja na rynku:grin:.
rozumiem że porównujesz jego cene do ceny nowego soniacza, no cóż wklepałem w google tego 300/2.8 IS i mi wypluło 28kPLN z hakiem (w tymsklepiku (http://fotokonsorcjum.pl/main.php?k_kategoria=12&k_aktywna=1)) , przy cenie SONY 300/2.8 25kPLN (pomijam że w minolcie cena sugerowana wynosiła ok 21kPLN.
A w innych sklepikach ktore ci google wypluly jaka jest cena?
Wybrales specjalnie najdrozszy... czemu?
Panowie, Wy mnie pytacie dlaczego ten sklep? Bo sie napatoczył pierwszy w którym była cena na to szkło, w pozostałych 'typach' google - 6pozycja (http://www.google.com/search?hs=frz&hl=pl&client=opera&rls=pl&q=Canon+300%2F2.8+IS&btnG=Szukaj&lr=lang_pl) wypluwało sigme 120-300/2.8 300/2.8 i pare smieci.
Pomyslałem sobie również że cena owa musi być w pobliżu ceny 'sugerowanej' bo rzadko kiedy sklep bedzie narzucał wieksza marże niż proponuje producent.
A skoro już byłem bliski ceny sugerowanej Canona mogłem się odnieśc do cen sugerowanym KMP i SP, no chyba że wolicie podawac ceny Canona od TiPa a Sony i KM z zagranicznego drogiego sklepu, jeżeli tak to życze Wam dobrego samopoczucia ;)
najlepiej korzystać ze zdobyczy wolnego rynku, czyli np. USA. Wspomniany przez mnie Canon 300/2.8 IS L USM kosztuje w okolicach 3800USD (około 11k PLN) a odpowiednik Sonego bez IS ma street price 6000USD - około 18K PLN (według dpreview.com)
Pomyslałem sobie również że cena owa musi być w pobliżu ceny 'sugerowanej' bo rzadko kiedy sklep bedzie narzucał wieksza marże niż proponuje producent.
Jesli chcesz szukac ceny producenta to szukaj w USA. Bo tak to znalazles cene Canon Polska + sklep, a tu niestety marża juz jest spora.
Czyli albo opieramy porownanie na cenach producenta albo na cenach lokalnych dystrybutorow, choc wg mnie to drugie nie ma sensu bo nie jest adekwatnym porownaniem, choc owszem - calkiem wygodnym dla zwolennikow podejscia "byle jakikolwiek element przewagi znalezc swiadczacy na moja korzysc" , zamiast proby obiektywnego porownania.
W linku zabawny jest tekst:
Produkt: Sony 300mm F2.8 G (SAL-300F28G), High-performance lens for Sony Alpha
accesories: Sony Alpha 100 digital SLR body :mrgreen:
Przy takiej cenie obiektywu, A100 podpada pod akcesoria :mrgreen:
Przy takiej cenie obiektywu, A100 podpada pod akcesoria :mrgreen:
Ta, tylny dekielek :mrgreen:
mjastrzebski
30-08-2006, 15:56
Cos jest warte tyle, za ile ludzie sa to gotowi kupic :-)
Jak sa gotowi bulic po 4000 PLN za 300D (raptem 3 lata do tylu), to sie ich kosi.
Ciezko przewidywac kiedy jaki aparat spadnie do jakiej ceny. TO jest wolny rynek. Choc niezaprzeczalnym faktem jest generalna tendencja spadkowa. 300D w dniu premiery drozszy niz 350D, czy 400D w dniu premiery.
Marcin
Kolekcjoner
30-08-2006, 22:57
A skoro już byłem bliski ceny sugerowanej Canona mogłem się odnieśc do cen sugerowanym KMP i SP, no chyba że wolicie podawac ceny Canona od TiPa a Sony i KM z zagranicznego drogiego sklepu, jeżeli tak to życze Wam dobrego samopoczucia ;)
To (http://www.pstryk.com.pl/opis.php/57) jest ten "Tip", nazywa się pstryk.pl. Cena 17590.00 zł. Rozmawiajmy o faktach. U Tipów na allegro jest jeszcze taniej, ostatnio był nawet poniżej 17kzł.
To (http://www.pstryk.com.pl/opis.php/57) jest ten "Tip", nazywa się pstryk.pl. Cena 17590.00 zł. Rozmawiajmy o faktach. U Tipów na allegro jest jeszcze taniej, ostatnio był nawet poniżej 17kzł.
O faktach bede rozmawiał jak u TiPa zobacze w ofercie S300/2.8 ;)
Jesli chcesz szukac ceny producenta to szukaj w USA. Bo tak to znalazles cene Canon Polska + sklep, a tu niestety marża juz jest spora.
Nie bardzo rozumiem co to ma zmienić? Proporcje jakies? Czy 25 czy 19 tysięcy to dla każdego z nas fura kasy! Nie rozumiem tez dlaczego mam się odnosić do stanów, tez dobrze możemy do Chin czy Japoni, ale chyba jednak wygodniej do kraju w którym się zyje i zarabia co nie?
Czyli albo opieramy porownanie na cenach producenta albo na cenach lokalnych dystrybutorow, choc wg mnie to drugie nie ma sensu bo nie jest adekwatnym porownaniem, choc owszem - calkiem wygodnym dla zwolennikow podejscia "byle jakikolwiek element przewagi znalezc swiadczacy na moja korzysc" , zamiast proby obiektywnego porownania.
Rozumiem że pijesz do kolegi który zainicjował wątek oraz do tych kolegów, którzy nie reagowali gdy pisałem że S300/2.8 ma w Polsce cene 'sugerowaną' 25kPLN (i bedzie go można kupić taniej) a nie 28 jakby wynikało z zapodanego linka?
tompac jak powszechnie wiadomo, wiekszosc swiadomych amatorow fotografii w naszym kraju swoj sprzet kupuje wszedzie tylko nie "od dystrybutora".. sciagaja sprzet z USA, z Niemiec i innych zagramanicznych krajow.. a ci ktorzy takiej opcji nie maja posilkuja sie allegro
wiec dlaczego brac pod uwage chore ceny sklepowe skoro i tak 80% tego forum (u was pewnie tak samo) sprzet kupilo gdzie indziej? byc moze Ty kupiles w sklepie, bo faktura i takie tam.. ale ile jest takich osob? podpowiem - niewiele.. ;)
Czacha czy my dyskutujemy o tym że mnie się bardziej opalcało(a) kupic szkło za 25kPLN czy Tobie za 17tys.?
Czy probujemy porównac cene szkieł w podobnych, nam najbliższych warunkach?
Pomijam fakt, że na siłę porównujecie 'nowe' szkło do czegoś co już na rynku jest i jako takie może mieć mniejszą cene od sugerowanej? Tak naprawde nie wiemy za ile tego soniacza bedzie można wyjąc od 'TiPa' a Wy się już podniecacie i wykazujecie ... ;)
Nie rozumiem tez dlaczego mam się odnosić do stanów, tez dobrze możemy do Chin czy Japoni, ale chyba jednak wygodniej do kraju w którym się zyje i zarabia co nie?
właśnie dlatego, że są najbardziej obiektywne. Po pierwsze ze względu na zrównoważenie rynku (przeciwnie niż w Polsce) dostępność takiego sprzętu i fakt, że tam się go masowo (w porównaniu z naszym krajem) sprzedaje. Do tego jest to ten sam rynek. Dla porównania spróbuj wyszukać cenę szkła Canona gdzieś w dzungli Amazonii, gdzie dostawa jest płatna z góry i na zamówienie :lol: