Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ulepszenie środka trwalego

Robert31-R1
23-08-2006, 16:44
czy ktoś z szanownych forumowiczów prowadzących dzialalność wie cos na temat amortyzacji aparatu fotograficznego (cyfrowego) a w szczególności chodzi mi o zwiekszenie jego wartości o zakupiony obiektyw (cena poniżej 3500 zł). Czy jest to "ulepszenie" i jako takie podwyższa cenę apartu a przez to zwiększa sie kwota amortyzacji a nie może byc bezpośrdenio zaliczone w koszta czy jakoś to inaczej się robi. bo z tego co przeczytalem ulepszeniem może byc tylko coś co przekracza kwotę 3500 zł. Z góry dziekuję za odpowiedzi.

sail0r
23-08-2006, 18:53
podobno jezeli zakupione w tym samym miesiacu jedno i drugie to zwieksza wartosc... jezeli w innym miesiacu to wartosci nie zwieksza.. ale na 100% nie jestem pewny

edit: tzn. to co napisalem jest wtedy jak rzecz pierwsza kupiona (w tym wypadku aparat) nie wejdzie jako srodek trwaly bo jest ponizej 3,5K... w twoim przypadku to nie wiem...

CoNic
23-08-2006, 19:33
Prawdą jest, że koszt ulepszenia środka trwałego musi przekraczać 3500 plnów.
Ale z tego co się orientuję (a specjalistą od środków trwałych nie jestem), nie jest ulepszeniem środka trwałego część używana ze środkiem trwałym okresowo. Z tego wynikałoby, że zakup obiektywu należałoby potraktować jako zakup środka trwałego i jeżeli jego wartość nie przekracza 3500 plnów, to jako środek niskocenny jednorazowo wpuścić w koszty uzyskania przychodu. Tak naprawdę, to warto byłoby spytać się o interpretację US w którym się rozliczasz, żeby przypadkiem nie zrobili Ci jakiejś przykrej niespodzianki.

Robert31-R1
23-08-2006, 20:08
dzieki za odpowiedzi już troche przeszukalem google i wychodzi na to ze jest to ulepszenie ale jako wartośc poniżej 3500 można wpuscić jednorazowo w koszty ale nie można zakwalifikowac samego obektywu jako srodka trwalego ponieważ sam nie może robic zdjęć więc nie jest środkiem trwalym

Tasma
23-08-2006, 21:14
Dokladnie. Zgodnie z prawem srodek trwaly musi byc kompletny. Czyli aparat z obiektywem. Ponizej 3500 netto jednorazowo w koszty. W nastepnym miesiacu szklo ponizej 3500 zl rowniez jendorazowo w koszty. Inna rzecz to czy pracownik US (pod warunkiem ze bedziesz mial kontrol) udowodni Ci, ze obiektyw nie moze dzialac sam. Wystarczy wyciagnac kompakta i powiedziec ze to to. Przeciez oni nie maja tam specjalistow od fotografii. Z drugiej strony po co kmbinowac jak nie trzeba....

Robert31-R1
23-08-2006, 21:33
jasne dzieki. tylko jak zakwalifikowac szklo? jako wyposażenie czy jakoś inaczej?

ripek
23-08-2006, 21:45
Ja wrzucilem w wyposażenie.

Robert31-R1
23-08-2006, 21:46
chyba to jest najlepsze rozwiazanie. pozdrawiam

MarcinekP
23-08-2006, 22:08
Witaj,
jezeli wartosc obiektywu wynosi powyzej 1500 zl to jako wyposazenie.
Jezeli jest tanszy to nie musisz nigdzie go ewidencjonowac, wpisujesz w koszty.
Obiektyw pow. 3500 moim zdaniem nie konieczeni musi isc na ulepszenie srodka np. w momencie kiedy posiadasz dwa aparaty i z dwoma bedziesz go uzywal?

CoNic
23-08-2006, 23:34
Środek trwały musi być kompletny, lecz według MSR w niektórych przypadkach zalecane jest ujęcie środka trwałego w podziale na odrębne jednostki ewidencyjne. Dodatkowo rzućcie okiem na ten link:
http://www.vat.pl/pages/i/1626.php

Szczególnie akapit dotyczący dołączania części składowych i peryferyjnych.