Zobacz pełną wersję : Softbox "hand made"
Witam,
Mam pytanie czy da się samemu zrobić http://www.allegro.pl/item121660202_softbox_osmiokatny_120cm_2_metalowe_ adaptery_gd.html tego typu softbox, tyle że nie możliwość miałbym zamocowania zwykłęgo halogenu 500W.
Jaki statyw do czegoś takiego wybrać, jak zamocować parasolkę i z czego wykonać te bialą płachtę na przód? Czy ktoś może z Was robił takie coś?
Diabel03
23-08-2006, 15:45
z czego wykonać te bialą płachtę na przód?
Na allegro znalazłem jakiś materiał do softboxów
http://allegro.pl/item122365273__material_na_namiot_bezcieniowy_soft box_.html
Taki materiał jest spoko, a czy da się zastąpić go czymś innym?
I skąd wytrzaskać statyw pod taki softbox?
PS: Czy wogóle się opłaca wykonywać własny softbox ręcznie skoro 60x60cm można kupić za 88zł?
Baal, naucz sie uzywac przycisku 'Edytuj' zamiast walic post za postem - STANOWCZO NALEGAM :evil: .
Przepraszam Vitez :) Mój błąd, przyznaje się bez bicia :) Zapamiętam :)
Taki materiał jest spoko, a czy da się zastąpić go czymś innym?
Można go kupić w sklepie z materiałami na metry w cenie po kilka zł, działa bardzo dobrze. Sotfbox można zrobić nawet z tekturowego pudła wyłożonego od wewnątrz folią aluminiową albo białym papierem.
Daruj sobie halogeny bo ci się to zaraz spali razem z mieszkaniem. Zamiast tego lepiej kupić kilka żarówek błyskowych JH6800 o mocy 68WS i do tego podwójną albo potrójną oprawkę.
Baal najprostrzy sposób na softbox to weź pudełko po butach, wyklej od środka folią aluminiową, zamiast wieczka naklej kalkę techniczną, od spodu wytnij dziurę wielkości lampy błyskowej może być taka stara radziecka na 220V tylko z obniżonym prądem na stopce umieść to wszystko na statywie i masz softbox jak się patrzy :)
Wpadłem na jeszcze łatwiejszy pomysł.
Wszystkie te sposoby ręczne są dobre, aczkolwiek mam wrażenie że po pierwszym dłuższym "posiedzeniu" w studio on się rozsypie. Wpadłem na pomysł taki aby kupić w sklepie:
- profesjonalną obudowe softbox (ten "abażur") - 88zł
- statyw 295cm - 59zł
- żarówkę halogenową 1000W + oprawka halogenowa - 85zł
Zamiast profesjonalnej lampy studyjnej za 1000zł umieszczam mocną żarówkę halogenową w specjalnej oprawce :) (już patrzyłem czy to wypali i wszystko wskazuje że będzie działało i spełniało swoje zadanie w 100%).
Zamiast profesjonalnej lampy studyjnej za 1000zł umieszczam mocną żarówkę halogenową w specjalnej oprawce :)
Nie obraź się ale mocno mnie to ubawiło :lol: . Chyba nie masz wyobrażenia o tym ile gorąca wydziela halogen 1000W. Po kilkunastu sekundach nie da się dotknąć szybki zamykającej reflektor bo ma temperaturę ze 200stopni! Jeżeli włożysz go do zamkniętej obudowy softboxa to szybko się zniekształci i zżółknie albo nawet spali.
Nie obraź się ale mocno mnie to ubawiło :lol: . Chyba nie masz wyobrażenia o tym ile gorąca wydziela halogen 1000W. Po kilkunastu sekundach nie da się dotknąć szybki zamykającej reflektor bo ma temperaturę ze 200stopni! Jeżeli włożysz go do zamkniętej obudowy softboxa to szybko się zniekształci i zżółknie albo nawet spali.
Zgadzam się.
Ja mam halogen 500W i po kilku minutach używania w pomieszczeniu zaczyna robic się naprawdę gorąco.
Jepiej zamocowa lampę błyskową z fotocelą - mniej ciepła i masz temp. koloru światła ok. 5600 K.
A może zestaw oświetleniowy CY-25WT z http://www.funsports.pl/f-default-f.htm ?
MMM - ta żarówka znajdowała by się w specjalnej obudowie tak aby nie spalić niczego. A ciepło no to nawet 500W (mam w domu halogen) i jak zapale w pokoju go to robi mi sie cieplo :) Ale zdecydowanie wole kaloryfery do ogrzewania niż halogenem się docieplać w zimę :P
Teraz tak na serio, w obudowie softbox, byłaby specjalna oudowa w której zamocowana byłaby żarówka halogenowa 1000W lub 500W (zobacze jak mocno daje światło z jednej i drugiej), może 500W wystarczy.
A po co dotykać do szybki? Wyłącznik światła znajdował by się zupełnie w innym miejscu bo to aby nie mieć styczności z rozgrzanym softoboxem.
A tym zżółknięciem to może rzeczywiście tak być, ale od 500W już nie powinno się coś takiego stac. No w każdym razie o wiele tańsze rozwiązanie niżeli kupić lampę studyjną za 1000zł. Zwłaszcza że byłoby to do użytku nie komercyjnego (no może kiedyś) :)
Zrób jak uważasz.
Pamiętaj jednak, że ponad 90% energii wytwarzanej przez żarówkę, emitowane jest w postaci ciepła.
Ta energia gdzieś musi mie ujście. To, że zamkniesz sam reflektor za szybką, nie oznacza, że wokół niego nie będzie podwyższonej temperatury.
Uważaj tylko, żeby nie zapaliły Ci się materiałowo - plastikowe cześci softboxa.
KuchateK
24-08-2006, 17:20
Wiekszosc po czasie dochodzi do tego ze halogeny to pomylka i meczarnia a wydane pieniadze to strata ;) Zarowki blyskowe nawet jesli rachunkowo wyjda nieco drozej sa zdecydowanie lepsze do fotografii.
Ramirez - spróbuje, może będę szukał innego wyjścia z sytuacji.
Kuchatek - Czyli lepsza byłaby żarówka błyskowa + oprawka do niej tak? A jak ją synchronizować z aparatem? Bo może źle to rozumiem.
KuchateK
24-08-2006, 19:59
Zarowke blyskowa mozna najprosciej odpalic za pomoca przewodu dolaczonego do kazdej z nich. Do 350'tki potrzebowal bedziesz jeszcze kostke. Mozna tez w funsports kupic caly przewod zakonczony odpowiednia kostka.
(już patrzyłem czy to wypali i wszystko wskazuje że będzie działało i spełniało swoje zadanie w 100%).
Wypali fajną dziurę niemal od razu. A potem być może nawet zapali całość.
minek - jesteś w błędzie. może 1000W narobi szkód, jednak 500W napewno nie, jestem tego pewien bo już rozmawiałem z osobą która tak zrobiła. 500W dobrze zamocowane nie wypali dziury.
Za niecałe 40 zł masz najtańszy statyw oświetleniowy
Za ok. 50 zł żarówkę błyskową 45 Ws
Do tego jeszcze oprawka na żarówkę - 24 zł
Najtańszy softbox - 88 zł
Razem: 202 zł
Statyw budowlany z halogenem wyjdzie Ci ok 100 zł + do tego materiały na softboxa.
Oszczędzając kilkadziesiąt złotych zrobisz prowizorkę.
A do czego będziesz chciał używac tego oświetlenia?
Widzę, że masz soczewki makro.
Jeśli do studyjnej fotografii makro, to kup sobie namiot bezcieniowy, oświetl go z kilku stron lampkami z żarówkami o tej samej temperaturze barwy światła i po problemie. Wyjdzie najtaniej.
Ramirez - nie, do studia ale do robienia portretów. Oczywiście nie teraz, najpierw bede korzystał z lata i z pleneru :) A w zimę będę nad tym myślał :)
Co do cen które podałeś zgadzam się i mogę wybrać też zarówkę błyskową 45Ws kwestia tylko jak się sprawdzi i czy tło będę miał rzeczywiście białe??
Wykorzystywałbym to też to fotografi katalogowej.
Oszczedzając kilka złotych zrobie prowizorke, ale względem czego będzie ta prowizorka, względem profesjonalnego softboxa z lampą studyjną?
KuchateK
25-08-2006, 16:06
Wzgledem softa z zarowka blyskowa tez. To chodzi o jakosc i ilosc swiatla oraz uzywalnosc tego rozwiazania. Halogen 500W to generalnie "za malo swiatla, za duzo ciepla, za niskia temperatura koloru". Zarowka likwiduje co najmniej dwie wady za minimalny wzrost kosztow, a to znaczna czesc.
Poza tym liczac oprawki na wiecej jak jedna zarowke bez zwiekszania ilosci generowanego ciepla mozesz zwiekszyc ilosc swiatla. Halogen niestety takiego luksusu nie daje. Chyba ze robisz z pomieszczenia w ktorym fotografujesz wygrzewarke do jajek i fotografujesz wykluwajace sie kurczaki :twisted: Zobaczysz o czym mowie jak z Ciebie i modelki zacznie splywac pot ktory nie tylko bedzie trzeba wycierac ale i meczyc sie ze swiecaca skora podczas obrabiania zdjec.
A juz tak kompletnie OT to z badziewnym halogenem budowlanym na zoltym albo czerwonym statywie wygladasz jak biedny amator :D Statyw foto w profesjonalnym czarnym kolorze z lampa blyskajaca od czasu do czasu sprawia znacznie lepsze wrazenie, mimo ze kosztuje w sumie tyle samo :mrgreen:
Jest jeszcze jedna zaleta lamp błyskowych.
Przy dużym natężeniu światła stałego modelowi może byc ciężko nie mrużyc oczu.
Na bliskich portretach będziesz miał też bardzo zwężone źrenice modela/modelki.
Lampa błyskowa pozwoli Ci ominąc ten problem.
Witam, co do softboxa i jego wykonania we własnym zakresie :) oczywiście to jest wykonalne. Sam swego czasu popełniłem kilka, choć od razu muszę zaznaczyć że budżetowo wychodzi podobnie z tymi wschodnimi wynalazkami z allegro. Fajną rzeczą w przypadku samodzielnej budowy jest satysfakcja z używania własnoręcznie wykonanego sprzętu :)
Tu jest link do wątku na temat :)
http://www.cyberfoto.pl/studio-fotograficzne/54373-softbox-zrob-to-sam.htm