PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie: EOS-1D Mark II N czy EOS 5D (grip)

boski
22-08-2006, 15:13
co wybrac zakladajac, ze sa w tej samej cenie.
przeznaczenie: aparat ogolnego uzytku... do pracy (zdjecia produktów itp.), troche widokow, troche imprez plenerowych.

Zodiakalny Rak
22-08-2006, 15:19
co wybrac zakladajac, ze sa w tej samej cenie.
przeznaczenie: aparat ogolnego uzytku... do pracy (zdjecia produktów itp.), troche widokow, troche imprez plenerowych.Gdzie mozna kupic 1ke w cenie 5D?

boski
22-08-2006, 15:25
Gdzie mozna kupic 1ke w cenie 5D?
co wybrac zakladajac, ze sa w tej samej cenie. ;)

Zodiakalny Rak
22-08-2006, 15:28
co wybrac zakladajac, ze sa w tej samej cenie. ;)A co to za zalozenie:?: :!:

... mialem Ci wyjasnic ale ... kup 1D Mark II N !

pozdrawiam,

Kubak82
22-08-2006, 15:41
Gdzie mozna kupic 1ke w cenie 5D?

mnie sie nasuwaja takie rozwiazania - sprzet jest:

a) mocno uzywany
b) kardziony
c) uzywany i kradziony ;-)

ew.

d) jakis znudzony zyciem fotograf chce sie szybko pozbyc sprzetu :lol:

Zodiakalny Rak
22-08-2006, 15:43
pytanie jak i caly watek IMO do skasowania

Smaczny
22-08-2006, 19:26
Czemu do skasowania? Osobiście uważam taki wątek za bardzo ciekawy. OP powinien po prostu napisać - Cena dla mnie nie ma znaczenia - zamiast - zakładając, że są w tej samej cenie, co rodzi niepotrzebne spekulacje ;)

Vitez
22-08-2006, 19:41
I klania sie niechec do wyszukiwarki :?

http://canon-board.info/showthread.php?t=8346

http://canon-board.info/showthread.php?t=13530

Kolekcjoner
22-08-2006, 20:10
Czemu do skasowania? Osobiście uważam taki wątek za bardzo ciekawy. OP powinien po prostu napisać - Cena dla mnie nie ma znaczenia - zamiast - zakładając, że są w tej samej cenie, co rodzi niepotrzebne spekulacje ;)
Może i ciekawy ale po co pisać dziesięć razy to samo w odstepach kilkudniowych. Ten drugi wątek który podał Vitez jest sprzed kilku dni.

Vitez
22-08-2006, 21:02
Ten drugi wątek który podał Vitez jest sprzed kilku dni.

Tylko ze w nim jest specjalizacja tylko odnosnie AF w obu puszkach. Ten pierwszy, choc starszy jest o wiele obszerniejszy i ogolniejszy.
Nestety mimo porad moich i muflona p13ka wzial jednak 5D ;) .

Kolekcjoner
22-08-2006, 22:52
(...)Nestety mimo porad moich i muflona p13ka wzial jednak 5D ;) .
No cóż każdemu według jego potrzeb:mrgreen:.

Pikczer
22-08-2006, 23:44
Wg mnie watek taki powstaje ze wzgledu na paranoje, ktora sie wytworzyla... tzn. sprzet pozycjonowany jako "wysoka polka" (1D MK II N), staje cenowo i jakosciowo do gry ze sprzetem z nizszej polki, ale za podobne pieniadze.

Kolekcjoner
23-08-2006, 01:21
Wg mnie watek taki powstaje ze wzgledu na paranoje, ktora sie wytworzyla... tzn. sprzet pozycjonowany jako "wysoka polka" (1D MK II N), staje cenowo i jakosciowo do gry ze sprzetem z nizszej polki, ale za podobne pieniadze.
Częściowo się z Tobą zgadzam ale pod jednym względem 5D to co najmniej ta sama jeśli nie wyższa półka - jakość obrazowania. A jeśli aparat ma służyć do robienia zdjęć to to nie jest cecha którą można łatwo pominąć. Ja też stoję od jakiegoś czasu przed takim wyborem i co raz mniej mam za i przeciw. Zwłaszcza, że te aparaty się tak krańcowo różnią, że najlepiej by było mieć oba. Ale może w końcu coś kupię. Może nikona.....:mrgreen:.

MARANTZ
23-08-2006, 03:01
Ja bym brał zdecydowanie 1D, ale po prostu przy moich zainteresowaniach taki aparat jest niezbędny. Jeżeli ma służyć do zdjęć produktów i plenerów to jednak jakość techniczna fotek, możliwość kadrowania i szeroki kąt przechylają szalę na stronę 5D.

Zodiakalny Rak
23-08-2006, 09:11
Kazdy z Was ma racje ale ... szkoda tylko, ze sam zainteresowany sie nie wypowiada.
Dla mnie to pytanie przypomina: kupic na swieta jodle czy sosne, cena podobna?

bez urazy

pozdrawiam,

Andee
23-08-2006, 09:25
Czy kolega pytajacy ma jakiekolwiek doswiadczenie w fotografii DSLR lub SLR?

adamek
23-08-2006, 10:21
Potrzebujesz jakości zdjęći (5d) czy szybkostrzelności i (1d) ?
A możę direct print? (5d) ;)

fotoglaf
23-08-2006, 10:32
ciekawe się robi to, że w dziale "Dla początkujących" pojawiają się takie wątki - tylko pozazdrościć ambicji i woli walki (i grubszego portfela :-D)

Avadra_K
23-08-2006, 15:20
A WG. MOJEGO WIDZI MI SIE TEN POST TO PODPUCHA.

Jeżli ktos decyduje się na zakup sprzetu za kilkanascie/kilkadziesiąt(szkła) kpln to zdecydowanie wie, czego chce.

W/w sprzęt nie jest raczej a przynajmniej bardzo zadko bywa pierwszym aparatem.

Wiesiek_TGT
23-08-2006, 15:27
A WG. MOJEGO WIDZI MI SIE TEN POST TO PODPUCHA.

Jeżli ktos decyduje się na zakup sprzetu za kilkanascie/kilkadziesiąt(szkła) kpln to zdecydowanie wie, czego chce.

W/w sprzęt nie jest raczej a przynajmniej bardzo zadko bywa pierwszym aparatem.

Najwyższy czas przyjąc do wiadomości, że są ludzie, dla których 10 000 PLN to tak jak dla innych 100 PLN.
mają ochotę coś kupić za taka kasę i kupują. Nie muszą się na tym znać i tygodniami zastanawiać nad wyborem. To dla nich nieduża kwota. Np. tata jest Prezesem PKO SA albo innej firmy

Pozdrawiam

Wiesiek

Vitez
23-08-2006, 18:23
ciekawe się robi to, że w dziale "Dla początkujących" pojawiają się takie wątki - tylko pozazdrościć ambicji i woli walki (i grubszego portfela :-D)

Watek ten pojawil sie oryginalnie w dziale dSLR ale jako ze autor watku nie zadal sobie trudu poszukania wczesniej podobnych watkow to niejako "za kare" wyladowal w tym dziale - "dla poczatkujacych" to miejsce gdzie mozna stawiac swoje pierwsze kroki... ale nie tylko w fotografii, rowniez w obsludze forum 8) .

fotoglaf
23-08-2006, 18:28
rozumiem :twisted: :twisted: :twisted:

Pikczer
23-08-2006, 19:17
Reasumujac:
jak chcesz miec swietna plastyke (jakosc/szczegolowosc) zdjec, to bierz 5D.
A jak chcesz idealnego AF'a, wytrzymalosci i szybkostrzelnosci - kup 1D.

Jakbys jednak chcial i jednego i drugiego, tak jak np. ja,... to daj se spokoj, bo Canon w tej chwili nie ma takiego sprzetu w ofercie :twisted: 8-)

Mikołaj
23-08-2006, 20:06
Jakbys jednak chcial i jednego i drugiego, tak jak np. ja,... to daj se spokoj, bo Canon w tej chwili nie ma takiego sprzetu w ofercie :twisted: 8-)
Czytaj: nikt nie ma.

(Hasselblad to do reporterki się nie nadaje Linhoff tożsamo, z litości nie wspomnę do czego nie nadaje się N) :-P

Pikczer
23-08-2006, 21:29
Czytaj: nikt nie ma.

Tak, ale uwazam, iz nastepca 1D MKII N bedzie spelnial te wymogi 8-)

KuchateK
23-08-2006, 22:10
Pomijajac szybkostrzelnosc to 1ds spelnia najwiecej z tych wymagan stawianych 1d i piatce.

Pikczer
23-08-2006, 22:36
Pomijajac szybkostrzelnosc to 1ds spelnia najwiecej z tych wymagan stawianych 1d i piatce.

Szczegolnie cena ;)

Kolekcjoner
23-08-2006, 23:47
Tak, ale uwazam, iz nastepca 1D MKII N bedzie spelnial te wymogi 8-)
Wiesz nie spodziewaj się, że coś takiego (czyli np. 1D z matrycą z 5-tki) przy praktycznym braku konkurencji będzie tanie. No chyba, że sony :mrgreen: zrobi FF, bo na nikona bym nie liczył:-) :sad:. Wiesz to jest tak że może się okazać że kupienie 5D i 1D to z finansowego (i nie tylko) punktu widzenia lepsze rozwiązanie niż łączenie wszystkiego w jednym. Choć ja trochę myślę o D2Xs-ie. Fajna rzecz, zwłaszcza ten crop 2x mi się przeokrutnie podoba:-D.