Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaka karta graficzna

Nazir
22-08-2006, 15:02
Witam

Karta do obrobki zdjec to tez sprzet :)

No wlasnie, jaka karte graficzna wybrac do obrobki zdjec.
Do tej pory uzywalem Matroxa G400, rewelacja jak dla mnie, ale trzeba isc z postepem.

Tomasz Golinski
22-08-2006, 15:03
Praktycznie bez znaczenia.

DoMiNiQuE
22-08-2006, 15:04
Witam

Karta do obrobki zdjec to tez sprzet :)

No wlasnie, jaka karte graficzna wybrac do obrobki zdjec.
Do tej pory uzywalem Matroxa G400, rewelacja jak dla mnie, ale trzeba isc z postepem.
Imo rewelacyjna karta i do obrobki zdjec wiecej Ci nie potrzeba :)
Zreszta przewinelo sie juz kilka podobnych watkow na forum.

Zodiakalny Rak
22-08-2006, 15:07
oto jeden (http://canon-board.info/showthread.php?t=9929&highlight=komputer) pozdrawiam,

Nazir
22-08-2006, 15:16
Praktycznie bez znaczenia.

Nie bardzo sie z tym zgodze, no chyba ze robisz zdjecia z urlopu to moze i bez znaczenia. Jesli zdjecia maja isc na wystawe lub do druku w wiekszym formacie zapewniam Cie ze mo to znaczenie i nawet duze. Patrzac po polkach sklepowych to wlasciwie jest wybor tylko pomiedzy Redeonem i nVidia.

McKane
22-08-2006, 15:19
Nie bardzo sie z tym zgodze, no chyba ze robisz zdjecia z urlopu to moze i bez znaczenia. Jesli zdjecia maja isc na wystawe lub do druku w wiekszym formacie zapewniam Cie ze mo to znaczenie i nawet duze. Patrzac po polkach sklepowych to wlasciwie jest wybor tylko pomiedzy Redeonem i nVidia.

Serio ? A potrafisz wyjasnic jakie to duze znaczenie ma karta w obrabianiu wiekszych zdjec ?

I gwoli scislosci ostatnie zdanie powinno brzmiec "Patrzac po polkach sklepowych to wlasciwie jest wybor tylko pomiedzy Ati i nVidia"

Tomasz Golinski
22-08-2006, 15:25
Jesli zdjecia maja isc na wystawe lub do druku w wiekszym formacie zapewniam Cie ze mo to znaczenie i nawet duze.
Kurcze, niestety większych niż A2 nie robiłem, więc nie zauważyłem różnicy. A radziłem sobie m.in. z wbudowanym w lapka geforcem...

Nazir
22-08-2006, 15:36
Serio ? A potrafisz wyjasnic jakie to duze znaczenie ma karta w obrabianiu wiekszych zdjec ?

I gwoli scislosci ostatnie zdanie powinno brzmiec "Patrzac po polkach sklepowych to wlasciwie jest wybor tylko pomiedzy Ati i nVidia"

Tutaj odnosiłem się do odwzorowania kolorów kolego i uwazam np. ze taki stary Matrox bije na głowę nVidie. Nie sadze zeby w komputerach dedykowanych do prac DTP na wysokim poziomie byly wlasnie nVidie.

Sugerujac sie twoja kąsliwoscia twoje powinno brzmiec:

"A potrafisz wyjasnic jak duze znaczenie ma karta w obrobce wiekszych zdjec"

Moje natomiast:

"Spogladajac na polki sklepowe ..."

Ale nie robmy sobie zlosliwosci, chociaz to takie zakorzenione w polskiej tradycji :)

Krzychu
22-08-2006, 15:51
Tutaj odnosiłem się do odwzorowania kolorów kolego i uwazam np. ze taki stary Matrox bije na głowę nVidie. Nie sadze zeby w komputerach dedykowanych do prac DTP na wysokim poziomie byly wlasnie nVidie.

A skąd wiesz że Matrox odwzorowuje poprawnie kolory ??? I że Twój monitor poprawnie je wyświetla ?? Masz zrobiony profil dla monitora ? To że obraz ma Matroxie wygląda lepiej niż z Nvidii nie ma żadnego związku z poprawnością wyświetlania kolorów przez kartę...

McKane
22-08-2006, 16:00

No wiec stacje graficzne dedykowane do prac DTP najczesciej wyposazane sa w Nvidie Quadro :) Budzetowe wersje maja z tego co widzialem Matroxy ale to zalezy od konkretnego producenta.

Prawda jest taka ze w tej chwili nie ma znaczenia jaka wlozysz karte (nawet do profesjonalnych zastosowan). To co piszesz o kolorach dotyczy starych jak swiat kart Nvidii. To jest juz archeologia komputerow. Obecnie obraz wyswietlany przez te tansze karty (bez znaczenia czy Ati czy Nvidia) jest nieporownywalnie lepszy od tego co oferowaly kilka lat temu. Nie oszczedza sie juz na filtrach itp co kiedys bylo uciazliwe gdyz trzeba bylo je wylutowywac.

Niektorzy twierdza ze obecne karty Ati daja bardziej nasycone kolory. Ja przekladajac kilkanascie modeli roznych kart faktycznie odnioslem podobne wrazenie. Prawda jednak najczesciej jest taka ze to nie o karte chodzi a o kalibracje monitora i na niej lepiej zebys sie skupil.

Sugerujac sie twoja kąsliwoscia twoje powinno brzmiec:

"A potrafisz wyjasnic jak duze znaczenie ma karta w obrobce wiekszych zdjec"

Moje natomiast:

"Spogladajac na polki sklepowe ..."

Ale nie robmy sobie zlosliwosci, chociaz to takie zakorzenione w polskiej tradycji :)

Mnie nie chodzilo o poprawianie budowy Twoich zdan (bo tego zakazuje regulamin) a po zmiane "Radeon vs Nvidia" na "Ati vs Nvidia" ;)

piast9
22-08-2006, 16:00
Obecnie różnice w odwzorowaniu kolorów pomiędzy kartami są pomijalnie male w porównaniu do tego, co z kolorami potrafi zrobić monitor...

Legenda o matroxowości Matroxa powstawała kilka lat temu, gdy faktycznie Matrox miał w tym zakresie przewagę.

popmart
22-08-2006, 16:10
:!: Matrox RIP

McKane
22-08-2006, 16:13
Legenda o matroxowości Matroxa powstawała kilka lat temu, gdy faktycznie Matrox miał w tym zakresie przewagę.

Ja bym rzekl ze nawet juz nascie lat temu :)

I popieram popmarta ... Matrox zdechl juz dawno i trudno zalezc obecnie dla niego miejsce w szeregu innych kart.

dgi
22-08-2006, 16:23
Mi ostatnio padła karta graficzna. Chciałem coś niedrogiego, ale niezbyt archaicznego. Wybór padł na Readona 9550 i jestem zadowolony :)
Koszt takiej karty to 200zł.

Nawet jakąś gierkę od biedy też można zapuścić ;)

Nazir
22-08-2006, 21:03
OK, nie ma co piany bić.
Chodziło mi o konkretne sygestie i doświadczenia, od czczej dyskusji sie odwracam :)

Pozdrawiam.

JSK
23-08-2006, 08:01
Jeśli chodzi o profesjonalną obróbkę krytycznym będzie dobór monitora a nie karty. Tu się trzeba dobrze zastanowić. A karta? Nvidia w przedziale cenowy do 1kzł będzie super hiper turbo z pełnym nadmiarem możliwości.

Kolekcjoner
30-08-2006, 00:14
A powiedzcie mi jeszcze czy karta wpływa w jakiś sposób na wydajność czy to już wyłącznie domena procka i karta nie ma tu nic do rzeczy? I można kupić praktycznie dowolną?

muflon
30-08-2006, 09:20
A powiedzcie mi jeszcze czy karta wpływa w jakiś sposób na wydajność czy to już wyłącznie domena procka i karta nie ma tu nic do rzeczy? I można kupić praktycznie dowolną?
W dzisiejszych czasach - tak, można kupić dowolną, bo praktycznie każda ma jakąś akcelerację 2D. (Apple'owcy proszeni są o nie wyjeżdżanie ze sprzętowym wspomaganiem przetwarzania w Aperture ;-))

Kolekcjoner
30-08-2006, 22:58
Dzięki wielkie za info!

KuchateK
30-08-2006, 23:19
W dzisiejszych czasach - tak, można kupić dowolną, bo praktycznie każda ma jakąś akcelerację 2D.
Akceleracja 2D to jest w kazdej karcie od czasow zanim jeszcze voodoo bylo :mrgreen:

(Apple'owcy proszeni są o nie wyjeżdżanie ze sprzętowym wspomaganiem przetwarzania w Aperture ;-))
A linuxiarze z xgl sie licza? ;)

Dzisiaj to najgorsze badziewie wbudowane na plyte calkiem niezle sobie radzi z akcelerowaniem. Do zastosowan desktopowych w zupelnosci wystarcza, nawet jesli system wykorzystuje akceleracje dosc intensywnie.

Aperture i jego wymagania dotyczace karty pomine milczeniem :twisted:

bundy
31-08-2006, 10:28
Ja ostatnio sobie kupiłem NV 6800GS i nie narzekam ani na odzworowanie kolorów (kalibruję regularnie monitor sprzętowo), ani na ostrość obrazu. Fetyszyzowanie Matroxa ma swoje korzenie w odległych już czasach, kiedy karty na chipach NV lub Ati były robione przez różnych dziwnych "garażowych" producentów, bez jakiejkolwiek dbałości o jakość obrazu - liczył się "odpał" w 3D i nic więcej. Teraz jest zupełnie inaczej i karty na chipach NV i Ati trzymają naprawdę wysoką jakość. Oczywiście mówię o kartach od sprawdzonych producentów - np. Gainward (a także Palit, bo to w sumie ta sama firma). A wracając do Matroxa, to przesiadając się kiedyś z G550 na Radka 9800 nie zauważyłem ŻADNEJ różnicy w jakości obrazu (no może Matrox miał wyższą max. rozdziałkę, ale to i tak dla mnie było bez znaczenia, bo mój monitor raczej by tego nie uciągnął).
IMO wybór karty graf. to sprawa nieco drugorzędna. Ważniejsze jest dobranie dobrego monitora a potem poprawne skalibrowanie całego zestawu.

Yoyo
09-01-2007, 13:27
W przypadku korzystania z cyfrowego wyjścia dvi to kazda grafika sie nadaje, przy analogu do niedawna matrox i potem ati prezentowały wyższą jakość niż nv. W najnowszych seriach kart serii geforce 7 i 8 to już nie ma znaczenia bo nvida sie poprawiła. Jezeli ktos mysli o karcio graficzne za 20zł do grafiki to faktycznie matrox jak najbardziej jest godny polecanie, sam kiedyś uzywalem matroxa g450 z dvi i w porównaniu to geforce 2MX był o wiele lepszy. Praktycznie jakosc co na radku 9200. Teraz korzystam ze zintegorwanej gf6100 z wyjsciem dvi i nie zauważyłem żadnego pogorszenia w stosunku do radka9600pro a działam na lcd iiyamie e485s Niedługo zamienie ja kartą z dx 10 i najprawdopodniej w senisie aości niewiele sie zmini no poza tą w 3D ale to wasnicie jedyny powód dla którego zminia sie karte graficzna obenie, szybkośc w 3D. Jesli nie potrzeba Tobie szybkiej karty to starypoczciwy matrox wystarczy w zupelnosci, jedyy warunek to minmum 16MB pamieci żeby komfortowo pracować.

PatriX
29-01-2007, 00:42
Karta graficzna do obróbki foto ... nawet stary GeForce 3 wystarczy... Bo to w końcu grafika 2D a nie 3D i tu raczej bardziej przydaje się pamięć RAM żeby szybciej PhotoShop chodził ;-)

eMILz
29-01-2007, 08:20
No i musi być cicha jak tylko do zdjęć ;) najlepiej bez wiatraczków :) ja używam radeona x1300 pro z chłodzeniem pasywnym

Vitez
29-01-2007, 19:51
Smialo polece moja - Geforce 7300 GT. Chlodzenie pasywne, 256MB, tania a bardzo wydajna, do obrobki zdjec wiadomo -bez problemow a za ok 300zl wszelkie jak na razie nowsze gierki smigaja (choc nie w full detalach, bez przesady ;) : Quake4, Doom3, Civilization IV, Heroes 5, Star Wars : Empire at War, Battle for Middle Earth 2.

renes
12-02-2008, 13:14
Karta graficzna do obróbki foto ... nawet stary GeForce 3 wystarczy... Bo to w końcu grafika 2D a nie 3D i tu raczej bardziej przydaje się pamięć RAM żeby szybciej PhotoShop chodził ;-)

Jak dużo szybciej będzie chodził PS3/PS2 na karcie z 64MB w porównaniu do 250MB?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Jak dużo szybciej będzie chodził PS3/PS2 na karcie z 64MB w porównaniu do 250MB?

Oczywiście mam na myśli kartę graficzną - czy jej pojemność wpływa na szybkość pracy PS, a tym samym na obróbkę zdjęć...

firley
12-02-2008, 13:31
renes przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś :P

w cytowanej przez Ciebie wypowiedzi PartiXa dokładnie napisane jest, że znaczenie przy Psie ma pamięć RAM, a karta graficzna to drugorzędna sprawa.

~edit:
podeprę się jeszcze teorią "większego"

Kupowanie karty "bo ja robie grafike 2D" to strata pieniedzy. Nie ma przyrostu ani predkosci ani jakosci. Lepiej zainwestowac w ram i dyski.

renes
12-02-2008, 13:51
Nie zwróciłem uwagi na drugą wypowiedź. Teraz wszystko jasne, dzięki.

mor_feusz
12-02-2008, 14:10
a co powiecie na "NVIDIA GeForce™ Go 8600M GT with 256MB". Od dawna nie siedze w sprzecie "konsumenckim". Niestety przyszla czas na zmiane laptopa. Mysle o Dell XPS 1530 z ta karta wlasnie NVIDIA GeForce™ Go 8600M GT with 256MB, do tego Intel Core™ 2 Duo processor T7250 (2GHz) i 4GB RAMu (firma kupuje tak wiec za duzego wyboru nie mam)

Shadow
12-02-2008, 14:57
Na topie jeśli chodzi o nVidie jest GF8800 GT 512. Znakomite osiągi i przystępna cena. Ale to raczej wypas do gier a nie do PS-a :)

dr11
12-02-2008, 15:06
a co powiecie na "NVIDIA GeForce™ Go 8600M GT with 256MB". Od dawna nie siedze w sprzecie "konsumenckim". Niestety przyszla czas na zmiane laptopa. Mysle o Dell XPS 1530 z ta karta wlasnie NVIDIA GeForce™ Go 8600M GT with 256MB, do tego Intel Core™ 2 Duo processor T7250 (2GHz) i 4GB RAMu (firma kupuje tak wiec za duzego wyboru nie mam)

Karta jest szybka, uzywam jej w lapku i powiem, ze jest sprawniejsza od stacjonarnego radka x1950, oczywiscie w 3D. Jakosc obrazu bez zastrzezen, rowniez przy zewnetrznym monitorze D-Sub.

mor_feusz
12-02-2008, 15:37
Karta jest szybka, uzywam jej w lapku i powiem, ze jest sprawniejsza od stacjonarnego radka x1950, oczywiscie w 3D. Jakosc obrazu bez zastrzezen, rowniez przy zewnetrznym monitorze D-Sub.
I o to mi chodzi - mam zew Dell 2001 FP 20" LCD. W gry nie gram (poza Diablo, Dungeion Siege - nieczesto - do tego to i intel GMA "pasuje"). Tak wiec bedzie Dell XPS

Kolekcjoner
12-02-2008, 17:50
I o to mi chodzi - mam zew Dell 2001 FP 20" LCD. W gry nie gram (poza Diablo, Dungeion Siege - nieczesto - do tego to i intel GMA "pasuje"). Tak wiec bedzie Dell XPS

Dell jest fajny :D.

Vitez
12-02-2008, 18:26

Jak na laptopa to cały będzie potężny a i karta bardzo mocna. Standardem w laptopach są jakieś wbudowane, korzystające ze współdzielonej pamięci. Dedykowane laptopowe Radeony czy Geforce'y są co najmniej o klase lepsze od tych wbudowanych.

marfot
12-02-2008, 21:55

Może jednak warto się zainteresować dopasowaniem karty do komputera i monitora. Tak po prostu: rozdzielczość, jakieś wtyczki, jaki slot w komputerze. No bo żeby przyjemnie obrabiać zdjęcia w PS to przydałoby się 30 cali a to juz 2560x1600 i 2xDVI. Niby każda to ma ale taka nowsza.

Loram
06-12-2009, 14:52
Witam

Niestety padła mi karta graficzna w kompie (galaxy 8600GT) i muszę szybko coś kupić. Nie chciałbym przekroczyć progu 600 PLN.
Dobrze by było, żeby miała wspomaganie HD (filmy z 5DMarkII) wyjście DVI i HDMI, przede wszystkim żeby dobrze współpracowała PS CS 4 i żeby dało się na niej też pograć.

Sprawa jest bardzo pilna więc liczę na Waszą szybką pomoc i rady co kupić.

Dzięki

Krzychu
06-12-2009, 14:57
Witam

Niestety padła mi karta graficzna w kompie (galaxy 8600GT) i muszę szybko coś kupić. Nie chciałbym przekroczyć progu 600 PLN.
Dobrze by było, żeby miała wspomaganie HD (filmy z 5DMarkII) wyjście DVI i HDMI, przede wszystkim żeby dobrze współpracowała PS CS 4 i żeby dało się na niej też pograć.

Sprawa jest bardzo pilna więc liczę na Waszą szybką pomoc i rady co kupić.

Dzięki

Kupiłem właśnie Radeona 5770 za mniej więcej tyle - alternatywa w tej cenie od Nvidii to zdaje się GTS260 który jest szybszy ale w odróznieniu od Radeona nie obsługuje DirectX11.
Nvidia (9600GT) z PS CS4 pod Win 64 regularnie mi generowała BSODy (na 100% kwestia sterowników), stąd przerzuciłem się na Radeona.

Loram
06-12-2009, 15:53
Dzięki Krzychu, a którego radka kupiłeś? jakiej firmy? Sapphire, Gigabyte, PowerColor, Asus, HIS ?

Krzychu
06-12-2009, 16:06
Dzięki Krzychu, a którego radka kupiłeś? jakiej firmy? Sapphire, Gigabyte, PowerColor, Asus, HIS ?

Asus'a EAH5770/2DIS/1GD5/V2 - jest cichutki (dotychczas preferowałem pasywnie chłodzone karty ale wśród tych nowszych/szybszych jest ich bardzo mało), dodatkowo wg. testów bardzo energooszczędny jak na osiągi...

sebcio80
06-12-2009, 16:37
ja polecam jakiegos radka 4870 lub 5750, wydajnosc podobna w nowych grach, w starszych przewage bedzie mial 4870, ale nie spacjalnie wielka

Loram
06-12-2009, 21:43
one wszystkie mają 128 bit, czy nie lepiej dołożyć i mieć 256 bit?
nie znam się kompletnie na nowych kartach, nie śledziłem rozwoju technologicznego i nie wiem na co się zdecydować...

sebcio80
06-12-2009, 21:53
4870 ma szyne pamieci 256 bit

ale oczywiscie jesli mozesz dolozyc to 4890 bedzie szybsza,
a jak masz ~1200 zł to 5850 bedzie jeszcze szybsza

Loram
06-12-2009, 23:08
sebcio80 idąc twoim torem rozumowania można powiedzieć że radek 5970 też może być pod warunkiem, że mam ~2340 i będzie jeszcze szybciej :P
Napisałem w pierwszym poście do czego potrzebuję kartę i ile mam (około 600 PLN) na ten cel, a ty mi zasuwasz karty nawet za 1200 ;-)

sebcio80
07-12-2009, 00:14
to Ci polecilem takie do 600 zł a Ty przeciez sam napisalas:

one wszystkie mają 128 bit, czy nie lepiej dołożyć i mieć 256 bit?

karty z obsluga DX 11 i 256 bit to wlasnie 5850, ktota jest najtansza

airhead
07-12-2009, 00:22
czy te ficzery, które tu wymieniacie, mają jakieś znaczenie w obróbce zdjęć czy mówicie tylko o wideo?

sebcio80
07-12-2009, 01:04
czy te ficzery, które tu wymieniacie, mają jakieś znaczenie w obróbce zdjęć czy mówicie tylko o wideo?

nie maja praktycznie zadnej, karta graficzna wyswietla tylko obraz 2D i czy to zintegrowana karta czy taka za 2000 zł roznicy wlasciwie nie ma

Loram
07-12-2009, 10:56
Sebcio80, zatem skoro nie ma różnicy, to co byś doradził w okolicy 600 PLN ? Takiego pod gry, z wyjściem HDMI i nie gryzącego się z CS4 ?
Pilnie muszę coś kupić, nie mogę siedzieć bez kompa, praca krzyczy terminy też

7osiem
07-12-2009, 11:34
Hej jesli myslisz o grach polecam szybkie zapoznanie sie z tym tekstem http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Karty_do_600_zl-1996/strona/5578.html powinno troche wyjasnic :)

sid
07-12-2009, 11:38
Ja preferuję karty Nvidii. Nigdy nie miałem z nimi problemów, współpracują bezproblemowo z Phostoshopem, nie sprawiając problemów pod innymi systemami niż Windows.
Żona ma w swoim komputerze GTX 260 i bardzo sympatycznie to działa. Karta jest naprawdę cicha, co mnie zaskoczyło i wydajność ma taką, że praktycznie żadna współczesna gra jej się nie oprze, nawet w 1920x1200. Zdecydowana większość gier chodzi ze wszystkimi opcjami na max, pojedyncze tytuły w najwyższej rozdzielczości wymagają obniżenie kilku opcji. W 600zł byś się zmieścił chyba.

Sam korzystam z innej karty ze stajni Nvidii a mianowicie z GTX 285 i też jestem bardzo zadowolony.

Grunt to kupić kartę w pewnym źródle (żadne przypadkowe aukcje na Allegro czy inne okazje) i wybrać sprawdzonego producenta, czyli Asus, Gigabyte, Evga ewentualnie Gainward.

Ale jak widać inni preferują ATI, kwestia gustu i sympatii do danej marki. Ja nie mam doświadczenia z Photoshopem i ATI, więc się nie wypowiem o kratach tej marki.

Krzychu
07-12-2009, 11:45
Ja miałem 9600GT od Gigabyte, pasywnie chłodzoną - regularnie się wykładała (BSOD) na Win7 x64 przy otwieraniu zdjęć w CS4 mimo wyłączenia OpenGL (z włączonym to w ogóle była masakra). Przeszedłem przez kilkanaście wersji sterowników, testowałem stabilność karty (żeby wykluczyć hardware), przeszedłem Modern Warfare 2 (w tym samym celu) ;-), w końcu straciłem cierpliwość i kupiłem wspomnianego Radeona - CS4 chodzi bez najmniejszych problemów z włączonym OpenGL.

sid
07-12-2009, 12:01
Czytałem o Twoim problemie z 9600GT w innym temacie i myślę, że był to przypadek. Mam za sobą co najmniej 7 różnych kart Nvidii. Obecnie mam, jak wspomniałem GTX 285, a żona GTX 260, wcześniej miałem 8800 GTS 640MB, jeszcze wcześniej 7800GT, a dalej to już nie pamiętam dokładnie jakie to były karty, ale też Nvidii i nigdy nie miałem żadnych problemów ze sterownikami ani z samymi kartami. Szczególnie chodzi mi o sterowniki, które uważam za dobrej jakości i właśnie z tego względu trzymam się tej marki. Nie wspominając o dobrym wsparciu i sterownikach dla innych systemów.

Ale informacja, że CS4 chodzi dobrze z Radeonem wraz z akceleracją sprzętową jest cenna i nie twierdzę, że z Radeonami jest coś nie tak, jedynie, że karty Nvidii mogę polecić ze swojego doświadczenia, bo takie akurat mam, a z Radeonami nie mam (poza tym, co czytam na forach, a tu opinie bywają rozmaite) więc się o nich nie wypowiadam.

sebcio80
07-12-2009, 12:57
ja kupuje to co sie najbardziej oplaca, przy premierach 4850 i 4870 karty te nie mialy konkurencji jesli chodzi o cene/wydajnosc

czy kupisz karte ATI czy Nvidie nie bedziesz miec zadnych problemow

ja polecam mimo wszystko Ati, w tej canie cenie kupisz po prostu wydajniejsza karte

przykladowo w cenie GTX 260 czyli ~630zł jest juz 5770, ktory jest zdecydowanie wydajnieszy

masz do wyboru:
4870 - starsza karta, wspiera DX 10, szyna pamieci jest 256 bitowa
5750 - wspiera DX 11, 128 bit
5770 - wspiera DX 11, 128 bit, taka podkrecona 5750

256 bitowe karty sa na ogol szybsze w wiekszych rozdzielczosciach, ja np pracuje na 2560x1600

niestety nowsza konstrukcja 256 bitowa 5850 kosztuje juz ~1200 zł

Janusz Body
07-12-2009, 13:11
Ja miałem 9600GT od Gigabyte, pasywnie chłodzoną - regularnie się wykładała (BSOD) na Win7 x64 przy otwieraniu zdjęć w CS4 mimo wyłączenia OpenGL (z włączonym to w ogóle była masakra). .....

Ciekawe bo mam tą kartę od roku. Pod Vista 64 bit i pod Win7 64 bit na dwuprocesorowej płycie z dwoma Itanium podkręconymi do 3.6 - absolutnie zero problemów. PS CS4 i wszystkie inne programy działają bez żadnych problemów. Raczej miałeś jakąś walnientą kartę

EDIT: Sterownik 191.07 (właśnie sprawdziłem).

akustyk
07-12-2009, 13:16
DirectX-em 11 bym sie kompletnie nie przejmowal, bo poki co wyglada to na mase halasu o kompletnie nic nie znaczace zmiany, przy rownoczesnym spadku wydajnosci.

natomiast co do wyboru... polecam nowe Radeony, bo sa duzo oszczedniejsze pod wzgledem zuzycia pradu. wybierz sobie 5770 z jakims fajnym, cichym chlodzeniem i masz luks maline. sam kupilem niedawno 5750, zalozylem chlodnice Zalmana (zostala mi z 9600GT) i jest fantastik. nieslyszalna karta, na ktorej mozna sensownie pograc w 1920x1200 (z tym ze ja nie mloce w Crysisa :) czy podobne dema do mierzenia fps-ow)

do gier moze byc 4870 albo GTX260, ale one zra wiecej mocy i wymagaja mocnego zasilacza (do 4870 trzeba miec porzadne 450W). raczej nie pchalbym sie w nie, jesli priorytetem jest praca biurowa, z drugiej strony do gier sa sensowniejsze niz 5770

sid
07-12-2009, 13:22
Oczywiście, że opłacalność to najsłuszniejsze kryterium, problem w tym, że w skład opłacalności wchodzi nie tylko cena i opłacalne dla każdego jest coś innego.

ja kupuje to co sie najbardziej oplaca, przy premierach 4850 i 4870 karty te nie mialy konkurencji jesli chodzi o cene/wydajnosc

Mówiąc najogólniej, jest to prawda, biorąc pod uwagę wydajność w konkretnych tytułach, bywa różnie, być może z przewagą dla ATI, ale są i wyjątki.

Krzychu
07-12-2009, 13:44
Ciekawe bo mam tą kartę od roku. Pod Vista 64 bit i pod Win7 64 bit na dwuprocesorowej płycie z dwoma Itanium podkręconymi do 3.6 - absolutnie zero problemów. PS CS4 i wszystkie inne programy działają bez żadnych problemów. Raczej miałeś jakąś walnientą kartę

EDIT: Sterownik 191.07 (właśnie sprawdziłem).

Też podejrzewałem walniętą kartę - ale puszczałem 3D Marka, Furmarka (żeby przetestować OpenGL) i stability test z GPU Toola (zagrzał ją prawie do 90 C) do tego trochę gier - i nic. Wykładała się zawsze w tym samym miejscu - w momencie załadowania zdjęcia do PSa. Sterowniki testowałem od 186.xx, przez wszystkie kolejne łącznie z betami...
Parę razy dostałem komunikat że "NVidia OpenGL driver detected a problem with the display and is unable to continue. The application must close" przy _wyłączonym_ OpenGL w PSie po czym restart kompa... W jednym z artykułów KB Adobe'a znalazłem wpisy do rejestry wyłączające korzystanie przez PS z OpenGL bardziej niż to co jest pod Ctrl-K, niemniej jednak nie działały w Win7 (po wczytaniu pliku .reg w rejestrze po tych kluczach nie było śladu, po wpisaniu z palca po jakimś czasie znikały).
Zgadzam się że to był jakiś wyjątkowy zbieg okoliczności bo inaczej by o tym inni pisali, ale ja już miałem tego dosyć...

XLesio
07-12-2009, 14:27
Ja miałem 9600GT od Gigabyte, pasywnie chłodzoną - regularnie się wykładała (BSOD) na Win7 x64 przy otwieraniu zdjęć w CS4 mimo wyłączenia OpenGL (z włączonym to w ogóle była masakra). .....

Według mnie Janusz ma rację. Sam używam pasywnego MSI 9600, ale wcześniej na pokładzie miałem pasywnego Gigabyte'a 8600 GS. Zmieniając grafikę zmieniłem producenta, bo w pewnym momencie pojawiło się multum negatywnych komentarzy apropos nowego chłodzenia (silent pipe Mk.IV bodajże) GBytea. Karty się grzały, wywalały BSOD i artefakty w generowanej grafice. Wyglądało to trochę tak jakby jakaś partia miała wadę konstrukcyjną, albo była składana przez chińczyków skacowanych po jakiejś firmowej imprezie ;)
Może to ta sama przypadłość?

Krzychu
07-12-2009, 14:39
Może to ta sama przypadłość?

Ale przeczytałeś co napisałem powyżej ? Nie było żadnych artefaktów przy zagrzaniu jej , wywalała się tylko i wyłącznie w jednym i tym samym momencie...

XLesio
07-12-2009, 15:09
Krzychu, przeczytałem.
Kumpel miał identyczny problem wyłącznie pod jednym tytułem (gra) i aplikacją do kreowania flashowych animacji (które guzik obciążają kartę). Po dwukrotnym odesłaniu karty do serwisu, wymienił ją u sprzedawcy na inny model.

Karta chodziła pod XP i DX.9c. Kiedy nic nie pomogło, sam reinstalowałem mu system, i ładowałem nowe sterowniki. Objawy dokładnie te same na "golcu". Wyłącznie pod systemem i z kłopotliwą aplikacją.

Być może ma to się nijak do Twojego przypadku, ale dla mnie to niestety dowodzi "irracjonalnej" pracy niektórych egzemplarzy.

Loram
08-12-2009, 08:54
Dobra, Panowie, czas zdecydować. Dzięki za wszystkie rady, pozostaje ostateczny wybór.
Będę kupował TUTAJ W PCPROJEKCIE (http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__9/__Karty_Graficzne/#/__rozwin_wszystkie_kategorie_Karty_Graficzne/)
Proszę, przeglądnijcie listę i wybierzcie coś najwydajniejszego co uciągnie zasiłka 400W i co mnie nie zabije cenowo. MUSZĘ dzisiaj kupić, więc sprężta się, proszę. Jak trzeba będzie coś dołożyć do limitu 600 kosztem zauważalnie większej wydajności to dodajcie. VAT mi i tak wróci, więc jest pole manewru.
Radek 5770 wygląda fajnie, tylko że ma przepustowość 128 bit i pytanie czy warto dołożyć 200 zł i mieć 256 bit i szybsza kartę czy nie?
Liczę na szybkie odpowiedzi z konkretnymi typami, bo po 11:00 chciałbym jechać kupić.

dla ułatwienia wyboru mój komp to
6GB RAM, systemy XP(32bit) i 7(64bit) na 2 niezależnych dyskach, procek dwurdzeniowy AMD Athlon 4600 czyli bodaj 2x2,3 GHz czy jakoś tak, no i zasilacz 400W który jest w pewnym sensie ograniczeniem dla zakupu.

Sporo informacji o kartach (testy) jest tutaj => http://benchit.pl/karty+graficzne/testy

Grywam najczęściej na natywnej rozdziałce monitora czyli 1280x1024 ale chętnie pogram na wyższych jak się da ;-)

Bardzo dziękuję za pomoc

Krzychu
08-12-2009, 09:51
Proszę, przeglądnijcie listę i wybierzcie coś najwydajniejszego co uciągnie zasiłka 400W i co mnie nie zabije cenowo.

Z punktu widzenia zasilacza to R5750 i R5770 są chyba najbardziej energooszczędne z tego co się ostatnio ukazało :)

Loram
08-12-2009, 09:59
z punktu widzenia PERFORMANCE idzie to tak:
ATI Radeon HD 5770 - 8700 pkt - cena około 600 PLN
ATI Radeon HD 4890 1GB - 11109 pkt - cena około 700 PLN
nvidia GeForce GTX 275 - 12088 pkt - cena około 820 PLN

Między 5770 a następnymi przeskok wydajności jest znaczny za stosunkowo niewielką dopłatą.

zasiłka 400W na co pozwoli?

sebcio80
08-12-2009, 10:12
przy 4890 400W moze byc juz za malo, chyba ze bardzo markowe, zreszta to tez zalezy od reszty sprzetu

akustyk
08-12-2009, 10:29
z punktu widzenia PERFORMANCE idzie to tak:
ATI Radeon HD 5770 - 8700 pkt - cena około 600 PLN
ATI Radeon HD 4890 1GB - 11109 pkt - cena około 700 PLN
nvidia GeForce GTX 275 - 12088 pkt - cena około 820 PLN

nie luzuj mnie. podajesz punkty z 3D smarka, ktore nijak nie przekladaja sie na faktyczna wydajnosc? ;)

Między 5770 a następnymi przeskok wydajności jest znaczny za stosunkowo niewielką dopłatą.
zasiłka 400W na co pozwoli?
a w zyciu. tak 4890 jak i GTX 275 to karty-marzenie energetyki. pomijajac wlasny portfel, toz to nawet nie wypada tak bezczelnie zrec moc w kraju, w ktorym bynajmniej nie ma nadmiaru elektrowni i wytwarzanej mocy. to jest wrecz jak przyznawanie bonusow bankierom w dzisiejszych czasach. faux pas, ze delikatnie powiem ;)

do 400W bezpiecznym wyborem jest 5770. de facto, o ile nie mowimy o rozdzielczosciach od 1920x1080 wzwyz, to nie widze zbyt wiele gier, ktorym by takie 5770 nie wystarczylo. a dla wlasnej higieny psychicznej dobrze jest kupic karte szanujaca prad.

Loram
08-12-2009, 11:04
to pewnie łyknę
Sapphire Radeon 5770 1GB DDR5 (128-bit) (PCI-E) (http://www.pcprojekt.pl/?/p__katalog_produktow/id_gl__9/id_produktu__3553/__Karty_Graficzne_Sapphire_Radeon_5770_1GB_DDR5_12 8_bit_PCI_E_/) albo
Gigabyte Radeon 5770 1GB DDR5 (128-bit) (PCI-E) (http://www.pcprojekt.pl/index.php?/p__katalog_produktow/id_gl__9/id_produktu__3549/__Karty_Graficzne_Gigabyte_Radeon_5770_1GB_DDR5_12 8_bit_PCI_E_/)

tomek20stencel5
08-12-2009, 22:50
Ja wziąłbym Sapphire. Moim zdaniem to firma solidniejsza. Już nie raz miałem okazję korzystać z serwisu tejże firmy (naprawia kolegom i znajomym komputery, dlatego taka opinia) i muszę powiedzieć, że wszystko jest ok, dodatkowo karty tej firmy rzadko się psują - moim zdaniem Gigabyte jest bardziej awaryjny (chociaż to teoretycznie te same karty).

marekh
08-12-2009, 23:26
Czy ktoś używa kart dedykowanych do 2D np.: PNY
http://www3.pny.com/NVIDIA-Quadro-NVS-290-x16-P2533C364.aspx
Interesuje mnie kwestia profilowania takiego zestawu.

Krzychu
09-12-2009, 07:26
Czy ktoś używa kart dedykowanych do 2D np.: PNY
http://www3.pny.com/NVIDIA-Quadro-NVS-290-x16-P2533C364.aspx
Interesuje mnie kwestia profilowania takiego zestawu.

A konkretnie ? Profiluje się jak każdą inną... W pracy mam jakieś Quadro w kompie, drogie i tak sam dobre (złe) jak cokolwiek innego...

Loram
09-12-2009, 08:05
Dzięki wszystkim za pomoc i cenne rady. Okazało się, że to nie karta grafiki padła! Dziwna sprawa, bo komunikat dźwiękowy biosu ewidentnie określał pad grafiki. Poza tym była sprawdzana na 3 innych kompach i nie podnosiła się. Jak to zwykle bywa w serwisie się podniosła od pierwszego razu. Na chwilę obecną jeszcze nie wiadomo co padło, komputer trafił do serwisu i teraz poczekam pewnie kilka dni zanim się sprawa wyjaśni...

marekh
09-12-2009, 15:25
A konkretnie ? Profiluje się jak każdą inną... W pracy mam jakieś Quadro w kompie, drogie i tak sam dobre (złe) jak cokolwiek innego...

Obecnie obrabiam zdjęcia na 2 monitorach pierwszy profilowany sprzętowo i drugi pomocniczy do wyświetlania narzędzi itp. Jako że główny monitor jest profilowany sprzętowo (EIZO) to po wykonaniu profilowania ColorNawigatorem otrzymuję dodatkowo profil ustawiany w zarządzaniu kolorem w Windows jako profil który jest używany przez aplikacje (np. DPP) do zarządzania kolorem w aplikacji.
Jak w takiej sytuacji mogę wyprofilować 2-gi monitor, który musi być profilowany poprzez ładowanie profilu do karty graficznej ? A docelowo chciałbym podłączyć jeszcze jeden/dwa monitory.

axk
10-12-2009, 10:23
...zasiłka 400W na co pozwoli?

Cyfry określające moc zasilacza nie mają kompletnie żadnego znaczenia. Ważna jest obciążalność prądowa torów zasilających ponieważ to właśnie ona określa przydatność danego zasilacza. Przy zakupie zasilacza sugeruję kierować się właśnie tym parametrem a nie jego mocą która de facto o niczym nie mówi (może poza tym ile energii pobiera on z sieci zasilającej).

Loram
14-12-2009, 23:37
Ważna jest obciążalność prądowa torów zasilających ponieważ to właśnie ona określa przydatność danego zasilacza.

Hmm... nie spotkałem się z takim parametrem w opisie zasilacza, czy na naklejce z danymi. Jak to jest opisane/jak to się oznacza?

axk
15-12-2009, 09:23
Jak to jest opisane/jak to się oznacza?

Chodzi o parametr "Max Output Current".

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://axk28.w.interia.pl/CB/Tagan%20430W.jpg)

Źródło: http://galeria.purepc.pl/d/2956-3/tagan430W_u15_zdj_16.jpg

Krzychu
15-12-2009, 09:32
Chodzi o parametr "Max Output Current".

No super, ale jak te maksymalne prądy sobie przemnożysz przez napięcia poszczególnych linii to dostajesz moc o której napisałeś że jest bez znaczenia...

axk
15-12-2009, 09:51
No super, ale jak te maksymalne prądy sobie przemnożysz przez napięcia poszczególnych linii to dostajesz moc o której napisałeś że jest bez znaczenia...

Nie o to chodzi. Chodzi o inne podejście do parametrów o których rozmawiamy. Może ukaże to na przykładzie: chcemy korzystać z karty graficznej której pobór prądu według danych producenta wynosi 18 A (maksymalne obciążenie). Mamy do dyspozycji dwa zasilacze: jeden o mocy 400 W (obciążalność linii +12 V = 18 A), drugi o mocy 450 W (obciążalność linii +12 V = 16 A). Zdecydowana większość osób podczas doboru zasilacza będzie się sugerowała wyłącznie jego mocą i w tym przypadku wybierze zasilacz o mocy 450 W, co może okazać się zgubne. Większa moc wcale nie oznacza z automatu większej wydajności (w kontekście obciążalności linii zasilających) - na ten problem chciałem zwrócić uwagę w poprzednich postach.

Krzychu
15-12-2009, 10:50
Nie o to chodzi. Chodzi o inne podejście do parametrów o których rozmawiamy. Może ukaże to na przykładzie: chcemy korzystać z karty graficznej której pobór prądu według danych producenta wynosi 18 A (maksymalne obciążenie). Mamy do dyspozycji dwa zasilacze: jeden o mocy 400 W (obciążalność linii +12 V = 18 A), drugi o mocy 450 W (obciążalność linii +12 V = 16 A). Zdecydowana większość osób podczas doboru zasilacza będzie się sugerowała wyłącznie jego mocą i w tym przypadku wybierze zasilacz o mocy 450 W, co może okazać się zgubne. Większa moc wcale nie oznacza z automatu większej wydajności (w kontekście obciążalności linii zasilających) - na ten problem chciałem zwrócić uwagę w poprzednich postach.

No dobra - czyli chodzi o rozdział maksymalnego prądu na poszczególne linie bo w sumie do kupy i tak musi wyjść moc znamionowa zasilacza ?

axk
15-12-2009, 11:46
...czyli chodzi o rozdział maksymalnego prądu na poszczególne linie...

Dokładnie, szczególnie na linie +12 V.

...bo w sumie do kupy i tak musi wyjść moc znamionowa zasilacza...

Niekoniecznie, wszystko zależy od sprawności zasilacza. Cóż z tego że zasilacz dysponuje mocą np. 500 W skoro 80 W jest zamieniane na ciepło.

wain
15-12-2009, 12:10
DirectX-em 11 bym sie kompletnie nie przejmowal, bo poki co wyglada to na mase halasu o kompletnie nic nie znaczace zmiany, przy rownoczesnym spadku wydajnosci.

Tutaj to mnie kolega kompletnie zaskoczył podejsciem do tematu .. a OPENCL/Direct Compute to co? Przeciez te wszystkie karty przez tyle lat sie rozwijaly zeby wreszcie doszly do stadium ewolucji w ktorym mozna spokojnie ich uzywać do czegos innego niz tylko wyswietalnie grafiki. Owszem moze teraz nie ma jeszcze wielu aplikacji ale na pewno będą i na pewno to będą aplikacje wspierające tworzenie grafiki 3d ( juz sie pojwiaja realtime rendering z GI), filmy, i mam nadzieje ze w koncu powstanie szybki dekoder raw i edytor tych plików pracujący na GPU. Wiem ze przedtem tez to było w postaci CUDA(nv) i Stream(ati) ale bez ujednoliconego standardu, dopiero teraz jest nadzieja ze program napisany na GPU nv ruszy na ATI wlasnie dzieki DIRECT COMPUTE ktore zadaje sei ( nie mam pewnosci ) zawiera sie w funkcjonalnosci OPENCL... historia mam nadzieje ze bedzie podobna do DirectX i OpenGL gdzie funkcjonalnie te standardy sa zblizone i w wiekszosci roznia sie tylko interfacem(wygoda uzycia) ktory jest dodany na poziomie sterownikow...

Reasumując jesli mialbym teraz kupowac karte grafiki to kupilbym z dx11 ze wzgledu na OpenCL i DirecCompute. Moze teraz nie ma aplikacji ale za 2 lata powinien być ich wysyp. Tak mam tez swiadomosc ze pierwsze generacje kart ze wsparciem danego standardu nie sa demonami szybkosci jesli chodzi o nowe ficzery ale jednak da sie aplikacje uruchomic jesli bedzie wymagala tych opcji ..

rOOmak
30-04-2010, 08:31
Chce kupić dobrą kartę wyłącznie do Photoshopa cs4. Nie chcę marnować kasy na coś czego nie wykorzystam.
Chciałem już kupić jakiegoś GeForca za $50-$100 ale znalazłem informację, że CS4 wykorzystuje zasoby karty graficznej i zgłupiałem.
Co warto wziąć żeby dobrze śmigało ale też się nie marnowało.
Zaznaczam ponownie, że tylko PS. Żadnych gier.

t00mcio
30-04-2010, 09:50
Chce kupić dobrą kartę wyłącznie do Photoshopa cs4.
...

Nvidia produkjue cos takiego: quadro_FX_580 (http://www.nvidia.pl/object/product_quadro_fx_580_pl.html)
tutaj link to całej rodziny kart ->Nvidia Quadro FX (http://www.nvidia.pl/page/quadrofx_family.html)
Sam moge to polecic - kupowałem rózne dziforsy, gtsy ... ale ich "para szła w gwizdek". Ten FX pobiera 40W mocy, bezglosny, super jakośc obrazu, praca na wielu monitorach, CUDA, wsparcie do PSa - dla PC do obróbki grafiki - idealna.

mk307
30-04-2010, 10:39
Ja użytkuje 2 GeForce GTX 260 Asus PCI-E złoczone razem, do tego mam Quada 6600, 4Gb RAM, zasilacz Tagan 800, 2 HDD w RAID, płyta Gł, to ASUS Extreme, Windows 64bit Viste Premium i CS4 Ext spokojnie daje rade choć mogę potwierdzić że po przejściu, na RAW z Canona 5D Mark II lekko się gotuje przy większej ilości zdjęć w ACR, dlatego dokupuje jeszcze 2GB ram lub nawet 4, w przyszłości Windowsa 7 Ultimate.

Jednakże mam mały problem z szyną pamięci mam na FSB 800 przy przejściu na 1066 wywala mi system, pomimo że procesor to obsługuje bo quad i dokupiłem pamięci specjalnie na taką prędkość też nie byle jakie bo srebrne PATRIOTY 5-5-5-5, może ktoś ma jakiś pomysł, bios plyty już updatowałem.

mk307
30-04-2010, 14:38
Ja użytkuje 2 GeForce GTX 260 Asus PCI-E złoczone razem, do tego mam Quada 6600, 4Gb RAM, zasilacz Tagan 800, 2 HDD w RAID, płyta Gł, to ASUS Extreme, Windows 64bit Viste Premium i CS4 Ext spokojnie daje rade choć mogę potwierdzić że po przejściu, na RAW z Canona 5D Mark II lekko się gotuje przy większej ilości zdjęć w ACR, dlatego dokupuje jeszcze 2GB ram lub nawet 4, w przyszłości Windowsa 7 Ultimate.

Jednakże mam mały problem z szyną pamięci mam na FSB 800 przy przejściu na 1066 wywala mi system, pomimo że procesor to obsługuje bo quad i dokupiłem pamięci specjalnie na taką prędkość też nie byle jakie bo srebrne PATRIOTY 5-5-5-5, może ktoś ma jakiś pomysł, bios plyty już updatowałem.

Sorki Pamięć mam OCZ PLATINUM DIMM DDR2 1066MHz takich samych parametrów.

rOOmak
30-04-2010, 20:13
Dzięki t00mcio.Za twoją radą zamawiam. Najlepsza cena znaleziona przez pricegrabber.com jak zwykle w B&H. Całe szczęście bo u nich nie muszę płacić podatku :)

(...)mam mały problem z szyną pamięci mam na FSB 800 przy przejściu na 1066 wywala mi system, pomimo że procesor to obsługuje bo quad i dokupiłem pamięci specjalnie na taką prędkość też nie byle jakie bo srebrne PATRIOTY 5-5-5-5, może ktoś ma jakiś pomysł, bios plyty już updatowałem.

Trochę nie w temacie, ale ok.
Zrobileś "Troubleshooting"? Jeżeli płyta główna obsługuje 1066 to jedna kość może nie obsługiwać, mimo że powinna. Musisz wystartować system raz z jedną kością, raz z drugą. Ustaw w biosie rozpoznawanie pamięci na auto i jak bios rozpozna którąś pamięć jako 800MHz to wiesz, że ta jest do wymiany.

mk20
01-05-2010, 13:32
Ustawiłeś w biosie napięcia i timingi dla pamięci.

arfoto
09-05-2010, 09:39
win 7 proff 64bit w zupełności wystarcza. Ultimate nie widzę sensu - przecież to Proff plus wodotryski media, które w sumie tylko obciążą system. Ja mam c2d 2,9 Ghz i 8gb 1066Mhz dyski raid 0 + 4 dyski na dane. O dziwo chodzi na Chieftec-u 400W :) ale razem ze zmianą grafy wymienię zasilacz. W Cs4 rawy z 5dMkII otwierają się 2-3 sekundy. Więc to chyba akceptowalne :) a co do ramu to fakt i7 nie mam :) ale pamięci nigdy mi nie wykorzystuje na maxa 60-70% max. Może zakup cs5 i i7 będzie wykorzystywał w pełni ram.

rOOmak
09-05-2010, 10:49
Odwołuje co pisałem. Właśnie spotkałem się z takim samym problemem. Kości są ok, ale BIOS ustawia je na niższą częstotliwość gdy wsadzone razem. Na razie czekam na tranzystor do zasilacza i jak go wymienie będę kombinował z updatem biosu i manualnymi ustawieniami. Jak będzie jakiś postęp to dam znać.

Pawel_G
09-05-2010, 11:32
Zakupiłem ostatnio Gainward GF 9800 GT i do domowej grafiki wystarczy w zupełności.

renes
04-12-2012, 11:52
W związku z zakupem 27" monitora EIZO SX 2762 muszę niestety wymienić kartę która obsłuży rozdzielczość 2560x1440. Mój Matrox P690 Plus ma w DVI tylko 1920x1200, szkoda mi się z nim rozstawać, ale nie mam wyjścia. Jaką kartę polecicie z radiatorem, bez bajerów lecz b.dobrym wyświetlaniem? Celem wyłącznie obróbka zdjęć, najczęściej skanów z błon.

Diabeł
17-07-2023, 18:38
Jaką aktualnie kartę grafiki byście polecili do Lightrooma i Photoshopa? Czy do obróbki i nowego procesu odszumiania LR lepsza będzie większa ilość pamięci na karcie, np RTX 3060 12GB czy lepszy procesor RTX 3060 Ti 8 GB lub cos wyższego RTX3070. Jeszcze dobrze by było zamknąć się w jakiejś rozsądnej cenie do 1200 - 1500 zł. Czy może w zupełności wystarczy cos pokroju GTX1660 TI 6 GB

cauchy
17-07-2023, 19:13
ja mam RTX 3060 Ti, z i7-12700KF i odszumianie i zapis nowego pliku trwają do 1-3s, ale w jakim stopniu odpowiada za to GPU czy CPU to nie wiem

Przemek_PC
17-07-2023, 19:46
Wystarczy narzędzie typu MSI Afterburner aby wiedzieć co i w jakim stopniu jest obciążone.

Shadow
24-07-2023, 19:50
Też mam RTX 3060Ti i procesor 12 generacji i spokojnie trwa to kilka sekund. Ja mam monitor fullHD ale 1440p do zdjęć też spokojnie obsłuży. Jednak jeśli chciał byś pograć w gry w 4K to musisz już kupić RTX serii 40xx.

energia_ki
30-10-2024, 22:23
Cześć, chciałam zasięgnąć Waszej opinii w kwestii karty graficznej.

Zleciłam złożenie nowego PC, zaproponowano mi specyfikację, którą zamieszczam poniżej.

Czy Waszym zdaniem ta karta graficzna jest dobrym wyborem, czy lepsza byłaby jakaś inna?
W gry nie gram, nie tworzę filmów, zajmuję się wyłącznie zdjęciami, przerzucam ich tony.

18676

Bangi
30-10-2024, 23:46
Ja mam RTX 4060 w połączeniu ze starym procesorem I7 8700, tylko ja mam ASUS https://www.ceneo.pl/163753224?fto=518538654&se=YIIiGE1ZYGnPhzn80lvYTnfmh46Jrlju&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwsoe5BhDiARIsAOXVoUsilGT2VmrukoTv08lc g5wvG6iL8VlLhV-ydZbxeBl8N3AH2yVNklEaAk1nEALw_wcB, który jest chyba ok. 200 PLN tańszy. Daje radę do obróbki foto bez problemu.
Nie wiem na ile Ci wycenili ten zestaw, ale może popatrz jeszcze tutaj https://techlipton.pl/2024/polecane-zestawy-komputerowe-listopad-2024/. Ja często jak składam komuś kompa to od tego zaczynam. Dodam tylko, że ja w ogólnie znam i nigdy nie korzystałem z AMD i RADEONÓW.
Generalnie patrząc na testy w necie IMHO Intel i nVidia lepsze do pracy i obróbki foto/video, pod kaem gier z kolei AMD.

solti
31-10-2024, 06:57
Zastanów się, czy na pewno chcesz procesor 12 generacji. Ja bym wolał i5 13 lub 14 generacji, niż i7 12.
Lepiej byłoby poszukać karty z 3 wentylatorami, jeśli wejdzie do obudowy - będzie ciszej.
Chłodzenie procesora coś z Be quiet! lub Noctua. Na tym nie warto oszczędzać.
Dysk ssd bardzo dobry, ale też bardzo drogi. Da się też dobrze, ale znacznie taniej.
Zastanów się, czy na pewno potrzebujesz klasyczny HDD?