Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Publikacja wizerunku a prawa autorskie????

Avadra_K
22-08-2006, 11:33
Mam pytanie dotyczące publikacji wizerunku.
Może już kiedys o tym było, niestety próbowałem znaleźć, na formum ale mi sie jakoś nie udało.:-?

Czy i w jakich okolicznościach potrzebna jest zgoda osób fotografowanych na publikację ich wizerunku w mediach (tak to nazwijmy - głownie oczywiście chodzi o internet)?

konkretnie chodzi mi o to czy stosowane są jakieś specjane dokumenty/umowy - umowa z modelką, osobami fotografowanymi w trakcie uroczystości, czy wystarczy ich zagoda ustna.
Będę wdzięczny za pomoc:p

Il fuoco
22-08-2006, 12:00
dla modelek są papiery do podpisania.
albo dla nieletnich albo dla pełnoletnich.
a co do osób prywatnych no to teoretycznie jeżeli to nie jest osoba pełniąca funkcje publiczne powinieneś mieć jej zgodę.
a z drugiej strony mało kto robi problem bo ludzie się jarają "jak są w gazecie albo w telewizji"...
a co do modelek to lepiej mieć podpisane.
generalnie to było coś takiego do ściągnięcia na którymś ze stocków, ale lepiej samemu sobie coś takiego stworzyć na własne potrzeby.

p.s. lepiej zapytaj prawnika jakiegoś albo znajdź ustawę na ten temat.
ja piszę to co ogólnie pamiętam z dyskusji na ten temat.możliwe że się mylę.

Zodiakalny Rak
22-08-2006, 12:05
@Avadra_K: potrzebujesz do doktoratu? ;)

W jednym z Foto-Video był opisany temat, nie pamietam szczegolow ale chodzilo o to, ze jesli fotografowana osoba nie zajmuje/piastuje funkcji spolecznej itp. i jest to w miejscu publicznym to nie potrzebujesz zgody.
Przyklad dotyczyl zdjec w galerii i fotografii dzieci - klasa szkolna, co do postaci nie musiales miec zgody ale co do prac w galerii tak.
Jesli nie zapomne to sprobuje odkopac ten artykul - FV miedzy 03 a 08'06.

pozdrawiam,

Avadra_K
22-08-2006, 12:10
dla modelek są papiery do podpisania.
albo dla nieletnich albo dla pełnoletnich.
a co do osób prywatnych no to teoretycznie jeżeli to nie jest osoba pełniąca funkcje publiczne powinieneś mieć jej zgodę.
a z drugiej strony mało kto robi problem bo ludzie się jarają "jak są w gazecie albo w telewizji"...
a co do modelek to lepiej mieć podpisane.
generalnie to było coś takiego do ściągnięcia na którymś ze stocków, ale lepiej samemu sobie coś takiego stworzyć na własne potrzeby.

p.s. lepiej zapytaj prawnika jakiegoś albo znajdź ustawę na ten temat.
ja piszę to co ogólnie pamiętam z dyskusji na ten temat.możliwe że się mylę.

:razz: thx.
Sam jestem prawnikiem, jednak prawo autorskie to inna bajka - z prawinakmi jak z wiekszością ludzi - jak się znasz na wszystkim, to znaczy że nieznasz sie na niczym.:wink:
Ponad to ustawa OK - można ją przeczytać, mało tego przeczytać ze zrozumieniem (chociaż akurat w przypadku aktów prawnych jest to dość trudne), ja raczej właśnie chciałem zasięgnąć praktycznych porad, z teoretycznej strony jestem przygotowany;-) Ale jak to mówią teoria to du....

Avadra_K
22-08-2006, 12:12
@Avadra_K: potrzebujesz do doktoratu? ;)

W jednym z Foto-Video był opisany temat, nie pamietam szczegolow ale chodzilo o to, ze jesli fotografowana osoba nie zajmuje/piastuje funkcji spolecznej itp. i jest to w miejscu publicznym to nie potrzebujesz zgody.
Przyklad dotyczyl zdjec w galerii i fotografii dzieci - klasa szkolna, co do postaci nie musiales miec zgody ale co do prac w galerii tak.
Jesli nie zapomne to sprobuje odkopac ten artykul - FV miedzy 03 a 08'06.

pozdrawiam,

Nie - doktorat piszę z czegoś zupełnie inego:lol:

Potrzebuję, bo w końcu przymierzam się do zrobienia sobie strony www....... a nie chcę żeby potem mnie po sądach ciągali:rolleyes:

Il fuoco
22-08-2006, 12:14
eee...
nikt Cię nie będzie po sądach ciągał...
sam wrzucam do siebie fotki różnych ludzi itp.
oni nawet nie wiedzą że tam są...
chyba że takie którym robię zdjęcia na ich życzenie itd.
na shutterstock.com są takie umowy dla modelek.

Avadra_K
22-08-2006, 12:18
eee...
nikt Cię nie będzie po sądach ciągał...
chyba że takie którym robię zdjęcia na ich życzenie itd.
na shutterstock.com są takie umowy dla modelek.

No i dzięki zaraz sobie poszukam.:p

Drozdi
22-08-2006, 12:43
Avadra_K jak znajdziesz juz cos ciekawego, to podaj prosze linka.

Avadra_K
22-08-2006, 13:01
Podrzucę Ci później na priva.

Zodiakalny Rak
22-08-2006, 13:10
Podrzucę Ci później na priva.Dlaczego, a inni nie beda mogli korzystac?

pozdrawiam,

Avadra_K
22-08-2006, 13:59
Dlaczego, a inni nie beda mogli korzystac?

pozdrawiam,

Ano fakt, biję sie w piersi:-(

Coś tam znalazłem ale zadowolny tak do końca nie jestem

http://www.model-hostess.com/system.php

a poa tym raczej bryndza

Vitez
22-08-2006, 19:32
http://www.artserwis.pl/index.php?f=1&fgid=3&fqid=35

http://www.modelka.biz/?MODELKA.BIZ:MODEL_RELEASE

Avadra_K jesli twierdzisz ze bryndza to pocwicz uzywanie googla :roll: .

Ja powyzsze linki znalazlem w 5 sekund i nie musialbym takiego tematu pisac na forum - wystarczy chciec i najpierw zrobic cos samemu a dopiero potem (gdy naprawde nie wychodzi) meczyc innych o zrobienie tego za ciebie :? .

I jeszcze przy okazji - uzywaj przycisku 'Edytuj' a nie piszesz dwa posty pod rzad (juz polaczylem).

Jerry99
22-08-2006, 19:39
Tu jest umowa do ściągnięcia: http://www.forum.promodels.pl/download.htm?id=3

p_lar
22-08-2006, 19:45
Nie masz zezwolenia na ściąganie lub przeglądanie załączników na tym forum.
:-(

Musze sie od razu byle gdzie rejestrować czy jak?

ripek
22-08-2006, 19:51

A jak sie dowiedza ?

Zawsze dobrze miec papier. Slyszalem historie że fotograf ślubny nie podpisał papierka ze moze upublicznic zdjecia młodych i był do tyłu 5k gdy podali go do sądu.

Jerry99
22-08-2006, 19:51
Ups... widocznie tak...

Il fuoco
22-08-2006, 21:05
A jak sie dowiedza ?

jak im nie powiesz to się nie dowiedzą;)

pazurek
22-08-2006, 21:21
Musze sie od razu byle gdzie rejestrować czy jak?

Co jak co, ale proMODELS bym nie nazywal "byle gdzie". Jesli Cie interesuje temat (bo chyba z tego powodu sciagasz zalacznik), to polecam zarejestrowanie sie i poczytanie tego forum.

jak im nie powiesz to się nie dowiedzą

Ha, ripek, masz go teraz w garsci. ;)

Il fuoco
22-08-2006, 21:53
jakiej garści:) :mrgreen:
jeden z sekretarzy KC PZPR powiedział kiedyś takie fajne zdanie nt. może nie garści ale ręki i tego co można z nią zrobić:mrgreen:
ale to ofcoz nic osobistego do ripka;)żeby nie było.

p_lar
22-08-2006, 23:35
Co jak co, ale proMODELS bym nie nazywal "byle gdzie". Jesli Cie interesuje temat (bo chyba z tego powodu sciagasz zalacznik), to polecam zarejestrowanie sie i poczytanie tego forum.

Akurat średnio mnie interesuje, co nie znaczy ze wogóle. Sorry jeśli wyszedłem na ignoranta. :-D
Kliknąłem z ciekawości a tu zzonk... O_o

Avadra_K
23-08-2006, 08:45
Jerry 99, Vitez:rolleyes:
bardzo dziękuję za pomoc, linki napewno się przydadzą.

PS
Vitez - widocznie albo nie miałem szczęścia, albo faktycznie muszę poćwiczyć używanie wyszukiwarki :( , ale obiecuję że sie poprawię:oops:

Zodiakalny Rak
23-08-2006, 11:21
W jednym z Foto-Video był opisany temat, nie pamietam szczegolow ale ... ciach ... Jesli nie zapomne to sprobuje odkopac ten artykul - FV miedzy 03 a 08'06.

pozdrawiam,No i tak, artykuly z serii "PORADY Fotografia a prawo":
CHIP Foto-Video nr 4/2006 ZDJECIA PRZYRODY
CHIP Foto-Video nr 5/2006 SZCZEGOLNE SYTUACJE
CHIP Foto-Video nr 7/2006 ROZPOWSZECHNIANIE ZDJEC
CHIP Foto-Video nr 8/2006 SPRZEDAZ WLASNYCH ZDJEC

Moderatorzy nie wyrazili zgody na "przedruk" wiec odsylam do czasopisma, ewentualnie moge "pozyczyc" do zapoznania sie - info na PW.

Jezeli czegos konkretnego potrzebujesz na tzw. "gwalt" to pytaj, probuje skrocic w kilku zdaniach ... jak znajde czas. :|

pozdrawiam,

Avadra_K
23-08-2006, 11:32
No i tak, artykuly z serii "PORADY Fotografia a prawo":
CHIP Foto-Video nr 4/2006 ZDJECIA PRZYRODY
CHIP Foto-Video nr 5/2006 SZCZEGOLNE SYTUACJE
CHIP Foto-Video nr 7/2006 ROZPOWSZECHNIANIE ZDJEC
CHIP Foto-Video nr 8/2006 SPRZEDAZ WLASNYCH ZDJEC

Moderatorzy nie wyrazili zgody na "przedruk" wiec odsylam do czasopisma, ewentualnie moge "pozyczyc" do zapoznania sie - info na PW.

Jezeli czegos konkretnego potrzebujesz na tzw. "gwalt" to pytaj, probuje skrocic w kilku zdaniach ... jak znajde czas. :|

pozdrawiam,

:mrgreen: thx gwałtu nie ma, dzięki wielkie fajnie że to tegoroczne numery wykombinuję sobie -

Jeszcze raz wszystki dziękuję za pomoc:p

mungo
06-12-2008, 23:37
Pracuje w gazetce szkolnej i nasz następny numer będzie o jednej z dzielnic Warszawy, o Pradze. Wymyśliłem na okładkę to zdjęcie: http://img519.imageshack.us/my.php?image=praganu6.jpg
Gazetka szkolna rozchodzi się w około 200 egzemplarzach w samej szkole, z czego 5 egzemplarzy jedzie na konkurs "Forum Pismaków".
Nie jestem pewien, czy mogę dać to zdjęcie na okładce w niezmienionej formie, czy nie muszę w jakikolwiek sposób zakryć twarzy osób się na nich znajdujących, bo wtedy popsuje mi to całe zdjęcie. Czy nie mogę tego potraktować jako całości?
Jeśli chodzi o sam moment wykonania zdjęcia, to ja podszedlem do panów i się spytalem, czy mogę im takie zdjęcie zrobić. Oni się chętnie zgodzili i co widać na zdjęciu, jeszcze zapozowali. Dostarczyłem im odbitkę tuż po jej wykonaniu.
Będę wdzięczny za porady.
Pozdrawiam
TF

yogi-bear
06-12-2008, 23:47
Z ustawy o prawie autorskim.

Rozdział 10
Ochrona wizerunku, adresata korespondencji i tajemnicy źródeł informacji

Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej.
W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta
otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem
przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych,
zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz,
publiczna impreza.

Teoretycznie umieszczanie tego zdjęcia na okładce gazetki (bez zgody fotografowanych) nie jest legalne. Z drugiej strony publikowanie go na forum też nie jest zgodne z prawem.
Ja bym to zdjęcie jednak rzucił na okładkę choćby z uwagi na brak korzyści finansowych płynących z jego publikacji. To tylko gazetka szkolna i dodatkowo panowie nie wyglądają na osoby skłonne do pozywania fotografa. ;-)

mungo
06-12-2008, 23:53
Wyrażnego zastrzeżenia nie było, a panowie otrzymali odbitkę ze zdjęciem, tak jak im obiecalem.

MacGyver
07-12-2008, 01:14
Z ustawy o prawie autorskim.

Rozdział 10

Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej.
W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

Wyrażnego zastrzeżenia nie było, a panowie otrzymali odbitkę ze zdjęciem, tak jak im obiecalem.
Czyli zapłatę, chociaż symboliczną, ale liczy się fakt.
Publikuj i się nie przejmuj, takie moje zdanie.

P.S. Dokleiłem do odpowiedniego wątku, na ten sam temat :twisted:
Jak jeszcze raz tak zrobisz to Ci .... przy najbliższej okazji :-P

Vitez
09-12-2008, 02:23
Jak jeszcze raz tak zrobisz to Ci .... przy najbliższej okazji :-P

Ja mam bliżej, długo go znajdę? :twisted: ;)

Tezet-gdynia
18-12-2008, 02:42
A jak ma sie prawo do czegos takiego, robie zdjecia na imprezach tanca brzucha, duzo dziewczyn jest znajomych i wiedza o mojej galeri, same z niej korzystaja i sie ciesza ze chociaz ktos z osob foto je udostepnia a nie chowa po szufladach. Ale jest tez pare nowych osob ktorym tez mam porobione foto, nie otrzymuja one zaplaty, a ja takze nie umieszczam ich wizerunku nigdzie, zgody pisemniej ani ustnej nie posiadam. Co jesli chce takie zdjecie wykorzystac w internecie ? Musze spytac je o zgode jesli byly czescia imprezy ? Jakies zapisy prawne ? bo niby zaplaty nie dostaly ale

Rozdział 10

Art. 81.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem
przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych,
zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz,
publiczna impreza.

Vitez
18-12-2008, 13:29
Jeśli na zdjęciu jest grupa osób to pkt 2. się liczy:
http://wiadomosci.mediarun.pl/news/14921

"Jeżeli więc publikacja danego zdjęcia nie ma na celu rozpowszechniania wizerunku właśnie tej osoby, nie może się ona jedynie powoływać na fakt, iż można ją na nim rozpoznać."

Jeśli robisz "pojedyncze" zdjęcia na takich imprezach to tym "nowym" zrób odbitki i przekaż - opłata to nie tylko pieniądze a jakakolwiek gratyfikacja materialna :) .

Zresztą to wszystko jest kwestia dogadania się a nie o razu lecenia w prawne kruczki. Jak się komuś nie spoboda umieszczenie zdjęcia to je po prostu usuń - to zawsze jest pierwszy "zasądzony" krok naprawienia 'szkody' . Drugi krok to publiczne oświadczenie i dopiero trzeci krok to odszkodowania pieniężne -jednak tylko w przypadku gdy naruszenie ochrony wizerunku było 'zawinione', a więc wykonane z premedytacją.

micles
18-12-2008, 14:07
Jeżeli zrobione zdjęcie miałoby sens po "zakryciu" danej osoby, to znaczy to tylko tyle, że ta osoba łapie się pod podpunkt : 2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

Tezet-gdynia
18-12-2008, 14:16
Bardziej chodzi o zdjecia poszczegolnej osoby ;) Na ktorych jest tylko jedna osoba ;) No moze czasami reszta osob ginie w bokehu ;) Ale Dzieki, przyda sie.

Vitez
18-12-2008, 15:55
Bardziej chodzi o zdjecia poszczegolnej osoby ;) Na ktorych jest tylko jedna osoba ;)

No to dajesz odbitkę danej osobie i już jest opłacona za "pozowanie" :)

Kolaj
18-12-2008, 16:14
No to dajesz odbitkę danej osobie i już jest opłacona za "pozowanie" :)Nie, no trochę się rozpędziłeś. Ta osoba musi wiedzieć, że dostaje tę odbitkę za zgodę na publikację wizerunku. Jak podejdziesz do kogoś, dasz mu odbitkę to się nawet ucieszy i podziękuje. Ale, jak zobaczy siebie wkrótce potem na billboardzie/w gazecie/w internecie, to może różnie zareagować.

Vitez
18-12-2008, 16:25
Nie, no trochę się rozpędziłeś. Ta osoba musi wiedzieć, że dostaje tę odbitkę za zgodę na publikację wizerunku. Jak podejdziesz do kogoś, dasz mu odbitkę to się nawet ucieszy i podziękuje. Ale, jak zobaczy siebie wkrótce potem na billboardzie/w gazecie/w internecie, to może różnie zareagować.

Wg mnie nie musi wiedzieć że akurat za konkretną publikację dostaje konkretną odbitkę, tym bardziej że nie "pozowała" a tylko była na imprezie - jeszcze raz apeluję o zroworozsądkowe a nie sztywnoprawne podejście. Ale wydaje mi się że obaj tak sobie tylko gdybamy.

Ja bym publikował bez obaw, a w razie zastrzeżeń usunął opublikowaną fotkę, zgodnie z tym:
"Zgodnie z art. 83 w związku z art. 78 ust. 1 Ustawy, w przypadku rozpowszechniania wizerunku osoby bez jej zezwolenia, może ona żądać zaniechania tego działania oraz, aby osoba, która dopuściła się takiego naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków."