Zobacz pełną wersję : zdjęcia w kościele - prosze o porady
witam wszystkich serdecznie, mój pierwszy poscik pozwolę sobie zapisać...
mam pytanie... z racji iz forografią zajmuje sie od niedawna (pewnie po tym mailu sie od razu zorientujecie) i mam pare pytan odnosnie ustawien zdjec w kosciele na slubie. robilem ostatnio zdjecia na slubie kolegi i srednio mi sie podobaja. mam przed sobą jeszcze 2 śluby w kościele i chcialbym was prosic o jakies porady jak najlepiej dobieracie parametry ekspozycji, zeby byla glebia ostrosci (a nie ze Pan młody ostry a Młoda zamazana), pierwszy plan oswietlony i z tylu tez cos bylo widac a nie ciemność. od sufitu nie odbije bo jest za wysoko często i za bardzo nie wiem co wtakich sytuacjach robic. dodatkowe lampy na tylach synchronizowane czy co??? aaa mój sprzęt to: 350d, 17-85, 4-5.6, IS USM speedlight 580 jeśli to ma jakies znaczenie... chyba ten obiektyw to troche mało jasny jest... co myślicie??
dziekuje z gory
No skoro głębia za mała to trzeba ją zwiększyć (chyba wiesz jak?:-)). Skoro tło za ciemne, to trzeba je czymś rozjaśnić (podpowiedź - ekspozycja błysku i ekspozycja zastanego to dwie niezależnie regulowalne rzeczy:-)). Skoro od sufitu nie odbijesz, musisz walić na wprost, albo mieć własny sufit (nie żartuję:-))
Masz doskonałą lampę, przyzwoity (no, troszkę ciemny) obiektyw, przyzwoite (jeśli nie liczyć kiepskiego AF;-)) body, w którym możesz bez obaw używać ISO1600 - coś wykombinujesz:-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=1560&highlight=ko%B6ciele
a jak walic na wprost do z dyfuzorem?? czy bez??
czyli co AV na + na aparacie a na lampie AV na -
przeczytałeś podany link?
no spoko potrenuje, czaje w miare wszycho wiec moze bedzie ok... zainrtygowal mnie tylko ten neatimage?? to do zdejmowania szumow ta??
hmm a to feel to po co mi to dokladnie moze mi ktos powiedziec?? no bo gwiazda to zatrzymuje mi parametry expozycji a z lampa to daje jakis przedblysk??
czyli podsumowujac bo nie wiem czy dobrze czaje, ustawiam sobie na M i mniej wiecej AV+ tak zeby doswietlic swiatlo zastane z tla. a lampa to tak swoim torem sie sama dostroi tak??? ewentualnie ja dygne na AV -....
aha i myslisz ze 1600 ISO spoko?? a te szumy to se w 100% tym programem na N usune??
witam wszystkich serdecznie, mój pierwszy poscik pozwolę sobie zapisać...
mam pytanie... z racji iz forografią zajmuje sie od niedawna (pewnie po tym mailu sie od razu zorientujecie) i mam pare pytan odnosnie ustawien zdjec w kosciele na slubie. robilem ostatnio zdjecia na slubie kolegi i srednio mi sie podobaja. mam przed sobą jeszcze 2 śluby w kościele i chcialbym was prosic o jakies porady jak najlepiej dobieracie parametry ekspozycji, zeby byla glebia ostrosci (a nie ze Pan młody ostry a Młoda zamazana), pierwszy plan oswietlony i z tylu tez cos bylo widac a nie ciemność. od sufitu nie odbije bo jest za wysoko często i za bardzo nie wiem co wtakich sytuacjach robic. dodatkowe lampy na tylach synchronizowane czy co??? aaa mój sprzęt to: 350d, 17-85, 4-5.6, IS USM speedlight 580 jeśli to ma jakies znaczenie... chyba ten obiektyw to troche mało jasny jest... co myślicie??
dziekuje z gory
hej
ja 350 robilem juz w kosciele kilka razy choc nie jestem zawodowcem
moje spostrzezenia to:
- balans bieli moze ustawic na auto wszystko wyjdzie tak jak ma byc nawet ecru panny mlodej choc tak naprawde nie wiem jaki to kolor (heheh te kobiety)
- lampe ustaw tak na +1/3 av bo 350 lekko nie doswietla
mozesz walic na wprost ale musisz zachowac tak 2,0 m odleglosci, jak blizej to uzywaj dyfuzora albo zwyklej lampy z aparatu ewent. skoryguj lekko jej blysk na minus,
- jak masz troche wiecej swiatla w kosciele to zrezygnuj z lampy wogole (ja osobiscie uwazam ze zdjecia bez lampy lepiej oddaja klimat); iso sie nie boj bo nawet 800 jest ok
- klasyczne ustawienia to 400 iso 1/60s i f/5,6 ale jak chcesz troche wieksza glebie to przymknij przeslone tak do f/8 (iso do 800 jest spoko chyba ze bedziesz robil duze odbitki)
- pomiar swiatla polecam centralnie wazony bo jednak w kosciele ktos jest w centrum uwagi np. para mloda
- najbardziej uwazaj na AF bo ten w 350 jest zdradliwy szczegolnie przy najmniejszych wartosciach przeslony; jak fotografujesz centralnie ludzi najlepiej od razu ustaw srodkowy punkt AF
ot i cale moje amatorskie umiejetnosci ale moze cos Ci pomoga
stary dzieki za cenne uwagi
a czy w kosciele uzywaz tej swojej 50mm?
stary dzieki za cenne uwagi
a czy w kosciele uzywaz tej swojej 50mm?
nie nie uzywalem
ta 50 to na cropie jest 75 a to juz jest stanowczo za wasko
poza tym nie ma czasu na przekrecanie obiektywow
lepiej zalozyc cos zeby mozna bylo szeroko skadrowac wszystkich gosci a jak szybko trzeba skadrowac na mlodych
50 mozesz spokojnie sobie pocykac na weselu ale trzeba miec cierpliwosc w kadrowaniu
uwazam ze o wiele lepsza jest 28 lub 35 ktora na cropie daje cos zblizonego do 50 na analogu (kiedys takiej uzywalem i bylo naprawde dobrze)
mysle ze twoj canon pod wzgledem zakresu jest idealny no moze swiatlo nie to ale masz stabilizacj
tak a propo jak dziala ta stabilizacja ??? bo ja jeszcze zamierzac dokupic jakis zamiennik kita i zastanawiam sie nad Twoim canonem (fajny zakres) albo tamronem 17-50 (zdecydowanie gorszy zakres ale swiatelko ok) i mozna focic bez lampy
czy w kosciele mozesz focic z reki bez lampy przy wlaczonym IS? na jakim iso dziala przy IS fociles?
w instrukcji jest napisane ze z reki 1/15 i powinno wyjsc i wychodzi pod warunkiem ze obiekt stoi wryty w miejscu i sie nie rusza... ogolnie jest ok ale jakbym mial jeszcze raz kupowac to chyba doskladalbym i kupil cos ze swaitlem 4 lub 2.8, nie wiem jakiej firmy bo sie nie znam
tutaj jest jakis test tego obiektywu
http://canon-board.info/showthread.php?t=12102
niby nie jest taki zly ale nie wiem na razie za slaby jestem zeby cos stwierdzic a tym bardziej porownac z innymi.
on na allego to 1800 zl kosztuje i z tego co wiem to w tej cenie to lepszej opcji chyba nie ma ale moze sie myle
ja chce teraz szarpnac 50mm 1.8 co myslisz??
Tamrona 28-75 sobie kup :mrgreen:
EDIT:
Aaa ty masz 350d - to nie kupuj :wink:
fotoglaf
22-08-2006, 12:15
Ja ostatnio robiłem u znajomych zdjęcia na ślubie: 350d + tamron 28-75 + 430EX i wyszły chyba nieźle :) WB na Auto (bo i tak robiłem w RAW), czasy 1/60 - 1/80s, F5.6, iso800 - kilka przykładów możesz obejrzeć pod adresem: http://www.wobiektywie.com/thumbnails.php?album=25
w instrukcji jest napisane ze z reki 1/15 i powinno wyjsc i wychodzi pod warunkiem ze obiekt stoi wryty w miejscu i sie nie rusza... ogolnie jest ok ale jakbym mial jeszcze raz kupowac to chyba doskladalbym i kupil cos ze swaitlem 4 lub 2.8, nie wiem jakiej firmy bo sie nie znam
tutaj jest jakis test tego obiektywu
http://canon-board.info/showthread.php?t=12102
niby nie jest taki zly ale nie wiem na razie za slaby jestem zeby cos stwierdzic a tym bardziej porownac z innymi.
on na allego to 1800 zl kosztuje i z tego co wiem to w tej cenie to lepszej opcji chyba nie ma ale moze sie myle
ja chce teraz szarpnac 50mm 1.8 co myslisz??
co do tej 50 to ktos powiedzial ze za ta cene wypada go miec kazdemu canonierowi
osobiscie uwazam ze jest to dobry obiektyw ale duzo nie stracisz jesli go nie bedziesz mial
choc mysle ze mozna te pieniadze spozytkowac na cos lepszego np jasny zoomek
natomiast cena tej 50 powoduje ze i tak go kupisz
pozdrawiam
Świeżak, masz idealny sprzęt ślubno-weselny... do lampy doczep sztuczny sufit, lampa w górę ok 45 stopni i kawałek plastiku do odbijania przyczep gumką...idealne światło. A z tym obiektywem mozesz smiało i bez lampy focić przy iso 800-1600 Tu masz przykłady podobnego zestawu z tym ze body to 30D... a część chyba tez 350d w exifach masz wszystkie ustawienia http://republika.pl/foto21987/ania_daniel.html
Dzieki Wuqa podbudowales mnie
mam jeszcze pare pytan
1. na ile mniej wiecej ten plastik na gumce bo w 580 jest jakis taki bialy plastik wyciagany ale nie wiem czy nie za krotki...
2. a ustawienia aparatu to na M i mniej wiecej 5,6 i 1/30 a lampa doswietlac z odpowiednim AV czy ustawic na P i ladowac jak leci??
co myslisz?? a zdjecia git fajnie jakby mi na ostatnim slubie takie wyszly...
Edit:
aaa sora za jeszcze jedno słabe pytanie ale co to sa te exify??
Dzieki Wuqa podbudowales mnie
mam jeszcze pare pytan
1. na ile mniej wiecej ten plastik na gumce bo w 580 jest jakis taki bialy plastik wyciagany ale nie wiem czy nie za krotki...
2. a ustawienia aparatu to na M i mniej wiecej 5,6 i 1/30 a lampa doswietlac z odpowiednim AV czy ustawic na P i ladowac jak leci??
co myslisz?? a zdjecia git fajnie jakby mi na ostatnim slubie takie wyszly...
lepiej M 5,6 1/60 lampa do gory tak 45 stopni ale dokup sobie dyfuzor Stofena
efixy to ustawienia aparatu ktore sa zapisane w plikach jpg zobacz sobie w zoom browser przegladarce ktora dostales do 350d
Świeżak, masz idealny sprzęt ślubno-weselny... do lampy doczep sztuczny sufit, lampa w górę ok 45 stopni i kawałek plastiku do odbijania przyczep gumką...idealne światło. A z tym obiektywem mozesz smiało i bez lampy focić przy iso 800-1600 Tu masz przykłady podobnego zestawu z tym ze body to 30D... a część chyba tez 350d w exifach masz wszystkie ustawienia http://republika.pl/foto21987/ania_daniel.html
bardzo fajne zdjecia naprawde klasa
ostatnio wydzialem zdjecia kolezanki ze slubu niby robil profi fotograf - sa obciete wszystkie nogi, ale ze to byl jej slub nie chcialem psuc jej tego wspanialego humoru i powiedzialem ze zdjecia sa nawet fajne