Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak ustawic sRGB dla RAW-ow w PS CS2?

radp
19-08-2006, 22:57
Jak w temacie czyli czy jest mozliwosc ustwienia przestrzeni sRGB dla RAW-ów w PS CS2?
Obrabiam RAW-y w PS CS2, ustawiam balans bieli, nasycenie, kontrast i inne, zeby kolory wygladaly tak jak chce, a po zapisaniu do jpg jest zupelnie inaczej niz wygladalo w podgladzie obróki RAW-a.

akustyk
19-08-2006, 22:58
przy wywolaniu w ACR mozesz ustawic sRGB. a w samej szopce jako przestrzen robocza barw tez musisz ustawic sRGB

radp
19-08-2006, 23:21
przy wywolaniu w ACR mozesz ustawic sRGB. a w samej szopce jako przestrzen robocza barw tez musisz ustawic sRGB

no wlasnie nie daje to żądanego efektu

wyglada to tak:
http://radek.kopernik.lodz.pl/raw1.jpg

po lewej ACR, po prawej po konwersji do jpg

akustyk
19-08-2006, 23:26
save for web, czy zwykly zapis? jesli wybrales bramke numer 2 to sprawdz, czy tam byl haczyk "embed ICC profile" czy jak to tam leci

ma go nie byc. a ja bym i tak save for web robil. wtedy na pewno bedzie sRGB a na podgladzie zobaczysz co dokladnie wyjdzie

Janusz Body
19-08-2006, 23:32
Zobacz co masz poustawiane w profilach monitora. PS (ACR) wykorzystuje Color Management a IE wyświetla bez CM.

Masz aplet od CM?

radp
19-08-2006, 23:42
Zobacz co masz poustawiane w profilach monitora. PS (ACR) wykorzystuje Color Management a IE wyświetla bez CM.

Masz aplet od CM?

Nie mam

Janusz Body
19-08-2006, 23:55
Zobacz w Edit->Color Settings co masz jako "Working Space RGB". Jeśli tam jest sRGB to po zapisie do JPEGa bez względu na to czy jest zaznaczona opcja "embede ICC..." czy nie, powinno byc dobrze. Obstawiał bym źle ustawioną Working Space na np. Adobe RGB w PSie.

No i chyba trochę źle porównujesz ACR z IE a co ze "stadium posrednim" tym co masz w PS. Jak we view->proof setup ustawisz Monitor RGB to wciskając ctrl+y bedziesz miał na ekranie podgląd jak to bedzie wyglądało w IE.

EDIT: To, że konwertujesz do sRGB nie znaczy że PS ma taka przestrzen roboczą. Dobrze jest pozaznaczać te wszystkie opcje od alarmowania przy "profile mismatch" - zabezpiecza przed przeoczeniem różnic profili.

radp
20-08-2006, 00:43
Zobacz w Edit->Color Settings co masz jako "Working Space RGB". Jeśli tam jest sRGB to po zapisie do JPEGa bez względu na to czy jest zaznaczona opcja "embede ICC..." czy nie, powinno byc dobrze. Obstawiał bym źle ustawioną Working Space na np. Adobe RGB w PSie.

Working Space RGB mam ustawioną na sRGB

No i chyba trochę źle porównujesz ACR z IE a co ze "stadium posrednim" tym co masz w PS. Jak we view->proof setup ustawisz Monitor RGB to wciskając ctrl+y bedziesz miał na ekranie podgląd jak to bedzie wyglądało w IE.

No i o to mi mniej wiecej chodziło. Dziękuje. Dopiero poznaje Photoshopa, ale te przestrzenie kolorow mnie troche zniechęciły. Chciałem żeby kolory były takie jakie widze, a nie - po konwersji jest zupełnie inaczej.
Teraz musze się dowiedzieć jak przekonwertowac AdobeRGB do sRGB żeby wyglądało tak samo. Zdaje sie że już kiedyś coś o tym czytałem, teraz tylko muszę to odaleźć. Może ktoś wie lub zna link to tematu?

akustyk
20-08-2006, 00:54
Teraz musze się dowiedzieć jak przekonwertowac AdobeRGB do sRGB żeby wyglądało tak samo. Zdaje sie że już kiedyś coś o tym czytałem, teraz tylko muszę to odaleźć. Może ktoś wie lub zna link to tematu?
Edit > Convert to Profile > sRGB ...

radp
20-08-2006, 01:09
Edit > Convert to Profile > sRGB ...

To zauważyłem, ale nie było ok. Ale już wiem, żeby było tak jak chcę to muszę przekonwertować na profil mojego monitora. Wreszcie jest idealnie.
Ile to sie trzeba namęczyć żeby przekonwertować RAW-a ;]

Znalazłem również watek którego szukałem
http://canon-board.info/showthread.php?t=10131

thx

darekp
20-08-2006, 11:25
To zauważyłem, ale nie było ok. Ale już wiem, żeby było tak jak chcę to muszę przekonwertować na profil mojego monitora. Wreszcie jest idealnie.
Ile to sie trzeba namęczyć żeby przekonwertować RAW-a ;]

Znalazłem również watek którego szukałem
http://canon-board.info/showthread.php?t=10131

thx
nie mieszaj w to profilu monitora, on nie do tego służy