Zobacz pełną wersję : Akredytacja
liquidsound
19-08-2006, 15:19
Jaka droga zrobic akredytacje?? Chcialbym focic mayday, oraz sensation gdyz niebawem odbeda sie te imprezy.
nie wiem czy cos sie zmienilo ale najlepiej zatrudnic sie w jakiejs gazecie i to wlasnie owa gazeta zalatwia dla swoich reporterow akredytacje na interesujace ja imprezy.. wiem, wolales pewnie uslyczec co innego ale IMO przecietnemu kowalskiemu raczej samemu nie uda sie tego przeskoczyc :? .. no, chyba, ze masz znajomego bramkarza albo organizatora 8-)
edit: ewentualnie forumowe ID na wierzchu i idziesz na pewniaka - a noz sie uda :mrgreen: :twisted:
liquidsound
19-08-2006, 15:39
No na mayday mam znajomosci, ale zostaje sensation. Nie moze byc to jakis portal internetowy??
mozesz sobie nawet sam gazetke internetowa zalozyc - pozostaje tylko pytanie o koszta tej akredytacji :roll:
liquidsound
19-08-2006, 15:45
Czyli generalnie lipa:evil:
poczytaj jeszcze TU (http://canon-board.info/showthread.php?t=2710&highlight=akredytacja) - watek pokrewny i moze bedzie cos wiecej na ten temat.. mimo to mysle, ze gdyby byl jakis "cudowny sposob" na akredytacje to fotografowie zajmowali by 3/4 miejsca na kazdej imprezie :mrgreen:
januszek
19-08-2006, 16:20
Niestety znajomości,koperta lub dogadanie się z gazetą na Twoim terenie ,tojuż jest coś,a tak naprawdę to nie zawsze zdobywa się akredytację .Jak Cię wyrzucają jednymi drzwiami próbuj drugimi szczególnie na meczach o dużą stawkę. Powodzenia
Kolekcjoner
19-08-2006, 17:30
Jaka droga zrobic akredytacje?? Chcialbym focic mayday, oraz sensation gdyz niebawem odbeda sie te imprezy.
Akredytować się możesz w zależności od rangi imprezy albo na podstawie ważnej legitymacji prasowej albo na "gębę" wystarczy podać namiary redakcji dla której pracujesz. Zwykle na poważniejszych imprezach legitymacja prasowa jest wymagana albo minimum jej numer. Najlepiej skontaktować się z obsługą prasową i tam Ci wszystko powiedzą.
Znajomości nie zawsze są skuteczne, bo często potrzebny jest identyfikator i nawet jak Cię wpuszczą to później jego brak może spowodować, że Cię grzecznie acz stanowczo wyproszą.
FOTOGRAF
19-08-2006, 17:54
dzisija poszedlem do recepcji na stadionie ( o 20 jest mecz AZ - NAC Breda ), pani wykonala pare telefonow ale okazalo sie ze niestety ale za pozno sie zglosilem ( albo w telefonie uslyszala '' splaw tego dzieciaka '' ). probowalem dostac sie z forumowym identyfikatorem.
( albo w telefonie uslyszala '' splaw tego dzieciaka '' ).
moze to przez twojego Nikona ;-) :mrgreen:
FOTOGRAF
19-08-2006, 20:47
moze to przez twojego Nikona ;-) :mrgreen:
heh :lol: ale nie smiej sie ;) tutaj 90% to nikony, a 10% to canony : :mrgreen:
wiem, wiem.. kumpel tez ma nikona.. co was wszystkich podkusilo :wink: :mrgreen:
GrzesiekK
19-08-2006, 21:56
warto miec legitymacje reporterska to czesto bardzo pomaga. Wpuscili mnie na kilka imprez mimo, ze nie mialem na nie akredytacji (jedynie ów legitymacja, nawiasem mówiąc wydana przez redakcje internetowego serwisu).
Wystarczy, ze jest w widocznym miejscu i dla wielu bramkarzy jest to wystarczające (może nie wiedzą czym się różni akredytacja od legitymacji? ;) ).
Wyrobienie takiej legitymacji to bardzo prosta sprawa, zaproponuj wspolprace jakiejs gazecie.
W dużej mierze akredytacje trzeba kupić! Więc raczej nie pójdzie do gazety, że chcesz focić te impreze a oni nie zapłacą 200zł za akredytacje dla osoby którą widzą pierwszy raz w życiu.
Byłem na TVP Sopot Festiwal 2006 i fotoreporterów nie było zbytnio dużo, byli tylko naprawde Ci co byli zainteresowani mocno bo akredytacje chodziły od 200-300zł.
Nie przeskoczysz tego. Musisz być w gazecie lub w wydawnictwie.
liquidsound
20-08-2006, 01:31
Postaram sie zalatwic VIP'a na Mayday, to wystarczy zeby wejsc nawet na scene:twisted:
Najczęściej wystarczy napisać maila do organizatorów. Pokazać swoją strone i ewentualnie powiedzieć, że zdjęcia bedą mogli wykorzystać i już. Na TVN Sopot Festival akredytacja kosztuje 500 zł:(
liquidsound
20-08-2006, 13:17
Tak zrobie, napisze moze mejla ze zbieram zdjecia do portfolio i beda mogli je uzywac.
liquidsound - jak byłem na TVP Sopot Festiwal 2006 to chce Ci powiedzieć że ich to nie urządza, że będą mogli korzystać z Twoich fotek, bo TVP miało swojego fotoreportera który robił dla nich zdjęcia. Sądze że TVN również by takiego miał. Jeśli organizatorami jest telewizja, gazeta lub radio to na bank mają swojego fotoreportera. Z resztą jeśli mają swojego fotoreportera to wtedy właśnie trzeba kupić akredytacje. :) Troche chamskie ale cóż.:)
Zastanawiam się czy PAP musi wykupywać akredytacje?
liquidsound
20-08-2006, 16:01
Dobra robaczki ale nie porownujcie tam medialnego wydarzenia jak sopot festiwal z sensation white albo mayday polska;)
To, że się zapłaci za akredytacje to nie znaczy, że się ją odrazu dostanie.
tak to ja bym nigdy nie zapłacił po to, by jej nie dostać. :)
Moim zdaniem jak już --> wysyłasz wniosek, jeśli go rpzyjmują - wedy płacisz.
Jak jest inaczej to olewasz ciepłym moczem. :)
Adamek - dokładnie tak jest, organizator przyjmuje do X dni przed wydarzeniem wnioski o akredytacje i daje odpowiedz (przeważnie jest pozytywna), a ty na miejscu lub przelewem bankowym musisz zapłacić. Często wybiera się na miejscu, ale mogę Ci już powiedzieć że TVP i TVN akceptują tylko przelew :)
A tak swoją drogą, to z sektora dla prasy się robi najlepiej :) Wiem z doświadczenia :)
tak to ja bym nigdy nie zapłacił po to, by jej nie dostać. :)
Moim zdaniem jak już --> wysyłasz wniosek, jeśli go rpzyjmują - wedy płacisz.
Jak jest inaczej to olewasz ciepłym moczem. :)
Dokładnie tak:smile: Tylko nie zawsze bedzię pozytywna;-)
Kolekcjoner
20-08-2006, 21:17
(...)A tak swoją drogą, to z sektora dla prasy się robi najlepiej :) Wiem z doświadczenia :)
Zdarzają się niestety przypadki kiedy tak nie jest :mrgreen:. Ja bym nie generalizował.
Zdarzają się niestety przypadki kiedy tak nie jest :mrgreen:. Ja bym nie generalizował.
Zgadzam się. Też już tego doświadczyłem:mrgreen:
Również doświadczyłem :) Moja wypowiedź nie dotyczyła każdego przypadku, byłem na inscenizacji bitwy i było beznadziejnie, sektor po jednej stronie a bitwa 70metrow dalej po drugiej stronie parku :)
deejay24h
23-10-2008, 12:18
liquidsound dostałeś się w jakiś "magiczny" sposób na mayday?? tez bym z chęcią zabrał aparat ale wim że tylko małpki można byłem lata wstecz z czymś większym ale chyba wtedy na biletach nie było żadnego info dot aparatów .
Lesio'73
23-10-2008, 13:50
liquidsound dostałeś się w jakiś "magiczny" sposób na mayday?? tez bym z chęcią zabrał aparat ale wim że tylko małpki można byłem lata wstecz z czymś większym ale chyba wtedy na biletach nie było żadnego info dot aparatów .
No te posty też były pisane lata wstecz:roll:
deejay24h
23-10-2008, 13:58
NOOO fakt...sprawdziłem datę ale na rok już nie spojrzałem :oops: